Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, pojawił się na stacji klient który po paru latach się obudził że znów chce podjąć się zalegalizowaniu ZK którą poprzedni pracownik stacji spartolił i została odrzucona. Nigdy nie robiłem takich rzeczy więc chciałem zapytać o poradę i czy dobrze rozumuję. Kilka lat wstecz poprzednik próbował to zrobić na chwilę przeszła zmiana ale WK wysłał dalej i ITS cofnął rejestrację. Do rzeczy.

rozchodzi się o naczepę ciężarową Schmitz S01

zmiany jakie zaszły to :

* zmiana układu hamulcowego na jednoobwodowy

*zmiana ogumienia na rolnicze

* zamontowany rolniczy zaczep do holowania przyczepy 

(NIC Z TEGO PÓKI CO NIE WIDZIAŁEM A NIE CHCĘ CIĄGAĆ KLIENTA PARĘ RAZY LUB ŻEBY STAŁO MI TO TU TYLE CZASU WIĘC CHCĘ OD RAZU KONKRETY I ZA JEDNYM ZAMACHEM WSZYSTKO PRZYGOTOWAĆ) widziałem póki co tylko wstępnie zdjęcie że jest to najzwyklejsza platforma jak do ciągania beli siana. ITS cofnął rejestracje gdyż diagnosta zostawił DMC na poziomie 35000kg i ustalił nacisk na osi 78.43kN  są 3 osi więc wychodzi obciążenie na zaczep 11007,11kg co jest niezgodne z tym że max ma być 4000kg. 

Jeśli dobrze rozumiem rozporządzenia to po takiej zmianie maksymalne DMC to powinno wyjść 24T? 

wtedy nacisk zmniejszyć do :

3x 65.38kN ( 3x 6667kg) 20001kg max nacisk na zaczep 3999kg (MIEŚĆI SIĘ W 4t). 

i coś takiego sugerował WK o ile dobrze ich zrozumiałem aleeee pojawiają mi się dalsze pytania gdyż w zaświadczeniu jest że długość wynosi 13,60m.

A według Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz
zakresu ich niezbędnego wyposażenia
z dnia 31 grudnia 2002 r.
tj. z dnia 27 października 2016 r. (Dz.U. z 2016 r. poz. 2022)

Dział II. Wymiary, masy i naciski osi pojazdu. 5)
§ 2

1. Długość pojazdu nie może przekraczać w przypadku:
1) pojazdu samochodowego, z wyjątkiem autobusu oraz pojazdów samochodowych, o których mowa
w pkt 11 - 12,00 m;
2) ciągnika rolniczego lub pojazdu wolnobieżnego - 12,00 m;
3) przyczepy, z wyjątkiem naczepy - 12,00 m

nic o tym nie wspomnieli a jak miałbym robić to chciałbym wszystko za jednym zamachem by nie było że tym razem znów odmówią lub każą wyrejestrować jak dopatrzą się że znów coś nie pasuje 

Klient z tego co wiem nie ma problemu na zmniejszenia DMC czy nacisków czy czegokolwiek

Czego byście potrzebowali od takiego klienta by to miało ręce i nogi i nie ciągać tej naczepy w te i wewte i by załatwić taki temat? oczywiście opinia rzeczoznawcy będzie podkładką ale też potrzeba powiedzieć co ma niej być dokładnie. 

Pozdrawiam i czekam na pomoc/wyjaśnienia i owocną dyskusję :) 

Dodam jeszcze że mam już zaświadczenie od firmy która dokonywała zmiany że miała w 2022r.to wszystko się działo PKD 45.20(konserwacja i naprawa pojazdów samochodowych) Ale informacji jaki zaczep jakie opony i jak przebudowano układ czy spisu części nie mam

Napisano (edytowane)

Przy przyczepie rolniczej nie dopasowuje się aby łącznie wyszło 24 tony DMC. Masz to napisane w przepisach. DMC dla rolniczych liczy się jako suma nacisków na osie plus nacisk na sprzęg. Nie podałeś rozstawu osi a to ważne. Ale jeśli byłoby 8 ton na oś to DMC wylicza się jako 3 razy 8 ton plus te 4000 kg na sprzęg. Czyli łącznie byłoby 28 ton DMC. Jakby nacisk na oś był 9 ton to wtedy analogicznie 3 razy 9 ton czyli 27 ton plus 4000 kg na sprzęg co daje 31 ton DMC. Nacisk na sprzęg nie musi być też koniecznie 4000 kg, tam jest napisane że maksymalnie 4000 kg, ale może być sprzęg 3000 kg czy 2000 kg  

Edytowane przez Solaris
Napisano

okey to już naświetla jakoś bardziej zarys odpowiedzi i pytań do właściciela/ pomiarów podczas badania. rozstaw osi mi póki co nie znany ale zakładam że nie zmieniali (bo nie było tego w zakresie zmian)  i został taki sam jak w bazie czyli naczepie ciężarowej schmitz s01 z 2005r. czyli jak nie muszę ograniczać do 24T ( z tego co zrozumiałem wstępnie WK i ich odmowę opartą na ITS do on sie nie mieścił w ich katalogach przez właśnie dmc 35T a według rozporządzenia przytoczonego wyżej myślałem ze limit wynosi 24T i ani kg więcej. więc nacisk zostaje przykładowo ten 78.43kN czyli 7997,63kg x 3 czyli 23992,89 + maksymalnie 4 T zaczep ale ile dokładnie dowiem się jak mniemam na samym zaczepie i jego tabliczce o ile taka występuje i robię dmc 23992.89kg + 4000 kg = 27993 kg DMC i wtedy wszystko się zgadza? A co z tą długością jeszcze tak dodatkowo? Bo na odmowie nie było mowy o tym nie wiem czy dlatego że od razu dmc im nie grało i nie szukali nawet dalej czy ja coś źle rozumiem?

Napisano (edytowane)

Długość musi być w normie czyli do 12 metrów. Inaczej odstępstwo.

Naciski nie licz po przecinkach tak jak podajesz 7997,63 kg. Liczy się przez 9,8 a nie 9,81 bo tak jest napisane. I mamy równe 8000 kg na oś czyli 78,4 kN. DMC też nie jakieś 27993 kg tylko równe 28000 kg

A poza tym jakaś oś na pewno jest przesunięta. Wyobraź sobie jak to ma jeździć jak osie są tylko z tyłu, trzy blisko siebie. A potem jest 10 metrów gdzie nie ma nic. W ciągniku siodłowym to wszystko spoczywało na siodle ciągnika a tutaj jak to ma funkcjonować jak na dyszlu masz tylko 3 czy 4 tony. To nie będzie funkcjonowało bez przesunięcia osi

Czyli towar położony tylko z tyłu bo tam są osie, a potem nic i długo długo nic, po czy ma dyszlu jest jeszcze 3 tony:)

Edytowane przez Solaris
Napisano

Wrzuć może zdjęcie pojazdu po zmianach i dowodu rejestracyjnego (dane wrażliwe możesz zakryć).

Napisano

póki co zdjęć nie posiadam widziałem tylko pi przez drzwi na telefonie klienta na chwile gdy zostawiał dokumenty i tłumaczył o co chodzi chciałem wypisać mu wszystko na raz żeby nie jeździł w te i nazad żeby np zmierzyć mi coś lub zrobić zdjęcie bo o ile dobrze zrozumiałem to on tą naczepo/przyczepe trzyma gdzieś na wiosce póki co a do niej kawałek ma. dowód rejestracyjny mam stary przed zmianami jeśli z niego coś się przyda/potrzebujecie. Zanim skontaktuję się z klientem chciałem mieć wszystko podsumowane jeśli by się dało. wstępnie potrzeba:

*zdjęcia całości

*ile przesunięta oś(jeśli było coś takiego)

*czy długość się nie zmieniła przypadkiem

*zdjęcie zaczepu i jego tabliczki

nie chce też żeby ciągnął tutaj taką i się dowiedział że nic z tego bo właśnie coś już z góry dyskwalifikuje i ciężki temat dlatego prosiłbym o jak największą i najpotrzebniejszą ilość danych potrzebnych. Co jeszcze poza wyżej wymienionymi byście dodali?

15 godzin temu, Solaris napisał:

Długość musi być w normie czyli do 12 metrów. Inaczej odstępstwo.

no właśnie to może być klucz jesli nie ruszyli i zostawili 13.6m i tak jak napisałeś wszystkie osie z tyłu to po skróceniu by się okazało pewnie że oś zostanie za pojazdem :D 

Napisano
20 godzin temu, Rocky napisał:

PKD 45.20

dotyczy pojazdów silnikowych

Napisano

^ ooo czyli jeszcze wychodzi na to że przeróbka była wykonana przez nie kwalifikowaną do tego firmę? Czy trzeba to rozumieć że nie silnikowe pojazdy można przerobić bez odpowiedniego PKD? kurcze dobrze ze zapytałem tutaj mega dużo informacji się pojawia konkretnych

• 2 weeks later...
Napisano

Dobra update! Udało mi się dostać troszkę więcej zdjęć i informacji od klienta.  Więc wygląda to mniej więcej tak wszystkie osie nie są z tyłu.

wiadomość dostałem "wymiary po zew. długości lawety 11.8m szerokość 2.55m wysokość do podłogi 1.1m długość dyszla zaczepu do podłogi 1.94m"

rozmiar opon 435/50/19.5 oświetlenie z tyłu wygląda na kompletne .

Zaczep z homologacja klasa S 

D-125kN

S<25km/h 1450kg

S>25km/h 1000kg 

Co uważacie? Jest co urzezbic z tego ?

Screenshot_2026-05-29-08-32-44-078_com.whatsapp.jpg

Napisano (edytowane)
57 minut temu, Rocky napisał:

Więc wygląda to mniej więcej tak wszystkie osie nie są z tyłu.

wiadomo było że tak musi być, było to technicznie nie do zrealizowania. Bo jakby wszystkie trzy osie były z tyłu to to co tam stoi by nawet 50 metrów nie przejechało😀

Możesz robić, zaświadczenie od podmiotu dokonującego zmianę rodzaju pojazdu. Zawsze to mniejsze ryzyko na rolniczą która będzie jezdzić czasami 40 km/h niż odwrotnie w drugą stronę na naczępę cieżarową😀

W tym momencie masz grupę dwóch osi blisko siebie a nie trzech. To też według rozporządzenia trochę inaczej się rozpisuje naciski dla grupy dwóch osi a inaczej dla trzech. Wszystko zależy ile na tabliczce. Ta pierwsza oś idzie na pewno maksem tyle co na tabliczce (górny limit 10 ton dla osi pojedynczej)

Edytowane przez Solaris
Napisano
1 godzinę temu, Solaris napisał:

zaświadczenie od podmiotu dokonującego zmianę rodzaju pojazdu

mówisz o tym? 

W dniu 18.05.2026 o 11:14, Rocky napisał:

mam już zaświadczenie od firmy która dokonywała zmiany że miała w 2022r.to wszystko się działo PKD 45.20(konserwacja i naprawa pojazdów samochodowych)

1 godzinę temu, Solaris napisał:

To też według rozporządzenia trochę inaczej się rozpisuje naciski dla grupy dwóch osi a inaczej dla trzech. Wszystko zależy ile na tabliczce. Ta pierwsza oś idzie na pewno maksem tyle co na tabliczce (górny limit 10 ton dla osi pojedynczej)

jeśli były zrobione zmiany to czy dalej mogę podpierać się już nie aktualną tabliczka? nie bardzo wiem w jaki sposób teraz coś takiego wyliczyć by pasowało im wszystko i nie cofneli znów rejestracji. wymiarowo już tam jest lepiej bo pasuje długość /rozstawy itp. Wziąć jakiegoś rzeczoznawcę zorganizować by napisał czy obejdzie się bez?

Napisano

DMC będziesz miał za wysokie ,  DMC = sumie nacisków, albo nawet mniejsze. Nie znamy rozstawu osi 2-3.  Opinię bym wołał, oby to przednie zawieszenie nie odpadło od reszty. 

Napisano

Przecież rolnicza nie ma górnej granicy DMC, czytajcie warunki techniczne. Jest napisane że w przypadku rolniczej liczy się suma nacisków na osie plus nacisk na dyszel. 

Jak bedzie miala 10 osi to DMC będzie 80 ton przecież 😀

Podmiot tak, dokładnie o ten chodzi. Tabliczką nadal się podpierasz tą co tam jest. Innej nie będziesz miał. Jak na tabliczce będzie przykładowo 3 osie po 9 ton to zostawiasz przednią oś na 9 ton bo jest pojedyncza, a pozostałe dwie osie być może może trzeba obciąć naciski do naszych Warunków Technicznych, zależy od rozstawu osi

Napisano
9 minut temu, Solaris napisał:

plus nacisk na dyszel

na sprzęg?

Na TZ zawsze są dane konstrukcyjne

Napisano
16 minut temu, Solaris napisał:

Przecież rolnicza nie ma górnej granicy DMC, czytajcie warunki techniczne.

Do kogo kierujesz te słowa? Do mnie? To chyb źle zrozumiałeś moją wypowiedz, to że przepisy nie określają  górnej granicy nie znaczy że ma określić jako  nieskończoność. Napisałem

30 minut temu, wojteczek napisał:

DMC = sumie nacisków, albo nawet mniejsze

Zależy co tam za rzeźba z przodem pojazdu, na sprzęg w tym przypadku chyba 0 (zero).

Napisano (edytowane)

Nieskończoność nie, właśnie jako suma nacisków plus sprzęg. Ale nie dotyczy jej ten przepis co zwykłej przyczepy ciężarowej że 3 osiowa to tylko 24 tony

Edytowane przez Solaris
Napisano

Ja na zdjęciu nie widzę sztywnego dyszla, więc nacisk na sprzęg dla mnie 0 (zero), w tym przypadku sprzęg nie przenosi obciążeń pionowych.

Napisano

Tam niby wyżej podał że 1000 kg

Napisano

Tak jest D i Z wartość na zaczepie

Screenshot_2026-05-29-08-33-16-409_com.whatsapp.jpg

Screenshot_2026-05-29-12-34-47-860_com.whatsapp.jpg

25 minut temu, Solaris napisał:

Ale nie dotyczy jej ten przepis co zwykłej przyczepy ciężarowej że 3 osiowa to tylko 24 tony

A właśnie za to że DMC było większe ponoć była właśnie pierwsza odmowa . Że DMC za wysokie bo naciski duże i że na zaczep wychodzi ponad 4T

Napisano (edytowane)

teraz już wiemy, że nawet nie 4 tony ale jedna tona. Zmierz sobie rozstaw tylnych osi bo się przyda do nacisków. 

Czy możesz podać kluczową informację jakie są naciski na Tabliczce Znamionowej?

Edytowane przez Solaris
Napisano

tak już coraz więcej sensu to ma i coraz więcej informacji zbieram by skompletować wszystko i zrobic raz a porządnie! już napisałem do klienta by poszukał tabliczki zdjęcia i pomierzył osie 

Napisano
20 godzin temu, Solaris napisał:

Przecież rolnicza nie ma górnej granicy DMC, czytajcie warunki techniczne.

14) zespołu pojazdów, w którym pojazdem ciągnącym jest wyposażony w koła ogumione pojazd wolnobieżny lub wyposażony w koła ogumione ciągnik rolniczy - masy wynikającej z sumy dopuszczalnych mas całkowitych pojazdów wchodzących w jego skład, która nie może przekraczać 40 ton.

nieskończoność ma granice:) sama nie pojedzie a koń nie da rady

Napisano

Dopuszczalna masa całkowita pojazdu, z zastrzeżeniem ust. 2-20, nie może przekraczać w przypadku:

18. Dopuszczalna masa całkowita przyczepy przeznaczonej do łączenia z ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym nie może przekraczać sumy dopuszczalnej masy wynikającej z dopuszczalnych nacisków osi i masy przypadającej na urządzenie sprzęgające.

Tyle wynosi DMC przyczepy rolniczej. Ustep 18 o tym mowi. Nie obchodzi Ciebie ciagnik rolniczy bo ustalasz DMC przyczepy. Jeśli bedzie przyczepa 10 osi i po 8 ton na każda oś to ile DMC byś wpisał do DIP?

Napisano

dla mnie to jest rzeźba, z naczepy robić przyczepe? od czego jest ten zaczep? tabliczka mogła być z np. tandemu gdzie osie sa na środku przyczepy. zamiast takiego frankensztajna to wystarczyło zostawić naczepe, a dokupić wózek dolly. Skórka warta wyprawki?