Skocz do zawartości

Oświetlenie motocykla.

Featured Replies

Napisano

Na stacji pojawia się pięcioletni motocykl marki Honda o pojemności 125 ccm. I wszystko byłoby OK, gdyby... No właśnie gdyby nie światła.

A światła były takie, że kierunki robiły za pozocyjne świecące non-stop na pomarańczowo i zawsze ze światłem mijania. Nie było opcji aby po kolei światła włączyć, czyli pozycyjne, krótkie, długie. Mało tego, bo w centralnej lampie też coś pozycję, białą tym razem, udawało.

Podsumowując: cały czas świecą oba pozycje w kierunkach (podobnie jak w Volvo) wespół z krótkim i czymś białym w reflektorze.

Nadmienię, że pojazd pochodzi z polskiego salonu i ma w dowodzie wpisaną homologację. Niestety "oryginalności" lampy nie rozszyfrowałem.

Czy na podstawie warunków technicznych takie rozwiązanie jest akseptowalne?

Jeszcze dodam, że ten "fabryczny" reflektor tak dziwacznie miał coś pokombinowane, że trudno było zgadnąć jakie żarówki ma w tej lampie.

Zasadnicze pytanie dotyczy światełek pozycyjnych, muszą czy nie muszą świecić same?

Zrzut ekranu 2026-05-25 073852.jpg

Napisano

Niektóre hondy są homologowane na żółtych pozycjach. Sprawdzić czy stacyjka jeżeli to nie system bezkluczykowy za położeniem Lock nie ma położenia pozycje. Czasami kombinacja, stacyjka i przełącznik mijania drogowe. W niektórych bawarscy stacyjka lock przy włączonym lewym kierunku.

Edytowane przez wojteczek

Napisano
2 godziny temu, Paprock napisał:

bo w centralnej lampie też coś pozycję, białą tym razem, udawało

raczej to DRLe - inaczej liczba swiateł pozycyjnych niegodna bo większa niż 2 / innej barwy niż dwa pozostałe 

kierunki robiły za pozocyjne świecące non-stop na pomarańczowo

47) Jeżeli przednie światła pozycyjne motocykla są barwy żółtej samochodowej, to wymagane są dwa takie światła umieszczone symetrycznie po jednym z każdej strony pojazdu

Czy na podstawie warunków technicznych takie rozwiązanie jest akseptowalne?

a to, to  już zapewne prowokacja do dyskusji

Napisano
  • Autor

Wymagania z rozporządzenia niby znam. Bardziej interesuje mnie "prowokacja", bo nie zawsze kumam jak pozycyjne odpalić w pojedynkę. A motocykl, w którym pozycyjne świeciły bez pracy silnika, to raz w życiu widziałem.

Napisano

Najpierw rozszyfruj oznaczenie homologacyjne z lamp. 
A jeśli ich lampa nie posiada to ustal, czy ta lampa jest oryginalna, czy jakiś wynalazek made in PRC (możesz porównac z takimi samymymi motocyklami). 
Nie raz mi się trafił motocykl w którym klient twierdził, że lampa jest fabryczna i z taką kupił motocykl w salonie. a co się okazało... kupił w salonie motocykl, ale dołożyli mu lampę "akcesoryjną" prosto od Chińczyka ;) 

Napisano
  • Autor

OK. Skrócę wątek bo się gmatwa.

Czy przednie światła pozycyjne muszą zapalać się osobno jak w samochodzie. Wiadomo o co kaman: gałka raz = pozycje, gałka dwa = krótkie.

Przed chwilą miałem suzuki i owszem światła pozycyjne udało się włączyć bez udziału krótkich, ale tylko tylne czerwone. Białych/pomarańczowych z przodu ni h...a.

Po uruchomieniu silnika święcą pozycje wraz z krótkim i wszystko gra. Świecą i zapomnij żebyś je na osobno włączył/rozłączył.

Jak to w końcu ma działać?

Napisano

W WT stoi przepis, ze swiatla mijania nie mogą byc wlaczone bez swiatel pozycyjnych, lecz włączenie swiatel pozycyjnych ma byc odpowiednio sygnalizowane (przez kontrolkę lub podświetlenie tablicy rozdzielczej). 

Natomiast swiatla pozycyjne pełnia rownież funkcje swiateł postojowych- a te swiatla nie sa obowiazkowe. 

Ps. Spójrz np. Na nowe Mercedesy, tam tez masz wlacznik w pozycji 0 i swiatel mijania, funkcji swiatel pozycyjnych-brak. 

A gdyby to bylo malo, to odpowiedz na swoje pytanie znajdziesz w paragrafie 12 i 13+ załącznik nr 6 rozporzadzenia WT

Napisano
27 minut temu, Paprock napisał:

Czy przednie światła pozycyjne muszą zapalać się osobno jak w samochodzie

nie muszą - w przypadku samochodu również nie muszą

Napisano
4 godziny temu, Paprock napisał:

zapomnij żebyś je na osobno włączył/rozłączył.

Myślę że w większości jest taka możliwość tylko funkcja ta jest uruchamiana kombinacja różnych przycisków. Gdyby nie było możliwości ich włączenia podczas postoju to by ich nie robili, i tak jeździsz na mijania. Jak zostawisz moto na drodze po zmierzchu jak ci napęd dupnie? 

Napisano

To nie czołg, nie zostawisz motocykla na drodze przecież

Napisano
12 godzin temu, wojteczek napisał:

Jak zostawisz moto na drodze po zmierzchu jak ci napęd dupnie? 

Jak to zostawisz? To nie żona :mrgreen: 

Napisano
57 minut temu, michal_k napisał:

To nie żona :mrgreen: 

To narzędzie żeby od niej uciec…;) przynajmniej do obiadu 

Napisano

Żony zapewne tego nie czytają to hulaj dusza piekła nie ma, bo gdyby czytał to tyle byłoby do powiedzenia - :silent:

:P