Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Licznik 6kkm do przodu czyli czym zajmuje się Policja

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Napiszę bo nie mogę zrozumieć tego wydarzenia - na badanie przyjechał Golf rocznik 2000 wart tyle co nic, wpisuje przebieg załóżmy 180 tys / mija miesiąc/ telefon z KP z pytaniem czy jest możliwe że wpisałem zbyt niski przebieg - no to wiadomo że jest możliwe bo kto się nie myli - ten co nic nie robi - ale zapytałem o co chodzi no i do teraz nie mogę zrozumieć / rutynowa kontrola dwa tygodnie po badaniu i stan licznika + 6 tys / wszczęte postępowanie z podejrzeniem popełnienia zbrodni na niewiadomo czym / wzbudziło podejrzenie że to auto mogło tyle przejechać / no to pojawił się właściciel i dopytuje co to się wydarzyło - no to się dowiedziałem że podobnie jak i ja się zastanawia co to się w głowie Policji urodziło że analizują przebieg po badaniu w górę jako nieprawdopodobny - ktoś z Was się z czymś takim spotkał? 6 tys km w górę po 2 tyg w aucie za 1000 zł to szkoda w czyim mieniu? Jakiej wartości że ktoś prowadzi w tej sprawie dochodzenie… to na to idzie kasa z państwowej kieszeni? 

Napisano

A jakby był samochód drogi to czy to coś by zmieniało? Nie maja co robić to rutynowo sprawdzaja. To wlascicielowi grozi za modyfikacje od 3 miesiecy do 5 lat tylko po co modyfikować w górę😀

Napisano

od 4 lat robimy zdjęcia licznika. Były takie wypadki ale okazało się po weryfikacji z moim zdjęciem dopiętym do badanie iż to Policja popełniła błąd w czasie spisywania go

• Lubię 1
Napisano
9 godzin temu, nesiasps napisał:

rutynowa kontrola dwa tygodnie po badaniu i stan licznika + 6 tys / wszczęte postępowanie z podejrzeniem popełnienia zbrodni na niewiadomo czym

Paliwo drogie to zachodzi podejrzenie, że przez 2 tygodnie 6 tysięcy km nie przejechał. Nie stać go przecież ;) 

Napisano

Jak podawali mi nr tej to się okazało że się sami pomylili i nie tego co trzeba szukali… pewno temu dzwonili bo im kierowca i pojazd się ulotnił przez własne błędy a na cudze robią aferę o nic - smutny obraz tej instytucji się maluje

4 godziny temu, Solaris napisał:

tylko po co modyfikować w górę

No właśnie to mnie zastanawia od kilku dni - czy jest na to paragraf bo ja nie widzę tu podstaw do takiego działania 

Pytałem się czemu go do mnie nie wysłali no to się okazało że nie mieli z nim po kontroli kontaktu… bo nie spisali nr tel

Ale mi w tym wszystkim chodzi tylko o jedno - po co to?

Napisano

Paragraf z kodeksu karnego nie mówi w górę w czy w dół. Obydwa przypadki są tak samo karane. Tylko dla nas z logicznego punktu widzenia bez sensu jest w górę

Art.  306a. [Cofanie lub inna ingerencja we wskazania licznika przebiegu w pojeździe mechanicznym]
§  1. Kto zmienia wskazanie drogomierza pojazdu mechanicznego lub ingeruje w prawidłowość jego pomiaru,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

§  2. Tej samej karze podlega, kto zleca innej osobie wykonanie czynu, o którym mowa w § 1.

Napisano

Przed chwilą sprawdziłem na mapach google drogę Warszawa - Paryż. Wynik ~1600 km i 17 h jazdy.

Taże 2 kierowców, dwa dni i ~3,5 kkm więcej na liczniku.

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

• Jacdiag changed the title to Licznik 6kkm do przodu czyli czym zajmuje się Policja
Napisano

Realnie autokarem Szczecin - Paryż 19 - 21 h zależnie ile postojów dla pasażerów się robi (wiem bo jeździłem jako kierowca)... Osobówką szybciej.

Napisano (edytowane)

tam gdzie robię OBT zawsze dokładnie wpisują co było na liczniku, jak ma gorszy dzień to z kartką idzie spisywać.
Co do samej policji czy innych OKRD - punkciki dla ujawniającego f-sza, potem punkciki dla danej komendy, statystyki itp.
Natomiast skoro jest w CEP opcja poprawienia wpisanego stanu licznika to mogą poprawić jeżeli błędnie wpisali. Natomiast też niech każdy się przypatrzy czy OKRD zawsze sprawdzają licznik to jedno a drugie czy sami naocznie sprawdzają co wyświetla czy proszą o podanie bo głowy do auta nie wciskają.

W tym konkretnym przypadku pewnie dzwonili i temat umorzony przed wszczęciem czy jak to się zwie.

Edytowane przez Nikita_Bennet
Napisano

Właśnie nie umorzony bo wezwania przysłali… nie wiem jaką szkodę wnosi wyższy stan licznika od oczekiwanego - jak wycenić ten rodzaj manipulacji i na czyją szkodę to zadziała - przecież to jakiś absurd 

Napisano
14 godzin temu, nesiasps napisał:

Właśnie nie umorzony bo wezwania przysłali… nie wiem jaką szkodę wnosi wyższy stan licznika od oczekiwanego - jak wycenić ten rodzaj manipulacji i na czyją szkodę to zadziała - przecież to jakiś absurd 

Jedyne logiczne wytłumaczenie to faktury na paliwo do urzędu skarbowego - miałem kiedyś Klienta który pytał czy mogę wpisać wyższy licznik bo pozałatwiał faktur na paliwo a nie narobił kilometrów i skarbówka może się przyczepić że bus 3,5 tony 1.9 diesel pali 80 litrów na 100 km :-) 

Napisano
44 minuty temu, Darek_M napisał:

diesel pali 80 litrów na 100 km :-) 

Jakby jeździł tylko na 1 lub 2 biegu to może by nawet brakło 

... trumny

Napisano

Ja zaniżyłem przebieg w golfie z 96r. Mnie nie wzywali, ale klient tłumaczył się na komendzie ok 2 godzin, pojazd na lawecie. Natomiast zmiennik pomylił się w równie nowej toyocie (nie pamiętam w górę, czy w dół) i był wzywany na komisariat. Pomylić się może każdy, tylko czasu szkoda później na tłumaczenia.

Napisano (edytowane)

takie akcje to mogą robić jak wprowadzą w końcu zdjęcie drogomierza - inaczej cała ta ich praca i tak skończy się co najwyżej zaskarżeniem o nękanie i zapłaci za to skarb państwa / w sumie jak nie za swoje to mogą się tak bawić w udawanie policjanta

Edytowane przez nesiasps
Napisano
W dniu 2.06.2026 o 23:51, nesiasps napisał:

6 tys km w górę po 2 tyg

Pewnie korzystał z takiej usługi... 

... trumny