Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Licznik 6kkm do przodu czyli czym zajmuje się Policja

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Napiszę bo nie mogę zrozumieć tego wydarzenia - na badanie przyjechał Golf rocznik 2000 wart tyle co nic, wpisuje przebieg załóżmy 180 tys / mija miesiąc/ telefon z KP z pytaniem czy jest możliwe że wpisałem zbyt niski przebieg - no to wiadomo że jest możliwe bo kto się nie myli - ten co nic nie robi - ale zapytałem o co chodzi no i do teraz nie mogę zrozumieć / rutynowa kontrola dwa tygodnie po badaniu i stan licznika + 6 tys / wszczęte postępowanie z podejrzeniem popełnienia zbrodni na niewiadomo czym / wzbudziło podejrzenie że to auto mogło tyle przejechać / no to pojawił się właściciel i dopytuje co to się wydarzyło - no to się dowiedziałem że podobnie jak i ja się zastanawia co to się w głowie Policji urodziło że analizują przebieg po badaniu w górę jako nieprawdopodobny - ktoś z Was się z czymś takim spotkał? 6 tys km w górę po 2 tyg w aucie za 1000 zł to szkoda w czyim mieniu? Jakiej wartości że ktoś prowadzi w tej sprawie dochodzenie… to na to idzie kasa z państwowej kieszeni? 

Napisano

A jakby był samochód drogi to czy to coś by zmieniało? Nie maja co robić to rutynowo sprawdzaja. To wlascicielowi grozi za modyfikacje od 3 miesiecy do 5 lat tylko po co modyfikować w górę😀

Napisano

od 4 lat robimy zdjęcia licznika. Były takie wypadki ale okazało się po weryfikacji z moim zdjęciem dopiętym do badanie iż to Policja popełniła błąd w czasie spisywania go

Napisano
9 godzin temu, nesiasps napisał:

rutynowa kontrola dwa tygodnie po badaniu i stan licznika + 6 tys / wszczęte postępowanie z podejrzeniem popełnienia zbrodni na niewiadomo czym

Paliwo drogie to zachodzi podejrzenie, że przez 2 tygodnie 6 tysięcy km nie przejechał. Nie stać go przecież ;) 

Napisano

Jak podawali mi nr tej to się okazało że się sami pomylili i nie tego co trzeba szukali… pewno temu dzwonili bo im kierowca i pojazd się ulotnił przez własne błędy a na cudze robią aferę o nic - smutny obraz tej instytucji się maluje

4 godziny temu, Solaris napisał:

tylko po co modyfikować w górę

No właśnie to mnie zastanawia od kilku dni - czy jest na to paragraf bo ja nie widzę tu podstaw do takiego działania 

Pytałem się czemu go do mnie nie wysłali no to się okazało że nie mieli z nim po kontroli kontaktu… bo nie spisali nr tel

Ale mi w tym wszystkim chodzi tylko o jedno - po co to?

Napisano

Paragraf z kodeksu karnego nie mówi w górę w czy w dół. Obydwa przypadki są tak samo karane. Tylko dla nas z logicznego punktu widzenia bez sensu jest w górę

Art.  306a. [Cofanie lub inna ingerencja we wskazania licznika przebiegu w pojeździe mechanicznym]
§  1. Kto zmienia wskazanie drogomierza pojazdu mechanicznego lub ingeruje w prawidłowość jego pomiaru,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

§  2. Tej samej karze podlega, kto zleca innej osobie wykonanie czynu, o którym mowa w § 1.

Napisano

Przed chwilą sprawdziłem na mapach google drogę Warszawa - Paryż. Wynik ~1600 km i 17 h jazdy.

Taże 2 kierowców, dwa dni i ~3,5 kkm więcej na liczniku.

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

• Jacdiag changed the title to Licznik 6kkm do przodu czyli czym zajmuje się Policja
Napisano

Realnie autokarem Szczecin - Paryż 19 - 21 h zależnie ile postojów dla pasażerów się robi (wiem bo jeździłem jako kierowca)... Osobówką szybciej.