qba Napisano 9 Czerwiec Napisano 9 Czerwiec Mój problem może i jest podobny do innych, ale zaryzykuje utworzenie nowego wątku... Na przegląd pojechałem 23.10.2025r. Wynik przeglądu był pozytywny, pieczątka w dowodzie rejestracyjnym została przybita. Niestety nie otrzymałem zaświadczenia z przeglądu. Obecnie jestem na etapie sprzedaży auta. Chcąc sprawdzić i potwierdzić moją wiedzę o aucie poprosiłem o raport w jednym z dostępnych w internecie portali. Jakież było moje zdziwienie, gdy okazało się, że moje auto w dniu wspomnianego badania technicznego miało przebieg 185262 mile (298151 km wg danych z cepiku). Mając faktury np. z wymiany oleju lub innych "zasobów" eksploatacyjnych auta porównałem je ze stanem licznika w dniu feralnego przeglądu. I tak: - na fakturze z 04.07.2025 (przed przeglądem) jest przebieg: 148200 mil - na fakturze z 05.11.2025r. (po przeglądzie) jest przebieg 151000 mil. Pracownik stacji kontroli pojazdów podczas dwóch moich rozmów z nim stwierdził, że nie jest w stanie fizycznie zmienić danych w bazie cepik przez siebie wpisanych z powodu "zmiany prawnej spółki". Zaproponował mi nowy przegląd auta i wpisanie nowego (obecnego) przebiegu do systemu. Boję się jednak, że stare dane w systemie zostaną, a przez to mogą być widoczne dla ewentualnych kupujących, co znacznie obniży wartość auta oraz da powody do braku mojej uczciwości. Obecnie auto ma przebieg 157200 mil i stoi na parkingu, bo strach nim gdziekolwiek wyjechać z obawy przed kontrolą. Co mogę w tej sytuacji zrobić? Proszę o pomoc. Pozdrawiam Cytuj
michal_k Napisano 9 Czerwiec Napisano 9 Czerwiec 48 minut temu, qba napisał: nie jest w stanie fizycznie zmienić danych w bazie cepik przez siebie wpisanych z powodu "zmiany prawnej spółki" Czy stacja, która robiła badanie, jeszcze istnieje? Tzn. nie czy budynek stoi, ale czy stacja ma ten sam numer? Cytuj
qba Napisano 9 Czerwiec Autor Napisano 9 Czerwiec (edytowane) sprostowanie... na pieczątce z przeglądu istnieje inny numer niż na wykazie w starostwie... ale właściciel jest ten sam Edytowane 9 Czerwiec przez qba Cytuj
michal_k Napisano 10 Czerwiec Napisano 10 Czerwiec Czyli to inna stacja w tym samym miejscu. Diagnosta ma rację - nic nie może zrobić. Cytuj
aboz Napisano 10 Czerwiec Napisano 10 Czerwiec Można poprosić o usunięcie błędnego wpisu w CEPiK administratora systemu. Uzasadnieniem może być fakt, że SKP nie funkcjonuje i brak możliwości zmiany odczytu drogomierza. Pewnie będą chcieli żeby udokumentować wniosek i zostanie ślad w postaci pustego pola w historii pojazdu. Ale, ale. Gdzie sprawdzałeś informacje o pojeździe? Jeśli w na stronie rządowej to tak jak pisałem powyżej. Jeśli w CarVertical, to nie wierzyłbym tym raportom. Cytuj
michalzs Napisano 12 Czerwiec Napisano 12 Czerwiec Informacja otrzymana w sprawie korekty wpisu stanu licznika. Dzień dobry, Uprzejmie informuję, że jest możliwa Administracyjna Korekta Danych w zakresie stanu licznika. Podstawą do wykonania tej czynności jest zaświadczenie o wykreśleniu danego podmiotu z rejestru przedsiębiorców prowadzących stacje kontroli pojazdów (do uzyskania w wydziale komunikacji starostwa powiatowego/urzędu miasta na prawach powiatu) oraz oświadczenie diagnosty, który wykonywał dane badanie techniczne/kierownika stacji (imię i nazwisko diagnosty, dane pojazdu – nr rej. i VIN, data badania, nr badania, nieprawidłowy stan licznika, prawidłowy stan licznika) informujące o tym, że doszło do pomyłki. Zespół Programu CEPiK 2.0 Kancelaria Prezesa Rady Ministrów ul. Królewska 27, 00-060 Warszawa e-mail: UslugiCepik2.0@mc.gov.pl Cytuj
danielg539 Napisano 15 Czerwiec Napisano 15 Czerwiec W dniu 12.06.2026 o 09:51, michalzs napisał: nieprawidłowy stan licznika, prawidłowy stan licznika) informujące o tym, że doszło do pomyłki. Wartość nieprawidłową znamy ale z określeniem dokładnej prawidłowej wartości przebiegu pewnie będzie problem i sytuacja patowa dalej będzie trwała w najlepsze.... Cytuj
IVVO Napisano 16 Czerwiec Napisano 16 Czerwiec Ogólnie to wystarczy trochę chęci i zrozumienia. Rejestr w postaci elektronicznej po zamknięciu stacji zostaje przekazany do podległego WK. Pracownik WK może w nim skorygować przebieg i wprowadzić do CEP. Już to kiedyś ćwiczyłem ale jak wcześniej zaznaczyłem od kilku lat robimy zdjęcia licznika bo była to "oczywista pomyłka pisarska" Cytuj
michal_k Napisano 16 Czerwiec Napisano 16 Czerwiec 42 minuty temu, IVVO napisał: Pracownik WK może w nim skorygować przebieg i wprowadzić do CEP. Ani nie ma na to podstawy prawnej ani technicznej możliwości. Cytuj
nesiasps Napisano 16 Czerwiec Napisano 16 Czerwiec 20 minut temu, michal_k napisał: Ani nie ma na to podstawy prawnej ani technicznej możliwości. tak jak i na badanie haka wymagane przez WK... a jednak się dzieje Cytuj
Rafi90 Napisano 16 Czerwiec Napisano 16 Czerwiec (edytowane) Prerejestracja , okresowe przed 1 rejestracją z dip przyczepki lekkiej tez nie ma podstaw a się dzieje. Wiele rzeczy bez podstawy prawnej się u nas dzieje. Edytowane 16 Czerwiec przez Rafi90 Cytuj
IVVO Napisano 16 Czerwiec Napisano 16 Czerwiec 56 minut temu, michal_k napisał: ani technicznej możliwości. Jest jak najbardziej gdyż rejestr jest w postaci PDF lub XML w postaci open - tylko trochę chęci i wszystko da się zrobić. Cytuj
Ciech_98 Napisano 16 Czerwiec Napisano 16 Czerwiec Dajmy na to, że WK fizycznie może skorygować przebieg. Tylko na jaki? Taki jak interesantowi się podoba? Skąd wiadomo, że to omyłka? Być może miał taki przebieg jaki miał. Według mnie nie ma możliwości skorygowania przebiegu ani przez WK ani przez SKP do momentu jak nie będzie dokumentowane to fotograficznie. No chyba, że ktoś w własnym zakresie to dokumentuje i ma punkt odniesienia do takiej korekty. Cytuj
IVVO Napisano 16 Czerwiec Napisano 16 Czerwiec 1 minutę temu, Ciech_98 napisał: Dajmy na to, że WK fizycznie może skorygować przebieg Jak wspomniałem wcześniej - zdjęcie licznika dopięte do BT Cytuj
michal_k Napisano 16 Czerwiec Napisano 16 Czerwiec 1 minutę temu, IVVO napisał: tylko trochę chęci i wszystko da się zrobić. Ja bym nie zrobił. Wiadomo, że każdy się może pomylić, ale nie uczestniczyłbym w tym. 2 minuty temu, IVVO napisał: rejestr jest w postaci PDF lub XML w postaci open I co potem WK robi? Wysyła ten rejestr do CEP? Cytuj
IVVO Napisano 16 Czerwiec Napisano 16 Czerwiec Teraz, michal_k napisał: I co potem WK robi? Wysyła ten rejestr do CEP? Poprawia w kopii rejestru a następnie koryguje stan przez program obsługujący WK Cytuj
michal_k Napisano 16 Czerwiec Napisano 16 Czerwiec 15 minut temu, IVVO napisał: następnie koryguje stan przez program obsługujący WK Nie ma w programie WK takiej opcji. Cytuj
danielg539 Napisano 16 Czerwiec Napisano 16 Czerwiec 49 minut temu, michal_k napisał: 52 minuty temu, IVVO napisał: tylko trochę chęci i wszystko da się zrobić. Ja bym nie zrobił. Wiadomo, że każdy się może pomylić, ale nie uczestniczyłbym w tym. Ja też jestem zdania, że lepiej nie wkładać paluszków między młotek a kowadło... Cytuj
Diag22 Napisano 17 Czerwiec Napisano 17 Czerwiec W dniu 16.06.2026 o 09:49, Rafi90 napisał: Prerejestracja , okresowe przed 1 rejestracją z dip przyczepki lekkiej tez nie ma podstaw a się dzieje. Wiele rzeczy bez podstawy prawnej się u nas dzieje. nie robi się 1 rej. dla przyczepki lekkiej , nie wiem dlaczego tak robicie?? tylko i wyłącznie na PC lub ze stałymi tablicami, robicie ustalenie danych na wniosek właściciela lub WK. Cytuj
aboz Napisano 18 Czerwiec Napisano 18 Czerwiec 21 godzin temu, Diag22 napisał: nie robi się 1 rej. dla przyczepki lekkiej , nie wiem dlaczego tak robicie?? Bo są takie WK, które sobie ubzdurały, że trzeba. Zwłaszcza dla przyczep lekkich, które były zarejestrowane w kraju pochodzenia. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi