Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Część 

Naszła mnie taka myśli,

Posiadam w rodzinie SAM-a, który ma już 50 lat nigdy nie był zarejestrowany z tego co wiadomo sam nie może być rejestrowany jak kiedyś (chyba do 2013) na SKP tylko poprzez dopuszczenie jednostkowe ale jeśli jest już wpisany do ewidencji zabytków to nie musi posiadać dopuszczenia. Tutaj nasuwa się moje pytanie po rozmowie w WKZ nie widzi przeciw wskazań aby taki twór wpisać do ruchomej ewidencji zabytków 

Hipotetycznie pojazd ma pierwszą rejestracje 15.06.2026 a rok produkcji 1975 to diagnosta sprawdza stan techniczny na jednorazowym badaniu na dzień pierwszej rejestracji czy roku produkcji ?  

Napisano

To że konserwator wpisze pojazd do ewidencji nie znaczy że musi być zarejestrowany. Kolejna sprawa jak diagnosta ma dokonać identyfikacji? Pojazd prawdopodobnie  bez numer ramy, konserwator wyda zaświadczenie na ,,rodzaj pojazdu'' marki sam? W pierwszej kolejności chyba powinien być nadany nr ramy? Może napisz co to za pojazd, z czego, z wykorzystaniem części z jakiego pojazdu zbudowany bo piszesz bardzo ogólnikowo, wygląda to jak szukanie furtki na obejście przepisów. Takich rad nie udzielamy ma forum, od tego są prawnicy i biorą za to $. 

Napisano

@wojteczek

Numer ramy jest nabity 002 traktor Sam jeśli nie to zawsze można nabić numer VIN zastępczy w WK . 

Jesli konserwator stwierdził ze może wpisać to do ewidencji to chyba wie co wpisuje. 

Numer ramy zawsze można nabić poprzez udanie się do WK i poproszę o nadanie numeru VIN.

Pytanie było o BT czy pojazdu musi teraz spełniać wymagania czy z roku Peodukxji 

Z drugiej strony to co nie jest zakazane jest dozwolone. A jeśli ustawodawca przewidział taką możliwość to czemu nie korzystać.

A jednak jest ktoś wykształcony kto to musi zatwierdzić czy jest to zabytek 

Napisano

Wiesz ile by było samów w całej pl o nr 002 gdyby można było sobie nadawać nr es własnym zakresie. Od art. 66a prawa o ruchu drogowym zaczynamy. Będzie nadany nr wtedy konserwator, a potem próba rejestracji i tu zderzenie ze ścianą. Myślę że urząd będzie oczekiwał dopuszczenia, a nawet gdyby jakimś cudem udało się to przepchnąć to problem zrobi się na stacji. W przypadku pojazdu fabrycznego nawet tego zabytkowego były jakieś badania próby wytrzymałościowe itd. Wiem dawno temu ale były. W przypadku sama diagnosta stąpa po polu minowym. Myślę że wnioskodawca o badanie nawet wniosku nie będzie w stanie wypełnić w przypadku sama. W muzeum wsi radomskiej jest sporo takich ciągników samów, fajnie to pooglądać ale ich użytkowanie moze być niebezpieczne. Dla mnie to zbieranina podzespołów i nie wiem jak konserwator tu określi jakikolwiek stopień oryginalności czy rok produkcji.

Napisano
6 godzin temu, Destruktor napisał:

Numer ramy zawsze można nabić poprzez udanie się do WK i poproszę o nadanie numeru VIN.

W tym przypadku nie ma takiej możliwości :!:  Taka opcja dotyczy pojazdów zarejestrowanych, po zaliczeniu odpowiedniej procedury prawnej. SAM-y zaprzestano rejestrować od VI 2013 roku. 

ps. VIN nadaje producent pojazdu

A poniżej info od AI 

Cytat

Pojazdy zabytkowe - wymogi dotyczące wieku i oryginalności

Zwykle, aby pojazd mógł ubiegać się o status zabytku, musi spełniać kryteria:
Produkcja: Jego model nie może być produkowany od co najmniej 15-20 lat.
Oryginalność: Musi posiadać zachowane i utrzymane w historycznie właściwym stanie co najmniej 75% części konstrukcyjnych 

6 godzin temu, Destruktor napisał:

Jesli konserwator stwierdził ze może wpisać to do ewidencji to chyba wie co wpisuje

:evil: poczytaj i pooglądaj ... :evil:

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano

@JacdiagProszę nawet znalazłem w czeluściach papierów, że chciałem nadać mu numer i otrzymałem taką decyzję w 2019.

Nawet jeśli chciałbym zbudować przyczepkę lekką to jak otrzymam dopuszczenie bez jakiegokolwiek numeru ramy czy VIN-u.

@wojteczekUSTAWA z dnia 14 kwietnia 2023 r. o systemach homologacji pojazdów oraz ich wyposażenia

5. Ustawy nie stosuje się do:

pojazdu zabytkowego w rozumieniu art. 2 pkt 39 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym;

jik.jpg

@Jacdiag

Tylko ja nie chce wpisywać nic do muzeum tylko do wpisu Wojewódzkiej Ewidencji zabytków Ruchomych.

A nadal nie otrzymałem odpowiedzi. Czy BT musi być na rok produkcji czy rejestracji dla zabytku  

Napisano

Tak jest napisane w ustawie przez Ciebie zacytowanej, a w Art 72 PORD jest zapis o odpuszczeniu i oświadczeniu zawierającym dane do rejestracji. Kto takie oświadczenie z danymi w tym przypadku wystawi i potwierdzi? Diagnosta na podstawie opinii rzeczoznawcy? Powodzenia w szukaniu rzeczoznawcy który napisze opinie. Oczekuje że będą w niej obliczenia wytrzymałościowe. Do tego będzie potrzebna specyfikacja zastosowanych materiałów.  Połączenia spawane czy łączone w inny sposób potwierdzone. O ile na wyroby hutnicze w dobrych sklepach da się to załatwić to na podzespoły zaadoptowane wątpię. Może i tak jest że ten most od Kraza wytrzyma obciążenia przez Ciebie przewidziane ale jest on połączony z innymi elementami niewiadomego pochodzenia, nie wiem czy  wytrzymają.  Fakture i specyfikacje na zakup ceownika z przed pół roku dostarczasz, a rama ma podobno lat 50. Będziesz miał ogarniętego konserwatora, próbuj.

Napisano

@wojteczek

mówisz o przeprowadzenie badania zgodności pojazdu zabytkowego z warunkami technicznymi?

Dane z dowodu jestem w stanie uzyskać z tego samego pojazdu bo były takie 4 z czego 1 jest zarejestrowany drugi i trzeci na złomie a mój jest czwarty.

Wszystkie wyszły z tej samej ręki i są bliźniacze 1:1

Napisano

Wydaje mi się, że kilka razy zetknąłem się z dokumentem składanym w WK pod rygorem odpowiedzialności karnej składanego przez właściciela w przypadku posiadania pojazdu, który nigdy nie był rejestrowany, a jego dokumentacja konstrukcyjna (w przypadku SAM|) lub produkcyjna (w przypadku pojazdu produkowanego) nie istnieje z uwagi na wiek pojazdu lub technologię jego wytworzenia. Potrzebny jest też rzeczoznawca najlepiej z listy ministerstwa dziwnych kroków lub PZM, który ustali rok budowy i  opisze rodzaj użytych części i cechy konstrukcji. To będzie opinia techniczna i niejako główny dowód potwierdzający wiek pojazdu i sporzadzi Kartę Ewidencyjną Zabytku Ruchomego Techniki. Z tym do konserwatora i dopiero można uzyskać decyzję o nabiciu numeru i wykonaniu TZ i wykonać badanie na zgodność warunków technicznych pojazdu zabytkowego. No i jak wszystkie piepiery będą OK to WK wyda zgodę lub nie :). 

Napisano

Wracam i ja z kolejnym pytaniem:

Diagnosta mówi że jest potrzebna czerwona tablica aby nabić numer ramy i TZ 

WK twierdzi ze nie wyda czerwonych bo to na dojazd do BT. Ale coś mi t głowie świta że musi wydać czerwone aby producent mógł jechać na homologacje?

Mam racje ?

Napisano

U nas w WK  jak ktoś przyjeżdża z decyzją o nadanie numerów to zawsze ma czerwone i "miękki". 

Napisano

@Rafi90Tylko że tutaj pojazd nigdy nie rejestrowany i mają mi wydać tablice czerwone na pojazd który nikt nie widział i może być to rączka z silnikiem ?

Napisano
18 minut temu, Rafi90 napisał:

to zawsze ma czerwone i "miękki". 

Literalnie nie można zarejestrować pojazdu, który nie posiada jeszcze nabitej cechy identyfikacyjnej.

Napisano

Przecież nadanie numeru to nie jest badanie, to jest "Inn czynności" i jeżeli WK wyda decyzję na ich nadanie to brak TR nie powinien być przeszkodą w ich wykonaniu. 

• Lubię 1
Napisano

@michal_k@cezary
dezycję posiadam o numerem ramy więc nie wiem czy diagnoście nie chodziło aby na ten numer z dezycję wydali.

Napisano
14 minut temu, Destruktor napisał:

nie wiem czy diagnoście nie chodziło aby na ten numer z dezycję wydali.

Pewnie tak, a urząd nie powinien wydać dopóki nie jest nabita.

Napisano

Nie wiem czy diagnosta nie odmówi wykonania nr bo ten pojazd podobno już jakiś ma.

Napisano
5 godzin temu, michal_k napisał:

który nie posiada jeszcze nabitej cechy identyfikacyjnej.

Mam na myśli sytuacje gdzie numer skorodował i pojazd jest zarejestrowany 

Napisano

Dzwoniłem do kilku stacji z ciekawości i każda jak jeden Bóg. Muszą być czerwone bez nich nic nie zrobię 

Napisano
Godzinę temu, Destruktor napisał:

Dzwoniłem do kilku stacji z ciekawości i każda jak jeden Bóg. Muszą być czerwone bez nich nic nie zrobię 

To nie dobrze świadczy o nich. Lepie żeby zaglądnęli do przepisów.

Napisano

Macie rację to może wynikać z niewiedzy, ale mogą być i świadome osoby tylko nie chcą sobie zawracać głowy za taki $. Lepiej w tym czasie zrobić zwykle okresowe. Postaw się w roli osoby która ma ten nr nabić. Klient dzwoni pyta o sam który nawet nie wiadomo czy jest ciągnikiem rolniczym (bo nie wiemy czy spełnia warunki dla ciągnika) ale decyzje masz na ciągnik.  Można by ten nr nabić właściwie na wszystkim co ma silnik. Mnie  nie dziwi że odganiają się jak przed natrętna muchą. Dla mnie to takie lawirowanie w przepisach żeby dopuścić do ruchu coś przed czym kiedyś się broniliśmy. Nawet jak już będzie ten wpis od WKZ to nie uzyskałem zadowalającej odpowiedzi na pytanie zadane gdzieś w tej dyskusji. Co z danymi? Nacisk, moc, masy? Kto to policzy? Też bym uciekał od tego tematu. Nie ma z czym porównać danych, wszystko na oko.  Należy szanować ludzi którzy budują takie sprzęty bo to dużo pracy fizycznej,  a i umysłowej jak rozwiązać różne problemy techniczne, ale wiem też że takiej konstrukcji nie jesteśmy w stanie sprawdzić w naszych warunkach. 

Napisano (edytowane)

@LimonQi

@Rafi90

Właśnie sam szukałem w przepisach i znalazłem tylko że na podstawie pozwolenia czasowego przeprowadza identyfikacje  pojazdu. A nie znalazłem że pojazd nigdy nie rejestrowany może przyjechać z samą dezycję.

Dostałem informację że podobno do 2013 było tak samo że SAM przyjechał na nabicie z czerwoną tablicą 

@wojteczek

Drugi taki sam pojazd blizniak/klon jeździ na są samą stację i pojazd znają gdzie mają nabić mi tabliczkę. Więc dane ciągnika  można wsiąść z tego bliźniaczego ciągnika który został zarejestrowany w 79.

z tego co pamiętam chyba SAM może ciągną przyczepę do 1,5t z tego co mi mówił właściciel bliźniaczego traktora bo tyle ma w dowodzie oraz na przyczepie która też ma SAM ładowność 1.5t 

Edytowane przez Destruktor