Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Czy milion km w pamięci wpisujecie do cepik?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Auto z zatrzymanym dr przez itd,w cepik stan drogomierza 1304206km,na  aucie 304328km.W historii pojazdu takie głupoty wpisywała policja,itd i oczywiście kilka skp.Teraz pytania-czy to jest poświadczenie nieprawdy?

Napisano

Zapamiętaj raz na zawsze. Do CEP wpisuje się to, co pokazuje licznik. Można sobie robić zdjęcie jak ktoś lubi. Żadne dodawanie milionów. 

Napisano

To ja wiem,ale jak widzę to inni nie mają tej wiedzy.Ostatnio to nawet widziałem jak km są z tacho spisywane,bo drogomierz nic nie pokazywał.

Ale,do brzegu.To jest poświadczenie nieprawdy!

Napisano

Poświadczenie nieprawdy występuje wtedy kiedy ktoś robi to w celu osiągnięcia jakiejś korzyści. W tym przypadku dodanie miliona raczej dla nikogo korzyścią nie jest, w/g mnie to zwykła pomyłka.😉

Napisano

Ogólnie to niewiedza kierowców którzy w ramach kontroli ITD dadzą sobie wpisać kilometry z Tacho a nie licznika. A i inspektorom przydało by się szkolenie. Po kilku akcjach z milionem km nasze ITD wpisuje już licznik 

Napisano

Jest tu może diagnosta z Konina lub Sempolna?

Bądż okolic.

Napisano

Z dzisiejszego dnia po kontroli PITD. W Uwagach" błąd spisania licznika przez PITD" oraz klient dostaje zdjęcie licznika jak w załączniku

licznik.png

licznik man.jpg

• Piwo 1
Napisano

I tak powinno być w przypadku o którym pisałem,ale pewna oskp miała jednak inne zdanie i znowu wpisała co innego niż pokazuje drogomierz.

Napisano

@IVVO A jak się zmienia stan licznika wg "historiapojazdu" :?:

Bo 23 marca ktoś pewnie wpisał jedną "1" za dużo.

Bez niej różnica to: +18789.

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano
1 godzinę temu, Jacdiag napisał:

Bez niej różnica to: +18789

Różnicę wylicza program - samo się naprawi jak PITD poprawi licznik w CEP

Napisano
21 godzin temu, cezary napisał:

Poświadczenie nieprawdy występuje wtedy kiedy ktoś robi to w celu osiągnięcia jakiejś korzyści.

Nie, nie ,nie. Poświadczenie nieprawdy w dokumentach samo w sobie jest przestępstwem i nie musi się wiązać jakąkolwiek korzyścią.

• Lubię 1
Napisano

Ok. czyli w przypadku diagnosty nie istnieje możliwość popełnienia pomyłki? Mamy tylko czarne i białe. 🫨

Napisano
Godzinę temu, cezary napisał:

czyli w przypadku diagnosty nie istnieje możliwość popełnienia pomyłki?

Znowu nie. Przestępstwo jest wtedy, kiedy świadomie lub ze względu na brak dostatecznej wiedzy poświadczamy nieprawdę. Pomyłka (np. zamiana cyfr miejscami albo przypadkowe dopisanie/niedopisanie cyfry zmieniające odczyt) nie jest przestępstwem. Natomiast wpisywanie czegoś innego niż odczyt np. poprzez dodanie 1 mln., to już jest działanie świadome lub wynikające z niewiedzy.