Naczepa2234 Napisano 22 Czerwiec Napisano 22 Czerwiec Dzień dobry, czy jest ktoś kto pomoże z TDT? Pierwszy raz próbujemy dostać odstępstwo i niestety ciągle chcą żebyśmy coś dosłali. Teraz nie zgadza się dopuszczalna masa. Proszę o informację. Czy jest ktoś kto pomaga, albo może znacie kogoś lub firme co pomoże z terminem na już. Dziękuję Cytuj
Rafi90 Napisano 23 Czerwiec Napisano 23 Czerwiec Póki nie wyjaśnisz co to za naczepa, skąd sprowadzona, jakie ma dane w dr, jakie wymiary , to nikt nic nie powie. Zdjęcie dowodu zdjęcie tabliczki znamionowej i możemy coś myśleć. Takich rzeczy się nie robi w terminie na już niestety. Cytuj
IVVO Napisano 23 Czerwiec Napisano 23 Czerwiec 12 godzin temu, Naczepa2234 napisał: Teraz nie zgadza się dopuszczalna masa. Proszę o informację. O odstępstwo starasz się na podstawie negatywnego wyniku BT. Tam są podane parametry na które chcesz dostać zezwolenie. Wykonuje je diagnosta więc musiał coś namieszać. Ogólnie dostaniesz odstępstwo tylko na przewóz ładunków niepodzielnych Cytuj
Naczepa2234 Napisano 23 Czerwiec Autor Napisano 23 Czerwiec Może od razu powiem, ze pisze kobieta i ja nie rozumiem tych wszystkich skrótów Badanie było wykonane w załączniku przesyłam co diagnosta napisał i o to też wnioskowałam w wniosku. Teraz dostałam wezwanie do uzupełnienia wniosku - ze wnioskowany zakres jest bezzasadny - te 42 t, które spisałam z przeprowadzonego badania. Na tabliczce tez mam 42 t i 45 t. Naczepa jest z Niemiec. Tak wiem że odstępstwo dostanę tylko na ładunki niepodzielne. Mam już zarejestrowane naczepy, które mają w dowodzie 45 t. Tylko nigdy nie były sprowadzane, tylko kupowane na miejscu. W załączniku dokumenty. Cytuj
aboz Napisano 23 Czerwiec Napisano 23 Czerwiec 50 minut temu, Naczepa2234 napisał: ze wnioskowany zakres jest bezzasadny - te 42 t, które spisałam z przeprowadzonego badania. Jeśli wnioskujący nie wykaże, że do transportu konkretnych ładunków niepodzielnych potrzebuje takie wartości mas. Przecież w piśmie jest wszystko czarno na białym. Ba, wniosek powinien opierać się o dopuszczenie wyższych wartości nacisków osi, które wraz z naciskiem na siodło dałyby "DMC", bo to one są tu problemem. Dodatkowo naczepa nie spełnia wymagań co do wymiarów. To wszystko ładnie opisać i powinno być po problemie. A diagnosta? O ile chyba dobrze policzył masy (nie znam parametrów naczepy, więc gdybam), to regułki w zaświadczeniu to już lanie wody. Cytuj
Bomasz1991 Napisano 23 Czerwiec Napisano 23 Czerwiec według mojej wiedzy w obecnym stanie prawnym nie ma maksymalnego administracyjnego DMC naczepy. Jedynie naciski na oś/grupy osi i nacisk na urządzenie sprzęgające mogą definiować DMC naczepy. MMC oczywiście według tabliczki. Czasem robię badania takich dziwactw i niestety jest to dużo pisania i wniosek do TDT musi być tożsamy z badaniem technicznym. Cytuj
Naczepa2234 Napisano 23 Czerwiec Autor Napisano 23 Czerwiec Ok to w jaki sposób mam policzyć DMC? Skąd ten nacisk na oś / grupy osi? Z tabliczki znamionowej ? Sorry jak głupie pytanie, ale dla mnie to czarna magia a chciałabym zakończyć już to. Cytuj
IVVO Napisano 24 Czerwiec Napisano 24 Czerwiec Powiem tak - jaka jest długość złożonej naczepy i jaka jest odległość sworznia od tylnego obrysu, Naczepa spełnia wymagania dla 42 gdyż siodło + osie dają tę wartość. Dla konstrukcyjnej czyli 45t nie do końca. Co do długości - to jeśli spełnia wymogi w stanie złożonym to bym nic nie robił gdyż przewozy w stanie rozłożonym wystarczy zgłosić i dostać odpowiednie zezwolenie na przejazd. Chyba że bardzo wam zależy na tych dodatkowych 3 tonach Cytuj
dominik_z Napisano 24 Czerwiec Napisano 24 Czerwiec W dniu 22.06.2026 o 22:53, Naczepa2234 napisał: czy jest ktoś kto pomoże z TDT? Tak, ja jestem. Zapraszam na priv- pomogę 4 godziny temu, IVVO napisał: to bym nic nie robił gdyż przewozy w stanie rozłożonym wystarczy zgłosić i dostać odpowiednie zezwolenie na przejazd. Chyba że bardzo wam zależy na tych dodatkowych 3 tonach za wniosek zapłacone, postępowanie wszczęte, to czemu nie dopiąć go do końca ? Cytuj
Bomasz1991 Napisano 24 Czerwiec Napisano 24 Czerwiec 4 godziny temu, IVVO napisał: Powiem tak - jaka jest długość złożonej naczepy i jaka jest odległość sworznia od tylnego obrysu, Naczepa spełnia wymagania dla 42 gdyż siodło + osie dają tę wartość. Dla konstrukcyjnej czyli 45t nie do końca. Co do długości - to jeśli spełnia wymogi w stanie złożonym to bym nic nie robił gdyż przewozy w stanie rozłożonym wystarczy zgłosić i dostać odpowiednie zezwolenie na przejazd. Chyba że bardzo wam zależy na tych dodatkowych 3 tonach MMC przecież też jest OK. 3x9 ton +18 = 45 ton Cytuj
IVVO Napisano 24 Czerwiec Napisano 24 Czerwiec 1 godzinę temu, Bomasz1991 napisał: MMC przecież też jest OK. 3x9 ton +18 = 45 ton Nikt tego nie neguje - tylko ja osobiście odpuściłbym odstępstwa tylko zarejestrował normalnie bez nich na 42T Cytuj
dominik_z Napisano 24 Czerwiec Napisano 24 Czerwiec Zacznijmy od tego, że patrząc po samym DIP-ie tutaj wrzuconym nie jest on wypełniony zgodnie z obowiązującymi przepisami, a dwa- to diagnosta w tym przypadku dał... Bo wystawił wynik negatywny badania i napisał, że naczepa przekracza DMC 42 tony 🤦♂️ Cytuj
Rafi90 Napisano 25 Czerwiec Napisano 25 Czerwiec Ja pisałem tu na forum wielokrotnie, że dać N to trzeba umieć. Czasem lepiej jest w ogóle nie podejmować tematu jeśli sie nie wie , bo można sobie tylko dołek wykopać Cytuj
smaug Napisano 1 Lipiec Napisano 1 Lipiec Dip jest źle wypełniony , w naczepie nie wpisujemy nacisku na 1 os , brak nacisku na 3 oś , brak rozstawu osi, nie wpisujemy wartości administracyjnych bo nie wiemy jakie odstępstwo dostanie, jak zależy na DMC 45 t to wnioskować na odstępstwo na dopuszczalny nacisk osi i długość pojazdu . Cytuj
michal_k Napisano 1 Lipiec Napisano 1 Lipiec 44 minuty temu, smaug napisał: nie wpisujemy wartości administracyjnych A jaki przepis zwalnia z określenia wartości administracyjnych? Dodatkowo - nie istnieje podrodzaj PLATFORMA. Cytuj
markes30 Napisano 2 Lipiec Napisano 2 Lipiec To jest idealny przykład jak najłatwiej stracić uprawnienia. Wystarczy z ewidentnymi błędami wypełnić zaświadczenie i wysłać do TDT. Właściwie diagnosta sam prosi TDT, żeby wysłali do WK wniosek o cofnięcie uprawnień diagnoście. Jak macie takie nietypowe i trudniejsze tematy to kierujcie klienta do rzeczoznawcy Dz.U poz 141 z 2024 3. W razie powstania trudności w ustaleniu parametrów pojazdu, badanie techniczne może być przeprowadzone po przedstawieniu opinii rzeczoznawcy samochodowego, o którym mowa w art. 79a ustawy, lub w szczególnych przypadkach – dodatkowo odpowiednio innej specjalności. Cytuj
adam1501 Napisano Sobota o 12:00 Napisano Sobota o 12:00 W dniu 1.07.2026 o 10:07, michal_k napisał: Dodatkowo - nie istnieje podrodzaj PLATFORMA. Powiedz to fachowcom z ITSu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi