Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Może wie ktoś czy istnieje taka mozliwośc zatejestrowania starego motocylka( 1964rok)jako zabytkowy,nie posiadam do niego żadnych dokumentów W wydziale komunikacji powiedzieli mi że w polsce jest to raczej nie możliwe żebym dał sobie z tym spokój

Napisano

Niestety - ostatnio próbowałem coś takiego z przyczepką wojskową przepchnąć.

Krótko i zwięźle - cięęęęęęężko będzie :(

Poczytaj:

http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=3025

Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)]

Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto.
Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]

Napisano

Jakiś czas temu taka sprawa była opisana w "Automobiliście". Zadzwoń do nich do redakcji albo dorwij egzemplarze archiwalne (2-3 lata do tyłu). Podobno da się.

Napisano

Wielkie dzięki panowie może coś sie w końcu ruszy :D pozdrawiam

Napisano

Sposób na zasiedzenie jest rzeczywiście sposobem najbardziej leaglnym, ale na pewno nie najszybszym i najtańszym. W temacie do którego link dał Ci Norbert na koncu jest podany drugi sposób. Możesz ten pojazd zgłosić jako wyrejestrowany, a obecnie zwracasz się z prośba o jego ponowna rejestracje jako zabytkowego. Cały sęk w tym, że przepisy o rejestracji pojazdów nie regulują kwestii związanej z dokumentami niezbędnymi do rejestracji takich pojazdów. Na dzień dzisiejszy wyrejestrowanie takiego pojazdu kończy sie wydaniem stosownej decyzji... Jak było np. 30 lat temu - nie wiem - ale nawet przy założeniu, że podobnie, decyzje ta mogłem zgubić - prawda? Nawet jesli wskażę Wydział w którym pojazd był poprzednio rejestrowany i podam nr rejestr. i Twój Wydział wystąpi przy rejestracji o potwierdzenie do tamtego WK to nie dostanie żadnej odpowiedzi, poniewaz akta kasuje sie po 5 latach... (na dzien dzisiejszy pozostaje trwały zapis w kompie, ale jeszcze 5 lat temu nawet zapisy z kompów znikały...). Zresztą... Wymóg przedstawienia decyzji o wyrjestrowaniu w przypadku ponownej rejestracji pojazdu choć wydaje sie logiczny, nie jest unormowany przepisami... Jesli więc będa wymagac decyzji - zapytaj o podstawę prawna tego wymogu... ;)

Jak więc widzisz dużo może zależec od decyzji WK. Choć rzadko, to jednak czasem Wydziały po przeprowadzeniu możliwego w danej sprawie postepowania wyjaśniajacego przychylaja sie do wniosków o rejestracje takich pojazdów (zwłaszcza zabytkowych)...

Zanim więc udasz się do sądu może warto spróbować pomęczyć swój WK. Ale to tylko sugestia rzecz jasna.

• 2 years later...
Napisano

Witam. Od paru lat jestem szczęśliwym posiadaczem motocykla wfm 125 z 1964 roku. Kupiłem ją od dziadka który trzymał ją w stodole pod słomą. Przeszła ona u mnie kapitalny remont silnika, wymianę wszystkich łożysk i wiele innych rzeczy. Niestety nie ma do niej żadnych dokumentów. Został tylko kawałek tablicy rejestracyjnej. Numery silnika zgadzają się z numerami ramy. Chce ją zarejestrować przed malowanie i dalszą renowacją. Proszę o pomoc. Mój numer gg to: 519207.

Pozdrawiam i z góry dziękuję

Napisano

Nic się nie zmieniło. Przepis co prawda w tej kwestii zmieniły nieco brzmienie, ale interpretacja nadal jest taka sama. Wycieczka do WK i tam zapadnie decyzja. Oczywiście wszystko pod warunkiem, że rozmawiamy o przywróceniu go do ruchu jako zabytkowy. Ale tak czy inaczej przed rejestracja konieczne będzie badanie techniczne - najpierw więc renowacja, potem rejestracja.

Napisano

Już wiem jak to zrobić lecz potrzebuję pomocy przy wypełnianiu "białej karty". Proszę o pomoc. Mój numer gg to: 519207. Z góry dziękuję za wszelką pomoc

Napisano

Białą kartę wypełni ci rzeczoznawca.

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

Ale zażąda z tego co słyszałem 500 zł.... Dlatego będę próbował sam ja wypełnić, niestety nie wiem co wpisać w niektórych okienkach..

Napisano
Białą kartę wypełni ci rzeczoznawca.

musi to zrobić rzeczoznawca - chcesz mieć zabytek - to płać :-(

Napisano

też mam stary motor bez dokumentów

ktoś kiedyś oparł go o drzewo i tak sobie stoi i stoi ...

:D

5ae1a3b35ed29_starymotor.jpg.e3ba4703a6a3c01cc4653965f722ef3d.jpg

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano
ktoś kiedyś oparł go o drzewo i tak sobie stoi i stoi ...

Oj musi się ze on juz bardzo,bardzo długo stoi......!!!!!! :D:D:D

Napisano

ochrona środowiska nie pozwoli uszkodzić drzewa ... :evil:

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano
Przynajmniej nikt go nie ukradnie

Jesteś tego pewny?Polak potrafi....!!!!! :D:D:D

Napisano

No cóż to będę zmuszony to zlecić specjaliście.... Dziękuję za pomoc Pozdrawiam

• 4 weeks later...
Napisano

Czesc

No cóż to będę zmuszony to zlecić specjaliście.... Dziękuję za pomoc Pozdrawiam

Tylko zastanow sie czy chcesz miec zabytka...bo to jest lekko klopotliwe. Czy nie lepiej postarac sie o uznanie go za unikatowy...

Prostsza i tansza procedura a i obostrzeń mniej