Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie, 

mam taki problem ściągnałem auto z norwegii (Mercedes V-klasa) zarejestrowane jako ciężarowe, 2 miesca z przodu, zamontowana ściana grodziowa. Zrobilem przeglad i diagnosta wbił VAT-1 natomiast urzad celny z uwagi że w przestrzenii ładunkowej znajdują sie szyby, glosniki i nawiewy klimatyzacji wydał odmowe zgłoszenia i zmienia go na auto osobowe.  Macie pomysl jak to ugryzc ? czy diagnosta nie powinien mi przepuscic tego przegladu ? czy urzad celny chce przytulic akcyze. Czy auto ciezarowe nie moze miec szyb z tylu ? Bo tak zakladaja taryfy celne, a na jakich przepisach wy w tej kwestii bazujecie ? 

Napisano
29 minut temu, v300d napisał:

urzad celny chce przytulic akcyze.

ma swoje przepisy i nic mu nie zrobisz... to Państwo w Państwie - możesz mieć w DR ciężarowe a dla nich nie ma to znaczenia i będzie osobowe 

• Polub 1
Napisano

To jest jakis kosmos. Czyli okazuje sie ze oprocz ustawy o VAT, ruchu drogowych, oplatach, akcyzach to jeszcze powinien przeanalizowac taryfikator celny

Napisano (edytowane)

życie w PL to takie bieganie po polu minowym - najlepsze że każdy ma racje i dla Sądów to również jest nieistotne że istnieje sprzeczność pomiędzy urzędami państwowymi  - dla WK jest tak dla skarbówki tak i wszyscy oni mają rację - byle młócić petenta na kasę a w razie sporu sądowego to przecież Państwo zpłaci - czyli każdy z nas 

Edytowane przez nesiasps
Napisano

Może najpierw pokaż dokumenty i wtedy będziemy myśleć. Daj zdjęcie tabliczki znamionowej, daj zdjęcie dowodów zagranicznych. 

Napisano
W dniu 1.07.2026 o 14:32, v300d napisał:

To jest jakis kosmos. Czyli okazuje sie ze oprocz ustawy o VAT, ruchu drogowych, oplatach, akcyzach to jeszcze powinien przeanalizowac taryfikator celny

Dokładnie tak. Przepisy ustawy PORD i przepisy celne to dwa różne światy. Urząd Skarbowy ma swój świat w postaci: " Opłaty celne w Unii Europejskiej są kalkulowane na podstawie Nomenklatury Scalonej (CN). Jest to 8-cyfrowy kod klasyfikacyjny, który precyzyjnie określa rodzaj towaru. To właśnie ten kod przesądza o wysokości stawki celnej (wyrażanej najczęściej procentowo od wartości towaru)"

• Lubię 1
Napisano
W dniu 1.07.2026 o 13:53, v300d napisał:

Zrobilem przeglad i diagnosta wbił VAT-1 natomiast urzad celny z uwagi że w przestrzenii ładunkowej znajdują sie szyby, glosniki i nawiewy klimatyzacji wydał odmowe zgłoszenia i zmienia go na auto osobowe

Jeżeli pojazd nosi cechy auta osobowego (szyby, nawiewy, głośniki) to klasyfikowany jest jako samochód osobowy - takimi wytycznymi kieruje się US.

Napisano

Ale na jakiej podstawie US to kwalifikuje ? Urząd celny ma swoj taryfikator celny, w którym sa opisane cechy na podstawie których urzędnik ma go zakwalifikować do danej taryfy. Natomiast US chyba nie kierują się taryfikacja celna ? Raczej ustawa o VAT. Takie dostałem informacje od doradcy podatkowego, że to że samochód został zakwalifikowany jako osobowy przez UCS, nie zmienia faktu że jeżeli dostałem wpis VAT 1 i mam zarejestrowany w Polsce jako ciężarowy mam prawo do pełnego odpisu VAT

Napisano
W dniu 11.07.2026 o 13:41, v300d napisał:

jeżeli dostałem wpis VAT 1 i mam zarejestrowany w Polsce jako ciężarowy mam prawo do pełnego odpisu VAT

masz prawo...a UC zrobi co chce wg własnych wytycznych i już wygrywał w Sądach broniąc własnej racji 

Napisano
W dniu 11.07.2026 o 13:41, v300d napisał:

że samochód został zakwalifikowany jako osobowy przez UCS, nie zmienia faktu że jeżeli dostałem wpis VAT 1 i mam zarejestrowany w Polsce jako ciężarowy mam prawo do pełnego odpisu VAT

To prawda. Klasyfikacja celna pojazdu ma się nijak do klasyfikacji wynikającej z PORD