MarcinNz Napisano 4 Lipiec Napisano 4 Lipiec Witam Wszystkich na forum. Chciałbym zasięgnąć porady jak podejść do tematu i w jakiej kolejności. Otóż mam samochód zabytkowy sprowadzony z zagranicy z 1962r., który ma czytelną tabliczkę znamionową ale nie ma wbitego na ramie numeru. Brak wybitego numeru skutkuje negatywnym badaniem technicznym. Moje pytanie, czy nadać nowy numer przed rejestracją na zabytek, czy po rejestracji? Z góry dziękuję za pomoc Pozdrawiam, Marcin Cytuj
michal_k Napisano 4 Lipiec Napisano 4 Lipiec 3 godziny temu, MarcinNz napisał: czy nadać nowy numer przed rejestracją na zabytek, czy po rejestracji? Nie zarejestrujesz bez nadania numeru, bo do rejestracji badanie musi być pozytywne. Cytuj
dominik_z Napisano 5 Lipiec Napisano 5 Lipiec W dniu 4.07.2026 o 13:50, MarcinNz napisał: Moje pytanie, czy nadać nowy numer przed rejestracją na zabytek, czy po rejestracji? Zgodnie z art 66a ustawy Prawo o Ruchu Drogowym Cytat 2. Starosta właściwy w sprawach rejestracji pojazdu wydaje decyzję o nadaniu cech identyfikacyjnych w przypadku pojazdu: 7) zabytkowego, w którym cecha identyfikacyjna nie została umieszczona. Nie zarejestrujesz pojazdu na zabytek bez cechy identyfikacyjnej umieszczonej w sposób trwały. Cytuj
markes30 Napisano 7 Lipiec Napisano 7 Lipiec W dniu 4.07.2026 o 13:50, MarcinNz napisał: Otóż mam samochód zabytkowy sprowadzony z zagranicy z 1962r., który ma czytelną tabliczkę znamionową ale nie ma wbitego na ramie numeru. Brak wybitego numeru skutkuje negatywnym badaniem technicznym. Moje pytanie, czy nadać nowy numer przed rejestracją na zabytek, czy po rejestracji? To pytanie jest zbyt ogólne. Podaj markę, model i zrób zdjęcie "tabliczki" z numerem. Może okazać się że tak jak rolls royce silver shadow ma numer wybity na tabliczce i spełnia on zapisy ustawy i rozporządzenia. Numer nie musi być nabity. Ma być umieszczony w sposób trwały. https://www.rollsroyceforums.com/threads/need-advice-to-decode-this-silver-spirit-vin-please-help.29312/?utm_source=google&utm_medium=organic PORD Art. 66a. 1. Cechy identyfikacyjne, o których mowa w art. 66 ust. 3a, nadaje i umieszcza producent. WAR TECH § 11. 1. Pojazd samochodowy wyposaża się: 1) w numer identyfikacyjny pojazdu (VIN) albo w numer nadwozia, podwozia lub ramy, umieszczony w sposób trwały na nadwoziu, ramie lub innym podobnym podstawowym elemencie konstrukcyjnym, oraz tabliczkę znamionową określoną w załączniku nr 4 do rozporządzenia; numeru identyfikacyjnego VIN nie wymaga się dla pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 1995 r. oraz dla motocykla zarejestrowanego po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 2003 r., ciągnika rolniczego, pojazdu wolnobieżnego, przyczepy przeznaczonej do łączenia z tymi pojazdami oraz pojazdu z nadanym i wybitym numerem nadwozia/podwozia zgodnie z odrębnymi przepisami; Cytuj
adam1501 Napisano Sobota o 10:48 Napisano Sobota o 10:48 W dniu 7.07.2026 o 07:28, markes30 napisał: Może okazać się że tak jak rolls royce silver shadow ma numer wybity na tabliczce i spełnia on zapisy ustawy i rozporządzenia. Numer nie musi być nabity. Ma być umieszczony w sposób trwały. Tu dopowiem, że numer może być na tej tabliczce, a pojazdowi brakuje tabliczki znamionowej a nie numeru. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi