Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Żółte brewki i zatrzymany za nie DR / jak to traktujecie ?

IMG_0029.jpeg

Napisano

Zatrzymanie DR bezzasadne. Producent uzyskał na takie lampy homologację i są to fabryczne lampy. 

Napisano

No właśnie, też tak to traktuje a drogówka grozi chłopu że znowu mu zablokują jak to odblokuje i tak zostawi… nudzi im się 

Napisano

Światło typu SM2- dozwolone poprzez regulamin EKG ONZ 48. Wymagania dla tego typu światła- Regulamin EKG ONZ 91 

16 minut temu, nesiasps napisał:

grozi chłopu że znowu mu zablokują

Groźby są karalne. Niech blokują, potraktowałbym to jako nękanie. 

Napisano (edytowane)
W dniu 4.07.2026 o 15:41, nesiasps napisał:

Żółte brewki i zatrzymany za nie DR / jak to traktujecie ?

co dokładnie było powodem zatrzymania, bo może wcale nie o brewki chodziło a o ringi które raz że potrafią świecić całą paletą barw a dwa niektórzy podłączają również pod kierunkowskazy coby migało toto... 

Edytowane przez Jacdiag
  • Piwo 1
Napisano

W modelach z technologią Matrix LED lub Laser, BMW zaczęło stosować tzw. rozwiązanie Switchback. W tych autach element w kształcie brewki świeci na biało jako światło do jazdy dziennej, ale w momencie włączenia migacza zmienia barwę na pomarańczową i zaczyna pulsować, pełniąc wtedy pełnoprawną funkcję kierunkowskazu. Po wyłączeniu kierunkowskazu pasek natychmiast wraca do białego światła ciągłego. Wydaje mi się, że ktoś przeprowadził sobie zabieg podnoszenia zajebistości i aktywował kodowanie US Corners - aby wymusić ich świecenie z całą jasnością a nie dopuszczalną dla świateł SM2 nie przekraczającą bodajże 25cd – wydaje mi się, że sierżant na drodze tak to potraktował, a i mi zdarza się coś co opisałem spotykać i negatywnie ocenić – zdjęcie to za mało aby mieć pewność ale może wskazana tu opcja weszła w drogę?

Napisano (edytowane)

Nie znam prawdziwej prawdy, powód zatrzymania wpisany do PZD to "nieprawidłowy kolor oświetlenia świateł do jazdy dziennej" których obecności na badaniu nie stwierdziłem  - klient raczej nie zmyśla powodu, dziwi mnie, że to pomarańczowe światło tak zabolało, a led w drogowym już nie.. prawdy nie znam

Lampy na badaniu były najzwyklejsze, pojazd zatrzymany godz. 23 z minutami był na 7 rano następnego dnia u mnie - nie wydaje mi się, że coś przekładał czy odkręcał, no ale to wie tylko sam klient / i policjant ewentualnie

natomiast jak zobaczył światła do jazdy dziennej w nocy - to już wyższa szkoła wykrywania usterek

Edytowane przez nesiasps
Napisano

Kiedyś spotkałem się z tym ze gościu mógł zmieniać barwę ringów z poziomu aplikacji w telefonie.

Napisano

Zatrzymał za brewki, które świeciły z jasnością wyraźnie większą niż 25cd, a potem dokonał weryfikacji na drodze posiadanych przez pojazd świateł i ich zgodności z warunkami technicznymi oraz ich sprawności - czyli coś co poniekąd każdy kierowca przed wyjazdem powinien dokonać, a każdy egzamin na prawo jazdy zaczyna się od weryfikacji świateł :). Z tą wysoką szkołą to bym szarży nie zaczynał ale pochwałę za motywację to bym dał - choć obserwuję, że akurat posiadacze BMW i Audi oraz Skody Superb jakby tak mimochodem sierżanta na drodze zmotywować potrafią - ale głośne wydechy i folia na szybach ostanimi czasy jakby motywatorem być przestała. 

• 2 weeks later...
Napisano
W dniu 4.07.2026 o 15:41, nesiasps napisał:

Żółte brewki i zatrzymany za nie DR

To nie o te światła chodziło w zatrzymaniu, ponieważ

W dniu 8.07.2026 o 07:26, nesiasps napisał:

powód zatrzymania wpisany do PZD to "nieprawidłowy kolor oświetlenia świateł do jazdy dziennej"

Te tzw "brewki" to jest światło pozycyjne boczne a nie światło do jazdy dziennej.

W dniu 8.07.2026 o 07:26, nesiasps napisał:

których obecności na badaniu nie stwierdziłem

Ten pojazd nie posiada świateł do jazdy dziennej (jak rozumiem) a klient popyla na pozycyjnych paląc głupa, że to światła dzienne. Najprawdopodobniej jeszcze podrasowane aby świeciły jasno. Dlatego skończyło się z sierżantem jak się skończyło.

Napisano

Mam nawet zdjęcie homologacji takich lamp. Są wersje które mają światła do jazdy dziennej, Ringi zmieniają intensywność. Ogólnie na światłach do jazdy dziennej powinny świecić tylko ringi, na pozycjach powinny ringi lekko przygasnąć oraz włączyć się pomarańczowe łezki. A jak było w opisywanych przypadku ciężko stwierdzić. Jak było tak jak fabryka to Policjant się za dużo nie znał. Natomiast często światła te są przerabiane mogły np. łezki świecić razem ze światłami do jazdy dziennej i wtedy już to jest niedopuszczalne. 

HOMOLOGACJA BMW.jpg

Napisano
W dniu 18.07.2026 o 15:54, Logen napisał:

na pozycjach powinny ringi lekko przygasnąć

Do momentu uruchomienia świateł mijania "ringi" świecą w trybie DRL. Dopiero po uruchomieniu mijania przechodzą w tryb świateł pozycyjnych/postojowych.