krzysiekpskp Napisano 7 Lipiec Napisano 7 Lipiec Witam mam klienta Porsche Carrera 911 z 1993r. W dowodzie rejestracyjnym jak i tabliczce znamionowej widnieje numer WPO jednak numer nabity wygląda na WP0 czyli zgodnie z założeniami nr vin iż O jest znakiem zakazanym ztąd też mam dylemat czy ten numer traktować jako numer ramy czy vin? I trzeba wyprostować zapis w dowodzie. Z góry dziękuję za odpowiedź może ktoś miał taki przypadek czy jest to błąd czy może Porsche w tamtych latach wpisywało O. Cytuj
Solaris Napisano 7 Lipiec Napisano 7 Lipiec Ale numer Vin jest od 1995 roku wiec możesz przyjać że to co masz to nie numer Vin tak jak w ciagnikach rolniczych i klepiesz to Cytuj
cezary Napisano 7 Lipiec Napisano 7 Lipiec Uściślijmy nr VIN 17 znakowy jest standardowym oznaczeniem pojazdów od 1981 r, natomiast procedura rejestracji (pierwszej) w Polsce wymaga oby pojazd posiadał nr VIN od 01-01-1995 Cytuj
Solaris Napisano 7 Lipiec Napisano 7 Lipiec 17 znakowy może być zarówno VIN jak i nie VIN. Do wyboru do koloru. Producenci ciągników powiedzą że to nie VIN bo ich nie obowiązuje Cytuj
cezary Napisano 7 Lipiec Napisano 7 Lipiec Nie do wyboru i koloru tylko konkretnie, § 11. i wszystko jasne 😉 Cytuj
Solaris Napisano 7 Lipiec Napisano 7 Lipiec (edytowane) W tym przypadku rok 1993 diagnosta może uznać że to nie jest VIN i klepać. Tu bardziej chodzi o normę VIN niż paragraf 11. Jeśli diagnosta uzna że to nie VIN to automatycznie dozwolone są litery O I Q Edytowane 7 Lipiec przez Solaris Cytuj
Rafi90 Napisano 8 Lipiec Napisano 8 Lipiec Są fordy i ople po 95 które mają O zamiast 0 i były sprzedawane w Polsce. Ot ciekawostka. Cytuj
krzysiekpskp Napisano 8 Lipiec Autor Napisano 8 Lipiec Dla sprostowania pierwsza rejestracja tego pojazdu była w 1997 czyli powinien już posiadać Vin. Cytuj
Rafi90 Napisano 9 Lipiec Napisano 9 Lipiec Skoro 97 to literalnie odstępstwo i N. Będziesz robił 1 obt w kraju czy n-te z kolei ? Cytuj
krzysiekpskp Napisano 9 Lipiec Autor Napisano 9 Lipiec Było by to n-te z kolei. Generalnie po małych konsultacjach z WK zasugerowano by producent się wypowiedział bo teoretycznie są rozbieżności między TZ a tym wybitym. Myślę, że może TZ należy interpretować jako 0 które ewidentnie jest w tym nabitym numerze i wyprostować zapis w DR. odstępstwo raczej nie jest tu konieczne ktoś poprostu dał kiedyś ciała i tak ten błąd przez lata się powiela. Nie ma to wpływu na bezpieczeństwo czy też identyfikację ale cóż przepisy mamy jakie mamy, nie chciał bym poźniej się z tego tłumaczyć. Cytuj
Rafi90 Napisano 9 Lipiec Napisano 9 Lipiec I bardzo dobrze że byś nie chciał, dlatego jeśli jest 0 to wyprostować i tyle . Masz zdjęcie tej tabliczki może? Cytuj
danielg539 Napisano 10 Lipiec Napisano 10 Lipiec Jeżeli O czy 0 nie zawiera wewnętrznego przekreślenia to nie ma gwarancji czy to 0 czy O. Jak życie dowodzi wszystkie trzcionki w danym ciągu znaków nie muszą być nawet tego samego pokroju. Bywają numery po części malowane a po części wybijane numeratorem lub po części wybijane matrycowo z końcówką nabijana numeratorem... Cytuj
dominik_z Napisano 10 Lipiec Napisano 10 Lipiec W dniu 9.07.2026 o 10:06, Rafi90 napisał: Masz zdjęcie tej tabliczki może? Pewnie chodzi o coś takiego I inne zdjecie TZ z porsche Cytuj
krzysiekpskp Napisano 13 Lipiec Autor Napisano 13 Lipiec Dokładnie o coś takiego, niestety ale nie mam zdj. Numer zawierał jeszcze jakieś "0" zero i na tabliczce już wtedy wyglądały jak "0" zero wybite w numerze , jedynie to WPO czy WP0 może być domniemaniem co producent miał na myśli robiąc je przypominające literę a nie cyfrę Cytuj
adam1501 Napisano Sobota o 09:29 Napisano Sobota o 09:29 W dniu 7.07.2026 o 13:00, krzysiekpskp napisał: I trzeba wyprostować zapis w dowodzie. Naprawdę chcesz korygować zapisy w pojeździe, który ma 33 lata? Skoro W dniu 7.07.2026 o 13:00, krzysiekpskp napisał: mam klienta Porsche Carrera 911 z 1993r. to jakim cudem masz wątpliwości czy W dniu 7.07.2026 o 13:00, krzysiekpskp napisał: mam dylemat czy ten numer traktować jako numer ramy czy vin? Chcesz powiedzieć, że pojazd u dealera przestał cztery lata? W dniu 8.07.2026 o 15:00, krzysiekpskp napisał: Dla sprostowania pierwsza rejestracja tego pojazdu była w 1997 czyli powinien już posiadać Vin. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi