Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam klienta Porsche Carrera 911 z 1993r. W dowodzie rejestracyjnym jak i tabliczce znamionowej widnieje numer WPO jednak numer nabity wygląda na WP0 czyli zgodnie z założeniami nr vin iż O jest znakiem zakazanym ztąd też mam dylemat czy ten numer traktować jako numer ramy czy vin? I trzeba wyprostować zapis w dowodzie. Z góry dziękuję za odpowiedź może ktoś miał taki przypadek czy jest to błąd czy może Porsche w tamtych latach wpisywało O.

Napisano

Ale numer Vin jest od 1995 roku wiec możesz przyjać że to co masz to nie numer Vin tak jak w ciagnikach rolniczych i klepiesz to

Napisano

Uściślijmy nr VIN 17 znakowy jest standardowym oznaczeniem pojazdów od 1981 r, natomiast procedura rejestracji (pierwszej) w Polsce wymaga oby pojazd posiadał nr VIN od 01-01-1995 ;)

Napisano

17 znakowy może być zarówno VIN jak i nie VIN. Do wyboru do koloru. Producenci ciągników powiedzą że to nie VIN bo ich nie obowiązuje

Napisano

Nie do wyboru i koloru tylko konkretnie, § 11. i wszystko jasne 😉

Napisano (edytowane)

W tym przypadku rok 1993 diagnosta może uznać że to nie jest VIN i klepać. Tu bardziej chodzi o normę VIN niż paragraf 11. Jeśli diagnosta uzna że to nie VIN to automatycznie dozwolone są litery O I Q

Edytowane przez Solaris
Napisano

Są fordy i ople po 95 które mają O zamiast 0 i były sprzedawane w Polsce. Ot ciekawostka. 

Napisano

Dla sprostowania pierwsza rejestracja tego pojazdu była w 1997 czyli powinien już posiadać Vin.

Napisano

Skoro 97 to literalnie odstępstwo i N. Będziesz robił 1 obt  w kraju czy n-te z kolei ? 

Napisano

Było by to n-te z kolei. Generalnie po małych konsultacjach z WK zasugerowano by producent się wypowiedział bo teoretycznie są rozbieżności między TZ a tym wybitym. Myślę, że może TZ należy interpretować jako 0 które ewidentnie jest w tym nabitym numerze i wyprostować zapis w DR. odstępstwo raczej nie jest tu konieczne ktoś poprostu dał kiedyś ciała i tak ten błąd przez lata się powiela. Nie ma to wpływu na bezpieczeństwo czy też identyfikację ale cóż przepisy mamy jakie mamy, nie chciał bym poźniej się z tego tłumaczyć. 

Napisano

I bardzo dobrze że byś nie chciał, dlatego jeśli jest  0 to wyprostować i tyle . Masz zdjęcie tej tabliczki może? 

Napisano

Jeżeli O czy 0  nie zawiera wewnętrznego przekreślenia to nie ma gwarancji czy to 0 czy O. Jak życie dowodzi wszystkie trzcionki w danym ciągu znaków nie muszą być nawet tego samego pokroju. Bywają numery po części malowane a po części wybijane numeratorem lub po części  wybijane matrycowo z końcówką nabijana numeratorem...

Napisano
W dniu 9.07.2026 o 10:06, Rafi90 napisał:

Masz zdjęcie tej tabliczki może? 

Pewnie chodzi o coś takiego 

1994 Porsche 964 Turbolook Speedster WP0ZZZ96ZRS455486_10.jpg

I inne zdjecie TZ z porsche

vin-number-image.jpg

Napisano

Dokładnie o coś takiego, niestety ale nie mam zdj. Numer zawierał jeszcze jakieś "0" zero i na tabliczce już wtedy wyglądały jak "0" zero wybite w numerze , jedynie to WPO czy WP0 może być domniemaniem co producent miał na myśli robiąc je przypominające literę a nie cyfrę 

Napisano
W dniu 7.07.2026 o 13:00, krzysiekpskp napisał:

I trzeba wyprostować zapis w dowodzie.

Naprawdę chcesz korygować zapisy w pojeździe, który ma 33 lata? Skoro

mam klienta Porsche Carrera 911 z 1993r.

to jakim cudem masz wątpliwości czy

mam dylemat czy ten numer traktować jako numer ramy czy vin?

Chcesz powiedzieć, że pojazd u dealera przestał cztery lata?

W dniu 8.07.2026 o 15:00, krzysiekpskp napisał:

Dla sprostowania pierwsza rejestracja tego pojazdu była w 1997 czyli powinien już posiadać Vin.