Skocz do zawartości

Ford Focus USA nr vin

Featured Replies

Napisano
5 godzin temu, adam1501 napisał:

Po pierwsze skąd diagnosta wie, że ten ciągnik jest z tego zamieszania

Nie musi być ciągnik rolniczy konkretnie z tego "zamieszania" dotyczącego marki Bielarus tylko jakikolwiek ciągnik rolniczy z krajów trzecich, nie posiadający homologacji WE. Diagności po tym wyroku unikają takich ciągników

5 godzin temu, adam1501 napisał:

Po drugie dlaczego nie chce zrobić, bo co?

Ciagnik rolniczy jest traktowany jako nowy i ma przedstawić COC lub dokument równoważny. Po co robić badanie techniczne dla nowego pojazdu, gdy ścieżka jego rejestracji jest na podstawie COC? Czy dla nowych pojazdów standardowo wykonujemy badania techniczne bo jest to wymagane przed rejestracją?

Edytowane przez Solaris

• Odpowiedzi 68
  • Wyświetleń 3,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• a paragraf 10  pkt 1. Rozporządzenia o WT mówi, że ma być homologacja lub dopuszczenie jednostkowe i tylko takie elementy spełniają WT, a pkt 3. "Wykaz przedmiotów wyposażenia i części związanych z be

• Ja jednak myślę, że regulaminy UE mają inne zdanie w tej sprawie... ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) 2018/858 z dnia 30 maja 2018 r. w sprawie homologacji i nadzoru rynk

• To sprawdź sobie całość, SN stwierdził, że każdy pojazd rejestrowany w UE po raz pierwszy należy traktować jak nowy.

Napisano

2 minuty temu, Solaris napisał:

Diagności po tym wyroku unikają takich ciągników

Jeszcze raz - co diagnostę na SKP interesuje proces rejestracji pojazdu??? Klient przyjechał na badanie techniczne to mu je robię, jak spełnia WT to ma P jak nie to N. Cała reszta mnie nie interesuje. Czego tu unikać? Powtarzałem już to wielokrotnie, nie wchodźmy w nie swój zakres obowiązków. Naszym zadaniem jest wykonywanie badań technicznych, tylko lub aż... . 

Napisano

Temat przewodni jest taki:

Ford Focus USA nr vin

A o czy jest - o ciągnikach z Białorusi (państw trzecich) i jeszcze innych, niezwiązanych z tematem. Oj... :evil:

Napisano
42 minuty temu, adam1501 napisał:

Jeszcze raz - co diagnostę na SKP interesuje proces rejestracji pojazdu???

Jedni patrzą tylko na zarobek a inni odwracajac sytuacje, nie chcą sie wykazywać niewiedzą. Czy dla nowego pojazdu standardowo jest wykonywane badanie techniczne, czy jednak pierwszy termin badania na podstawie czasookresów z PORD wyznacza Wydzial Komunikacji? Po co to badanie techniczne i do czego ma służyć?

Edytowane przez Solaris

Napisano
6 minut temu, Solaris napisał:

Po co to badanie techniczne i do czego ma służyć?

Nie wiem i nie mam potrzeby dochodzić. Pojazd przyjechał na BT, to je wykonuję i tyle.

Napisano
21 minut temu, adam1501 napisał:

Pojazd przyjechał na BT, to je wykonuję i tyle.

A w jakim celu to robisz? Termin pierwszego badania wyznacza Wydział, dane niezbędne do rejestracji zostaną wzięte z Oświadczenia i z COC. Może nawet w Dip ustalisz inne parametry niż producent w oświadczeniu😁 Wiec jaki cel? Musisz też zrozumieć że sa diagności którzy nie chcą pokazywać niewiedzy i nowe pojazdy przekierują do Wydziału

Edytowane przez Solaris

Napisano
Teraz, Solaris napisał:

Musisz też zrozumieć że sa diagności którzy nie chcą pokazywać niewiedzy

Na czym ta niewiedza ma polegać? 

1 minutę temu, Solaris napisał:

nowe pojazdy przekierują do Wydziału

Widziałeś klienta kupującego NOWY samochód udającego się najpierw na SKP? Cały czas opieracie się na takim stwierdzeniu

Godzinę temu, Solaris napisał:

jest traktowany jako nowy i ma przedstawić COC lub dokument równoważny. Po co robić badanie techniczne dla nowego pojazdu, gdy ścieżka jego rejestracji jest na podstawie COC?

Dopóki nie będzie jasnego stwierdzenia w prawie, że pojazd sprowadzony z innego rynku jest nowym pojazdem, dopóty nie wnikam po co klient przyjechał na SKP. Ma stosowane dokumenty do przeprowadzania BT, chce wykonać BT to je wykonuję. 

Napisano
12 minut temu, adam1501 napisał:

Widziałeś klienta kupującego NOWY samochód udającego się najpierw na SKP? Cały czas opieracie się na takim stwierdzeniu

Sąd tak orzekł że ciągniki rolnicze z krajów trzecich nigdy nie rejestrowane w Unii są traktowane jak pojazd nowy i ma przedstawić CoC lub dokument równoważny. Niewiedza może polegać na tym że jest to powszechnie wiadome jak rejestruje się pojazdy nowe. Wiec po co badanie techniczne? Zastanawialeś się nad sensem czy tylko chodzi o kase ponieważ klient przyjechał, a jak przyjechał to robie😀 

Czy badanie techniczne jest równoważne dla CoC według PORD?

Edytowane przez Solaris

Napisano
20 minut temu, Solaris napisał:

Niewiedza może polegać na tym że jest to powszechnie wiadome jak rejestruje się pojazdy nowe.

Jak dał przykład tych ciągników nie była to wiedza powszechna. WK bardzo często te pojazdy wysyłały na BT z naszym PC, o sytuacjach z zagranicznym ZDR nie wspominam. 

22 minuty temu, Solaris napisał:

Sąd tak orzekł że ciągniki rolnicze z krajów trzecich nigdy nie rejestrowane w Unii są traktowane jak pojazd nowy i ma przedstawić CoC lub dokument równoważny.

Jak widzisz prawo wcale nie było i nie jest jasne, ponieważ sprawa musiała się oprzeć o sąd.

23 minuty temu, Solaris napisał:

Wiec po co badanie techniczne? Zastanawialeś się nad sensem czy tylko chodzi o kase ponieważ klient przyjechał, a jak przyjechał to robie

Dokładnie tak było. Klient pokazuje mi nasze PC - czytaj był w WK i urząd zadecydował, że nie jest to dla niego pojazd nowy. Klient wraz z urzędem wkładają mi w ręce pieniądze to mam gryźć tę rękę? WK, jak wypłynęła ta sprawa, chciały zwalić to na diagnostów, niestety wykonanie badania na wniosek właściciela (lub po namowie właściciela przez urząd) dla diagnosty niczym nie skutkuje. Badanie techniczne a rejestracja pojazdu to dwa różne światy.

U nas nie ma prawa precedensu i niestety ten wyrok został wykorzystywany do pojazdów sprowadzanych z rynków zewnętrznych, choć w żadnej mierze nie ma do tego zastosowania. Dlatego dziś widzimy ten pisk na SKP głównie do pojazdów zza oceanu o homologację (CoC). 

Napisano
1 godzinę temu, Solaris napisał:

Czy dla nowego pojazdu standardowo jest wykonywane badanie techniczne,

Powinno być wykonywane, ale większość pojazdów jest "zwolniona" 

PoRD
Art. 81. 3. Okresowe badanie techniczne po raz pierwszy jest przeprowadzane przed pierwszą rejestracją pojazdu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
4. Badaniu, o którym mowa w ust. 3, nie podlega:
 1) nowy pojazd, dla którego wydano:
  a)
  b)
  c)
  d)
  e)
  f)
2) zarejestrowany pojazd:
  a)
  b)

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano

Czy wobec powyższego diagnosta który wykonuje badanie okresowe na ciągnik rolniczy uznany za nowy nie stosuje sie do PORD?

Napisano
W dniu 23.07.2026 o 13:33, aboz napisał:

Pojazdu nowego.

Gdzie w 2018/858 jest napisane, że dotyczy to pojazdu nowego ? 
W 2018/858 jest definicja rejestracji, wprowadzenia do obrotu oraz dopuszczenia i to wystarczy do tego, żeby uznać, że każdy pojazd, który nie posiada homologacji należy poddać dopuszczeniu. Niezależnie od tego czy jest pojazdem nowym, czy używanym. Gdyby tak nie było to inne kraje członkowskie, takie jak Niemcy, Francja itp. nie wykonywałyby dopuszczeń krajowych- patrz, przykład Cadilac-a.  

Zresztą o czym my rozmawiamy, jak ja widzę co najmniej 2-3 razy w miesiącu pojazdy zarejestrowane na stałe w PL z czerwonymi kierunkowskazami tylnymi i światłami pozycyjnymi bocznymi w przednich lampach, które zapewne nie posiadają homologacji.  

Nie mniej jednak, pomijając rozporządzenie UE, mamy swoje przepisy, które nakładają obowiązek dostarczenia dokumentów wskazanych w Art 72. ust 1 pkt 3) PoRD, a na podstawie ust 2 pkt 1 ) pojazdy uprzednio zarejestrowane na terytorium RP są zwolnione z przedstawienia ww. dokumentów. 

I dalej, Rozporządzenie (Dz.U. 2024 poz. 1709) w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów. 

Cytat

§ 3. 1. W przypadku zgłoszenia do:
1)  pierwszej rejestracji na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej pojazdu sprowadzonego z zagranicy do wniosku o rejestrację właściciel pojazdu dołącza odpowiednie dokumenty, o których mowa w art. 72 ust. 1 pkt 1–6a ustawy;

Ps.  Nie mój to interes (rejestracja pojazdu), ale co niektórzy mają krótką pamięć, jak WK zostało wpuszczone w maliny przez MI żeby rejestrowali ciągniki rolnicze. Dzisiaj się to na nich odbija czkawką.

Napisano
11 godzin temu, dominik_z napisał:

Gdzie w 2018/858 jest napisane, że dotyczy to pojazdu nowego ? 

Cytat

PRZEDMIOT, ZAKRES STOSOWANIA I DEFINICJE

Artykuł 1

Przedmiot

1.Niniejsze rozporządzenie określa przepisy administracyjne i wymogi techniczne w zakresie homologacji typu i wprowadzania do obrotu wszystkich nowych pojazdów, układów, komponentów i oddzielnych zespołów technicznych, o których mowa w art. 2 ust. 1 oraz dla indywidualnego dopuszczenia pojazdu.

Resztę definicji już cytowałem, m.in. o wprowadzeniu do obrotu. Poczytaj.

12 godzin temu, dominik_z napisał:

§ 3. 1. W przypadku zgłoszenia do:
1)  pierwszej rejestracji na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej pojazdu sprowadzonego z zagranicy do wniosku o rejestrację właściciel pojazdu dołącza odpowiednie dokumenty, o których mowa w art. 72 ust. 1 pkt 1–6a ustawy;

Jak to się ma do badania technicznego? Który fragment tego przepisu mówi o SKP? Poza tym czytamy wszystko i ze zrozumieniem. 

Cytat

3) jednego z dokumentów:
a) świadectwa zgodności WE wraz z oświadczeniem zawierającym dane i informacje o pojeździe niezbędne do rejestracji i ewidencji pojazdu,
b) świadectwa zgodności wraz z oświadczeniem zawierającym dane i informacje o pojeździe niezbędne do rejestracji i ewidencji pojazdu,
c) świadectwa zgodności, o którym mowa w art. 27 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 14 kwietnia 2023 r. o systemach homologacji pojazdów oraz ich wyposażenia, wraz z oświadczeniem zawierającym dane i informacje o pojeździe nie-zbędne do rejestracji i ewidencji pojazdu,
d) dopuszczenia jednostkowego pojazdu wraz z oświadczeniem zawierającym dane i informacje o pojeździe nie-zbędne do rejestracji i ewidencji pojazdu,
e) świadectwa krajowego indywidualnego dopuszczenia pojazdu, o którym mowa w art. 2 ust. 1 pkt 33 ustawy z dnia 14 kwietnia 2023 r. o systemach homologacji pojazdów oraz ich wyposażenia, wraz z oświadczeniem zawierają-cym dane i informacje o pojeździe niezbędne do rejestracji i ewidencji pojazdu,
f) uznania dopuszczenia jednostkowego pojazdu,
g) uznania świadectwa krajowego indywidualnego dopuszczenia pojazdu, o którym mowa w art. 64 ust. 1 ustawy z dnia 14 kwietnia 2023 r. o systemach homologacji pojazdów oraz ich wyposażenia,
h) świadectwa dopuszczenia indywidualnego WE pojazdu,
i) świadectwa unijnego indywidualnego dopuszczenia pojazdu, o którym mowa w art. 2 ust. 1 pkt 32 ustawy z dnia 14 kwietnia 2023 r. o systemach homologacji pojazdów oraz ich wyposażenia, wraz z oświadczeniem zawierają-cym dane i informacje o pojeździe niezbędne do rejestracji i ewidencji pojazdu
jeżeli są wymagane; świadectwa zgodności WE, świadectwa zgodności oraz oświadczenia zawierające dane i informacje o pojeździe niezbędne do rejestracji i ewidencji pojazdu mogą być podpisane podpisem odbitym sposobem mechanicznym;

Napisano

@aboz kończę już tę dysputę, bo każdy ma swoją rację :) 

Zastanawia mnie jedno, skoro według Ciebie wszystko jest "cacy" z tymi pojazdami, to dlaczego MI chce wprowadzić procedurę dopuszczenia dla pojazdów używanych M, N, O z krajów 3- cich ?
Czemu nagle zwykłe OBT przed pierwszą rej już nie wystarcza ?  
Czyżby nadgorliwość względem innych Państw członkowskich, które już od kilku lat stosują procedurę dopuszcznia dla pojazdów spoza UE ? 

7 godzin temu, aboz napisał:

Jak to się ma do badania technicznego?

Do BT ni jak, natomiast mam nadzieję, że wszystkie pojazdy spoza UE spełniają WT, 
A mianowicie: 

Cytat

3. Wykaz przedmiotów wyposażenia i części związanych z bezpieczeństwem użytkowania pojazdu i ochroną środowiska podlegających sprawdzeniu w tym zakresie przez jednostki akredytowane w polskim systemie akredytacji określa załącznik nr 3 do rozporządzenia.
4. Przedmioty wyposażenia i części objęte obowiązkiem homologacji typu określone są w przepisach o homologacji pojazdów.

Napisano
Godzinę temu, dominik_z napisał:

Czemu nagle zwykłe OBT przed pierwszą rej już nie wystarcza ? 

Najkrócej i najprościej  - kasa:hihi:

Pamiętasz historię z pojazdami SAM, zwłaszcza z przyczepkami. Jak miało być wg projektu a jak wyszło... . Analogiczna sytuacja będzie tutaj. Trzeba diagnostów szkolić, stacje doposażać... interes musi się kręcić. Zobacz jak wygląda proces homologacyjny w naszym kraju, ludzie uciekają za granicę aby móc w ogóle przejść ten proces lub zapłacić mniej. Oczywiście formalnie, to dbanie o bezpieczeństwo, środowisko, miejsca pracy... :pada:

Napisano
1 godzinę temu, adam1501 napisał:

Najkrócej i najprościej  - kasa

Łamanie przepisów UNIJNYCH to kasa? 

Napisano

Jeśli chodzi o kase to czy nie było wczoraj pisane że klient przyjechał to robie, mam wypuścić kase z reki😀 Mimo że pojazd nowy jest zwolniony z badania według PORD😀 A teraz jednostki uprawnione położą łapę na kasie bo sama emisja spalin bedzie kosztować 18 tys do dopuszczenia jednostkowego. Ale zle bo skok na kase😀 Wczoraj było ok😀

Jedynie proporcje tego skoku na kase mogą byc do dyskusji bo oni 18 tys a SKP za dopuszczenie jednostkowe tylko tysiak. Ale zawsze to lepszy tysiak niż tylko 149 za badanie z DIP.

Edytowane przez Solaris

Napisano
14 godzin temu, LimonQi napisał:

Łamanie przepisów UNIJNYCH to kasa?

Jakich i czego mają dotyczyć?

13 godzin temu, Solaris napisał:

Jeśli chodzi o kase to czy nie było wczoraj pisane że klient przyjechał to robie, mam wypuścić kase z reki😀

To jest cały czas aktualne, nigdy nie twierdziłem inaczej.

A teraz jednostki uprawnione położą łapę na kasie bo sama emisja spalin bedzie kosztować 18 tys do dopuszczenia jednostkowego.

A nie mówiłem.

Jedynie proporcje tego skoku na kase mogą byc do dyskusji bo oni 18 tys a SKP za dopuszczenie jednostkowe tylko tysiak.

Wyjdzie jak z przysłowiowymi SAMami. 

Ale zawsze to lepszy tysiak niż tylko 149 za badanie z DIP.

A gdzie obawy za uprawnienia? Te "ch...e w fartuchach" za nic tysiąc pln będą kasować i amerykańce dopuszczać... . To jak wystawię kwit zatytułowany "dopuszczenie jednostkowe" to nie będę odpowiadać jak za DIP? Czy też dalej będę chłopakiem do bicia, bo to ja na końcu wystawię "kwit" do rejestracji a reszta umyje rączki (tak jak dziś rzeczoznawcy), bo to diagnosta decyduje o wyniku tego dopuszczenia.

Napisano
41 minut temu, adam1501 napisał:

Czy też dalej będę chłopakiem do bicia, bo to ja na końcu wystawię "kwit" do rejestracji a reszta umyje rączki

Ty się martwisz co się stanie jak diagnosta się pomyli a ja tylko napisałem że lepszy tysiak niż 149 zł.

Wiadomo że diagnosta będzie kontrolowany i to samo mu grozi co pomyłki przy badaniach technicznych