Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.
To ja z tych co najpierw kupili a teraz kombinują. 
Auto wyszło z fabryki jako ciężarowe , N1 ,  2 osobowe ,w COC tak mam. Auto ma fabryczne punkty montażowe tylnych siedzeń ,pasów , ISOFIX. Na OSKP diagnosta wymaga dodatkowo oświadczenia z ASO że te mocowania to fabryka lub potwierdzenia z TDT.  Renault odpisuje że czegoś takiego nie wystawiają a TDT trochę papierów ,czasu i 1tyś zł. 
I teraz pytanie  czy w ogóle to potrzebne,  te oświadczenie ? Czy ktoś zna sprawdzoną ścieżkę żeby dostać papier z ASO .Dodam że mam fakturę  z warsztatu i oświadczenie po zmianach . Części oryginalne .

Napisano
Godzinę temu, DanielR napisał:

I teraz pytanie  czy w ogóle to potrzebne,  te oświadczenie ?

Potrzebne, ale nie z ASO, a od przedstawiciela producenta.

Napisano

Ok. Zwracałem się z prośbą do Renault Polska w Warszawie przez formularz zgłoszeniowy tłumacząc o co chodzi ale nie chcą czy też nie mogą potwierdzić że ta strefa konstrukcyjna auta jest fabryczna .Wysłałem nawet zdjęcia .Myślę że olewają  gościa  który kupił sobie auto na wtórnym rynku.

Napisano

Bez papieru od producenta lub od jednostki upoważnionej nic nie ogarniesz.Zasada CCC :cena czyni cuda.Było tanio?Było.Jest dobrze?Jest tanio.

• Haha 1
  • Lubię 1
Napisano

Takie mamy przepisy więc nie do przeskoczenia:

§ 9f. Zmiana liczby siedzeń w samochodzie ciężarowym - zmiana rodzaju pojazdu na samochód osobowy lub specjalny w samochodzie ciężarowym o maksymalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 tony (kategorii N1) o nadwoziu rodzaju BA oraz BB mogą być wprowadzone zmiany konstrukcyjne polegające na zwiększeniu liczby siedzeń lub zmianie położenia siedzeń, powodujące zmianę rodzaju pojazdu na samochód osobowy lub specjalny, o którym mowa w przepisach o rejestracji pojazdów, jeżeli są spełnione wymagania techniczne dotyczące wytrzymałości siedzeń i ich mocowania oraz kotwiczenia pasów bezpieczeństwa, potwierdzone badaniami na zgodność z wymaganiami Regulaminów nr 14 i 17 EKG ONZ, wykonanymi przez jednostkę uprawnioną albo Dyrektora Transportowego Dozoru Technicznego. Siedzenia powinny być wyposażone w pasy bezpieczeństwa spełniające wymagania Regulaminu nr 16 EKG ONZ. W przypadku zmiany rodzaju pojazdu na samochód osobowy:
1) zaczepy ISOFIX oraz liczba siedzeń wyposażonych w takie zaczepy powinny być zgodne z wymaganiami Regulaminu nr 14 lub 145 EKG ONZ;
2) pojazd nie powinien spełniać wymagań, o których mowa w pkt 3.6 części A załącznika I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/858 z dnia 30 maja 2018 r. w sprawie homologacji i nadzoru rynku pojazdów silnikowych i ich przyczep oraz układów, komponentów i oddzielnych zespołów technicznych przeznaczonych do tych pojazdów, zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 715/2007 i (WE) nr 595/2009 oraz uchylającego dyrektywę 2007/46/WE.

...

§ 9i. Oświadczenie producenta pojazdu podstawowego potwierdzające prawidłowość zamontowania pasów i siedzeń w odniesieniu do pojazdów, w których wykonano mocowania siedzeń i pasów bezpieczeństwa w procesie produkcyjnym pojazdu podstawowego, badanie wykonane przez jednostkę uprawnioną albo Dyrektora Transportowego Dozoru Technicznego, o którym mowa w § 9a, § 9b, § 9d, § 9f, § 9g i § 9j, może być zastąpione oświadczeniem producenta pojazdu podstawowego lub jego upoważnionego przedstawiciela potwierdzającym konstrukcyjne do tego przeznaczenie.

Napisano
2 godziny temu, TeDe napisał:

badanie wykonane przez jednostkę uprawnioną

czyli może być tylko przez OSKP (OKRĘGOWA STACJA KONTROLI POJAZDÓW) ? 

• Haha 1
Napisano

Nie, jednostka uprawniona to np. TDT (Transportowy Dozór Techniczny).

Napisano

Czyli jeśli przedstawiciel producenta nie wyda oświadczenia to trzeba do TDT a później  OSKP itd. No nic ,pomęczę jeszcze Renault , jak się nie uda to już wiem co dalej.
Dziękuję.

Napisano

znajomy kilka lat temu kupił za granicą Zafirę 2 miejsca i ciężarowy. W komplecie dostał tylne siedzenia z tego samochodu. W Polsce wymagali od niego zaswiadczeń jak wyżej do przeglądu. Zameldował sie u kolegi w Czechach i tam na podstawie homologacji samochód bez żadnych problemów przeszedł przeglad jako osobowy i tak został zarejestrowany. Tylko u nas są takie pokrecone przepisy?

Napisano
30 minut temu, Arton napisał:

i tam na podstawie homologacji

Tyle, że ten pojazd wyszedł fabrycznie jako N1 z dwoma miejscami i taką ma homologację (jak wynika z opisu właściciela) więc nawet tam na podstawie homologacji nic by nie zrobili, ale zawsze można próbować...

Napisano

I tu w TDT jeszcze nie wiem czy załatwię sprawę bo może będą wymagali  badania przez PIMOT. Muszę się najpierw  dopytać bo jak złożę wniosek i wyjdzie że jeszecze PIMOT to już 1 tyś przepadnie gdyż nie opłaca mi się dalej ciągnąć temat.

Napisano

Z  TDT odpisali że jeśli w COC ma N1 to nie wydadzą potwierdzenia .

• Lubię 1
Napisano

Czyli jak mam  auto z fabryki N1 2osobowe  to nic nie zrobię . Mogę jedynie zmienić na M1 . Skoro TDT odmawia to jak rozumieć przepis z &9i . 

§ 9i. W odniesieniu do pojazdów, w których wykonano mocowania siedzeń i pasów bezpieczeństwa w procesie produkcyjnym pojazdu podstawowego, badanie wykonane przez jednostkę uprawnioną albo Dyrektora Transportowego Dozoru Technicznego, o którym mowa w § 9a, § 9b, § 9d, § 9f, § 9g i § 9j, może być zastąpione oświadczeniem producenta pojazdu podstawowego lub jego upoważnionego przedstawiciela potwierdzającym konstrukcyjne do tego przeznaczenie.

W tym przypadku wychodzi że oświadczenie jest ważniejsze od badania . Było by łatwiej  gdyby nie dodali ułatwienia (może być zastąpione oświadczeniem ... ) tylko że badania/sprawdzenia mocowań fabrycznych dokonuje TDT i koniec. A tak TDT twierdzi że nic nie może a na pewno nie pomoże.

Napisano

Zapytaj jeszcze w Pimocie albo w ITS oni też są jednostką uprawnioną do wykonywania takich badań. Szczerze powiedziawszy to jeszcze takiego potwierdzenia od TDT nie widziałem a od innych jednostek uprawnionych bardzo dużo.

Napisano (edytowane)

Dużo ale nie dla takiego przypadku. To są głównie zabudowy z kabiny pojedynczej na brygadowa gdzie firmy zabudowujące mają zrobione już badania na ten regulamin 14 i 17 i nie trzeba od nowa nic badać i niszczyć. Bo trzeba wiedzieć że to są badania niszczące. A tutaj mówimy o Renault Clio i dlatego dobrze że w przepisach została dołożona ta furtka o potwierdzeniu od Producenta Pojazdu. Nie masz co się zwracać do jednostki uprawnionej bo oni musieli by przebadać od nowa te punkty mocowania producenta, a to są badania niszczące więc pytanie po co ci zniszczony samochód i to na twój koszt? To by miało sens jakbyś miał dwie identyczne sztuki tego samego typu, jeden mógłby zostać przebadany - czytaj uszkodzony, a na drugi dostałbyś dokumenty. Dlatego spotkasz się z odmową bo to nie ma sensu taka operacja. Jest furtka Producenta który też nie chce bo dla nich to nieistotna sprawa widocznie😀 Ale są przypadki gdzie ludzie załatwiali od Producenta, widziałem od Skody, od Hyundaia 

Edytowane przez Solaris
Napisano
12 minut temu, Solaris napisał:

Dlatego spotkasz się z odmową

Niekoniecznie. Były sytuacje, że bodaj PIMOT weryfikował zgodność punktów kotwiczenia z homologacją typu i na tej podstawie wydawali oświadczenia o spełnianiu regulaminów. Nie wykonywali badań, bo te były już wykonane przez producenta. Sprawa dotyczyła, o ile mnie pamięć nie myli, zwiększenia miejsc w osobowym VW Caravelle. 

16 minut temu, Solaris napisał:

Jest furtka Producenta który też nie chce bo dla nich to nieistotna sprawa widocznie😀

Renault ma takie podejście do samochodów używanych. To nie kwestie "nieistotności sprawy". Kiedyś, jeszcze przed zmianami WT robiłem ZK w Traficu z 6 na 9 miejsc, ale żeby mieć glejt właściciel wysłał zapytanie do Renault Polska i się odbił, chociaż jak rozmawiali przez telefon, to potwierdzili, że to nadwozie (long) ma konstrukcyjne punkty dla wersji 9 osobowej. Jak przyszło do wydania papieru, wszystkiemu zaprzeczyli. A w pojeździe oryginalne pkty kotwiczenia siedzeń i pasów.

Napisano

Dokładnie tak. Są po prostu producenci, którzy unikają wystawiania takich dokumentów a są tacy co wystawiają. Ale generalnie bardzo dobrze, że ta furtka w przepisach istnieje.

Napisano

Czyli nie wiadomo czy w tym przypadku czy się da. PIMOT odpisuje:
"Jeśli pojazd uzyskał homologację jako ciężarowy N1, to niestety nie ma możliwości przeprowadzenia zmiany konstrukcyjnej na samochód osobowy."
I też chcą oświadczenie producenta.
No a jak zmienię tylko n1 na m1 2  osobowy to co wtedy będzie możliwość. I tu się dyskusja ucina ,dalej nie odpisują. W TDT podobnie ,wklejają paragrafy i koniec.
Nie odpisują nawet o jakiejkolwiek innej możliwości. Polska.

Napisano
20 godzin temu, DanielR napisał:

No a jak zmienię tylko n1 na m1 2  osobowy to co wtedy będzie możliwość.

Nie ma możliwości zrobienia z niego osobowego bez dokładania miejsc siedzących.

Napisano
21 godzin temu, DanielR napisał:

Nie odpisują nawet o jakiejkolwiek innej możliwości.

Inna możliwość to pozbycie sie samochodu

Napisano
W dniu 20.07.2026 o 14:22, Arton napisał:

kilka lat temu 

U nas tez kilka kilka lat temu nie było problemu

Napisano

Chętni na taki samochód sie znajdą, choćby z powodu odliczenia VAT na paliwo.

Napisano

Z ciekawości, Czy numer homologacji z COC dla pojazdu ciężarowego pokrywa się z numerem umieszczonym na tabliczce znamionowej pojazdu ?

Napisano
W dniu 6.08.2026 o 10:31, Logen napisał:

Z ciekawości, Czy numer homologacji z COC dla pojazdu ciężarowego pokrywa się z numerem umieszczonym na tabliczce znamionowej pojazdu ?

Nie , na budzie e2*2007/46*0008 , w COC i w dowodzie rej. e2*2007/46*0008*28

W dniu 6.08.2026 o 10:24, Tomcar napisał:

Chętni na taki samochód sie znajdą, choćby z powodu odliczenia VAT na paliwo.

Mam takie 2 szt 2014r   i  jedną "normalną" 5 osobową 17r. . Ciężarówki oddam po 10 .