Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Inny VIN od rzeczywistego pojazdu VW T5, różnice wg ASO, zagadka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam, mam do obejrzenia VW T5 w wersji Multivan, wydaje się ładnie wyposażony, automat, niebieski, fotele na szynach, haki, szyberdachy dewasta takie tam.
Ale wklepuje VIN do wydruku z serwisu i zaczyna się kłopot.
Auto wg serwisu oraz wg początku VIN WV1 to VW T5 blaszak, ponieważ osobowe zaczynają się od WV2.
Auto wg reszty raportu to jakaś biała bieda w manualu, może do wożenia szyberdachów w bagażniku ale już napewno nie na haku bo takiego brak.Raport serwis!!! nie żadne Autodno itp
No i co tutaj nastąpiło niech ktoś mi wyjaśni?
Na domiar ciekawostek - Cepikowa karuzela.
6ciu właścicieli, (auto 2013r) 5ciu w Polsce oraz taki wpis.
Dodatkowe badanie techniczneWynik badania: Pozytywny         (dodam tylko że 2 miesiące po zwykłym pozytywnym badaniu technicznym)
Rodzaj badania: Badanie w celu identyfikacji lub ustalenia danych, na wniosek posiadacza pojazdu lub starostwa

I dwa miesiące później - sprzedaż, a właścicielem był od roku.
Niech ktoś pomoże mi znaleźć łączący to wszystko puzel którego ja na razie nie widzę.
Wklejam VIN z rozdzieleniem!! żeby w guglu nie wyszukiwało i za wcześnie nie siać fermentu. Auta jeszcze na żywo nie widziałem, więc może gdzieś będą poszlaki, ale próbuję zebrać wątki zanim tam pojadę!!
Pozdrawiam
WV1ZZZ7HZEH0  rozdzielenie!  66548

Edytowane przez jacek0
dodatkowa istotna zawartośc stanu rzeczy tematu
Napisano

Istnieje szansa, że ktoś kupił "golasa" i doposażył go. Może była wyprzedaż, rejestracja w grudniu, nie znamy zagranicznej historii pojazdu.

Napisano
10 godzin temu, jacek0 napisał:

osobowe zaczynają się od WV2.

Ale ten był 8-miejscowym ciężarowym wg https://info-car.pl/infocar/vin.html

Moc silnika urosła z 75 do 103.

Numer operacji:  1178548259404573297431885048

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano

Jak chcesz rozwiązać zagadkę, to trzeba dotrzeć do zagranicznych dokumentów, a te są zdeponowane w archiwum WK, które po raz pierwszy rejestrowało pojazd.

jeżeli auto istotnie różni się od jego charakterystycznych cech, to równie dobrze może być autem z przebitymi numerami- nie mniej jednak na tą chwile są to zwykłe dywagacje. :)

12 godzin temu, jacek0 napisał:

Badanie w celu identyfikacji lub ustalenia danych, na wniosek posiadacza pojazdu lub starostwa

To badanie najprawdopodniej świadczy o tym, że auto było uszkodzone i urząd zażądał badania dodatkowego do rejestracji 

Napisano
6 godzin temu, grzegorz70 napisał:

Istnieje szansa, że ktoś kupił "golasa" i doposażył go. Może była wyprzedaż, rejestracja w grudniu, nie znamy zagranicznej historii pojazdu.

I doposażył go w skrócenie długości?

3 minuty temu, dominik_z napisał:

Jak chcesz rozwiązać zagadkę, to trzeba dotrzeć do zagranicznych dokumentów, a te są zdeponowane w archiwum WK, które po raz pierwszy rejestrowało pojazd.

jeżeli auto istotnie różni się od jego charakterystycznych cech, to równie dobrze może być autem z przebitymi numerami- nie mniej jednak na tą chwile są to zwykłe dywagacje. :)

To badanie najprawdopodniej świadczy o tym, że auto było uszkodzone i urząd zażądał badania dodatkowego do rejestracji 

Ale jeśli nawet hipotetycznie był przebity to jak znaleźć oryginał, który jest tym co dziś widzimy bo numery są od tego którego już nie widzimy.

Napisano
26 minut temu, karol1207 napisał:

Samo weryfikowanie danych u producenta pojazdu podstawowego na niewiele się zda. 
Pojazd mógł zostać sprzedany jako niekompletny, lub mogła go kupić firma, która zajmuje się przebudową pojazdu podstawowego. 

Możliwości jest wiele a sam producent nie dostarczy danych innych, niż dla pojazdu podstawowego, którego sprzedali. 
Informacji o przeróbkach, czy dalszych procesach homologacji (Etap II ) też nie posiada. 

bez dokopania się do zagranicznego dowodu rejestracyjnego, możemy sobie pisać do jutra a i tak niczego autor wątku się nie dowie. 

Napisano (edytowane)

Dla rzeczonego numeru vin pomijając fakt wskazujący na model 7EH122 - furgon/ van blaszak numer podłużnicy dobieranej jako część zamienna 03L 253 016 M wskazuje rozstaw osi 3000 mm czyli wersję transporter o długości 4892 mm. Gdyby miał być wersją dłuższą to miałby numer 7H3 803 115 C 3400 mm  a taki numer nijak nie chcę mi się pojawić w parze z tym numerem vin. Jak na jeden samochód to wiele znaków zapytania. Chyba padło coś tym, że pojazd ma powiększony rozstaw osi. 

Edytowane przez Vercyngetoryks
Napisano
Godzinę temu, jacek0 napisał:

jak znaleźć oryginał, który jest tym co dziś widzimy bo numery są od tego którego już nie widzimy.

zapytaj w ASO, czy pojazd posiada w jakimś innym miejscu nabity nr VIN. 

Odczytaj sterowniki za pomocą programu np. VCDS, VCP, VAS (programy dedykowane dla grupy VAG) które dostarczą informacji w zakresie nr VIN zapisanego w sterownikach. 

Szukaj oznaczeń z datą produkcji (np. sterownik silnika, wiązki) i spróbuj skrosować z datą produkcji 

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Vercyngetoryks napisał:

Dla rzeczonego numeru vin pomijając fakt wskazujący na model 7EH122 - furgon/ van blaszak numer podłużnicy dobieranej jako część zamienna 03L 253 016 M wskazuje rozstaw osi 3000 mm czyli wersję transporter o długości 4892 mm. Gdyby miał być wersją dłuższą to miałby numer 7H3 803 115 C 3400 mm  a taki numer nijak nie chcę mi się pojawić w parze z tym numerem vin. Jak na jeden samochód to wiele znaków zapytania. Chyba padło coś tym, że pojazd ma powiększony rozstaw osi. 

"Rozstaw osi 0E2 - długi rozstaw osi" - wskazuje rozszyfrowanie vinu. Ale na zdjęciu pojazd jest krótki, znaczy się zwykły.

Czyli twierdzisz że podłużnice są od krótkiego wg numeru podłużnicy?
Może powinienem próbować inaczej rozkodować ten vin? Ten jest co prawda rozkodowany wg serwisu, no ale??

55 minut temu, dominik_z napisał:

Odczytaj sterowniki za pomocą programu np. VCDS, VCP, VAS (programy dedykowane dla grupy VAG) które dostarczą informacji w zakresie nr VIN zapisanego w sterownikach. 

Szukaj oznaczeń z datą produkcji (np. sterownik silnika, wiązki) i spróbuj skrosować z datą produkcji 

jedyne co wiem to że szyby są z 13 roku. To nie mój samochód oraz nie jestem posiadaczem programów serwisowych

Edytowane przez jacek0
Napisano (edytowane)
W dniu 31.07.2026 o 16:01, dominik_z napisał:

dokładnie - najpierw VIN na ramie - zweryfikować czy jest oryginalny (tam nie jest na podszybiu z prawej strony? Wielkość i rodzaj liter-krój. Sprawdzić od spodu jak się da czy zgadza się z tym co jest na wierzchu, zweryfikować czy mastyka na łączeniu elementu gdzie jest VIN z resztą pojazdu jest taka sama jak w innych miejscach i sprawdzić jeszcze miernikiem lakieru grubość poszczególnych elementów. Jeżeli mastyka i lakier nie ruszany to jeszcze to co na początku czyli coś co zwie się deflektoskopem chyba i trochę pyłu który to ułożyć może w fajne literki starego VINu. Temat rzeka (a ani diagnostą ani rzeczoznawcą nie jest ale trochę widziałem)
Poza tym wszelkie wyklejki jak są i tutaj weryfikować ich oryginalność (dziś wiele zamówisz na znanym portalu aukcyjnym ale np nie mają one zabezpieczeń producenta - niektóre nawet świecą w UV.).
Jak masz dostęp do komputera auta to faktycznie popatrzeć co jest w sterownikach i jak się ma do roku produkcji. 
Opcje są dwie - zawsze mógł ktoś wziąć krótkiego blaszaka i przebudować legalnie.
Druga opcja - zajumany fajny kamper z przełożonym nr VIN ale to już zapewne wiesz. 

A i jak nie będzie pasował VIN z wyklejek czy sterowników to sprawdzić ten zakodowany w sterownikach w jakim aucie jeździ ;)

Edytowane przez Nikita_Bennet