Skocz do zawartości
“Wyzwania współczesnej diagnostyki pojazdów - Hybrydy, Motocykle, Tachografy - Cykl Szkoleń 30 lat IT.NORCOM” - POZNAŃ ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam kolegów,mam pytanko czy dozwolony jest montaż świateł drogowych na kabinie pojazdu??

Napisano

nie ma przeciwwskazań. Wszystko znajdziesz w DZ.U. 32 zał nr 6 . W tabeli masz warunki dla poszczególnych świateł. Oczywiście musisz pamiętać o liczbie świateł i ich światłości.

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

... oraz ich prawidłowym podłączeniu :D

a podczas jazdy trzeba pamiętać o ich wcześniejszym wyłączeniu - np. przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia kierowca z naprzeciwka będzie oślepiany przez górne reflektory znacznie wcześniej i może to spowodować zagrożenie BRD

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano
... oraz ich prawidłowym podłączeniu

yess... :-D:piwo:piwo:piwo

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

Ciekawy jestem , jak ustawiać będzie te światła . Przyrządem raczej nie da rady :razz:

[ Dodano: 03-02-2008, 17:12 ]

Jeszcze to , że jak diagnosta ma sprawdzić jasność tych świateł ?

Napisano

ja to nawet nie sprawdzam czy świecą a ustawiać to chyba po rusztowaniu

Napisano
ja to nawet nie sprawdzam czy świecą

Jeżeli w pojeździe są zamontowane światła ( dodatkowe) to muszą być sprawne dotyczy to też innych urządzeń.

Napisano

A jeśli są zamontowane ponad określoną ilość i wysokość (bo niby jak na dachu sprawdzi się je na przyrządzie?)to negat.

Pozdrawiam,

Bogusław Maćkowski

Wszystkie wypowiedzi mają charakter prywatny i nie mogą być traktowane jako opinia prawna lub urzędowa. Nie wyrażam zgody na kopiowanie i publikowanie moich wypowiedzi na innych forach, nośnikach, publikacjach itp.

[scroll]Wypełnij ANKIETĘ skąd jesteś ! ! !. [/scroll]

Napisano

no to gdzie jest policja i krokodyle bo na badanie takie światła można bardzo łatwo zdemontować :razz:

[ Dodano: 04-02-2008, 21:21 ]

ja to nawet nie sprawdzam czy świecą

Jeżeli w pojeździe są zamontowane światła ( dodatkowe) to muszą być sprawne dotyczy to też innych urządzeń.

wiem otm tylko co z tego że świecą jak świecą żle.
Napisano
A jeśli są zamontowane ponad określoną ilość i wysokość (bo niby jak na dachu sprawdzi się je na przyrządzie?)to negat.

A tu się nie zgodzę - przepisy określają wyłącznie max. ilość światełek tego typu, o ile dobrze pamiętam.

Na jakiej więc podstawie negatywny ?

Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)]

Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto.
Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]

Napisano

Przykro mi bardzo, ale rozmawiamy tak naprawdę o światłach drogowych - być może nieprecyzyjnie się wyraziłem.

W Dz.U.203.32.262 nie znalazłem danych dotyczących maksymalnej wysokości tych właśnie światełek :D

Pytam raz jeszcze - na jakiej więc podstawie negatyw ?

Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)]

Napisano

Zadajesz bardzo niewygodne pytania... Pamiętaj, że wiemy jak wyglądasz... :cool:

Napisano

więc widzicie sami jak to jest przepisy faktycznie nie określają wysokości tylko światłość i ilość

tych świateł,miałem sam wiele wątpliwości na egzaminie w związku z tym pytaniem właśnie

Napisano

Ale pozostaje w takim razie dość istotny problem - jak takie światła zbadać, ustawić?

Napisano

i tu się zgodzę z blakop-em,pozostaje naświetlić ten problem ustawodawcy

Napisano

Ustawodawca każe nam kupić nowe urządzenie i będziemy musieli robić badania lekarskie pod kontem pracy na wysokościach. :razz:

Napisano

Krzyknijmy razem, może usłyszy ... ;)

Napisano

Teraz to "oni" zajmują się morderstwami laptopów ... :D

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano

widzę że temat ma zainteresowanie,wierzcie mi sam drążyłem temat zaraz po wyjściu z egzaminu który niestety nie zaliczyłem brakło 4 poprawnych odpowiedzi w teście było tak blisko a jednak daleko

Napisano

Jak dla mnie - nie ma przeciwwskazań do montażu świateł drogowych na kabinie pojazdu.

A raczej - są, ale tylko ilościowe :D

Pochwal się i innymi tematami - może będą zaczątkami miłych dyskusji. A przy okazji przydadzą się zdającym egzaminy i samym diagnostom. I informatykom maści wszelakiej :D

Napisano

Dobrze byłoby,żeby ten ustawodawca to zauważył i coś z tym zrobił,ponieważ w nowych

Volvo i Dafach już mają zamontowane na dachu po dwa na stronę

W pobliżu naszej stacji jest dealer Dafa i widzę je na parkingu,przecież one mają

polską homologację i jak się mają nasze przepisy co do zgodności? :nook

Zapewne niedługo pojawi się któryś na badaniach i co wtedy począć :shock: Pzdr.

Napisano
Przykro mi bardzo, ale rozmawiamy tak naprawdę o światłach drogowych - być może nieprecyzyjnie się wyraziłem.

W Dz.U.203.32.262 nie znalazłem danych dotyczących maksymalnej wysokości tych właśnie światełek :D

Pytam raz jeszcze - na jakiej więc podstawie negatyw ?

Maksymalnej wysokości też nie znalazłem , więc nie może być negatu.

Ale co zrobić z SKP w której nie potrafią zbadać świateł ? :roll: