Skocz do zawartości
“Wyzwania współczesnej diagnostyki pojazdów - Hybrydy, Motocykle, Tachografy - Cykl Szkoleń 30 lat IT.NORCOM” - POZNAŃ ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Chcialbym sie dowiedziec jak bardzo nielegalnym rozwiazaniem jest posiadanie przednich kiedunkowskazow zintegrowanych ze swiatlami pozycyjnymi (wersja USA) - obslugiwana na zasadzie - pozycja 5W, kierunek zapala drugie wlokno 21W. CZy policja i diagnosci sa bardzo "czepliwi" pod tym wzgledem?

Pozdr

Napisano
CZy policja i diagnosci sa bardzo "czepliwi" pod tym wzgledem?

To nie jest czepliwość to są przepisy.

Są Diagności i diagności :cool:

Napisano

To zależy jak bardzo jesteś skłonny "stopniować" legalność :-?

Do tej pory myślałem, że coś może być legalne, albo nie, a tu się okazuje że może być pewnie wiele pozycji po środku - np.: prawie legalne, prawie nielegalne, lekko nielegalne, półlegalne itd... ;)

Choć w przypadku pojazdów to słowo chyba nie najbardziej trafnie dobrane. Jeśli chodzi o spawy techniczne mówimy o spełnianiu lub niespełnianiu warunków technicznych przez pojazd.

Przekładając na wspomnianą wyżej nomenklaturę - taki pojazd "nieco" nie spełnia tych warunków ;)

Napisano

ja nie przepuszczam amerykanów ale na drodze widziałem wiele jeżdżących.

Napisano
taki pojazd "nieco" nie spełnia tych warunków

Wynik badania oscyluje w kierunku nieco negatywnym :-D

Napisano

Hehe, no tlulmaczenia boskie :D

Chcialbym poznac was, diagnostow punkt widzenia na taki przypadek

Co do stopniowania, to oczywiste ze jest masa bardziej nielegalnych rzeczy, w stylu czerwone kierunki (dla mnie glupota jest zakaz w polsce), czy wydechy na kilkaset dB wielkosci wiader...

Napisano

Ale my (diagnosci) nie wymyślamy przepisów. My je poprostu egzekwujemy nie nam jest sie wypowiadać czy jest to "głupota" czy nie. Chronimy 4 litery (poczytaj temat Jestem ukarany). Czerwone kierunki wogóle sa niedopuszczalne a jeśli chodzi o wydech to czasami wielkość "rury" jest złudna (sam osobiście sprawdzałem)

Napisano
Chcialbym sie dowiedziec jak bardzo nielegalnym rozwiazaniem jest posiadanie przednich kiedunkowskazow zintegrowanych ze swiatlami pozycyjnymi (wersja USA)

Zamiast dociekać legalności tych świateł , wystarczy odłączyć przewód jednego ze świateł , co w łatwy sposób doprowadzisz do legalności .

Napisano
co w łatwy sposób doprowadzisz do legalności .

Hmm... jeżeli mielibyśmy być drobiazgowi to niezupełnie... bo amerykańskie lampy nie mają znaku homologacji europejskiej (E w okręgu) i odpięcie jednego kabla, czy przepięcie kierunków w lampy cofania czysto teoretycznie nie załatwia sprawy ;)

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

A czy tylne kierunkowskazy nie są czasami ciutkę za czerwone co mogło by sugerować ich zbliżoność do nieco nielegalności? Ktoś mógłby pomyśleć czy lampa kierunkowskazów zespolona z drogowymi ma czasami nieco inny kąt padania światła? Ktoś mógłby się wystraszyć, że mała ciężarówka mija go w nocy widząc światła żółte obrysowe co lekko mija się z zamysłem ustawodawcy.

Pozdrawiam,

Bogusław Maćkowski

Wszystkie wypowiedzi mają charakter prywatny i nie mogą być traktowane jako opinia prawna lub urzędowa. Nie wyrażam zgody na kopiowanie i publikowanie moich wypowiedzi na innych forach, nośnikach, publikacjach itp.

[scroll]Wypełnij ANKIETĘ skąd jesteś ! ! !. [/scroll]

Napisano
czy przepięcie kierunków w lampy cofania

Żeby tylko w lampy cofania. :) Ostatnio na mieście jechałem za jakimś "ameryakńcem". Nie zauważyłem co to było bo strasznie wymiatał :-D. A dlaczego doszedłem do wniosku, że to amerykaniec? Otóż samochód skręcał w lewo. Pomyślałem sobie oczywiście po cholerę włączać kierunkowskaz. Ale jak zwolnił to jednak zauważyłem wspaniały kierunkowskaz. A wiecie gdzie? Migało lewe podświetlenie tablicy rejestracyjnej. :evil:

I co wy na to?

Napisano

kto go do ruchu dopuścił. :(

[ Dodano: 10-02-2008, 19:34 ]

tak po za tym czują się bezkarnie bo mają "fury amerykanckie|" VIPY jedne :lol:

Napisano
Ale jak zwolnił to jednak zauważyłem wspaniały kierunkowskaz. A wiecie gdzie? Migało lewe podświetlenie tablicy rejestracyjnej. :evil:

I co wy na to?

Moze mial zwarcie... :roll:

Napisano
Moze mial zwarcie...

Mrugało na pomarańczowo. Tak więc przeóbka zrobiona z premedytacją. :)

Napisano

Powiem lepszy numer.

Czyba w tą sobotę co minęła widziałem na gorzowie zajeb...ego forda pick-up'a (nie pamiętam modelu).

Jadąc za nim zwróciłem uwagę, że jak wciska stop to światło jest czerwone, ale ma pomarańczową obramówkę. W tym samym miejscu była postojówka. Potem zauwazyłem, że ta sama żarówka miga przy kierunkowskazie (odróżnić od stopu można, bo miał trzeci stop na kabinie).

Jak podjechałem bliżej to wymiękłem. Lampy tylne miał całe białe, górna i dolna żarówka biała, środkowa pomarańczowa a na kloszu lampy miał ponaklejane czerwona kółeczka z folii samoprzylepnej !!!!! I ta jedna żarówka była postojówką, stopem i kierunkiem !!!

Wymiękłem i chyba zmienię zawód...

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

:evil::evil:

Wymiękłem i chyba zmienię zawód...

Proponuję zostać księdzem. W tym zawodzie "przepisy" są niezmienne i wszystko bierze się na słowo. :-D

Napisano

bo to jest tak ,najpierw sobie coś upatrzą kupią jeszcze poprawią po swojemu i potem Urząd ,diagnosta ,policja musi się kłaniać w pas bo jak nie to po...any kraj i wszyscy się czepiają

Napisano
bo to jest tak ,najpierw sobie coś upatrzą kupią jeszcze poprawią po swojemu
to po...any kraj i wszyscy się czepiają

Bo po co dawać do fachowca ? , przecież polska przeróbka samoróbka to są arcydzieła , tylko czego ci sprawdzający się czepiają ? . :-P

Napisano

Na sztuce wieśniaki się nie znają. Na nowoczesnej sztuce. ;)