stngr Napisano 7 Luty 2008 Napisano 7 Luty 2008 Witam Chcialbym sie dowiedziec jak bardzo nielegalnym rozwiazaniem jest posiadanie przednich kiedunkowskazow zintegrowanych ze swiatlami pozycyjnymi (wersja USA) - obslugiwana na zasadzie - pozycja 5W, kierunek zapala drugie wlokno 21W. CZy policja i diagnosci sa bardzo "czepliwi" pod tym wzgledem? Pozdr Cytuj
leniwiec Napisano 7 Luty 2008 Napisano 7 Luty 2008 CZy policja i diagnosci sa bardzo "czepliwi" pod tym wzgledem? To nie jest czepliwość to są przepisy. Są Diagności i diagności Cytuj
blakop Napisano 7 Luty 2008 Napisano 7 Luty 2008 To zależy jak bardzo jesteś skłonny "stopniować" legalność Do tej pory myślałem, że coś może być legalne, albo nie, a tu się okazuje że może być pewnie wiele pozycji po środku - np.: prawie legalne, prawie nielegalne, lekko nielegalne, półlegalne itd... Choć w przypadku pojazdów to słowo chyba nie najbardziej trafnie dobrane. Jeśli chodzi o spawy techniczne mówimy o spełnianiu lub niespełnianiu warunków technicznych przez pojazd. Przekładając na wspomnianą wyżej nomenklaturę - taki pojazd "nieco" nie spełnia tych warunków Cytuj
rurek777 Napisano 7 Luty 2008 Napisano 7 Luty 2008 ja nie przepuszczam amerykanów ale na drodze widziałem wiele jeżdżących. Cytuj
S.K.P-POZNAŃ Napisano 7 Luty 2008 Napisano 7 Luty 2008 taki pojazd "nieco" nie spełnia tych warunków Wynik badania oscyluje w kierunku nieco negatywnym Cytuj
stngr Napisano 7 Luty 2008 Autor Napisano 7 Luty 2008 Hehe, no tlulmaczenia boskie Chcialbym poznac was, diagnostow punkt widzenia na taki przypadek Co do stopniowania, to oczywiste ze jest masa bardziej nielegalnych rzeczy, w stylu czerwone kierunki (dla mnie glupota jest zakaz w polsce), czy wydechy na kilkaset dB wielkosci wiader... Cytuj
leniwiec Napisano 7 Luty 2008 Napisano 7 Luty 2008 Ale my (diagnosci) nie wymyślamy przepisów. My je poprostu egzekwujemy nie nam jest sie wypowiadać czy jest to "głupota" czy nie. Chronimy 4 litery (poczytaj temat Jestem ukarany). Czerwone kierunki wogóle sa niedopuszczalne a jeśli chodzi o wydech to czasami wielkość "rury" jest złudna (sam osobiście sprawdzałem) Cytuj
boden Napisano 8 Luty 2008 Napisano 8 Luty 2008 Chcialbym sie dowiedziec jak bardzo nielegalnym rozwiazaniem jest posiadanie przednich kiedunkowskazow zintegrowanych ze swiatlami pozycyjnymi (wersja USA) Zamiast dociekać legalności tych świateł , wystarczy odłączyć przewód jednego ze świateł , co w łatwy sposób doprowadzisz do legalności . Cytuj
Psuj Napisano 8 Luty 2008 Napisano 8 Luty 2008 co w łatwy sposób doprowadzisz do legalności . Hmm... jeżeli mielibyśmy być drobiazgowi to niezupełnie... bo amerykańskie lampy nie mają znaku homologacji europejskiej (E w okręgu) i odpięcie jednego kabla, czy przepięcie kierunków w lampy cofania czysto teoretycznie nie załatwia sprawy Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
Bogusław Maćkowski Napisano 8 Luty 2008 Napisano 8 Luty 2008 A czy tylne kierunkowskazy nie są czasami ciutkę za czerwone co mogło by sugerować ich zbliżoność do nieco nielegalności? Ktoś mógłby pomyśleć czy lampa kierunkowskazów zespolona z drogowymi ma czasami nieco inny kąt padania światła? Ktoś mógłby się wystraszyć, że mała ciężarówka mija go w nocy widząc światła żółte obrysowe co lekko mija się z zamysłem ustawodawcy. Cytuj Pozdrawiam, Bogusław Maćkowski Wszystkie wypowiedzi mają charakter prywatny i nie mogą być traktowane jako opinia prawna lub urzędowa. Nie wyrażam zgody na kopiowanie i publikowanie moich wypowiedzi na innych forach, nośnikach, publikacjach itp. [scroll]Wypełnij ANKIETĘ skąd jesteś ! ! !. [/scroll]
Jackow Napisano 10 Luty 2008 Napisano 10 Luty 2008 czy przepięcie kierunków w lampy cofania Żeby tylko w lampy cofania. Ostatnio na mieście jechałem za jakimś "ameryakńcem". Nie zauważyłem co to było bo strasznie wymiatał . A dlaczego doszedłem do wniosku, że to amerykaniec? Otóż samochód skręcał w lewo. Pomyślałem sobie oczywiście po cholerę włączać kierunkowskaz. Ale jak zwolnił to jednak zauważyłem wspaniały kierunkowskaz. A wiecie gdzie? Migało lewe podświetlenie tablicy rejestracyjnej. I co wy na to? Cytuj
rurek777 Napisano 10 Luty 2008 Napisano 10 Luty 2008 kto go do ruchu dopuścił. [ Dodano: 10-02-2008, 19:34 ] tak po za tym czują się bezkarnie bo mają "fury amerykanckie|" VIPY jedne Cytuj
stngr Napisano 10 Luty 2008 Autor Napisano 10 Luty 2008 Ale jak zwolnił to jednak zauważyłem wspaniały kierunkowskaz. A wiecie gdzie? Migało lewe podświetlenie tablicy rejestracyjnej. I co wy na to? Moze mial zwarcie... Cytuj
Jackow Napisano 10 Luty 2008 Napisano 10 Luty 2008 Moze mial zwarcie... Mrugało na pomarańczowo. Tak więc przeóbka zrobiona z premedytacją. Cytuj
Psuj Napisano 11 Luty 2008 Napisano 11 Luty 2008 Powiem lepszy numer. Czyba w tą sobotę co minęła widziałem na gorzowie zajeb...ego forda pick-up'a (nie pamiętam modelu). Jadąc za nim zwróciłem uwagę, że jak wciska stop to światło jest czerwone, ale ma pomarańczową obramówkę. W tym samym miejscu była postojówka. Potem zauwazyłem, że ta sama żarówka miga przy kierunkowskazie (odróżnić od stopu można, bo miał trzeci stop na kabinie). Jak podjechałem bliżej to wymiękłem. Lampy tylne miał całe białe, górna i dolna żarówka biała, środkowa pomarańczowa a na kloszu lampy miał ponaklejane czerwona kółeczka z folii samoprzylepnej !!!!! I ta jedna żarówka była postojówką, stopem i kierunkiem !!! Wymiękłem i chyba zmienię zawód... Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
Jackow Napisano 12 Luty 2008 Napisano 12 Luty 2008 Wymiękłem i chyba zmienię zawód... Proponuję zostać księdzem. W tym zawodzie "przepisy" są niezmienne i wszystko bierze się na słowo. Cytuj
wiesław Napisano 19 Luty 2008 Napisano 19 Luty 2008 bo to jest tak ,najpierw sobie coś upatrzą kupią jeszcze poprawią po swojemu i potem Urząd ,diagnosta ,policja musi się kłaniać w pas bo jak nie to po...any kraj i wszyscy się czepiają Cytuj
boden Napisano 19 Luty 2008 Napisano 19 Luty 2008 bo to jest tak ,najpierw sobie coś upatrzą kupią jeszcze poprawią po swojemu to po...any kraj i wszyscy się czepiają Bo po co dawać do fachowca ? , przecież polska przeróbka samoróbka to są arcydzieła , tylko czego ci sprawdzający się czepiają ? . Cytuj
Jackow Napisano 20 Luty 2008 Napisano 20 Luty 2008 Na sztuce wieśniaki się nie znają. Na nowoczesnej sztuce. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi