czarny170876 Napisano 1 Maj 2008 Napisano 1 Maj 2008 na orginalnym dowodzie z francji mam date sprzedazy 27.03.08 a na umowie mam date 16.04.2008 mam oplacona akcyze pierwszy przeglad zrobiony oplacony urzad skarbowy a wydzial komunikacji mi odrzucil ze nie zgodne sa daty i co mam robic? Cytuj
blakop Napisano 4 Maj 2008 Napisano 4 Maj 2008 Auto mogło zmienić własność za granicą - czyli od pierwszej sprzedaży odnotowanej na DR, do zakupu pojazdu przez Ciebie mogło dojść do kilku transakcji z tym autkiem. Jednak w przypadku pojazdów sprowadzonych z zagranicy nie obowiązuje kolejność umów i do rejestracji przedstawiasz tylko tą ostatnia umowę - czyli swój dowód zakupu i stąd możliwa różnica w dacie. Cytuj
czarny170876 Napisano 5 Maj 2008 Autor Napisano 5 Maj 2008 zgadza sie tylko ze na dowodzie i na umowie jest ta sama osoba. Dzwonilem do kilku urzedow i nigdzie nie widza problemu tylko w moim urzedzie maja problem. Cytuj
blakop Napisano 5 Maj 2008 Napisano 5 Maj 2008 Hmmm - no ale to rzeczywiście trochę dziwne w tym układzie - możesz podać zatem skąd ta różnica? To w końcu od kogo i kiedy kupiłeś ten pojazd?? Cytuj
czarny170876 Napisano 5 Maj 2008 Autor Napisano 5 Maj 2008 27.03 wplacilem zaliczke wlasciciel zglosil sprzedaz a 2tyg puzniej zaplacilem reszte i wtedy spisalismy umowe i dlatego taka roznica Cytuj
blakop Napisano 5 Maj 2008 Napisano 5 Maj 2008 Tak powiadasz... Hmmm - no to może pokaż w WK jakieś pokwitowanie na tą zaliczkę z tamtą datą, napisz do tego takie wyjaśnienie i wtedy ułoży sie to w jakąś logiczną całość Cytuj
czarny170876 Napisano 6 Maj 2008 Autor Napisano 6 Maj 2008 tak zrobilem ale w wk chodzi ze umowa ma miec taka sama date kaza mi zmienic umowe gdzie kopia jest w urzedziw celnym i w skarbowce dla nich to proste zmienic i po klopocie a potem odpowiadac za falszerstwo. Cytuj
Piotr Barczuk Napisano 6 Maj 2008 Napisano 6 Maj 2008 WK jakieś pokwitowanie na tą zaliczkę z tamtą datą A ze się tak niegrzecznie zapytam: co WK ma do pieniędzy? Przecież można poprosić o potwierdzenie we francuskim WK i u sprzedawcy prawdziwości dokumentów bo sama różnica dat chyba nie jest problemem? Cytuj
blakop Napisano 6 Maj 2008 Napisano 6 Maj 2008 A niby dlaczego nie jest Panie kolego? Skoro Ty jako sprzedawca mówisz (i to zapewne potwierdzi strona Francuska), że sprzedałeś auto 1 maja, a nabywca pokazuje, że kupił 2 czerwca to powinno to wzbudzić co najmniej wątpliwości co do rzetelności umowy - co tu tłumaczyć? Przepisy są tak skonstruowane, że o ile zbywca pojazdu w Polsce nie jest podmiot prowadzący działalność gospodarczą w zakresie obrotu pojazdami, to kolejność umów obowiązuje tak samo jak w Polsce. Oczywiście, że WK nic nie ma do pokwitowania, ale skoro to jest dokument który może wyjaśnić całość sprawy to dlaczego go nie przedstawić? Pan Panie Piotrze tak zawsze pod prąd? Potwierdzać we Francji? Proszę bardzo. Nie słyszałem w Polsce o skutecznej próbie skontaktowania się ze strona Francuska w sprawie potwierdzenia danych pojazdu. Francuzi nie czuja się w obowiązku utrzymywania struktur odpowiedzialnych za kontakty w sprawie potwierdzania danych pojazdów z takim krajem jak Polska. Nawet poprzez ambasadę - to niestety smutny fakt, który przerabiałem w Polsce nie tylko ja. Proszę zajrzeć sobie do treści art. 75 §1 w świetle art. 7 i 12§1 Kodeksu postępowania administracyjnego i ma Pan odpowiedź na dłoni. PS Oczywiście dla Pana Panie Piotrze zrobiłbym wyjątek i po przyjęciu dokumentów czekałbym na potwierdzenie danych z Francji do samego końca - mojego lub Pańskiego - z dziką satysfakcją oczywiście, że dzięki ludziom takim jak Pan zawiłe meandry biurokracji nigdy nie zginą No chyba, że z tymi zaliczkami to ma Pan coś do ukrycia Panie kolego [ Dodano: 06-05-2008, 20:30 ] Kolego czarny - złóż pismo na sekretariat - kopie dokumentów do rejestracji, opisz szczegółowo co i jak i czekaj. Z tego nie będzie im się tak łatwo wykpić. Pamiętaj, że we Francji adnotację o sprzedaży auta i dacie tej czynności na DR dokonuje właściciel pojazdu, a nie prefektura. Taka nawet jest instrukcja na tym dokumencie "w razie sprzedaży przekreślić dokument wpisując informacje o sprzedaży i jej dacie". Napisz, że Francuski właściciel przyjął jako datę zbycia datę wpłynięcia zaliczki (ale jak mówię - najlepiej mieć na to potwierdzenie na papierze) bo tak regulują to francuskie przepisy. Dodaj poza tym, że Twój dokument własności został już przyjęty zarówno przez organ celny jak i skarbowy, który nie zakwestionował jego poprawności w związku z czym prosisz o podanie podstawy prawnej odmowy rejestracji. To powinno pomóc. Gdzie to rejestrujesz? Cytuj
czarny170876 Napisano 7 Maj 2008 Autor Napisano 7 Maj 2008 Witam je te autko rejestruje w Brzegu a najlepsze jest to czy we wrocku czy w opolu nie widza problemu z zarejestrowaniem te przepisy chyba kazdy wk sobie sam ustala. Jutro mam rozmowe z kierownikiem wk zobaczymy jakie poda postawy prawne. Dzieki koledzy za pomoc. Cytuj
blakop Napisano 7 Maj 2008 Napisano 7 Maj 2008 hehe - no lepiej nie mogłeś trafić - uwielbiam dziewczyny (WK) stamtąd W mojej ocenie Brzeg, Nysa, Otmuchów to w ogóle jakiś "trójkąt bermudzki" No ale śmiech śmiechem, ale mieszkańcem to bym tam nie chciał być Sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie Cytuj
iras Napisano 7 Maj 2008 Napisano 7 Maj 2008 Był u mnie klient który miał problem z rejestracją pojazdu sprowadzonego. Na czas rejestracji zameldował się u kolegi w innym mieście po zarejestrowaniu i otrzymaniu "twardego" zgłosił w swoim mieście zmianę adresu i problem się rozwiązał. Koszt wymiany dowodu i tablic Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi