SKP Kęty Napisano 27 Październik 2008 Napisano 27 Październik 2008 Witam.Mam pytanie gdzie mam szukać przepisu mówiącego o tym ze pojazd musi miec reflektory asymetryczne.W dzienniku ustaw 32 z 2003 roku z pózniejszymi zmianami pisze ze switła mijania powinny dawać wyrazna granice swiatła i cienia .Nie ma wzmianki o reflektorach asymetrycznych.Z tego zapisu wynika ze wszystkie amerykany mogą być dopuszczone do ruchu po zmianie pozostałych swiateł bez wymiany reflektorów. W dzienniku nr 227 z 2003 też nie wzmianki o takich reflektorach. Dziękuje za pomoc. Cytuj
bohdang Napisano 27 Październik 2008 Napisano 27 Październik 2008 Dz.U. 32 z 2003r., poz. 262, załącznik nr 6 - rubryka dotycząca świateł mijania "powinny być asymetryczne, tzn. oświetlać drogę po prawej stronie na odległość większą......" Cytuj
wadi Napisano 25 Wrzesień 2012 Napisano 25 Wrzesień 2012 Odświeżę temat,czy sa jakieś zmiany odnośnie wymogu asymetryczności świateł mijania,bo obecnie Opel insignia posiada xsenony symetryczne, homologacja europejska,samochód krajowy 2009r. Cytuj
skpauto Napisano 25 Wrzesień 2012 Napisano 25 Wrzesień 2012 W wielu nowych autach, przy xsenonach, ta asymetryczność pozostawia wiele do życzenia. Cytuj
JANUSZ60 Napisano 26 Wrzesień 2012 Napisano 26 Wrzesień 2012 homologacja europejska,samochód krajowy 2009r. I to wszystko na temat jakości homologacji oraz spójności przepisów unijnych ,,, Cytuj
hugol22 Napisano 26 Wrzesień 2012 Napisano 26 Wrzesień 2012 załącznik nr 6 tabela punkt 2 ,ostatnia kolumna Inne warunki oraz odnośnie świateł z zarówkami halogenowymi i wyładowczymi odnośniki pod tabelą punkt 37 37) Warunek moŜna uznać za spełniony dla świateł z halogenowym lub wyładowczym (ksenonowym) źródłem światła, jeŜeli natęŜenie oświetlenia kaŜdego światła w punktach 50 R i 75 R, dla świateł asymetrycznych, spełnia wymagania pkt 6.2.5 dla klasy B Regulaminu nr 112 EKG ONZ podczas pracy silnika przy średniej prędkości obrotowej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi