Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pytanie I.

Czy WK na Waszym terenie wydając decyzję o wykonaniu tabliczki znamionowej zastępczej określa konkretnie SKP, która ma tę tabliczkę wykonać?

Pytanie II.

Czy konieczne jest zaświadczenie z SKP o braku tabliczki znamionowej czy wystarczy oświadczenie klienta?

Pytanie III.

Czy słusznym jest odmowa WK wydania decyzji na wykonanie tabliczki znamionowej zastępczej tylko dlatego, że zaświadczenie z badania okresowego (negatywne) wydane zostało przez SKP z powiatu innego niż właściwy dla miejsca zamieszkania właściciela pojazdu?

P.S. do pytania III.

Klient wykonał okresowe badanie na terenie obcego powiatu bo zauważył brak aktualnych BT w trakcie podróży. Miał pecha bo z powodu braku tabliczki znamionowej dostał negatywa. Zapłacił jednak za badanie i chciałby po usunięciu usterki otrzymać pozytywa płacąc tylko za tabliczkę znamionową (SKP która wykonała badanie zlokalizowana jest na cyklicznej trasie jego podróży). WK odmówił wydania decyzji żądając zaświadczenia z SKP zlokalizowanej na terenie powiatu na którym mieszka. :-(

Napisano

WK odnośnie tabliczki nie może kierować na konkretną SKP ani niema żadnych podstaw aby nie tolerować badań z innych powiatów.

Napisano

ad.1 Tak , na życzenie klijenta . To on wybiera stację z danego powiatu.

ad.2 Wystarczy oświadczenie klijenta .

ad.3 Absolutnie , to bezprawie.

Napisano

Spotkałem się kilka razy ze skierowaniami na tabliczkę z ościennych powiatów bez określenia konkretnej SKP, wykonałem tabliczkę, wystawiłem zaświadczenie i klient pozytywnie załatwił dalsze formalności w WK (dowód zabrany przez policję). Zastanawiam się więc czy treść decyzji na wykonanie tabliczki znamionowej zastępczej jest ustawowo określona czy jest to radosna :-? twórczość WK ?

Napisano

Witam, w moim powiecie (koszaliński) stacje wybiera klient choc najczesciej pozostaje ta sama stacja co wydala zaswiadczenie negatywne

Napisano
ad.2 Wystarczy oświadczenie klijenta .

Tak powinno być i jest zapisane w przepisach ale mój "kochany "WK wprowadził wewnętrzne zarządzenie że brak tabliczki musi potwierdzić diagnosta :cool: tylko jak to zrobić i jakim badaniem :-? tego nie ma w tym węwnętrznym zarządzeniu, oczywiście najlepiej przy okresówce ale jak klient chciałby szybciej to niewiem....

A z innym powiatem to miałem taki przypadek i bezproblemu przyjeli mój negatyw i tabliczkę ja wykonywałem.

Co kraj to obyczaj.

• 1 year later...
Napisano
Na pasie przednim(rocznik 2003,2004).

lub słupek prawych drzwi , innych lokalizacji chyba nie było ,,,

Napisano
gdzie w vw lt 35 znajduje się tabliczka znamieniowa

Przeciez wczoraj Ci to podałem.. :-(

Napisano
Przeciez wczoraj Ci to podałem..

Może nie do końca Ci wierzy :-D .

• 1 year later...
Napisano

ok ale jak np. przyczepa sam i nr nadany przez starostwo to u nas tylko na powiecie...

a jak inny ( fabryczny ) to na skierowaniu sam dół pisze - orzymują ........i SKP.