Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,czy przy oklejeniu tylnych szyb wymagane jest lusterko prawe?

Napisano

Ciekawe pytanie?

Powinno być,bo mamy złą widoczność przez lusterko wewnętrzne ale chyba w żadnym przepisie tego nie ma.

Napisano

Czekam na opinię innych kolegów,bo mi też się wydaje że powinno być,tyle tylko ,że nie mam przepisu.Był spór z klientem

Napisano

Na zdrowy rozum było by pomocne ale tak jak już koledzy wspominali nic o lusterku prawym odnośnie przyciemniania szyb nie udało mi się znależć ::hey

Napisano

Uważam że powinno być prawe lusterko jak przy haku lub pełnej zabudowie tylnego

przedziału gdzie ogranicza widoczność do tyłu.

Napisano

a powiedzcie mi czy są jeszcze pojazdy z jednym lewym lusterkiem ja dawno już takiego nie widziałem :-D

Napisano
a powiedzcie mi czy są jeszcze pojazdy z jednym lewym lusterkiem ja dawno już takiego nie widziałem :-D

Itu masz rację no chyba że jakiś fanatyk zapragnie przyciemnić szyby no na przykład w leciwym maluszku jednocześnie podnosząc jego wartość :-D

Napisano

Ja widziałem:klient przyjechał na OBT z rozbitym szklem prawego lusterka,więc N,klient zdemontował owe lusterko,ale miał oklejone szyby I CO?

Napisano

Prawe jest ,ale uszkodzone (rozbite) skoro jest to ma być cale tak?Klient demontuje i jest OKI.Wracam do meritum ,ma olejone szyby ,czy w takim przypadku jest wymagane prawe.Od tego zagadnienia zacząlem

Napisano

przepis mówi że powinno być 2 lusterka jeśli wewnętrzne lusterko nie zapewnia dobrej widoczności :)

ten przepis chyba nie przewidywał oklejanie szyb :-D:-D

Napisano

No właśnie, jak napisał rurek 777, tylko jak określić czy widoczność jest dobra czy zła ?

Zastanawiam się czy nie podeprzeć się przepuszczalnością światła, ale jest to trochę naciągane.

Napisano

przepis mówi że powinno być 2 lusterka jeśli wewnętrzne lusterko nie zapewnia dobrej widoczności

Dokładnie. Prawego lusterka wymagamy przy oklejeniu tylnej szyby. Przy tylnych bocznych nie. :)

Napisano

Ja miałem fabrycznie tylko lewe lusterko, po przyciemnieniu szyb dodałem prawe

ten przepis chyba nie przewidywał oklejanie szyb :-D:-D

Nie chodzi o oklejanie, tylko o efekty oklejania. Można sobie obkleić przecież szyby przeźroczystą folią - antywłamianiową (nie da się szyby nawet siekierą rozbić)

No właśnie, jak napisał rurek 777, tylko jak określić czy widoczność jest dobra czy zła ?

Zastanawiam się czy nie podeprzeć się przepuszczalnością światła, ale jest to trochę naciągane.

Skoro mowa o efektach to właśnie o przepuszczalności światła należy mówić.

Teraz konkretnie (cytat z innego forum):

Wg rozporzadzenia ministra transportu wymog przepuszczalnosci swiatla maja tylko szyby majace bezposredni wplyw na widocznosc kierowcy (czytaj - przednie boczne i przednia). Tylnie sobie mozesz nawet farba zamalowac pod warunkiem ze masz dwa zewnetrzne lusterka (bo wewnetrzne wtedy nie funkcjonuje).

Cytuje:

"Przyciemnianie szyb jest dopuszczalne w miejscach niemających wpływu na pole widzenia kierowcy ( w zasadzie dotyczy to szyb tylnych drzwiowych i tylnej ogrzewanej w samochodach osobowych oraz szyb bocznych, dachowych i tylnych w autobusach) . Szyby przednie (czołowe) muszą mieć przepuszczalność światła w zakresie widzialnym nie mniejszą niż 75% a szyby boczne w polu widzenia kierowcy tj. 180o do przodu muszą posiadać przepuszczalność światła co najmniej 70%."

Rozporz. Min.Transp. i Gosp. Morskiej z dnia 1 kwietnia 1999 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz.U. Nr 44, poz.432) §10 i Załącznik 3

Osoba zajmująca się przyciemnianiem szyb dorzuciła do tego:

Przedniej szyby wogóle nie mozna ruszac... przdnie boczne tzn od kierowcy i pasazera musza miec 70% przepuszczlnosci swiatła zielone szyby raczej juz sie nie załapią na przyciemnianie... Białe szyby mozna jeszcze zrobic (jest taka delikatna folia (LX 70) Tył mozna robic do woli. W przepisach jest tez warunek ze folie musza byc montowane przez firmy posiadające certyfikat ale póki co nikt tego jeszcze nie sprawdza.

Mi osobiście wydaję się jeszcze że folia powinna mieć atest ale nie znam przepisu na to. Z reguły na foliach nie ma atestu, załatwiłem to tak że najpierw nakleiłem na szybe naklejke z napisem "ATEST coś tam coś tam" i dopiero na to folie przyciemniającą - efekt jest taki że wygląda jakby ten atest był nadrukiem na folii, bez zrywania jej nikt nie zauważy, że jest inaczej, choć w praktyce policja nigdy się tym nie interesowania przy kontroli.

Napisano
choć w praktyce policja nigdy się tym nie interesowania przy kontroli.

Policjant poprostu zatrzymuje DR i kieruje pojazd na dodatkowe badanie techniczne.

Napisano
choć w praktyce policja nigdy się tym nie interesowania przy kontroli.

Policjant poprostu zatrzymuje DR i kieruje pojazd na dodatkowe badanie techniczne.

Miałem na myśli tylko ten napis atest, nigdy mi nikt go nie szukał, wystarczyło że mam te prawe lusterko

Napisano

a diagnosta bada szyby przyrządem i atesty ma w d ......ie :D:D:D

Napisano

Nie chodzi o oklejanie, tylko o efekty oklejania. Można sobie obkleić przecież szyby przeźroczystą folią - antywłamianiową (nie da się szyby nawet siekierą rozbić)

prawdopodobnie przy oklejeniu przedniej szyby nawet przezroczystą folią nie osiągnie sie wymaganej przepisami przepuszczalnosci swiatła...mamy jusz trzy warstwy: szkło,klej i folię...światło w takim przypadku całkowicie inaczej sie zachowuje:)

Napisano

O ile ja coś wiem na ten temat - podobno nie ma takiej folii, którą można dać na boczne szyby auta -->> każda powoduje spadek przejrzystości poniżej wymaganej wartości -->> N.

Nie badałem osobiście - tak mnie informowano na przeróżnych SKP.

Napisano

Koledzy po co dodawać jakieś domysły do takiego stanu rzeczy. Jeżeli nie ma tego ujętego w przepisach to po co jakieś sztuczne udowadnianie na siłę, że coś jest niebezpieczne. Równie dobrze można wpakować N dla kombi oklejonego po bokach bo wyjeżdżając zza takiego auta mamy ograniczoną widoczność i stwarza zagrożenie na drodze. Nie utrudniajmy sobie i tak zagmatwanych przepisów.

Napisano

Dz.U. 32

§ 11. 1. Pojazd samochodowy wyposaża się:

....

a) co najmniej jedno lusterko zewnętrzne po lewej stronie pojazdu - w odniesieniu do samochodu osobowego i motocykla, z zastrzeżeniem lit. b,

b) co najmniej dwa lusterka zewnętrzne, jedno po lewej i jedno po prawej stronie pojazdu - w odniesieniu do pozostałych pojazdów oraz do samochodu osobowego ciągnącego przyczepę i samochodu osobowego, w którym lusterko wewnętrzne nie zapewnia dostatecznej widoczności do tyłu,