arafal25 Napisano 15 Kwiecień 2009 Napisano 15 Kwiecień 2009 Mam pytanie przyczepa dmc 2200 rok produkcji 2007 czy wymagany jest nr VIN????? Cytuj
mirek.g Napisano 15 Kwiecień 2009 Napisano 15 Kwiecień 2009 Chyb,że jest rolnicza to nie musi być VIN,tylko nr ramy Cytuj
Psuj Napisano 15 Kwiecień 2009 Napisano 15 Kwiecień 2009 Dz.U. 32 § 11. 1. Pojazd samochodowy wyposaża sie:1) w numer identyfikacyjny pojazdu (VIN) albo w numer nadwozia, podwozia lub ramy, umieszczony w sposób trwały na nadwoziu, ramie lub innym podobnym podstawowym elemencie konstrukcyjnym, oraz tabliczkę znamionową określoną w załaczniku nr 4 do rozporządzenia; numeru identyfikacyjnego VIN nie wymaga się dla pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 1995 r. oraz dla motocykla zarejestrowanego po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 2003 r., ciągnika rolniczego, pojazdu wolnobieżnego, przyczepy przeznaczonej do łączenia z tymi pojazdami oraz pojazdu z nadanym i wybitym numerem nadwozia/podwozia zgodnie z odrębnymi przepisami; Chyb,że jest rolnicza to nie musi być VIN,tylko nr ramy Nie tyle numer ramy, bo vin też będzie nabity na ramie , tylko numer umieszczony na ciągniku i przyczepie rolniczej nie musi spełniać określonych warunków dla vin-u. np nie musi mieć 17 znaków. Ale chodzi nam o to samo Cytuj
mirek.g Napisano 15 Kwiecień 2009 Napisano 15 Kwiecień 2009 Dz.U. 32§ 11. 1. Pojazd samochodowy wyposaża sie:1) w numer identyfikacyjny pojazdu (VIN) albo w numer nadwozia, podwozia lub ramy, umieszczony w sposób trwały na nadwoziu, ramie lub innym podobnym podstawowym elemencie konstrukcyjnym, oraz tabliczkę znamionową określoną w załaczniku nr 4 do rozporządzenia; numeru identyfikacyjnego VIN nie wymaga się dla pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 1995 r. oraz dla motocykla zarejestrowanego po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 2003 r., ciągnika rolniczego, pojazdu wolnobieżnego, przyczepy przeznaczonej do łączenia z tymi pojazdami oraz pojazdu z nadanym i wybitym numerem nadwozia/podwozia zgodnie z odrębnymi przepisami; Chyb,że jest rolnicza to nie musi być VIN,tylko nr ramy Nie tyle numer ramy, bo vin też będzie nabity na ramie , tylko numer umieszczony na ciągniku i przyczepie rolniczej nie musi spełniać określonych warunków dla vin-u. np nie musi mieć 17 znaków. Ale chodzi nam o to samo Oczywiście,chodzi o ilość znaków itp Cytuj
arafal25 Napisano 15 Kwiecień 2009 Autor Napisano 15 Kwiecień 2009 wielkie dzięki mam jeszcze jedno pytanko a mianowicie czy istnieje taka marka jak NOVEL?? Cytuj
wolf Napisano 15 Kwiecień 2009 Napisano 15 Kwiecień 2009 "....przyczepy przeznaczonej do łączenia z tymi pojazdami oraz ...." A moim zdaniem ten przepis jest tak jasny jak wiele innych. Nie jest jasno napisane czy powyższy cytat dotyczy tylko ciągników i pojazdów wolnobieżnych czy wszystkich wcześniej wymienionych pojazdów, nie do końca wiadomo co ustawodawca miał na myśli w słowie "tymi pojazdami" ???? Jasne byłoby VIN nie dotyczy przyczep rolniczych, a tak to na dwoje babka wróżyła. Ponadto jakby WK nie zarejestrował przyczepy bez VIN, która chodziła i była zarejestrowana np. w Niemczech to ETS znowu dałby RP baty. Cytuj
blakop Napisano 15 Kwiecień 2009 Napisano 15 Kwiecień 2009 Poza tym nawet jeśli tylko ciągniki i przyczepy rolnicze, to określenie "przeznaczone do łączenia z nimi" jest słabo doprecyzowane i wcale nie musi oznaczać, że chodzi tylko o rolnicze. Cytuj
rurek777 Napisano 16 Kwiecień 2009 Napisano 16 Kwiecień 2009 czy ciagnik rolniczy nie może ciągnąć przyczepy ciężarowej albo specjalnej ? Cytuj
blakop Napisano 16 Kwiecień 2009 Napisano 16 Kwiecień 2009 Dokładnie rurek. A idąc dalej - czy jak je już ciągnie to one od razu zyskują status rolniczej? Cytuj
mirek.g Napisano 16 Kwiecień 2009 Napisano 16 Kwiecień 2009 Dokładnie rurek. A idąc dalej - czy jak je już ciągnie to one od razu zyskują status rolniczej? No właśnie,ciekawa teza Cytuj
wolf Napisano 17 Kwiecień 2009 Napisano 17 Kwiecień 2009 A jak wezmę kasetkę do samochodu, to już jest bankowóz Cytuj
elliot Napisano 17 Kwiecień 2009 Napisano 17 Kwiecień 2009 Tu po raz kolejny nasz ustawodawca wykazał się niekonsekwencją, skoro § 11. mówi wyraźnie: 1. Pojazd samochodowy wyposaża się: To ja pytam od kiedy przyczepa i ciągnik rolniczy jest pojazdem samochodowym? Cytuj
Jacdiag Napisano 21 Kwiecień 2009 Napisano 21 Kwiecień 2009 a p 2 mówi ... 2. Przepisy ust.1 pkt 1, 10, 11, 13 i 18 stosuje sie również do przyczepy. Cytuj
elliot Napisano 21 Kwiecień 2009 Napisano 21 Kwiecień 2009 Jacdiag, to spójrz na ten przepis dokładnie: § 11. 1. Pojazd samochodowy wyposaża się: 1) w numer identyfikacyjny pojazdu (VIN) albo w numer nadwozia, podwozia lub ramy, umieszczony w sposób trwały na nadwoziu, ramie lub innym podobnym podstawowym elemencie konstrukcyjnym, oraz tabliczkę znamionową określoną w załączniku nr 4 do rozporządzenia; numeru identyfikacyjnego VIN nie wymaga się dla pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 1995 r. oraz dla motocykla zarejestrowanego po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 2003 r., ciągnika rolniczego, pojazdu wolnobieżnego, przyczepy przeznaczonej do łączenia z tymi pojazdami oraz pojazdu z nadanym i wybitym numerem nadwozia/podwozia zgodnie z odrębnymi przepisami; 2. Przepisy ust.1 pkt 1, 10, 11, 13 i 18 stosuje się również do przyczepy. Więc o co właściwie chodzi? Pewnie co autor miał na myśli wie tylko on Cytuj
mirek.g Napisano 30 Kwiecień 2009 Napisano 30 Kwiecień 2009 Wykonuję OBT przyczepy ciężarowej pierwsza rejestracja 10.10.1996 r.,przyczepa posiada 5-cio cyfrowy nr ramy (VIN wymagany od 01.01.1995 r).Daję wynik N i co ma zrobić klient w takiej sytuacji?Sytuacja dość trudna wg mnie,proszę o poradę. Cytuj
Nowicjusz Napisano 3 Maj 2009 Napisano 3 Maj 2009 Wykonuję OBT przyczepy ciężarowej pierwsza rejestracja 10.10.1996 r.,przyczepa posiada 5-cio cyfrowy nr ramy (VIN wymagany od 01.01.1995 r).Daję wynik N i co ma zrobić klient w takiej sytuacji?Sytuacja dość trudna wg mnie,proszę o poradę. Ja miałem ostatnio parę przyczep (marki PRONAR) nówki to znaczy roczne, wszystkie miały 5 cyfrowy numer i ENKI nie dawałem. I uważam że jest dobrze. Cytuj
llary Napisano 4 Maj 2009 Napisano 4 Maj 2009 [przyczep (marki PRONAR) nówki to znaczy roczne, wszystkie miały 5 cyfrowy numer i ENKI nie dawałem. I uważam że jest dobrze. Czyli to były rolnicze jak z Pronara no chyba że ciężarowe też robią. Widziałem u dealera homologacje od takich przyczep rolniczych i rownież na niej był taki krótko numerek Cytuj
mirek.g Napisano 4 Maj 2009 Napisano 4 Maj 2009 Zgoda w przypadku rolniczej,ale mówimy o ciężarowej Cytuj
Tomek D Napisano 5 Maj 2009 Napisano 5 Maj 2009 Jeśli ciężarowa właściciel składa wniosek do ministerstwa o odstępstwo. Cytuj
mirek.g Napisano 5 Maj 2009 Napisano 5 Maj 2009 Dzięki Tomek D,dam już spokój z tym tematem ,bo dostałem zj.........kę,że dubluję temat,ale do tej pory nikt mi nie odpowiedział zgodnie z pytaniem .Pozdrawiam Cytuj
bosma Napisano 12 Grudzień 2011 Napisano 12 Grudzień 2011 moim zdaniem robię negatywa kieruje do wydziału komunikacji w celu nadania nr będzie wilk syty i owca cała Cytuj
mirek.g Napisano 12 Grudzień 2011 Napisano 12 Grudzień 2011 moim zdaniem robię negatywa kieruje do wydziału komunikacji w celu nadania nr będzie wilk syty i owca cała Chyba nie czytałeś od początku,pisząc to co piszesz. Cytuj
Nikita_Bennet Napisano 13 Grudzień 2011 Napisano 13 Grudzień 2011 Jeśli ciężarowa właściciel składa wniosek do ministerstwa o odstępstwo.a to PRONAR robił kiedykolwiek przyczepy ciężarowe (samochodówki)? Oni obsługują rolnictwo i komunalniki więc raczej tylko rolnicze przyczepy. Cytuj
Vladimir Napisano 11 Czerwiec 2020 Napisano 11 Czerwiec 2020 Witam Pisze w sprawie nr VIN na przyczepie, chciałem się upewnić jak to jest z tym wymaganym VINem i gdzie mogę znaleźć nr VIN na tej przyczepie? Mam dwie tabliczki przy dyszlu i naklejkę producenta na prawym boku (wysokość kolan). ale VINu z dowodu znaleźć nie potrafię. W dowodzie jest podany nr "SV9066609PB0VRN1168" Przyczepa jest zarejestrowana z przeglądem ważnym do 1.08.2020r. i producent jest na naklejce jak widać a w dowodzie mam wpisane D.1 "PROD RENT" B 27.07.1999 I 13.04.2018 F1 850kg F2 850kg G 355 kg RODZAJ POJAZDU "Przyczepa SPECJALNA" Przeznaczenie "Sklep Bar" I sprawa ostatnia jak to jest z przeglądem takiej przyczepy, ma ona daszek, odstające elementy i uważam że waży więcej niż jest wbite w dowód. Choćby przez to że jest w środku oklejona płytkami i jest zwykły dach wystający poza szerokość przyczepki, Chce ją doprowadzić do porządku , okleić na nowo i wyczyścić. Przerejestrować też mogę bez problemu bo potrzebuje tylko DOWÓD,UMOWĘ, OC i TABLICE REJ. a przyczepa będzie stałą w jednym miejscu i teraz pytanie czy muszę specjalnie z nią jechać na przegląd czy zrobić dopiero wtedy kiedy będę nią gdzieś wyjeżdżać? są jakieś kary za to?Chciałem ją postawić i zabudować, Nie wiem jak to ugryźć i proszę o poradę. Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 11 Czerwiec 2020 Napisano 11 Czerwiec 2020 Jak dla mnie nie jest to ta przyczepa co w dowodzie rejestracyjnym. Godzinę temu, Vladimir napisał: W dowodzie jest podany nr "SV9066609PB0VRN1168 A na tabliczce: SG713202124100067 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi