tomsson Napisano 26 Maj 2009 Napisano 26 Maj 2009 Witajcie W naszej firmie mamy przyczepe pronar T 683 ktora wg dowodu rejestracyjnego jest przyczepą ciężarowo rolniczą. Przyczepą tą wozimy piasek. Przyczepa ta jest zaprzęgana do ciągnika Fasttrack JCB. Podczas normalnego uzytkowania przyczepy, uszkodzeniu mechanicznemu uległy zamki zabezpieczające burty załądunkowe. Zareklamowalismy przyczepę w firmie gdzie kupiliśmy przyczepę. W odpowiedzi na zgłoszenie reklamacyjne otrzymaliśmy pismo a w nim: "....Stwierdza sie ze przyczepa jest eksploatowana niezgodnie z przeznaczeniem to znaczy: 1 wspolpracuje z ciagnikiem FASTTRACK JCB, ktory moze rozwinąć szybkość do 80 km/h 2 Przewozony jest materiał budowlany (piasek) i z wyliczeń, na podstawie śladów pozostawionych na burtach załadunkowych, wynika ze przewożone są ładunki o wadze ponad 14 ton (stosowano przelicznik to 1m3=2.2t piasku) 3 przyczepa jest uzywana do celow budowlanych a nie do celow rolniczych. Majac na uwadze powyzsze cofa sie gwarancje na przyczepe" Proszę o poradę czy argumenty firmy w ktorej kupilismy przyczepe nie są naciągane ? Wg. mnie to, ze ciagnik fasttrack JCB moze wycisnąć 80km/h wcale nie znaczy ze przyczepa byla z taka prędkośćią ciągana. Wg firmy ktora sprzedala nam przyczepe i zgodnie z jej odpowiedzią na nasze zgloszenie reklamacyjne to 14 ton piasku nie rowna sie 14 tonom żyta !!! Czy jesli przyczepa ma wpisane w dowodzie "przyczepa ciężarowo rolnicza " to znaczy ze nei moge jej uzywac do celow budowalnych to znaczy wozić nią piasek ?? proszę powiedzieć czy firma ktora sprzedala nam przyczepe probuje zbyć nas ? pozdrawiam Cytuj
mirek.g Napisano 26 Maj 2009 Napisano 26 Maj 2009 Wg mnie mają rację,z tym że to jest moja opinia,która nijak się ma z naszą pracą.Poczekaj na opinię kolegow. Cytuj
tomsson Napisano 26 Maj 2009 Autor Napisano 26 Maj 2009 Wg mnie mają rację,z tym że to jest moja opinia,która nijak się ma z naszą pracą.Poczekaj na opinię kolegow. hej poczekam na opinie ale chętnie poznam argumenty, ktore wg. Ciebie mowią ze mają rację. taking fire need assistance pozdro Cytuj
rurek777 Napisano 26 Maj 2009 Napisano 26 Maj 2009 paranoja ciekawe co by napisali jakby zamki sę zepsuły od wożenia obornika odwołajcie się od tej decyzji . Cytuj
JACEK GUZ Napisano 26 Maj 2009 Napisano 26 Maj 2009 Tak to już niestety bywa że w momencie zakupu wszystko jest cacy a jak yrzeba na coś zwrócić uwagę i zareklamować to już jest pod górkę Wg. mnie reklamacja została niesłusznie oddalona Cytuj
Jackow Napisano 26 Maj 2009 Napisano 26 Maj 2009 co by napisali jakby zamki sę zepsuły od wożenia obornika Panie co za g...o żeś pan woził na tej przyczepie? A na poważnie to czy i gdzie w dokumentacji przyczepy pisze z jaką maksymalną prędkością można ją holować. Ile wynosi ładowność? Została przekroczona? Czy są w stanie udowodnić z jaką prędkością przyczepa była holowana? Cytuj
radan Napisano 26 Maj 2009 Napisano 26 Maj 2009 W naszym kraju nic nie jest normalne , tak też pamiętaj, że z nimi (producentami ) nie wygrasz!chyba że masz dużo kasy i ochotę na nerwówkę, bo przepisy zostały stworzone pod przedsiębiorców i producentów nie pod klienta , zanim firmy dorosną do dążenia do zadowolenia klienta, to nas już w branży nie będzie i sprawiedliwości nie zaznasz, takie tam moje przemyślenia... Cytuj
blakop Napisano 26 Maj 2009 Napisano 26 Maj 2009 Wożenie piasku mogło mieć przeznaczenie rolnicze - piasek może być jedną z warstw podkładu pod hodowlę wielu roślin. Tu bym się kłócił. Cytuj
Regan55 Napisano 27 Maj 2009 Napisano 27 Maj 2009 Próbować zawsze mozesz ale czeka Cię długa droga do tego zeby udowodnić im swoje racje.To ze przyczepe ciągał taki a nie inny ciągnik nie ma znaczenia,było wozone powietrze a nie pszczoły-normalka,jakiś powód trzeba znalezc zeby reklamacji nie uznać. Cytuj
Psuj Napisano 27 Maj 2009 Napisano 27 Maj 2009 wspolpracuje z ciagnikiem FASTTRACK JCB, ktory moze rozwinąć szybkość do 80 km/h Czy jest to ciągnik rolniczy? Jeśli tak to może wyciągać nawet setkę ale musi mieć ograniczoną prędkość do 40 i pewnie tak było dopóki ktoś nie zdjął blokady. Sprawdź w papierach ciągnika V max. w/g producenta. Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
andmat Napisano 27 Maj 2009 Napisano 27 Maj 2009 Zwróć się do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. http://www.uokik.gov.pl/pl/ochrona_konsumentow/rzecznicy/ Cytuj
wolf Napisano 27 Maj 2009 Napisano 27 Maj 2009 Wg mnie to naciągacze - zadzwoń do Weissa do Zetki, to im zrobi "reklamę". Jeśli w instrukcji nie pisze jakimi ciągnikami nie wolno ciągać tej przyczepę to znaczy, że można każdym, to samo dotyczy prędkości. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi