przemty Napisano 29 Czerwiec 2009 Napisano 29 Czerwiec 2009 Witam. jak zawsze mam kłopot z umieszczeniem tematu w odpowiednim dziale. Myslę żn bedzie odpowiedni...Ale do rzeczy... Jest przyrząd do ustawiania świateł USP-20B i mam pytanie czy przy jego użyciu można prawidłowo ustawić, skontrolować światła "ksenonowe" podobnie jak w przypadku "zwykłych" świateł?? Czy może do "ksenonów" potrzeba innego urządzenia? Dokładnie chodzi mi o to czy ustawienie świateł na tym przyrzadzie będzie prawidłowe i czy jak ktoś np. za godzinę po ustawianiu weźmie inny przyrząd to nie okaże się że światła ustawiane w tym przyrządzie są źle ustawione... ? Cytuj
Regan55 Napisano 29 Czerwiec 2009 Napisano 29 Czerwiec 2009 Dokładnie chodzi mi o to czy ustawienie świateł na tym przyrzadzie będzie prawidłowe i czy jak ktoś np. za godzinę po ustawianiu weźmie inny przyrząd to nie okaże się że światła ustawiane w tym przyrządzie są źle ustawione... 1/ Ja ustawiam swiatła ksenonowe na zwyłym przyrzadzie i nie ma problemu /jeden warunek:przy uruchomionym silniku.Warunek ten dotyczy tez wszekich sam.m-ki Mercedes bez względu na rodz.świateł/ 2/ Trzeba uwazać czy samochód nie ma przypadkiem reg.świateł połączonej z komputerem/w tym przypadku tylko serwis/ Pozdrówka Cytuj
przemty Napisano 29 Czerwiec 2009 Autor Napisano 29 Czerwiec 2009 Czyli wg. powyższego wnioskuję że światła "ksenonowe" ustawione na USP-20B można uważać za prawidłowo ustawione(oczywiście po spełnieniu tego co opisałeś) i nie będzie takiej sytuacji że na innym przyrządzie wyjdzie że są żle ustawione?? Cytuj
Regan55 Napisano 29 Czerwiec 2009 Napisano 29 Czerwiec 2009 Napisałem Ci jak ja to robię i nie mam problemu. Cytuj
mirek.g Napisano 29 Czerwiec 2009 Napisano 29 Czerwiec 2009 W maju byłem na szkoleniu Hella,zasada jest taka jeśli auto ma tzw poziomki,czyli regulację automatyczną "lapy precz" bez komputera.Poznasz po tym,że po włączeniu lampy opadają i podnoszą się automatycznie. Cytuj
Regan55 Napisano 29 Czerwiec 2009 Napisano 29 Czerwiec 2009 lampy opadają i podnoszą się automatycznie. Tak calkowicie się z Tobą zgadzam,dlatego wlaśnie nalezy regulować na włączonym silniku!!!! Cytuj
przemty Napisano 29 Czerwiec 2009 Autor Napisano 29 Czerwiec 2009 Napisałem Ci jak ja to robię i nie mam problemu. ale mi nie chodziło dokładnie o to jak robisz tylko o to czy urządzenie o które pytam wg. "prawa" , dokumentacji technicznej może być stosowane do tego typu świateł?? To że "polak potrafi" to wiadome nie od dziś i podejrzewałem że będzie odpowiez w stylu" na każdym urządzeniu możesz ustawić" ale jak sie ma do tego "prawo" itd. EDIT: ale soro już pisałeś że uzywasz zwykłego urządzenia to rozumiem że tok postepowania jest identyczny jak dla zwykłych reflektorów?? Cytuj
Regan55 Napisano 29 Czerwiec 2009 Napisano 29 Czerwiec 2009 ale soro już pisałeś że uzywasz zwykłego urządzenia to rozumiem że tok postepowania jest identyczny jak dla zwykłych reflektorów?? Z zastrzezeniem jak to Ci wyzej opisałem!!!!! Cytuj
mirek.g Napisano 29 Czerwiec 2009 Napisano 29 Czerwiec 2009 Tak calkowicie się z Tobą zgadzam,dlatego wlaśnie nalezy regulować na włączonym silniku!!!! W przypadku kiedy jest regulacja automatyczna bez kompurera nie podchodż,właczanie silnika nie uprawnia Cię do regulacji. Cytuj
przemty Napisano 29 Czerwiec 2009 Autor Napisano 29 Czerwiec 2009 Tak calkowicie się z Tobą zgadzam,dlatego wlaśnie nalezy regulować na włączonym silniku!!!! W przypadku kiedy jest regulacja automatyczna bez kompurera nie podchodż,właczanie silnika nie uprawnia Cię do regulacji. czyli w takim wypadku nie można takich świateł regulować "mechanicznie" tylko trzeba to robić komputerowo?? Cytuj
Norbert Jezierski Napisano 29 Czerwiec 2009 Napisano 29 Czerwiec 2009 Mam oryginalne ksenony (+ samopoziomowanie itp.) - i reguluję je bez problemów zwykłym imbusem. Dlaczego nie mogę tego robić ? Wszystko gra i buczy ... Cytuj Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)] Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto. Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]
Regan55 Napisano 29 Czerwiec 2009 Napisano 29 Czerwiec 2009 i reguluję je bez problemów zwykłym imbusem Cały czas tez w ten sposób robię,ale na odpalonym silniku-zero problemów!!!! Cytuj
przemty Napisano 29 Czerwiec 2009 Autor Napisano 29 Czerwiec 2009 No to podsumowuje może to co do tej pory dowiedziałem się zeby nie ciągnąć tematu w nieskończoność. "Ksenony" można regulować mechanicznie przy użyciu USP-20B, lecz jak jest poziomowanie to należy to robić na pracującym silniku(ewentualnie posłużyć sie kompem). Czy ktoś jeszcze ma coś do dodania?? Cytuj
Regan55 Napisano 29 Czerwiec 2009 Napisano 29 Czerwiec 2009 Czy ktoś jeszcze ma coś do dodania?? Podwinąć rękawy wyzej łokcia i do dzieła!!!!!!!! Cytuj
mirek.g Napisano 29 Czerwiec 2009 Napisano 29 Czerwiec 2009 To ,że jest oki to dobrze,tylko, że regulujesz to chyba nie jest dobrze,świadczy może o rozkalibrowaniu "poziomek",regulacje po wymianie lampy wyładowczej są obowiązkowe wyłącznie przy pomocy urządzenia serwisowego.Nie napiszę Ci o szczegółach techniczny,zapamiętałem tylko ,że nie powinno się tykać w/w.Ps.Jest to jakaś procedura ,która symuluje obciążenia auta itp-wiedza serwisowa. Cytuj
Regan55 Napisano 29 Czerwiec 2009 Napisano 29 Czerwiec 2009 ,regulacje po wymianie lampy wyładowczej są obowiązkowe wyłącznie przy pomocy urządzenia serwisowego Nie wykluczam całkowicie takiej opcji ale po wymianie zarówki lub drobne korekty wynikłe w trakcie eksploatacji reguluję na stacji i naprawdę nie mam zadnego problemu!!!! Cytuj
Psuj Napisano 29 Czerwiec 2009 Napisano 29 Czerwiec 2009 ,tylko, że regulujesz to chyba nie jest dobrze,świadczy może o rozkalibrowaniu "poziomek",regulacje po wymianie lampy wyładowczej są obowiązkowe wyłącznie przy pomocy urządzenia serwisowego.Nie napiszę Ci o szczegółach techniczny, To ja wejdę w szczegóły i już podpowiadam, bo kiedyś zgłębiałem ten temat przy okazji wymiany palników. W zdecydowanej samochodów można bez obaw samemu wymieniać palnik i nie trzeba podłączać komputera. Podzwoniłem trochę po serwisach zanim wziąłem się za wymiany tych palniczków W pozostałych nielicznych przypadkach trzeba wyregulować układ samopoziomowania komputerem. Nie ma to nic do wstępnej regulacji lampy. Każda lampa ksenonowa jeśli ma pokrętła pod maską może być regulowana ręcznie, oczywiście przy uruchomionym silniku Merca dotyczy to nawet na zwykłych lampach, bo ma on regulację pneumatyczną na podciśnienie które pojawia się po odpaleniu silnika. Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
megalex Napisano 30 Czerwiec 2009 Napisano 30 Czerwiec 2009 Tak calkowicie się z Tobą zgadzam,dlatego wlaśnie nalezy regulować na włączonym silniku!!!! W przypadku kiedy jest regulacja automatyczna bez kompurera nie podchodż,właczanie silnika nie uprawnia Cię do regulacji. Mirek nie masz racji ,kazdy reflektor ksenonowy podlega wstępnej regulacji mechanicznej-nie ma ona nic wspólnego z samopoziomowaniem za pomocą ukł. elektronicznych. Cytuj
mirek.g Napisano 30 Czerwiec 2009 Napisano 30 Czerwiec 2009 Użyłeś słowa wstępnej ,czyli nie calkowitej,więc wg Ciebi jaka jest jeszcze regulacja? Cytat "śWIAT MOTORYZACJI" 11/2008 "Pora już kilka zdań poświęcić reflektorom ksenonowym.W ich przypadku procedura regulacji się komplikuje,gdyż obowiązkowo towarzyszy im system automatycznego poziomowania.A to oznacza,że aby dokonać skutecznej korekty położenia granicy cienia,trzeba korzystając z testera diagnostycznego,poinformować sterownik systemu,iż są dokonywane jakieś zmiany.Inaczej sterownik spowoduje powrót reflektora od tzw.punktu zerowego,który został ustawiony w trakcie poprzedniej regulacji.Wniosek z tego płynie taki,że dysponując tylko przyrządem do ustawiania świateł ,nie ma co nawet zabierać się do regulacji lamp ksenonowych.Możemy tylko sprawdzić,czy świecą prawidłowo." Cytuj
sebastian Napisano 30 Czerwiec 2009 Napisano 30 Czerwiec 2009 panowie nie czepiajmy się słowek, wszystkie lampy czy to xenonowe czy zwykłe podlegaja regulacji kierunku strumienia światła, ustawienie wstępne - czyli te "zero" (nominał). Cytuj
Regan55 Napisano 30 Czerwiec 2009 Napisano 30 Czerwiec 2009 panowie nie czepiajmy się słowek, Sebstian wiesz co podoba mi się ten gosciu/no moze trochę upierdliwy-sorry Mirek/ Lubi drązyć temat do końca,do momentu kiedy zrozumie ze nie ma racji lub pojmie ze racje ma ktoś inny.!!!! Cytuj
llary Napisano 30 Czerwiec 2009 Napisano 30 Czerwiec 2009 Użyłeś słowa wstępnej ,czyli nie calkowitej,więc wg Ciebi jaka jest jeszcze regulacja? Cytat "śWIAT MOTORYZACJI" 11/2008 "Pora już kilka zdań poświęcić reflektorom ksenonowym.W ich przypadku procedura regulacji się komplikuje,gdyż obowiązkowo towarzyszy im system automatycznego poziomowania.A to oznacza,że aby dokonać skutecznej korekty położenia granicy cienia,trzeba korzystając z testera diagnostycznego,poinformować sterownik systemu,iż są dokonywane jakieś zmiany.Inaczej sterownik spowoduje powrót reflektora od tzw.punktu zerowego,który został ustawiony w trakcie poprzedniej regulacji.Wniosek z tego płynie taki,że dysponując tylko przyrządem do ustawiania świateł ,nie ma co nawet zabierać się do regulacji lamp ksenonowych.Możemy tylko sprawdzić,czy świecą prawidłowo." Mirek skoro Świat Motoryzacji tak napisal to uważasz że ten redaktor jest mądrzejszy od Ciebie i wszystko wie a ja myśle że nie bo jego slowo "trzeba" użyć testera jest nie prawdą. Można lub używa się testera przy jakiś awariach lub wymianie czujników położenia czy też samych silniczków a w większości tak jak pisze Psuj skoro są pokrętełka do regulacji to regulować można bezpiecznie na każdym przyżądzie będącym na wyposażeniu SKP oczywiście Nasi klienci przyjeżdżający na OBT nie potrzebują takich regulacji bo inaczej było by N Cytuj
Qnick Napisano 30 Czerwiec 2009 Napisano 30 Czerwiec 2009 To może z instrukcji ustawiania lamp xenonowych pewnej marki pojazdów: 1. Ustawić pojazd na stanowisku do regulacji świateł (czyt. płaskiej powierzchni). 2. Dokonać wstępnej regulacji na urządzeniu do ustawiania świateł za pomocą pokręteł na reflektorze. 3. Dokonać kalibracji ukladu poziomowania reflektorów za pomoca testera ..... To tak z pamięci ale tak to szło po kolei. No oczywiście wszystko na pracującym silniku. Także można ustawiać na naszych maszynkach pozostaje tylko pytanie jak sprawdzić układ poziomowania czy działa poprawnie Cytuj
mirek.g Napisano 1 Lipiec 2009 Napisano 1 Lipiec 2009 Także można ustawiać na naszych maszynkach pozostaje tylko pytanie jak sprawdzić układ poziomowania czy działa poprawnie O to chodzi Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi