Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

mam taki problem przyjechał klient zapytaniem czy na badanie tech. mozna przyjechac ciągikem rolniczym z dołorzonym turem czyli z takim podnosnikem z przodu, dokładnie chodzi o ursusa c 360 . Jak podejsc do tej sprawy te modele co mi wiadomo nie były wyposazone w takie urządzenia tylko sa w sprzedazy i mozna sobie zamontowac w swoim sprzecie . Czy takie urządzeni , podnosnik podlega dozorowi tech. :!:

Napisano

Nie podlega dozorowi, samego tura może odhaczyć i zostanie tylko sama rama urządzenia. Nie jest to problemem przy badaniu. Natomiast w nowszych ciągnikach które maja numery na ramie z prawej strony problematyczna jest lekkomyślność mechaników montujących tury, gdyż rama tura często zakrywa numer ciągnika, lub przynajmniej jego część. A wystarczyło by przed montażem podciąć parę centymetrów...

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

a moze kolega Psuj moze podac podstawy prawne jak klent przyjdzi zebym mógłby wytumaczyc co skiedy sie wzieło za odpowiedz z góry dziekuje.

Napisano
podac podstawy prawne

Ale na co?? Bo nie bardzo wiem. Chyba nie na to czemu ma mieć widoczny numer ? Bo co do dozoru to nie jest podnośnik, tak samo jak w koparko-ładowarce.

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

co do numerów to sprawa dla mnie oczywista ale głównie chodzi o tur z tego co napiał Psuj ze owy tur nie jest podnosnikem i nie podlega dozorowi . Interesuje mnie gdzie szukac przepisu na to ze taki rodzaj użądzenia nie podlega dozorowi. Przepraszam ze nie napisałem konkretniej o co mi chodzi :(

Napisano
Interesuje mnie gdzie szukac przepisu na to ze taki rodzaj użądzenia nie podlega dozorowi

O tu:

Dz.U. 2002 nr 120 poz. 1021

Napisano

i oto chodziło bardzo dziekuje. Teraz wiem troche wiecej

Napisano

panowie - TUR jest to takie narzędzie jak każde inne - jak ktoś jadąc z broną na siłownikach z tyłu zajedzie na SKP to też będziecie się zastanawiać? Tam też są siłowniki i to nie raz spore, podobnie z kosiarką boczną w C330M.

TUR to zwykłe narzędzie, choć na jazdę z tym to powinni zrobić jakiś egzamin bo ostatnio gość z podporządkowanej tak wystawił TURa że musiałem hamować i czekać az z sąsiedniego pasa zjedzie TIR żeby nie nadziać się na tego TURa.

• 1 month later...
Napisano

Mam pytanie odnośnie ustalenia dmc przyczepy (z hamulcem i bez hamulca) w ciągnikach rolniczych. Jaki przepis to reguluje?