Qnick Napisano 11 Lipiec 2009 Napisano 11 Lipiec 2009 Witam ! Sytuacja wygląda następująco. Pojazd miał wypadek przy wypadku była policja i zabrała DR za pokwitowaniem. Podczas naprawy pojazdu została uszkodzona (nie ma jej ) tabliczka znamionowa pojazdu. Klient przyjeżdża na SKP wykonać badanie pokolizyjne ale za to że nie ma tabliczki dostanie N. Jak dostanie N na badaniu to nie odbierze z WK dowodu rejestracyjnego i nie złoży wniosku o wydanie tabliczki zastępczej. Jak dostanie P to diagnosta "poświadczy nieprawdę" . Wobec tego jak do tego podejść żeby nie dać d...py. Pozdrawiam Cytuj
Regan55 Napisano 11 Lipiec 2009 Napisano 11 Lipiec 2009 Robisz normalne badanie tzn.okresowe+pokolizyjne i oczywiście dajesz wynik "N". W za swiadczeniu z badania piszesz dlaczego daleś "N" tzn.brak tab.znamionowej. Na podstawie tego zaświadczenia WK musi wydać skierowanie na nabicie tab.znam. Czy na nabicie tab.musi być koniecznie DR a nie właścnie skierowanie i tylko skier. z WK.Przeciez co z tego ze masz DR a jak nie będziesz miał skierowania to nici. Po naklepaniu tab.znam.powrót na SKP gdzie było robione badanie,nowe zaś.z "P" i azymut do WK po DR./oczywiście sytuacja ta dot.SKP która nie ma zezwolenia na kucie tab.i nr.vin./ Cytuj
Psuj Napisano 12 Lipiec 2009 Napisano 12 Lipiec 2009 WK da czasówkę . Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
Regan55 Napisano 12 Lipiec 2009 Napisano 12 Lipiec 2009 WK da czasówkę A czy skierowanie z WK nie jest wystarczające,przeciez na podstawie tego moze wykonac tab.znam.! Cytuj
Psuj Napisano 12 Lipiec 2009 Napisano 12 Lipiec 2009 A czy skierowanie z WK nie jest wystarczające,przeciez na podstawie tego mozewykonac tab.znam.! No tak... oprócz skierowania wyda jeszcze czasówkę (skierowanie jest niezbędne:)). Sorki za skrót myślowy. Po prostu na samym skierowaniu nie dojedzie na SKP Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
Regan55 Napisano 12 Lipiec 2009 Napisano 12 Lipiec 2009 Po prostu na samym skierowaniu nie dojedzie na SKP Jak nie dojedzie?Ja mam"lawetę"i myślę ze dojadę w ten sposób bez problemu!! Cytuj
Psuj Napisano 12 Lipiec 2009 Napisano 12 Lipiec 2009 Podobna sytuacja jest przy braku tabliczki na pierwszym (ostatnio miałem w motocyklu). Pojazd jest czasowo rejestrowany i dostaje skierowanie na nabicie Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
ketiw38 Napisano 13 Lipiec 2009 Napisano 13 Lipiec 2009 Podobna sytuacja jest przy braku tabliczki na pierwszym (ostatnio miałem w motocyklu). Pojazd jest czasowo rejestrowany i dostaje skierowanie na nabicie Ale chyba jest róznica pomiędzy pojazdem zarejestrowanym który ma zaświadczenie z policji a pojazdem który nie był rejestrowany w polsce (pojazd nie rejestrowany w polsce i tak dostanie pozwolenie czasowe) Cytuj
Qnick Napisano 13 Lipiec 2009 Autor Napisano 13 Lipiec 2009 Jeszcze jedno zagmatwanie do tematu okazało się że zmienił się właściciel pojazdu czyli zabrany DR jest na starego właściciela a on odsprzedał ten samochód "w Polskę" jako rozbity i nowy właściciel ma pokwitowanie z Policji wystawione na starego właściciela oraz umowę "k-s" pojazdu. Czy w takiej sytuacji nie będzie miał problemów z WK. Cytuj
Regan55 Napisano 13 Lipiec 2009 Napisano 13 Lipiec 2009 Czy w takiej sytuacji nie będzie miał problemów z WK. Myslę ze nie powinien miec zadnych problemów gdyz ma spisane umowy k-s i on w chwili obecnej jest włascicielem tego pojazdu.Sądze ze po okazaniu wszystkiego w WK powinien dostac PC bez problemu. Cytuj
Yokashi Napisano 20 Sierpień 2009 Napisano 20 Sierpień 2009 Jeżeli jedzie z pokwitowaniem raz jeszcze i decyzją z WK o umieszczenie tabliczki zastępczej do pojazdu to przecież może "pojechać na lawecie" Czy musi być wydane PC? Jaki przepis?? I pytanie dodatkowe: Jak określa się O2 i DMC z hamulcem?? Cytuj
blakop Napisano 20 Sierpień 2009 Napisano 20 Sierpień 2009 DMC z hamulcem to by wychodziło DMC zespołu - DMC pojazdu. O2 określa wyłącznie producent. Zasadniczo DMC przyczepy nie jest już parametrem obowiązkowym. Nie jest gromadzony w strukturze danych katalogu ITS, nie jest wpisywany do DR, a jedynie do KP, która to jak wiadomo wkrótce zniknie. Ale zdaje się, że odbiegamy od tematu Cytuj
Yokashi Napisano 20 Sierpień 2009 Napisano 20 Sierpień 2009 no ale np. mase zespołu (F3 to można okreslić np. przez wzór F3= F1+O1 a jak O2 okreslić? Cytuj
blakop Napisano 21 Sierpień 2009 Napisano 21 Sierpień 2009 Nie - F3 to nie jest F1 + O1, choć w wielu przypadkach ten wzór się sprawdza - ale NIE ZAWSZE. Parametr O (1, 2) ustala WYŁĄCZNIE producent. Cytuj
Yokashi Napisano 22 Sierpień 2009 Napisano 22 Sierpień 2009 Skoro O1 i O2 ustala producent, to jak wylicza to diagnosta, który robi dodatkowe na HAK?? Wiele było takich przypadków, że ten sam diagnosta na I bad. podawał inne masy O1 i O2, a jak dochodziło do dod. na hak to podawał jeszcze inne. Rozumiem, że w większości diagności biora dane z katalogów, ale nie zawsze te dane muszą odpowiedać stanowi faktycznemu. Inne dane też mogą być z kolei w dr zagranicznym, ale i tu powstaje wątpliwość. Miałam taki przypadek, że w dr zagr. pojemność silnika była,np. 1849 a na I bad, tech, wpisał więcej, np. 1863. I kto ma rację? Przecież mogło międzyczasie dojść do wymiany silnika, ale czy w takim razie diagnosta nie powinien wpisać na bad. że jest zm. poj. silnika....?? Cytuj
blakop Napisano 22 Sierpień 2009 Napisano 22 Sierpień 2009 Na pierwszym badaniu diagnosta nie ustala ani O1, ani O2 - dokumenty z SKP nie przewidują nawet takich pozycji. Cytuj
Yokashi Napisano 22 Sierpień 2009 Napisano 22 Sierpień 2009 No, ale skoro te dane niby określa producent, to przy I rej. w kraju są wpisywane w dow.rej. a jak przyjdzie gościu z dod.bad. na hak, to ma inne parametry-O1 i O2. Dlatego powtarzam pytanie jak liczy to diagnosta. [ Dodano: 22-08-2009, 23:21 ] jakoś pisze dop. masa ciągniętej przyczepy z hamulcem, druga ... bez hamulca... To tego się nie powinno wpisywać w I bad. tech. - gdzie się ustala parametry?? Ma ktoś możliwość zeskanowania takiego bad. tech. I w kraju? Nie chodzi mi w tej chwili o pierwszą cz., gdzie wpisuje się datę rej. zagranicy, vin, marke, model, date przepr.bad. i date nast.bad. Cytuj
adam1501 Napisano 23 Sierpień 2009 Napisano 23 Sierpień 2009 Dlatego powtarzam pytanie jak liczy to diagnosta. Diagnosta nie liczy tylko określa masy administracyjne dla pojazdu (np. na podstawie katalogu), natomiast wartości O1 i O2 są to maksymalne masy określane przez producenta, które wpisuje WK na podstawie... Cytuj
blakop Napisano 23 Sierpień 2009 Napisano 23 Sierpień 2009 ... na podstawie wyciągu ze świadectwa homologacji. Cytuj
Yokashi Napisano 24 Sierpień 2009 Napisano 24 Sierpień 2009 no ale w większości jak są sprowadzone to nie mają św.homol. więc WK bierze te dane z I bad.tech. Cytuj
blakop Napisano 24 Sierpień 2009 Napisano 24 Sierpień 2009 I błędnie wpisuje matematycznie liczoną wartość DMC jak MMC. Cytuj
S.K.P-POZNAŃ Napisano 24 Sierpień 2009 Napisano 24 Sierpień 2009 natomiast wartości O1 i O2 są to maksymalne masy określane przez producenta Skąd je brać???? na podstawie wyciągu ze świadectwa homologacji. w większości jak są sprowadzone to nie mają św.homol więc WK bierze te dane z I bad.tech. I błędnie wpisuje matematycznie liczoną wartość DMC jak MMC. poświadczenie nieprawdy-no no ... cdn............ Cytuj
Yokashi Napisano 24 Sierpień 2009 Napisano 24 Sierpień 2009 a jak zatem oblicza się DMCP z hamulcem?? w I bad. brak wzmianki o tym, chyba, że się mylę... Czy właściwie na I bad. tech. poj sprowadzonego z zagr. nie powinno pisać się o1 I o2?? JAKIEŚ PRZEPISY DOT. ZWORU BAD.TECH. POJ. SPR. Z ZAGR. [ Dodano: 24-08-2009, 14:04 ] okay, w I bad.techn. wpisywane są w pkt.20 i 21 dmcp z hamulcem i bez/chyba o ile się nie mylę jest napisane administracyjna, ale skąd diagności to biorą? Obliczają czy jak? Proszę o wytł.) Cytuj
blakop Napisano 24 Sierpień 2009 Napisano 24 Sierpień 2009 Cóż - prawda jest taka, że WK każdorazowo powinien kierować pojazd nawet z prawidłowo wykonanym badaniem (DIP) na ustalenie dod.parametrów technicznych, nie przewidzianych w rubrykach DIP - a więc rok produkcji MMC przyczepy z hamulcem i bez, DMC i MMC zespołu pojazdów... blakop napisał/a: I błędnie wpisuje matematycznie liczoną wartość DMC jak MMC. poświadczenie nieprawdy-no no ... A diagnosta po roku na OBT podbije się pod takim poświadczeniem nieprawdy... Ojej - to już w tym momencie zakrawa na przestępczość zorganizowaną Cytuj
Yokashi Napisano 24 Sierpień 2009 Napisano 24 Sierpień 2009 a wg jakich przepsiów-rozp. przeprowadza się takie I bad. w kraju?? ja znalazłam jakieś z 2003 gdzie jest zał. nr 9 i tam w pkt. 20 i 21 są te dane -patrz mmcp z/bez hamulca... DMCP z hamulcem - jak się określa te dane?? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi