Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

zmiany w Prawie o ruchu drogowym – Dz.U. Nr 97, po

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

23 czerwca 2009 roku ukazała się w Dzienniku Ustaw nr 97 pod pozycją nr 802 ustawa z dnia 22 maja 2009 roku o zmianie ustawy – Prawo o ruchu drogowym oraz niektórych innych ustaw.Ustawa wchodzi w życie po 90 dniach od dnia ogłoszenia tj. 22 września 2009 roku. Mam takie pytanie, stacje do 2015 roku bedą musiały uzupełnić urządzenia, czyli od kiedy stacja podstawowa bedzie mogłe robić badania aut po raz pierwszy rejestrowanych w polsce? od 22 września czy dopiero jak uzupełni urządzenia??

• Odpowiedzi 98
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• blakop

12

• waldorff

8

• Psuj

7

• S.K.P-POZNAŃ

7

Napisano

mr.kajak, jeśli nie zauważyłeś to tych badań od września już nie będzie więc Twoje pytanie jest delikatnie mówiąc, bez sensu :D

Napisano

Nie wiecie o co mi chodzi?? Wiem, że to nie bedzie sie już nazywało pierwsze badanie tylko bedzie to normalne badanie jakiemu podlega dany pojazd. Tylko kiedy bedzie można robić już takie badania? Po 22 września od razu czy dopiero po uzupełnieniu urządzeń. Już rozumiecie??

Napisano
Nie wiecie o co mi chodzi??

Tak po prawdzie to nie wiem faktycznie o co Ci chodzi z tymi badaniami? :-(

tylko bedzie to normalne badanie jakiemu podlega dany pojazd.

Czyzby chodzilo Ci o bad.typu uzupełnienie danych,ustalenie roku prod.itp? :D

Napisano

Nie, nie chodzi mi o ustalenie roku produkcji. jejku. Chodzi mi o normalne badanie techniczne pojadu, jakie przeprowadza diagnosta na SKP np. samochodu osobowego do 3,5t. I teraz dnia 22 września wchodzi ustawa z dnia 22 maja 2009 roku o zmianie ustawy – Prawo o ruchu drogowym oraz niektórych innych ustaw. I teraz od kiedy bedzie można wykonywać badania techniczne np. samochodu osobowego który został kupiony w niemczech i skończy sie jemu przegląd(powiedzmy przegląd wyjdzie jemu 24września) czyli przyjedzie np. na podstawową SKP to bedzie można wykonać badanie techniczne od razy po dniu 22 września czy dopiero po uzupełnieniu przyrządów na SKP??

No już prościej chyba nie da sie wytłumaczyć

Napisano

Przyjdzie do Twojej skp klient z (o którym piszesz) z pozwoleniem czasowym już zarejestrowanym poj w Polsce tylko na uzupełnienie danych i zrobisz dokładnie to co robiłeś do tej pory czyli ustalisz dane tech. pojazdu lub wykonasz okresowe badanie tech (pojazd już będzie zarejestrowany przez klienta w Polsce na jego wniosek i na podstawie dostarczonych przez niego dokumentów) wystawisz zaświadczenie z bad i wio do wydz. kom. Tak uważam.

Napisano
samochodu osobowego który został kupiony w niemczech i skończy sie jemu przegląd

A do tej pory jak to robiłeś?

Napisano
jejku.

Tak jak ci piszą kledzy że już nie będzie pierwszych tylko okresowe a do nich to już masz wyposażenie

jejku
Napisano

Oj nie rozumiemy sie do końca. Według nowych przepisów trzeba bedzie doposarzyć stację w tester amortyzatorów i do geometrii kół, Skp ,mają czas na uzupełnienie tych urządzeń do 2015 roku. wszystko wiem, że już nie bedzie badań pierwszysch tylko normalne okresowe, tylko jak mi klijent przyjedzie autem. np. kupinym w niemczech i bede mógł zrobić badanie okresowe czy nie? bedzie to jego pierwsze badanie okresowe jakie chce wykonac w polsce.

Do tej pory nie rejestrowaliśmy aut sprowadzonych ponieważ nie mamy takich uprawnień.

[ Dodano: 28-07-2009, 20:31 ]

Przyjdzie do Twojej skp klient z (o którym piszesz) z pozwoleniem czasowym już zarejestrowanym poj w Polsce tylko na uzupełnienie danych i zrobisz dokładnie to co robiłeś do tej pory czyli ustalisz dane tech. pojazdu lub wykonasz okresowe badanie tech (pojazd już będzie zarejestrowany przez klienta w Polsce na jego wniosek i na podstawie dostarczonych przez niego dokumentów) wystawisz zaświadczenie z bad i wio do wydz. kom. Tak uważam.

No ale właśnie od kiedy bedzie można tak robić? po 22 września czy dopiero jak uzupełmnie urządzenia,( tester amortyzatorów i urządenie do geometrii kół)

Napisano

Jak będzie skierowany na ustalenie danych to ustalę mu dane a jak na bad okres. to bad. okres., a przy okresowym przecie nie trzeba sprawdzać amortyzatorów ani geometrii. Wystarczy, że ma PC. Takie jest moje zdanie.

Napisano

Tak najprościej to dla Ciebie nic się nie zmieniło tylko dla klienta. Dalej nie masz uprawnień do robienia pierwszych badań - ich już nie będzie - a do tej pory jak myślę wykonywałeś okresowe badania i ustalałeś dane na skierowanie wydziału komunikacji.

Zmiany są duże dla klienta który kupił auto za granicą - bo nie przyjeżdza do Ciebie tylko idzie prosto do urzędu aby je zarejestrować, a jak nie ma ważnego badania to dostaje pozwolenie czasowe w celu przeprowadzenia badania okresowego - ale taki pojazd to możesz robić także teraz. Ni ebędzie pojęcia kupiony w polsce tylko pojęcie kupiony w Unii Europejskiej. Prościej już nie potrafię :evil:

Napisano
ale taki pojazd to możesz robić także teraz

Jak ma literke "e"

Napisano

Oczywiście że może robić teraz bo robi badanie okresowe a nie pierwsze. I tak dalej (po 22 wrzeżnia) będzie robił (oczywiście pojazdy z UE) niezależnie czy ma "e" czy nie.

Napisano
Dalej nie masz uprawnień do robienia pierwszych badań - ich już nie będzie

Panowie - nie tak szybko. Nikt nie znosi pierwszych badań. Badania nadal będą! Tak naprawdę są tylko określone wyjątki, w których będzie można honorować badanie z zagranicy (pod warunkiem, że będzie to UE) a nie zniesiono całkowicie jako takie pierwsze badanie. Nie wszystkie auta są z UE, a jak są to nie wszystkie będą mogły mieć uznane zagraniczne badanie, więc choć liczba pierwszych badań na pewno spadnie i to sporo, to nie znikną one całkowicie.

nie wspominając już o badaniach tzw. "jednostkowych" nówek...

Napisano

No może i masz rację w tym co napisałeś - ale dalej napisano

"Nie będzie pojęcia kupiony w polsce tylko pojęcie kupiony w Unii Europejskiej"

Oczywiście pierwszych badań całkowicie nie zniesiono :evil:

Napisano

z tego co rozumiem to w sytuacji gdy w zagranicznym dowodzie rejestracyjnym będzie nieważne badanie techniczne to diagnosta nie może zrobić okresowego badania przed jego rejestracją w Polsce tylko kupujący będzie musiał wyrobić sobie PC (czerwone tablice) i dopiero wtedy zrobić badanie?

czyli zapłaci ok. 50 zł więcej niż teraz i dojdzie mu jeszcze jedna wizyta w WK?

dobrze to zrozumiałem?

Dariusz Sawicki

Napisano
dobrze to zrozumiałem?

To se polepszyliśmy, co nie ???

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
To se polepszyliśmy

No coz nasi myśliciele z gory dbają o naszą kasę !!!! :evil::evil:

Napisano
dobrze to zrozumiałem?

Źle :)

BT będzie można wykonać na wniosek klienta.

Napisano
BT będzie można wykonać na wniosek klienta.

To możesz i teraz, ale okresowego nie wykonasz bez DR :) na wniosek klienta będziesz mógł ustalić dane

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

Psuj, DR będziesz miał ... niemiecki/francuski/belgijski itd. :)

Napisano
Psuj, DR będziesz miał ... niemiecki/francuski/belgijski itd. :)

Źle :evil:

Z dowodem niemieckim,......, i nnym bedziesz sobie mógł ale do WK iść - bo nawet logicznie myśląc to gdzie wbijesz pieczątkę nie mówiąc już ile przepisów i języków będziesz znał, aby stwierdzić prawdziwość dowodu, tablic...... ::hey