Jackow Napisano 13 Sierpień 2009 Napisano 13 Sierpień 2009 Czy aby zajmować się konserwacją i ewentualnie naprawą podnośnika, nie tylko na SKP, wymagane są uprawnienia? Może któryś z kolegów jest zorientowany w temacie. Będę wdzięczny za konkretną informację. Cytuj
darkdog Napisano 13 Sierpień 2009 Napisano 13 Sierpień 2009 Z tego co się orjentuje trzeba mieć uprawnienia UDT na konserwacje podnosiników. Cytuj
Psuj Napisano 14 Sierpień 2009 Napisano 14 Sierpień 2009 Czy aby zajmować się konserwacją i ewentualnie naprawą podnośnika, Tak potwierdzam, do konserwacji trzeba mieć uprawnienia UDT (posiadam takowe). Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
-VooDoo- Napisano 14 Sierpień 2009 Napisano 14 Sierpień 2009 konserwator to bardzo odpowiedzialna fucha - bada, konserwuje, odnotowuje i podpisuje się pod tym co zrobił Cytuj
Jacdiag Napisano 14 Sierpień 2009 Napisano 14 Sierpień 2009 i jeszcze bierze za to kasę Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
jaka Napisano 14 Sierpień 2009 Napisano 14 Sierpień 2009 Kiepsko się pojawiam na Forum ale w tym prypadku musi być szkolenie konesrwatora UDT nawet nasz diagnosta poszedł na to i opłata 800zł z. A poszedł tylko dla tego że mamy właśnie np-lewarek na skp Cytuj
Wojciech Jania Napisano 15 Sierpień 2009 Napisano 15 Sierpień 2009 trzeba mieć uprawnienia UDT na konserwacje podnosiników. Trzeba, trzeba. I do tego jeszcze co jakiś czas UDT musi dopuszczać podnośnik do eksploatacji (co kosztuje). Cytuj
darkdog Napisano 16 Sierpień 2009 Napisano 16 Sierpień 2009 Umnie do serwisu przyjeżdzają takowi Panowie z UDT kturzy robią przegląd podnosiników ale to kosztuje Cytuj
Jackow Napisano 16 Sierpień 2009 Autor Napisano 16 Sierpień 2009 Dzięki za info. Okazuje się, że moje podejżenia co do uprawnień były słuszne. Co do dozoru to wiadomo - bezdyskusyjnie. Pytałem o te uprawnienia bo wprawdzie w firmie płacą jakiemuś konserwatorowi ale najlepiej by było jakby pracownicy sami wszystko zrobili i jeszcze wzięli na siebie odpowiedzialność. Zawsze to taniej . Cytuj
-VooDoo- Napisano 16 Sierpień 2009 Napisano 16 Sierpień 2009 żeby nie było tak sielankowo to dodam, że konserwator nie będzie wam czyścił podnośnika i jego elementów - obsługa codzienna to obowiązek użytkownika. Konserwator z uprawnieniami to przedłużenie nadzoru nad urządzeniem - czyli wysunięte narzędzie UDT - eliminuje usterki między badaniami, czuwa nad jego sprawnością - ma prawo naprawy i przygotowuje do badania z pozytywnym wynikiem. Cytuj
Psuj Napisano 17 Sierpień 2009 Napisano 17 Sierpień 2009 eliminuje usterki między badaniami, To również nie należy do bezpośrednich obowiązków konserwatora. Zależy jak jest podpisana umowa i jakie ma możliwości techniczne konserwator. Zazwyczaj konserwator jest w stanie usuwać drobne usterki i uzupełniać płyny i smary eksploatacyjne. Chyba że konserwator dział z ramienia większej firmy, wtedy wzywa "wsparcie" i do dzieła, ale... nie mieści się to już w kwotach za konserwacje które zazwyczaj są niewielkie i wahają się w granicach 50 - 100 zł netto za podnośnik i to zazwyczaj co 3 miesiące. Naprawy to już inna bajka... Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
wolf Napisano 17 Sierpień 2009 Napisano 17 Sierpień 2009 Ale z tego co się orientuję naprawę, modernizację itp przeprowadzić może tylko konserwator, nie można urządzeń dozorowych samemu naprawić. Cytuj
Psuj Napisano 18 Sierpień 2009 Napisano 18 Sierpień 2009 Ale z tego co się orientuję naprawę, modernizację itp przeprowadzić może tylko konserwator Jeśli konserwator działa w pojedynkę to nie ma szans na dokonanie napraw. Zajmują się tym firmy których pracownicy mają również odpowiednie uprawnienia. Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
-VooDoo- Napisano 18 Sierpień 2009 Napisano 18 Sierpień 2009 jak nie ma szans Wszyscy robią ON nadzoruje zamontowanie oryginalnych, atestowanych części - faza końcowa to zapis o naprawie - wymianie............. podpis, piczęć Cytuj
wolf Napisano 18 Sierpień 2009 Napisano 18 Sierpień 2009 Ale z tego co się orientuję naprawę, modernizację itp przeprowadzić może tylko konserwator Jeśli konserwator działa w pojedynkę to nie ma szans na dokonanie napraw. Zajmują się tym firmy których pracownicy mają również odpowiednie uprawnienia. A czy sam diagnosta jest wstanie zrobić BT, odpowiedź brzmi NIE. Choćby wciśnięcia hamulca aby sprawdzić światła stop. Głównie chodzi o nadzór, wpisy w dziennik konserwacji itd itd. Ale jest wiele napraw, które konserwator może, jeśli chce przeprowadzić sam - choćby wymiana węża hydraulicznego, zamontowanie oznakowania i sygnalizacji świetlnej i wiele innych czynności . Cytuj
al41 Napisano 18 Sierpień 2009 Napisano 18 Sierpień 2009 A czy sam diagnosta jest wstanie zrobić BT, odpowiedź brzmi NIE. Choćby wciśnięcia hamulca aby sprawdzić światła stop. a lustra Da się proszę Pana Cytuj
Wojciech Jania Napisano 19 Sierpień 2009 Napisano 19 Sierpień 2009 Dodam jeszcze, że na podnośniku lub w jego pobliżu powinien znajdować się wykaz osób upoważnionych do jego użytkowania Cytuj
zbigi Napisano 29 Styczeń 2010 Napisano 29 Styczeń 2010 Dodam jeszcze, że na podnośniku lub w jego pobliżu powinien znajdować się wykaz osób upoważnionych do jego użytkowania Mozesz podac mi ustawe ktora to precyzuje? Cytuj
Jacdiag Napisano 29 Styczeń 2010 Napisano 29 Styczeń 2010 pewnie kodeks pracy i przpisy BHP Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
mirek.g Napisano 29 Styczeń 2010 Napisano 29 Styczeń 2010 Czytam i nie wiem ,czy rownież konserwacji UDT podlega podnośnik hydrauliczny kanałowy Cytuj
Jacdiag Napisano 29 Styczeń 2010 Napisano 29 Styczeń 2010 http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?p=68850#68850 Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
mirek.g Napisano 31 Styczeń 2010 Napisano 31 Styczeń 2010 Dzięki, z tym szukaniem to chyba sobie nie radzę Cytuj
Regan55 Napisano 31 Styczeń 2010 Napisano 31 Styczeń 2010 z tym szukaniem to chyba sobie nie radzę Nie przezywaj... Nie Ty jeden.... Cytuj
JANUSZ60 Napisano 31 Styczeń 2010 Napisano 31 Styczeń 2010 A(nawiasem) może ma ktoś instrukcję do tutejszej opcji szukaj??? zdaje się, że tylko admin to potrafi,,, Cytuj
Regan55 Napisano 31 Styczeń 2010 Napisano 31 Styczeń 2010 może ma ktoś instrukcję do tutejszej opcji szukaj??? Janusz-nie wiem tez jak to robić ale to nie tylko sprawa admina... Sedno sprawy-nasza niewiedza...!!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi