Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy aby zajmować się konserwacją i ewentualnie naprawą podnośnika, nie tylko na SKP, wymagane są uprawnienia? Może któryś z kolegów jest zorientowany w temacie. Będę wdzięczny za konkretną informację.

Napisano

Z tego co się orjentuje trzeba mieć uprawnienia UDT na konserwacje podnosiników.

Napisano
Czy aby zajmować się konserwacją i ewentualnie naprawą podnośnika,

Tak potwierdzam, do konserwacji trzeba mieć uprawnienia UDT (posiadam takowe).

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

konserwator to bardzo odpowiedzialna fucha - bada, konserwuje, odnotowuje i podpisuje się pod tym co zrobił ;)

Napisano

i jeszcze bierze za to kasę

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano

Kiepsko się pojawiam na Forum ale w tym prypadku musi być szkolenie konesrwatora UDT nawet nasz diagnosta poszedł na to i opłata 800zł z. A poszedł tylko dla tego że mamy właśnie np-lewarek na skp

Napisano
trzeba mieć uprawnienia UDT na konserwacje podnosiników.

Trzeba, trzeba. I do tego jeszcze co jakiś czas UDT musi dopuszczać podnośnik do eksploatacji (co kosztuje).

Napisano

Umnie do serwisu przyjeżdzają takowi Panowie z UDT kturzy robią przegląd podnosiników ale to kosztuje

Napisano

Dzięki za info. Okazuje się, że moje podejżenia co do uprawnień były słuszne. Co do dozoru to wiadomo - bezdyskusyjnie. Pytałem o te uprawnienia bo wprawdzie w firmie płacą jakiemuś konserwatorowi ale najlepiej by było jakby pracownicy sami wszystko zrobili i jeszcze wzięli na siebie odpowiedzialność. Zawsze to taniej :-D .

Napisano

żeby nie było tak sielankowo to dodam, że konserwator nie będzie wam czyścił podnośnika i jego elementów :-D - obsługa codzienna to obowiązek użytkownika. Konserwator z uprawnieniami to przedłużenie nadzoru nad urządzeniem - czyli wysunięte narzędzie UDT - eliminuje usterki między badaniami, czuwa nad jego sprawnością - ma prawo naprawy i przygotowuje do badania z pozytywnym wynikiem.

Napisano
eliminuje usterki między badaniami,

To również nie należy do bezpośrednich obowiązków konserwatora. Zależy jak jest podpisana umowa i jakie ma możliwości techniczne konserwator. Zazwyczaj konserwator jest w stanie usuwać drobne usterki i uzupełniać płyny i smary eksploatacyjne. Chyba że konserwator dział z ramienia większej firmy, wtedy wzywa "wsparcie" i do dzieła, ale... nie mieści się to już w kwotach za konserwacje które zazwyczaj są niewielkie i wahają się w granicach 50 - 100 zł netto za podnośnik i to zazwyczaj co 3 miesiące.

Naprawy to już inna bajka...

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

Ale z tego co się orientuję naprawę, modernizację itp przeprowadzić może tylko konserwator, nie można urządzeń dozorowych samemu naprawić.

Napisano
Ale z tego co się orientuję naprawę, modernizację itp przeprowadzić może tylko konserwator

Jeśli konserwator działa w pojedynkę to nie ma szans na dokonanie napraw. Zajmują się tym firmy których pracownicy mają również odpowiednie uprawnienia.

Napisano

jak nie ma szans :?:

Wszyscy robią ON nadzoruje zamontowanie oryginalnych, atestowanych części - faza końcowa to zapis o naprawie - wymianie.............

podpis, piczęć :)

Napisano
Ale z tego co się orientuję naprawę, modernizację itp przeprowadzić może tylko konserwator

Jeśli konserwator działa w pojedynkę to nie ma szans na dokonanie napraw. Zajmują się tym firmy których pracownicy mają również odpowiednie uprawnienia.

A czy sam diagnosta jest wstanie zrobić BT, odpowiedź brzmi NIE. Choćby wciśnięcia hamulca aby sprawdzić światła stop.

Głównie chodzi o nadzór, wpisy w dziennik konserwacji itd itd.

Ale jest wiele napraw, które konserwator może, jeśli chce przeprowadzić sam - choćby wymiana węża hydraulicznego, zamontowanie oznakowania i sygnalizacji świetlnej i wiele innych czynności .

Napisano

A czy sam diagnosta jest wstanie zrobić BT, odpowiedź brzmi NIE. Choćby wciśnięcia hamulca aby sprawdzić światła stop.

a lustra

Da się proszę Pana

Napisano

Dodam jeszcze, że na podnośniku lub w jego pobliżu powinien znajdować się wykaz osób upoważnionych do jego użytkowania

• 5 months later...
Napisano
Dodam jeszcze, że na podnośniku lub w jego pobliżu powinien znajdować się wykaz osób upoważnionych do jego użytkowania

Mozesz podac mi ustawe ktora to precyzuje?

Napisano

pewnie kodeks pracy i przpisy BHP

:cool:

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano

Czytam i nie wiem ,czy rownież konserwacji UDT podlega podnośnik hydrauliczny kanałowy

Napisano
z tym szukaniem to chyba sobie nie radzę

Nie przezywaj... Nie Ty jeden.... :ok::hey

Napisano

A(nawiasem) może ma ktoś instrukcję do tutejszej opcji szukaj???

zdaje się, że tylko admin to potrafi,,,

Napisano
może ma ktoś instrukcję do tutejszej opcji szukaj???

Janusz-nie wiem tez jak to robić ale to nie tylko sprawa admina...

Sedno sprawy-nasza niewiedza...!!! :razz: