megalex Napisano 28 Sierpień 2009 Napisano 28 Sierpień 2009 Witam. Koledzy pomóżcie znajomy w 2002r. przywiózł kamping zgłosił do odprawy celnej i zapłacił należności celne. Dzisiaj chciał go zarejestrować i odmówiono mu w WK ponieważ ma tylko duży brief i wymeldowanie /tak Niemcy robili w 2002/ Czy jest to zgodne z prawem-niestety w przepisach dot. rejestracji się nie orientuję, ale są z nami fachowcy z WK i liczę na ich pomoc w rozwikłaniu tego problemu Cytuj
blakop Napisano 28 Sierpień 2009 Napisano 28 Sierpień 2009 To już kwestie interpretacyjne danego WK. Trudno powiedzieć, czy WK zrobił dobrze czy nie. Faktem jest, że w tamtych latach obowiązywał taki, a nie inny wzór dokumentów, ale faktem też jest, iż właściciel miał 30 dni na rejestrację pojazdu i terminu tego nie dopełnił. A obecnie WK wymaga kompletu dokumentów przewidzianych dzisiejszymi przepisami, co również jest w pełni uzasadnione. Koledze pozostaje jedynie oficjalna droga odwoławcza - czyli złożenie dokumentów, poczekanie na decyzję odmowną i odwoływanie się do niej do SKO. SKO jako organa niezależne wydają w zależności od regionu bardzo różne decyzje w takich sprawach, więc trudno wyrokować. Cytuj
DariuszSawicki Napisano 29 Sierpień 2009 Napisano 29 Sierpień 2009 we Wrocławiu można taki pojazd zarejestrować - zarejestrowałem już kilka sztuk. Wiem, że w innych miastach nie jest to proste lub nie możliwe. Procedura jest taka, że opieram się na wymeldowaniu jak na naszym czasowym wymeldowaniu. Do tego uzyskuję informację z niemieckiego urzędu komunikacji o tym co się stało z dowodem rejestracyjnym... To zasadniczo wystarcza. W razie problemów proszę o kontakt pozdrawiam Dariusz Sawicki Cytuj
blakop Napisano 30 Sierpień 2009 Napisano 30 Sierpień 2009 Do tego uzyskuję informację z niemieckiego urzędu komunikacji o tym co się stało z dowodem rejestracyjnym... No mając taki dokument to na dzień dzisiejszy żaden WK nie odmówi. Ale tego dokumentu autor postu nie ma... Cytuj
DariuszSawicki Napisano 30 Sierpień 2009 Napisano 30 Sierpień 2009 Dlatego napisałem mu co trzeba zrobić, żeby temat zamknąć bo ma problem i nie wie jak go rozwiązać. pozdrawiam Dariusz Sawicki Cytuj
blakop Napisano 30 Sierpień 2009 Napisano 30 Sierpień 2009 Pytanie było o to, czy opisane dokumenty mogą być, czy nie podstawą do rejestracji i co to reguluje, a nie jak w inny sposób skompletować te dokumenty. A z opisanymi dokumentami w mojej ocenie pojazd powinien być zarejestrowany bez żadnych zaświadczeń - i nawet we Wrocławiu bym tą sprawę z takim kompletem załatwił - i myślę, że bez drogi odwoławczej nawet Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi