power Napisano 4 Luty 2010 Share Napisano 4 Luty 2010 Szczegółną uwagę należy zwrócić na paragraf 5 pkt. 1 i 2. DU2010_14_72 rejestracja pojazdów zmiany tablice .pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 4 Luty 2010 Share Napisano 4 Luty 2010 Chciano dobrze, a wyszło jak zwykle. Z rozmów już wiem, że przepis ten będzie baaaardzo różnie interpretowany... Proszę zauważyć, że zapis skonstruowano tak, że z tłumaczeń zwolniono de facto nie konkretny dokument, ale tylko pewne fragmenty jego zawartości... W praktyce będzie to zatem przepis martwy (bo dla świętego spokoju i tak będzie się tłumaczyć), bądź wydłuży proces rejestracji, gdyż najpierw będzie należało się udać do WK po wskazanie treści wymaganych do tłumaczenia, a dopiero potem do tłumacza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARIO64 Napisano 9 Luty 2010 Share Napisano 9 Luty 2010 Chciano dobrze, a wyszło jak zwykle. Z rozmów już wiem, że przepis ten będzie baaaardzo różnie interpretowany... Proszę zauważyć, że zapis skonstruowano tak, że z tłumaczeń zwolniono de facto nie konkretny dokument, ale tylko pewne fragmenty jego zawartości... Już jest interpretowany http://www.patronat.pl/aktualnosci/2010/news20100022.htm 2. Przepis ust. 1 nie dotyczy dowodu rejestracyjnego wydanego przez właściwy organ państwa członkowskiego, Konfederacji Szwajcarskiej, państwa członkowskiego Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) - stron umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym w zakresie zawierającym oznaczenia kodów zastosowanych w tym dowodzie, określonych w załączniku nr 3 do rozporządzenia."; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 9 Luty 2010 Share Napisano 9 Luty 2010 Jeszcze żeby było, że nie wymaga się tłumaczenia części zharmonizowanej, to OK, ale nie wymaga się jej tłumaczenia tylko w tym zakresie, który odpowiada kodom stosowanym u nas! A nasz DR nie (a więc i nasze przepisy w tymże cytowanym w przepisie załączniku nr 3) nie przewidują wielu pól... Mamy pole J na DR owszem - ale już J1, J2 itd nie!! A w wielu krajach w tych dalszych dopiero polach jest wpisany faktyczny rodzaj pojazdu!! Pole Z oznaczające rubrykę z badaniem technicznym w ogóle u nas nie jest przewidziane jako kodowane!! O przypisach do pól zawartych w rubrykach niekodowanych juz nie wspomnę Naprawdę przeglądam pamięcią, ale nie przypominam sobie takiego wzoru DR, który nie wymagałby tłumaczenia... Pomiędzy stwierdzeniem, że DR nie wymaga tłumaczenia, a "pewien zakres danych na DR" nie wymaga tłumaczenia jest spora różnica. Wytłumaczenie tego ludziom będzie ciężkie... bo przecież w necie napisali, ze "koniec z tłumaczeniami"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacdiag Napisano 9 Luty 2010 Share Napisano 9 Luty 2010 Wytłumaczenie tego ludziom będzie ciężkie... bo przecież w necie napisali, ze "koniec z tłumaczeniami"... jak ktoś ma neta to znajdzie Dz U ale wytłumacz temu, co słyszał w sklepie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tytus Napisano 11 Luty 2011 Share Napisano 11 Luty 2011 Siemka To Wy koledzy korzystacie z tlumaczen??? Przeciez nie ma podstawy prawnej by zadac od klienta przetlumaczonego DR na OBT... Diagnosta winien znac europejskie jezyki lacznie z dialektami :) A tak na powaznie to ja raczej nie korzystam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qnick Napisano 11 Luty 2011 Share Napisano 11 Luty 2011 A tak na powaznie to ja raczej nie korzystam... Ja też nie korzystam z tłumaczeń no chyba, że pojazd z jakiegoś "dzikiego" kraju i właściciel ma tłumaczenie już zrobione i jeszcze sam podsuwa "bo może coś pomoże" wtedy nie odmawiam ale tylko z grzeczności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JANUSZ60 Napisano 11 Luty 2011 Share Napisano 11 Luty 2011 ja raczej nie korzystam... a ile znasz języków ??? a tak na poważnie, to z ilu krajów masz nowe unijne DR ??? [ Dodano: 11-02-2011, 21:30 ] no chyba, że pojazd z jakiegoś "dzikiego" kraju na przykład Belgii , dobrze, że mamy dekodery vin i potrafimy improwizować , oby nas tylko kiedy nie zaskoczył jaki dziki zapis w DR ,,,bo też robię bez tłumaczenia pomimo, że mój WK nadal wymaga,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Regan55 Napisano 11 Luty 2011 Share Napisano 11 Luty 2011 na przykład Belgii A jaki widzisz w tym problem...No chyba ze nie ma TZ.... potrafimy improwizować A to juz 99% sukcesu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tytus Napisano 11 Luty 2011 Share Napisano 11 Luty 2011 Czesc a tak na poważnie, to z ilu krajów masz nowe unijne DR ??? Nie wiem - ale znam angielski i umiem sie poslugiwac Googlem i katalogami. I daj boze nie mialem jeszcze problemu z ustaleniem danych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qnick Napisano 11 Luty 2011 Share Napisano 11 Luty 2011 A u mnie ja znam trochę angielski, kolega dobrze niemiecki i jedziemy, jest TZ w aucie i jeszcze jakieś katalogi i heja do przodu. Problemu nie ma z osobówkami, natomiast te większe gabaryty typu jakieś "dzikie" naczepy i przyczepy oraz chińskie motorowery i quady doprowadzają mnie do nerw zwłaszcza jak są z krajów takich jak Belgia gdzie w DR nie ma nic a i w katalogu pusto wtedy trzeba jakoś inaczej sobie poradzić ale to już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek D Napisano 12 Luty 2011 Share Napisano 12 Luty 2011 Ja tam z czytaniem zagranicznych DR nie mam wcale problemu wszystko przeczytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pentagram Napisano 12 Luty 2011 Share Napisano 12 Luty 2011 Czasem korzystam z tłumacza GOOGLE i powiem szczerze, że nieraz był pomocny szczególnie kiedy w dowodzie były jakieś śmieszne opisy lub dopiski. Z Danii to dopiero jest zagadka, Belgia przy tym to PAN PIKUŚ nie wspominając o Hiszpanii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacdiag Napisano 12 Luty 2011 Share Napisano 12 Luty 2011 wszystko przeczytam. w szczególności rękopisy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JANUSZ60 Napisano 12 Luty 2011 Share Napisano 12 Luty 2011 w szczególności rękopisy o tym myślałem mówiąc: "oby nas tylko kiedy nie zaskoczył jaki dziki zapis w DR " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Regan55 Napisano 13 Luty 2011 Share Napisano 13 Luty 2011 oby nas tylko kiedy nie zaskoczył jaki dziki zapis w DR " Np: samochód podlega kasacji.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 13 Luty 2011 Share Napisano 13 Luty 2011 W Polsce zrobiłeś takich aut pewnie dziesiątki i się nie bałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi