domin_g Napisano 2 Kwiecień 2010 Napisano 2 Kwiecień 2010 Witam, do firmy przyszło zaproszenie na konferencję PISKP. Na odwrocie informacja dotycząca przyszłych zmian w CEPiK (pismo w załączniku). Niestety nie znalazłem żadnych projektów ustaw i rozporządzeń w tej sprawie, może ktoś z WK wypowie się w tej sprawie bo u nich już trwają przygotowania do teletransmisji...
DARIO64 Napisano 3 Kwiecień 2010 Napisano 3 Kwiecień 2010 Ostatnio po wgraniu nowej wersji PATRONATU wyświetliło komunikat z informacją aby nie kupować czytników od firm które je oferują bo będą dostarczane nieodpłatnie przez MSWiA(gdzieś,kiedyś pisało że MSWiA wyraziło wstępnie zgodę). A tu z pisma wynika że trzeba będzie zakupić ze środków własnych
JANUSZ60 Napisano 3 Kwiecień 2010 Napisano 3 Kwiecień 2010 Przeczytaj cale pismo, bo ja zrozumiałem, że SKP dostaną nieodpłatnie ,,,
DARIO64 Napisano 3 Kwiecień 2010 Napisano 3 Kwiecień 2010 Masz rację ,pismo nie bardzo czytelne a i z oczami nie bardzo
jarolud Napisano 3 Kwiecień 2010 Napisano 3 Kwiecień 2010 Masz rację ,pismo nie bardzo czytelne a i z oczami nie bardzo To zdejmij okulary przeciwsłoneczne z "czaszki"
DARIO64 Napisano 3 Kwiecień 2010 Napisano 3 Kwiecień 2010 To zdejmij okulary przeciwsłoneczne z "czaszki" No macie go ,ze ślepego śię nabija.
jarolud Napisano 3 Kwiecień 2010 Napisano 3 Kwiecień 2010 To zdejmij okulary przeciwsłoneczne z "czaszki" No macie go ,ze ślepego śię nabija. Okularnicy wszystkich krajów łączcie się !
DARIO64 Napisano 3 Kwiecień 2010 Napisano 3 Kwiecień 2010 Okularnicy wszystkich krajów łączcie się Jeszcze nie całkiem okularnik ,ale do czytania muszę i jak zaglądam do portfela
jarolud Napisano 3 Kwiecień 2010 Napisano 3 Kwiecień 2010 Jeszcze nie całkiem okularnik ,ale do czytania muszę i jak zaglądam do portfela A ja tę "protezę" odkąd pamiętam. Nikt nie jest doskonały. Chociaż bez okularów podobno wyglądam "łyso"
llary Napisano 3 Kwiecień 2010 Napisano 3 Kwiecień 2010 będąc na szkoleniu PISKP w Opolu przed zeszłorocznymi zmianami w przepisach to chwalili się że oferują CEPiK w dwóch wersjach jedna tak jak obecnie co niektóre stacje w pilotażu są podłączone i wysyłają rejestr badań "niezwłocznie" (czytaj "w ciągu 3 dni") lub onlline czyli na bierząco ze stałym podłączeniem do CEPIKu i jak widać z pisma które i ja dostałem mowa obecnie jest tylko o pierwszej wersji. Z tego co mi wiadmo to niestety a może stety narazie wszystko po staremu a opłaty nadal spływają na uruchomienie CEPiKu .....mało tego rozmawiałem jakiś miesiąc temu z "WK" i w trakcie rozmowy wyszło na to że nawet oni nie są podłączeni i wszelkie dane przy przerejestrowaniu wysyłają sobie pocztą
domin_g Napisano 3 Kwiecień 2010 Autor Napisano 3 Kwiecień 2010 Dla WK a konkretnie Organów Rejestracji (OR) na stronie CEPiK'u są odpowiednie wytyczne. OR będą podpięte na stałe i wymieniać się będą danymi dwukierunkowo. SKP będą tylko wysyłać dane w paczkach. Mam wrażenie że to wszystko się dzieje w dużym pośpiechu, tak więc Norbert szykujcie się do pracy nad Stacją 2000.
llary Napisano 3 Kwiecień 2010 Napisano 3 Kwiecień 2010 Mam wrażenie że to wszystko się dzieje w dużym pośpiechu.No chyba raczysz żartować w pośpiechu i już po sześciu latach system wystartuje, no żeczywiście mają tempo że nawet ślimak by ich nie wyścignąDla WK a konkretnie Organów Rejestracji (OR) na stronie CEPiK'u są odpowiednie wytyczne. OR będą podpięte na stałe i wymieniać się będą danymi dwukierunkowo..no nie ch są nawet na stale tylko dlaczego jeszcze nie są???????????????????????
domin_g Napisano 3 Kwiecień 2010 Autor Napisano 3 Kwiecień 2010 llary, chodzi mi o to, że nie ma żadnych oficjalnych informacji i dostępnych projektów a już "wiadomo" kiedy wejdzie do SKP. Nie zdziwię się jak coś ogłoszą w Dz.U. a dzień później będzie stanowiło prawo. Rząd pracuje od 6 lat a oprogramowanie do stacji pewnie będzie trzeba zmodyfikować w ciągu kliku dni. Ile czasu trwało od wprowadzenia nowego wzoru sprawozdania do CEPiK'u i po jakim czasie NORCOM uporał się z prostym formularzem? A tu piszemy o szyfrowanych danych i ich bezpiecznej transmisji...
Norbert Jezierski Napisano 3 Kwiecień 2010 Napisano 3 Kwiecień 2010 Ile czasu trwało od wprowadzenia nowego wzoru sprawozdania do CEPiK'u i po jakim czasie NORCOM uporał się z prostym formularzem? A tu piszemy o szyfrowanych danych i ich bezpiecznej transmisji... Nie myl - proszę - pojęć. Bo co ma piernik do wiatraka - poza identyczną ilością liter ? CEPiK i jego obsługa w kształcie proponowanym przez MSWiA przed kilku laty jest w systemie STACJA.2000 już dawno opracowany (pilotaż) i jako taki polega wyłącznie na wygenerowaniu stosownej paczki odpowiednich rekordów (badań technicznych). Cały proces podpisywania, szyfrowania itp. rzeczy odbywa się nie poprzez aplikację pracującą na SKP, a poprzez przeglądarkę internetową i portal CEPiK i to on jest za wszystko odpowiedzialny. Za wszystko, tj. transmisję, klucze, certyfikaty, piny, identyfikatory itp. Ja nie widzę tu żadnego zagrożenia w realizacji terminów. A może jest coś, o czym nie wiem ? Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)] Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto. Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]
Jackow Napisano 4 Kwiecień 2010 Napisano 4 Kwiecień 2010 Przeczytaj cale pismo, bo ja zrozumiałem, że SKP dostaną nieodpłatnie ,,, O ile złożą wniosek do 30 czerwca br. w Departamencie Ewidencji... Ja się spóźnią to same muszą sobie kupić.
DARIO64 Napisano 4 Kwiecień 2010 Napisano 4 Kwiecień 2010 llary, Nie zdziwię się jak coś ogłoszą w Dz.U. a dzień później będzie stanowiło prawo. Nic nowego dz.u.155 z dn.21.09.2009 obowiązujący od 22.09.2009
janmarek Napisano 6 Kwiecień 2010 Napisano 6 Kwiecień 2010 O ile złożą wniosek do 30 czerwca br. w Departamencie Ewidencji... Może ktoś wie jak ma wyglądać ten wniosek?
Norbert Jezierski Napisano 6 Kwiecień 2010 Napisano 6 Kwiecień 2010 O ile złożą wniosek do 30 czerwca br. w Departamencie Ewidencji... Może ktoś wie jak ma wyglądać ten wniosek? Proponuję poczekać na rozporządzenie ... Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)] Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto. Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]
Norbert Jezierski Napisano 7 Kwiecień 2010 Napisano 7 Kwiecień 2010 W wielkim skrócie, wiadomości z pierwszej ręki (MSWiA): - przekazywanie informacji będzie miało charakter pasywny (SKP przesyła do CEPiK'u paczki z badaniami, niczego - niestety - nie otrzymując w zamian) - obecnie czekamy na rozporządzenie międzyresortowe (3 ministerstwa) - wg wcześniejszych planów miało być podpisane do końca lutego - po wejściu w życie rozporządzenia MSWiA da - poprzez firmę ASSECO - wsparcie do procesu wdrażania rozwiązań na SKP - zainteresowane SKP (nieprzekraczalny termin wdrożenia) otrzymają karty i czytniki za darmo, potem może to kosztować ok. 500-600 zł - wszelkie informacje na temat wdrożeń itp. publikowane będą na portalu www.cepik.gov.pl Ze swojej strony dodam tylko, że jako NORCOM jesteśmy do tego przygotowani (patrz również moje poprzednie wyjaśnienia). Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)] Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto. Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]
ARTUR2214 Napisano 6 Maj 2010 Napisano 6 Maj 2010 Panowie jest juz wniosek do MSWiA jak tez dokładne wyjasnienia na stronie http://www.cepik.gov.pl w części dla SKP
Norbert Jezierski Napisano 6 Maj 2010 Napisano 6 Maj 2010 Dokładnie. I można już wysyłać wnioski o karty i certyfikaty. Co prawda MSWiA i tak będzie czekało na rozporządzenie, ale machina ruszyła. Ruszamy do boju ... Wszelkie instrukcje znajdziecie Państwo pod poniższym linkiem: http://www.cepik.gov.pl/portal/c/portal_public/layout?p_l_id=1.1&p_p_id=EXT_7&p_p_action=0&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&_EXT_7_struts_action=/prezentacja_artykulow/artykul&_EXT_7_article_id=96&_EXT_7_article_version=1.0&_EXT_7_cur=1&_EXT_7_statystyka=1 Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)] Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto. Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]
Norbert Jezierski Napisano 6 Maj 2010 Napisano 6 Maj 2010 Dalsze rozważania przenosimy do nowego tematu ... http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=7544 Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)] Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto. Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]
Rekomendowane odpowiedzi