danielg539 Napisano 12 Kwiecień 2010 Napisano 12 Kwiecień 2010 Jaki BT nalezy wykonać w przypadku gdy zatrzymany jest DR a w pokwitowaniu policjant napisał: "uszkodzenie pojazdu w związku ze zderzeniem drogowym ze zwierzyną leśną" Taki opis nie pozwala na wykonanie dodatkowego BT pojazdu skierowanego przez OKRD (punkt 4.1 ani 4.2) bo skierowanie nie zawiega okreslonych usterek ani informacji, że pojazd uczestniczył w kolizji drogowej do brak takiego stwierdzenia. Wykonywanie BT 4.2 było by trochę naciągane bo w wyniku zdarzenia zostal lekko uszkodzony błotnik i urwane lusterko. A może skierowanie wystawił jakiś jeleń ? Cytuj
ketiw38 Napisano 12 Kwiecień 2010 Napisano 12 Kwiecień 2010 A jak byś określił takie zdarzenie drogowe Cytuj
JACEK GUZ Napisano 12 Kwiecień 2010 Napisano 12 Kwiecień 2010 no to lekki problem ale wydaje mi się że bad.dodatkowe zwykłe za 40-zł. powinno wystarczyć skoro nie były uszkodzone żadne ważne elementy pojazdu no i żeby nie naciągać klienta na koszty 94zł. no bo niby za co Cytuj
ketiw38 Napisano 12 Kwiecień 2010 Napisano 12 Kwiecień 2010 No tu bym się sprzeczał czy 40 zł czy 94. Chyba, że protokół od ubezpieczyciela Cytuj
Jackow Napisano 12 Kwiecień 2010 Napisano 12 Kwiecień 2010 A jak byś określił takie zdarzenie drogowe No właśnie, jak? Kolizja drogowa – zdarzenie drogowe, w wyniku którego osoby w nim uczestniczące nie ponoszą śmierci ani nie doznają urazów a szkodzie ulega jedynie mienie (np. samochód). http://pl.wikipedia.org/wiki/Kolizja_drogowa Ja bym wykonał badanie pokolizyjne. Cytuj
winerek Napisano 12 Kwiecień 2010 Napisano 12 Kwiecień 2010 Kolizja to określenie raczej potoczne, a przynajmniej nie występuje w PoRD, tam używa się jedynie słowa wypadek, również w przypadku szkód jedynie "mechanicznych"... Cytuj
danielg539 Napisano 13 Kwiecień 2010 Autor Napisano 13 Kwiecień 2010 A jak byś określił takie zdarzenie drogowe Dlaczego policjant ma określać jakoś takie zdarzenie? Wystarczy, że w skierowaniu na BT wpisze np.: brak lusterka. Przacięż nie ma to znaczenia czy lusterko urwali wandale, czy zostało uszkodzone podczas zderzenia z innym pojazdem czy zwierzęciem. Wpisanie, że pojazd został uszkodzony podczas kolizji w przypadku uszkodzenia lusterka (czsami się to jeszcze zdarza) jest błędne bo kolizja jest zdarzeniem w którym zostaje uszkodzona struktura nośna auta, jego węzły konstrukcyjne i tylko wówczas policjant ma prawo skierować taki pojazd na badanie techniczne 4.2 (po wypadku, kolizji drogowej) w innych przypadkach powinien skierować auto na badanie techniczne 4.1 (określone usterkitechniczne, warunki techniczne). Cytuj
ketiw38 Napisano 13 Kwiecień 2010 Napisano 13 Kwiecień 2010 Czasami taki policjant jest po przejściach, gdzie napisał tylko lusterko, a okazało się, że słupek przesunięty. Nie mam tu zamiaru bronic Policjantów, ale jeżeli mam wybierać Policjant; Klient - wole bronić stanowiska Policjanta. Chyba nie miałeś przypadków, jak po kolizji przyjeżdża klient z 10 kilogramami szpachli i pomalowanym samochodem i mówi "Panie ja tu tylko zderzak wymieniłem - a ten Policjant wpisał mi kolizja drogowa - i ja mam płacić 94 zł ". Niestety - zawsze krótko kończy się takie dyskusje - proszę pokazać protokół ze szkody. "a to wie Pan to ja nie będę jeździł w tą i tamtą - To niech już Pan robi za 94 zł" [ Dodano: 13-04-2010, 09:29 ] Ps jeszcze się nie spotkałem, żeby za urwane lusterko dowód zabrali. Podkreślę, że dotyczy kolizji drogowej a nie kontroli drogowej. Cytuj
danielg539 Napisano 13 Kwiecień 2010 Autor Napisano 13 Kwiecień 2010 Uważam, że my diagności nie powinniśmy być zmuszani do podejmowania decyzji jakie BT mamy wykonć , bo to powinien okreslić organ kierujacy na BT . Jężeli policjanci będą prawidłowo wypełniać skierowania to nie bedzie takich problemów . Żądanie od klienta protokołu z naprawy pojazdu może być pomocne ale wydaje mi się, że nie ma ku temu żadnej podstawy prawnej . Cytuj
ketiw38 Napisano 13 Kwiecień 2010 Napisano 13 Kwiecień 2010 Uważam, że my diagności nie powinniśmy być zmuszani do podejmowania decyzji jakie BT mamy wykonć , bo to powinien okreslić organ kierujacy na BT . Jężeli policjanci będą prawidłowo wypełniać skierowania to nie bedzie takich problemów . Żądanie od klienta protokołu z naprawy pojazdu może być pomocne ale wydaje mi się, że nie ma ku temu żadnej podstawy prawnej . A myślisz, że każdy policjant - to rzeczoznawca Czy każdy Policjant przyjeżdżający na kolizję to drogówka itd. A rozumie, że jak masz skierowanie ze starostwa na ustalenie danych to masz wypisane tam wszystkie dane, które oni potrzebują Cytuj
danielg539 Napisano 13 Kwiecień 2010 Autor Napisano 13 Kwiecień 2010 . A myślisz, że każdy policjant - to rzeczoznawca Czy każdy Policjant przyjeżdżający na kolizję to drogówka itd. To fakt, że znaczna część zatrzymanych DR nie pochodzi od drogówki, a policjanci z komend gminnych z małych miejscowości nie potrafią poprawnie wypełnić skierowania na BT . (Zresztą to skierowanie, które opisałem w pierwszym poście też pochodzi z takiej komendy) Cytuj
jarolud Napisano 19 Kwiecień 2010 Napisano 19 Kwiecień 2010 Żądanie od klienta protokołu z naprawy pojazdu może być pomocne ale wydaje mi się, że nie ma ku temu żadnej podstawy prawnej Zdarza się, że na protokole szkody są dołożone do naprawy "zaszłe" szkody wynikłe np z wcześniejszego "obtarcia" parkingowego. Cytuj
ketiw38 Napisano 19 Kwiecień 2010 Napisano 19 Kwiecień 2010 Co nie zmienia faktu, że np cały samochód był malowany, a klient mówi, że lusterko wymienił To są właśnie te zaszłości z A na zaświadczeniu napisane kolizja drogowa Cytuj
danielg539 Napisano 19 Kwiecień 2010 Autor Napisano 19 Kwiecień 2010 Co nie zmienia faktu, że np cały samochód był malowany, a klient mówi, że lusterko wymienił To są właśnie te zaszłości z A na zaświadczeniu napisane kolizja drogowa Jak jest wpisane, że kolizja to kolizja i sprawa jest prosta . Jak są wpisane usterki to też sprawa jest prosta . Ale co zrobić jak policjant namazgroli jakies "głupoty" typu zderzenie ze zwierzęciem? Cytuj
ketiw38 Napisano 19 Kwiecień 2010 Napisano 19 Kwiecień 2010 nie wiem czy to jest głupota - czy inna nazwa kolizji, której skutki mogą być groźniejsze niż kolizja z innym samochodem Cytuj
luk Napisano 19 Kwiecień 2010 Napisano 19 Kwiecień 2010 typu zderzenie ze zwierzęciem? Jako wypadek Cytuj
danielg539 Napisano 19 Kwiecień 2010 Autor Napisano 19 Kwiecień 2010 nie wiem czy to jest głupota - czy inna nazwa kolizji, której skutki mogą być groźniejsze niż kolizja z innym samochodem Co nie zmienia faktu, że zgodnie z dz U 155 nie wiadomo jakie BT nalezy wykonać. Cytuj
DARIO64 Napisano 19 Kwiecień 2010 Napisano 19 Kwiecień 2010 [qoute} Ale co zrobić jak policjant namazgroli jakies "głupoty" typu zderzenie ze zwierzęciem? [qoute] U nas ostatnio z powodu takiej " głupoty" zginął chłopak na motorze po spotkaniu z łosiem ,i co miał policjant napisać? Cytuj
danielg539 Napisano 20 Kwiecień 2010 Autor Napisano 20 Kwiecień 2010 U nas ostatnio z powodu takiej " głupoty" zginął chłopak na motorze po spotkaniu z łosiem ,i co miał policjant napisać? Wypadek ewentualnie kolizja. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi