Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jaki BT nalezy wykonać w przypadku gdy zatrzymany jest DR a w pokwitowaniu policjant napisał: "uszkodzenie pojazdu w związku ze zderzeniem drogowym ze zwierzyną leśną" ::?

Taki opis nie pozwala na wykonanie dodatkowego BT pojazdu skierowanego przez OKRD (punkt 4.1 ani 4.2) bo skierowanie nie zawiega okreslonych usterek ani informacji, że pojazd uczestniczył w kolizji drogowej do brak takiego stwierdzenia.

Wykonywanie BT 4.2 było by trochę naciągane bo w wyniku zdarzenia zostal lekko uszkodzony błotnik i urwane lusterko.

A może skierowanie wystawił jakiś jeleń ? :x

Napisano

no to lekki problem

ale wydaje mi się że bad.dodatkowe zwykłe za 40-zł. powinno wystarczyć skoro nie były uszkodzone żadne ważne elementy pojazdu

no i żeby nie naciągać klienta na koszty 94zł. no bo niby za co :sad:

Napisano

No tu bym się sprzeczał czy 40 zł czy 94. Chyba, że protokół od ubezpieczyciela :x

Napisano
A jak byś określił takie zdarzenie drogowe

No właśnie, jak?

Kolizja drogowa – zdarzenie drogowe, w wyniku którego osoby w nim uczestniczące nie ponoszą śmierci ani nie doznają urazów a szkodzie ulega jedynie mienie (np. samochód).

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kolizja_drogowa

Ja bym wykonał badanie pokolizyjne.

Napisano

Kolizja to określenie raczej potoczne, a przynajmniej nie występuje w PoRD, tam używa się jedynie słowa wypadek, również w przypadku szkód jedynie "mechanicznych"...

Napisano
A jak byś określił takie zdarzenie drogowe :?:

Dlaczego policjant ma określać jakoś takie zdarzenie? Wystarczy, że w skierowaniu na BT wpisze np.: brak lusterka. Przacięż nie ma to znaczenia czy lusterko urwali wandale, czy zostało uszkodzone podczas zderzenia z innym pojazdem czy zwierzęciem.

Wpisanie, że pojazd został uszkodzony podczas kolizji w przypadku uszkodzenia lusterka (czsami się to jeszcze zdarza) jest błędne bo kolizja jest zdarzeniem w którym zostaje uszkodzona struktura nośna auta, jego węzły konstrukcyjne i tylko wówczas policjant ma prawo skierować taki pojazd na badanie techniczne 4.2 (po wypadku, kolizji drogowej) w innych przypadkach powinien skierować auto na badanie techniczne 4.1 (określone usterkitechniczne, warunki techniczne). ::hey

Napisano

Czasami taki policjant jest po przejściach, gdzie napisał tylko lusterko, a okazało się, że słupek przesunięty.

Nie mam tu zamiaru bronic Policjantów, ale jeżeli mam wybierać Policjant; Klient - wole bronić stanowiska Policjanta.

Chyba nie miałeś przypadków, jak po kolizji przyjeżdża klient z 10 kilogramami szpachli i pomalowanym samochodem i mówi "Panie ja tu tylko zderzak wymieniłem - a ten Policjant wpisał mi kolizja drogowa - i ja mam płacić 94 zł :!: ".

Niestety - zawsze krótko kończy się takie dyskusje - proszę pokazać protokół ze szkody.

"a to wie Pan to ja nie będę jeździł w tą i tamtą - To niech już Pan robi za 94 zł" :x

:ok:evil::evil::evil:

[ Dodano: 13-04-2010, 09:29 ]

Ps jeszcze się nie spotkałem, żeby za urwane lusterko dowód zabrali. Podkreślę, że dotyczy kolizji drogowej a nie kontroli drogowej. :!:

Napisano

Uważam, że my diagności nie powinniśmy być zmuszani do podejmowania decyzji jakie BT mamy wykonć :( , bo to powinien okreslić organ kierujacy na BT :) .

Jężeli policjanci będą prawidłowo wypełniać skierowania to nie bedzie takich problemów :) .

Żądanie od klienta protokołu z naprawy pojazdu może być pomocne ale wydaje mi się, że nie ma ku temu żadnej podstawy prawnej :? .

Napisano
Uważam, że my diagności nie powinniśmy być zmuszani do podejmowania decyzji jakie BT mamy wykonć :( , bo to powinien okreslić organ kierujacy na BT :) .

Jężeli policjanci będą prawidłowo wypełniać skierowania to nie bedzie takich problemów :) .

Żądanie od klienta protokołu z naprawy pojazdu może być pomocne ale wydaje mi się, że nie ma ku temu żadnej podstawy prawnej :? .

A myślisz, że każdy policjant - to rzeczoznawca :?:

Czy każdy Policjant przyjeżdżający na kolizję to drogówka :?:

itd.

A rozumie, że jak masz skierowanie ze starostwa na ustalenie danych to masz wypisane tam wszystkie dane, które oni potrzebują :evil::evil:

Napisano
.

A myślisz, że każdy policjant - to rzeczoznawca :?:

Czy każdy Policjant przyjeżdżający na kolizję to drogówka :?:

itd.

To fakt, że znaczna część zatrzymanych DR nie pochodzi od drogówki, a policjanci z komend gminnych z małych miejscowości nie potrafią poprawnie wypełnić skierowania na BT :( . (Zresztą to skierowanie, które opisałem w pierwszym poście też pochodzi z takiej komendy)

Napisano
Żądanie od klienta protokołu z naprawy pojazdu może być pomocne ale wydaje mi się, że nie ma ku temu żadnej podstawy prawnej

Zdarza się, że na protokole szkody są dołożone do naprawy "zaszłe" szkody wynikłe np z wcześniejszego "obtarcia" parkingowego.

Napisano

Co nie zmienia faktu, że np cały samochód był malowany, a klient mówi, że lusterko wymienił :evil::evil::evil:

To są właśnie te zaszłości z :?: A na zaświadczeniu napisane kolizja drogowa :evil::evil::evil:

Napisano
Co nie zmienia faktu, że np cały samochód był malowany, a klient mówi, że lusterko wymienił :evil::evil::evil:

To są właśnie te zaszłości z :?: A na zaświadczeniu napisane kolizja drogowa :evil::evil::evil:

Jak jest wpisane, że kolizja to kolizja i sprawa jest prosta :) . Jak są wpisane usterki to też sprawa jest prosta :) . Ale co zrobić jak policjant namazgroli jakies "głupoty" typu zderzenie ze zwierzęciem? ::?

Napisano

nie wiem czy to jest głupota - czy inna nazwa kolizji, której skutki mogą być groźniejsze niż kolizja z innym samochodem :x

Napisano
nie wiem czy to jest głupota - czy inna nazwa kolizji, której skutki mogą być groźniejsze niż kolizja z innym samochodem :x

Co nie zmienia faktu, że zgodnie z dz U 155 nie wiadomo jakie BT nalezy wykonać.

Napisano

[qoute} Ale co zrobić jak policjant namazgroli jakies "głupoty" typu zderzenie ze zwierzęciem? [qoute]

U nas ostatnio z powodu takiej " głupoty" zginął chłopak na motorze po spotkaniu z łosiem ,i co miał policjant napisać?

Napisano
U nas ostatnio z powodu takiej " głupoty" zginął chłopak na motorze po spotkaniu z łosiem ,i co miał policjant napisać?

Wypadek ewentualnie kolizja.