Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam koledzy.

Czy można zrobić przegląd pojazdu bez pokwitowania policyjnego.

(Zrobiłem przegląd bez pokwitowania policyjnego-według oświadczenia właściciela pojazdu zostało zagubione.Zrobiłem badanie okresowe gdyż nie wiedziałem za co dokładnie był zatrzymany dowód).Dokumenty jakie posiadałem przy badaniu to Karta pojazdu.

Podajcie mi podstawę prawną czy zrobiłem dobrze czy źle.Męczy mnie wydział komunikacji na jakiej podstawie zrobiłem przegląd jest dowód rejestracyjny.

Z góry dziękuję za pomoc

Napisano

Niestety zasadniczo ma rację.

Jak można z tego wybrnąć - nie wiem - bo jak WK nie będzie chciał pójść na ugodę, że to 1 i ostatni raz to masz przerąbane.

Możesz próbować się bronić, że masz oświadczenie klienta, że zagubił Pkwitowanie z policji, a DR miał zabrany za to, że..............

A ty w związku z okazaniem Karty pojazdu porównałeś VIN, nr rejestracyjny oraz dane z TZ.

i wykonałeś pełny zakres badań dotyczących zdarzenia jak w oświadczeniu.

Możesz także "poinformować", że oświadczenie wg prawa polskiego jest "mocniejsze niż zaświadczenie podbite pieczątką

Ale to nie zmienia faktu, że jeżeli nie będzie dobrej woli ze strony WK to masz przerąbane.

"Załatwiaj" sobie dobrą wolę wszelkimi dostępnymi środkami :x bij się w pierś nisko noś głowę itd. To są moje rady, a czy dobre....... :oops:

Napisano
Możesz próbować się bronić, że masz oświadczenie klienta, że zagubił Pkwitowanie z policji, a DR miał zabrany za to, że..............

A ty w związku z okazaniem Karty pojazdu porównałeś VIN, nr rejestracyjny oraz dane z TZ.

Wątpię aby taka obrona pomogła. W razie wątpliwości zawsze warto najpierw zadzwonić do WK.

Napisano

Ale na wątpliwości jest za późno, bo On wykonał to badanie :nook

Teraz tylko na kolana do naczelnika WK........albo dobry adwokat, ale też może nie pomóc.

Bardzo żałuję, że nie mam dobrych wieści - pocieszałem jak mogłem. Czasami postawa "skrucha" daje rezultaty :x

Lub z innej beczki :idea:

np poddam się dodatkowemu szkoleniu (kursowi w ciągu miesiąca) i sam za nie zapłacę.

Każdy sposób jest dobry, aby wyjść cało z sytuacji, gdzie wiesz, że jesteś przegrany, bo wygrany będziesz jak z tego powodu nie zabiorą Ci uprawnień :x:oops:

Tylko np wpiszą jakąś uwagę i np we wnioskach każą Ci odbyć dodatkowe szkolenie :idea:

Napisano

Cóż - wielu forsuje teorię, że KP jest tzw. "dokumentem odpowiadającym dowodowi rejestracyjnemu"... Można by to przyjąć za linie obrony...

Napisano

Pół biedy, że badanie okresowe wykonał na podstawie KP. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że DR został zatrzymany przez policję a nie wiadomo za co, bo zginęło pokwitowanie. Tyran1983 wykonał okresowe. A jak była kolizja?

Napisano

Odwieczny problem czy Karta Pojazdu jest dokumentem odpowiadającym DR :D

A swoja droga ja bym klienta wygonił po duplikat skierowania na komendę.

Napisano
:ok

miałem wczoraj taki sam przypadek

DR w kieszeni ITD (za "niemanie" świateł )

kierowca twierdzi że nie dostał pokwitowania za DR , pokazuje tylko protokół kontroli z zaznaczeniem zatrzymania i mandat .

Dopiero, gdy pokazałem mu jak wygląda pokwitowanie to udało mu sie je odnaleść

na chwilę przed "wymarszem" do siedziby ITD po duplikat / kopie

:cool:

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano

Jeżeli Policjant zabierze DR i wystawi zaświadczenie, to oryginał dostaje kierowca a kopia z DR jest przesyłana do WK. Wystarczyłoby tylko poprosić w WK o poświadczoną kserokopię zaświadczenia i po sprawie. Na tej podstawie diagnosta wykonuje BT z adnotacją iż zaświadczenie było kserokopią. Znając życie w zaświadczeniu było napisane, iż pojazd jest po kolizji drogowej, bez wyszczególnienia uszkodzonych elementów i dlatego "zgubiło" się zaświadczenie :D Zawsze można zaoszczędzić trochę grosza. Pamiętajmy, że nasi klienci także czytają przepisy i szukają możliwości najlepszej dla siebie.

Napisano
Odwieczny problem czy Karta Pojazdu jest dokumentem odpowiadającym DR :D

A co to za problem.... nie jest. ma zbliżony zakres danych - ale nawet techniczne nie są takie same, np w DR - MMCP, w KP - DMCCP, no i nie dopuszcza pojazdu do ruchu, duplikat skierowania jak najbardziej w tym układzie. Choć jak sam wiesz okresowe z pokwitowaniem z Policji też jest wątpliwe.

Napisano
Choć jak sam wiesz okresowe z pokwitowaniem z Policji też jest wątpliwe.

O tym zdążyłem się już przekonać choc tylko w przypadku tylko jednego WK na moim terenie reszta nie robi problemów póki co :x

Napisano
oryginał dostaje kierowca a kopia z DR jest przesyłana do WK

Nie.

Do WK trafia DR wraz z dokumentem z Policji - owszem - ale nie jest to kopia pokwitowania policyjnego tylko rodzaj pisemnej informacji o przyczynach zatrzymania - w praktyce treść pokwitowania i tej "karteczki" jest nieco różna... :)

• 3 weeks later...
Napisano

Wznowię temat z trochę trudniejszym przypadkiem.

Pojazd odkupiony. Brak zaświadczenia z policji. Jest protokół z ubezpieczalni co było uszkodzone (samochód po kolizji).

Co klient powinien zrobić. Ja nie chcę wykonać badania bo brak pokwitowania z policji (a co za tym idzie brak DR). WK z innego województwa prawdopodobnie nie chce wydać PC celem wykonania badania. DR zabrany rok temu. Jakieś pomysły :?:

A może ktoś zna procedurę :?:

Napisano
Pojazd odkupiony.
:shock: bez DR -> kot w worku - bo skąd wiadomo, np. kto był właścicielem, a może zastaw bankowy ...

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano
WK z innego województwa prawdopodobnie nie chce wydać PC celem wykonania badania.

To nie pozostaje nic innego jak zezłomować. :D Oni nie wydadzą, my bez wydania nie zrobimy i kółko się zamyka i nie pozostaje nic innego jak żyletki...

Napisano
Pojazd odkupiony.
:shock: bez DR -> kot w worku - bo skąd wiadomo, np. kto był właścicielem, a może zastaw bankowy ...

A czy diagnostę interesuje właściciel?

Chyba tylko do faktury

Napisano

TDT forsuje tezę, że pokwitowanie nie jest dok.na podstawie którego można zrobić badanie.

Nie bardzo rozumiem, dlaczego WK nie chce dać PC na badanie. Należy się jak psu buda w tym wypadku że tak powiem.

Napisano

Pokwitowanie nie jest dokumentem na podstawie którego można zrobić BT - można zwariować :razz:

Napisano
dlaczego WK nie chce dać PC na badanie

Myślę ze chodzi tu o zasadę:nie bo nie...!!!

Innego wytlumaczenia nie widze...

Napisano
Myślę ze chodzi tu o zasadę:nie bo nie...!!!

Tu chodzi o to, że nie zostało określone precyzyjnie jaki to jest, "inny odpowiadający mu dokument" jeśli chodzi o DR. Jakie to niby dokumenty mogą być rownoważne, w pewnych sytuacjach, dowodowi rejestracyjnemu.

Napisano
Jakie to niby dokumenty mogą być rownoważne

Czyli jak zwykle..Jak byś nie zrobił tak moze być super lub odwrotnie.Nie mozesz

byc nigdy pewny ze robisz dobrze.W razie"W"mozna kazdemu z nas udowodnić ze

zrobiliśmy to zle... :-(

Napisano

Witam . a takie tam z życia wzięte , kolega wykonał badanie okresowe + kolizja na podstawie zaświadczenia od pana policjanta , w WK wielkie chalo , ze ŹLE na podstawie zaświadczenia nie wolno kolega w plecy kase , klient sobie zrobił ze 400 kilometrów po próbne tablice i jeszcze raz badanie i ok, jako ze sąsiadujacy WK naszej stacji tez wymagał próbnych tablic to dzwonimy czy na podstawie karty pojazdu można wykonać takie badanie , uzgodnione ze w sumie to można i diagnosta sobie myśli ze sprawa załatwiona :).Dzwoni do mnie kumpel ,ze inny diagnosta za zabrany dowód za brak badan wysyła go po próbne tablice , to ja na to nich zabiera karte pojazdu i przyjedzie zrobię mu badanie i będzie ok , pojazd zarejestrowany w WK z który wcześniej był ustalone ze na podstawie KP można , zrobiłem badanie w uwagach wpisałem ze identyfikacje przeprowadzono na podstawie KP numer itd. i sobie myśle ze ok. Klient wraca po pieczątkę i się dowiaduje ze w jednym okienku WK Źle i ze diagnosta się musi douczyć , klient poszedł do drugiego okienka a tam DOBRZE i proszę tylko podjechać po pieczątkę na stacje , i sobie tak myślę czy szukać pracy w piekarni bo tam chyba prościej :evil:

Napisano
TDT forsuje tezę, że pokwitowanie nie jest dok.na podstawie którego można zrobić badanie.

Nie bardzo rozumiem, dlaczego WK nie chce dać PC na badanie. Należy się jak psu buda w tym wypadku że tak powiem.

Proszę doprecyzować - nawet nowemu właścicielowi który jest zameldowany w innym województwie :?:

Napisano
nawet nowemu właścicielowi który jest zameldowany w innym województwie :?:

Oczywiście - ale w swoim WK rzecz jasna na podstawie zaświadczenia z poprzedniego :)