Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ma taki problem mam samochód z niemiec i tylko jedna czesc dowodu ta wieksza oczywisce w urzedzie komunikacji powiedzieli mi ze nie ma takiej opcji zeby mi to zarejestrowali zadzwoniłem do urzedu komunikacji w niemczech oni skierowali mnie do innego urzedu (bo moj samoochód był wyrejestrowany dawno i juz odesłali ten dowód ) KBA Kraftfahrt-Bundesamt i tam ta sama gadka ze mam jedna czes dowodu i abmeldung i umowe, kazali mi napisac pismo i przesłac kopie dokumentów które posiadam i wysłali mi ten dokument potwierdzajacy ze ten samochód był zarejestrowany zapłaciłem za to 10.20 Euro , generalnie pani w tym urzedzie powiedziała ze o te pismo moge wystapic albo ja albo UK wiec stwierdziłem ze oni nigdy tego nie zrobią i sam o nie wystepuje i teraz mam pyt jaką mam szanse ze z tym pismem oczywiscie po przetłumaczeniu które równiez posiadam, łaskawie zarejstruja mi ten samochód, skoro w ustawie jest napisane ze to urzad komunikacji ma o to wystapic, albo jakie mam szanse na otrzymanie tej drugiej czesci dowodu w niemczech jak po nia pojade i co musze im pokazac zeby mi ja dali za odp z góry dziekuje

Napisano
skoro w ustawie jest napisane ze to urzad komunikacji ma o to wystapic

Możesz mi wskazać gdzie jest tak napisane?

Piszesz dość oględnie o drugiej części i Abmeldungu, a te dwa dokumentu się raczej wykluczają.

Masz zapewne brief, czyli kartę pojazdu, a to nie druga część dowodu rejestracyjnego, którego po prostu w ogóle nie masz.

Napisano

Mam Brief i ambeldung dokładnie

http://www.mediolankg.polemb.net/index.php?document=89

tu jest tak napisane przynajmniej tak to rozumiem

"organ rejestrujący uznaje część I dowodu rejestracyjnego za wystarczającą do zarejestrowania pojazdu po otrzymaniu, na wniosek tego organu, pisemnego lub elektronicznego potwierdzenia z organu rejestrującego państwa członkowskiego, że pojazd był zarejestrowany w tym państwie i może być ponownie zarejestrowany w innym państwie członkowskim."

Napisano

Brief i abmeldung to nie jest I i II część DR i przepisy dotyczące tych dokumentów nie mają tu zastosowania!

Jaka jest data wymeldowania?

Napisano

wiem ze brief i abmeldung to nie dwie czesc, napisałem przeciez ze mam tylko jedna czesc i abmeldung

wyrejestrowany 2003 :)

[ Dodano: 01-07-2010, 17:50 ]

Wiec ? ma ktos moze doswiadczenie w tym temacie ?