wiesław Napisano 6 Wrzesień 2005 Share Napisano 6 Wrzesień 2005 Taki problem - diagnosta nr1 wykonuje np badanie po kolizji albo po zatrzymaniu dowodu za brak badan następnie klient wraca z odebranym dowodem z WK po pieczątkę do dowodu i spotyka diagnoste nr2 z drugiej zmiany ,bo diadnosta nr 1 poszedł na urlop 30 dni, kto powinień podstęplować ten dowód ? oczywiście zgodnie z przepisami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andmat Napisano 6 Wrzesień 2005 Share Napisano 6 Wrzesień 2005 Ten diagnosta, który wykonał badanie techniczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesław Napisano 6 Wrzesień 2005 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2005 ok, ale pisałem ze go nie ma , jest na urlopie i co klient ma czekać za pieczątka 30 dni ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaka Napisano 6 Wrzesień 2005 Share Napisano 6 Wrzesień 2005 To co nie ufamy zmiennikom diagnostom skp? Ja z czystym sumieniem wbijam w dow.rej swoją pieczęć bo wiem, że pojazd został dobrze zrobiony przez kolegę.A jak kolega się zwolni z pracy w tym czasie to co, gdzie go szukać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesław Napisano 6 Wrzesień 2005 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2005 i o to mi chodzi , bo z przepisów wynika że wpisu ma dokonać diagnosta który wykonywał to badanie , a inny musi przeprowadzić nowe badanie [ 98 zl] i dokonać wpisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaka Napisano 6 Wrzesień 2005 Share Napisano 6 Wrzesień 2005 Ale to ciekawy temat.Jak Panowie to robicie? Nie jestem do końca przekonany czy diagnosta-ten sam co robił bad. tech.musi dokonać wpisu w dowód rej. po odebraniu go np. z wydz. kom.Ta sama stacja to napewno ale czy uprawniony diagnosta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Barczuk Napisano 6 Wrzesień 2005 Share Napisano 6 Wrzesień 2005 Z jakich przepisów wynika, że wbić musi ten sam ? A przy badaniu ponownym tez musi badać ten sam ? Nie rozumiem? Piotr Barczuk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaka Napisano 6 Wrzesień 2005 Share Napisano 6 Wrzesień 2005 Właśnie z nijakich.I tu mnie utwierdziłeś P Piotrze w tym co napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesław Napisano 6 Wrzesień 2005 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2005 no dobra, wpisześ się do dowodu za kolegę, jest wypadek z winy auta bo kolega czegos tam nie dostrzegł i się koło urwało, na co będzie patrzył prokurator , na komputer czy wpis w dowodzie kto dokonał badania ?jest w dowodzie twoje nazwisko ,czy numer i Ty odpowiadzasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Norbert Jezierski Napisano 6 Wrzesień 2005 Share Napisano 6 Wrzesień 2005 I odsyłacie Klienta z uwagą: "Proszę przyjechać za 4 tygodnie - bo kolega jest na urlopie" ? Nie wierzę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian ZG Napisano 7 Wrzesień 2005 Share Napisano 7 Wrzesień 2005 no dobra, wpisześ się do dowodu za kolegę, jest wypadek z winy auta bo kolega czegos tam nie dostrzegł i się koło urwało, na co będzie patrzył prokurator , na komputer czy wpis w dowodzie kto dokonał badania ?jest w dowodzie twoje nazwisko ,czy numer i Ty odpowiadzasz Ale zawsze my jako diagności udostępniamy rejestr i można sprawdzić kto przeprowadził badanie. Analogiczna sytuacja, gdy wystawiamy zaświadczenie o pozytywnym wyniku badania a brak jest miejsca na pieczątke, wtedy termin i pieczątke wbija "pani z okienka" jest wypadek i co ona odpowiada? raczej dochodzi się kto robił badanie a nie czyja jest pieczątka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berecik Napisano 7 Wrzesień 2005 Share Napisano 7 Wrzesień 2005 U nas zawsze wbija ten co robił bo puźniej w razie problemów to biegamy oboje ! Problem jest faktycznie nie rozwiązany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz Napisano 7 Wrzesień 2005 Share Napisano 7 Wrzesień 2005 ja miałem przypadek ze kolega który juz nie pracuje ze mną pomylił sie i zamiast wpisac ter.nast.badania 2006 wpisał 2005 czyli oczywista pomyłka wiec trzeba było poprawić to za niego anulując jedno pole w dow.rej przynajmniej tak mi sie wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kontroler2 Napisano 7 Wrzesień 2005 Share Napisano 7 Wrzesień 2005 Temat -rzeka. Wydając duplikat z badania też może zaszkodzić dobremu wizerunkowi stacji. W moim przypadu tak było i skończyło się na ławie. Wydałem duplikat z badania, które było 18-cie miesięcy wstecz (pozostało jeszcze 6), a ten pojazd uczestniczył w kolizji 600 kilometrów od stacji ,miał zabrane dokumenty. Właściciel był taki szybk że na drugi dzień zgłosił zagubienie dowodu w swoim WK tam kazali przynieść duplikat z badania, więc mu wydałem. Po miesiącu miałem wizytę i chociaż się wytłumaczyłem, to i tak byłem wzywany do prokuratora 2 razy i do sądu 2 razy bo gościo się migał. W sądzie byłem jako świadek, ale odczułem co innego. Gościo dostał 6 miesięcy na zawiasach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berecik Napisano 7 Wrzesień 2005 Share Napisano 7 Wrzesień 2005 Może podczas wpisu zaznaczyć WZ (w zastępstwie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian ZG Napisano 7 Wrzesień 2005 Share Napisano 7 Wrzesień 2005 Program Stacja 2000 tak robi, gdy dajesz wypis to drukuje kto wykonał badanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Barczuk Napisano 7 Wrzesień 2005 Share Napisano 7 Wrzesień 2005 Temat -rzeka.Wydając duplikat z badania też może zaszkodzić dobremu wizerunkowi stacji. W moim przypadu tak było i skończyło się na ławie. Wydałem duplikat z badania, które było 18-cie miesięcy wstecz (pozostało jeszcze 6), a ten pojazd uczestniczył w kolizji 600 kilometrów od stacji ,miał zabrane dokumenty. Właściciel był taki szybk że na drugi dzień zgłosił zagubienie dowodu w swoim WK tam kazali przynieść duplikat z badania, więc mu wydałem. Po miesiącu miałem wizytę i chociaż się wytłumaczyłem, to i tak byłem wzywany do prokuratora 2 razy i do sądu 2 razy bo gościo się migał. W sądzie byłem jako świadek, ale odczułem co innego. Gościo dostał 6 miesięcy na zawiasach. A jaka róznica czy wydałeś zaswiadczenie za siebię czy za kolegę i w którym miejscu przekroczyłeś prawo ? Ale klient miał coś z głową na cholerę był mu ten dowód ? Piotr Barczuk P.S. A z tym w/z to całkiem niezły pomysł zgóry wiadomo ze niekoniecznie trzba bić tego co podpisany. Piotr Barczuk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesław Napisano 7 Wrzesień 2005 Autor Share Napisano 7 Wrzesień 2005 tyle co znalazłem w Dz U jest napisane że po dokonaniu badania uprawniony diagnosta wpisuje badanie do dowodu rej, to jak uprawniony to chyba każdy co pracuje na SKP ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kontroler2 Napisano 7 Wrzesień 2005 Share Napisano 7 Wrzesień 2005 Ten diagnosta, który robił badanie zmienił pracę na służbę wojskową. O wydanie duplikatu zostałem poproszony telefonicznie z WK.To nie oto chodziło,że za kogoś tylko, że wydałem zaświadczenie bez pisemnego skierowania, a Pan Marian to może sobie dzwonić !!!! Trzeba mieć podkładkę i jeszcze bacznie pooglądać samochód, czy nie porysowany. Gościu na sprawie zeznał, że policjant obiecał mu odesłać dowód jak ten prześle zaświadczenie z badania, a on nie wiedział o badaniu pokolizyjnym. Prosta wymówka. Ja nie wiedział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Barczuk Napisano 7 Wrzesień 2005 Share Napisano 7 Wrzesień 2005 Zaświadczenie włascicielowi pojazdu to zdje się musisz wydać zawsze o jakim skierowaniu mówisz? Jeśli do mnie przychodzi klient i prosi o wydanie zaświadczenia bo zgubił dowód to wydaję . Piotr Barczuk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Norbert Jezierski Napisano 7 Wrzesień 2005 Share Napisano 7 Wrzesień 2005 Pierwsze słyszę, żeby wypis / odpis wymagał skierowania ... Większość SKP odnotowuje fakt wydania tego Klientowi (w uwagach lub uwagach własnych - cel i ewentualna data wydania) - czynią to po to, żeby mieć pełną kontrolę nad tym, co dzieje się na SKP ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kontroler2 Napisano 8 Wrzesień 2005 Share Napisano 8 Wrzesień 2005 To,że SKP ma obowiązek nieodpłatnie wydawać Duplikaty jes rzeczą jasną jak słońce. Ja podałem wersję Pana prokuratora. Właściciel pojazdu składając wniosek o wydanie duplikatu dowodu rej. podpisał oświadczenie, że dane są zgodne i jak się znajdzie dowód to natychmiast duplikat zwóci. Kłamał w WK i podpisał to kłamstwo, ale Pan prokurator nie widział w tym przestępstwa,a napewno jest taki paragraf. Kłamczuch miał pretensje, że nikt go nie poinformował słownie ,tylko podsunięto mu świstek do podpisania. Niby taki głupi, a jeździ Mercem 320 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berecik Napisano 8 Wrzesień 2005 Share Napisano 8 Wrzesień 2005 Kazdy jak stanie przed Temidą to myśli jak uniknąć konsekwencji ! Mnie to nie dziwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kontroler2 Napisano 8 Wrzesień 2005 Share Napisano 8 Wrzesień 2005 Bywało też, że poszedł jako świadek, a wrócił za 2 lata. W kabarecie było- ,,ja nie wiem czy panu ukradli, ja wiem, że pan jest w to zamieszany" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Barczuk Napisano 8 Wrzesień 2005 Share Napisano 8 Wrzesień 2005 "On ukradl? Jemu ukradli ? Pisz pan... winny." Piotr Barczuk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi