leniwiec Napisano 14 Wrzesień 2010 Napisano 14 Wrzesień 2010 y. Miałem nie bluźnić na forum A ja będę, ale po odbiorze za chwile na pw Urządzenie MAHA IW-7 "SCREEN" serwisowany przez WSOP Gliwice Cytuj
DARIO64 Napisano 14 Wrzesień 2010 Napisano 14 Wrzesień 2010 Z tego co się dzisiaj dowiedziałem to całe zamieszanie zawdzięczamy firmie Maha która chce naszym kosztem zarobić trochę kasy.Jeżeli zostanie utrzymane stanowisko z pisma TDT to modernizacji będzie mógł dokonać tylko producent w tym przypadku Maha a później certyfikacja jednostkowa przez TDT lub ITS. Pierwsze słyszę o takiej możliwości. Napisz coś więcej. No właśnie jest to nowość która dopiero co powstała. I taka mała podpowiedź dla tych którzy mają w najbliższych dniach odbiór w przypadku zastrzeżenia do rolek ,wpisujcie w uwagach do protokołu swoje zastrzeżenia,niewiele to pomorze ale będą widzieli że takich co się nie zgadzają jest więcej niż np.trzech. Co ciekawe w przypadku innych urządzeń np. zacisków o których pisze SKP Poznań wystarczy pismo producenta i nie trzeba certyfikacji jednostkowej bo tak uzgodnił producent z TDT. Cytuj
leniwiec Napisano 14 Wrzesień 2010 Napisano 14 Wrzesień 2010 Z tego co się dzisiaj dowiedziałem to całe zamieszanie zawdzięczamy firmie Maha która chce naszym kosztem zarobić trochę kasy Dzwonię do MAHA ze zgłoszeniem awarii. odp. "w ciągu 3 dni skontaktujemy się z państwem" odp. WSOP "ktoś tam jest w okolicy, za chwilę oddzwonię" Oddzwonili a za 3 godź. przyjechał serwisant z naszego regionu. Więc musiało się tak skończyć Cytuj
DARIO64 Napisano 16 Wrzesień 2010 Napisano 16 Wrzesień 2010 http://www.piskp.pl/?k=aktualnosci&ads=jeden&nrs=1982 Moż jest ktoś na forum kto należy do PISKP i móglby powiedzieć czy jest to nowe stanowisko czy te same co wkleiłem. Cytuj
kontroler2 Napisano 16 Wrzesień 2010 Napisano 16 Wrzesień 2010 jest na stronie TDT w zakładce Badania Techniczne Cytuj
DARIO64 Napisano 16 Wrzesień 2010 Napisano 16 Wrzesień 2010 jest na stronie TDT Wiem że jest, ale myślałem że po ostatnich rozmowach w dn. 10.09.2010 jest coś nowego. Cytuj
Nowicjusz Napisano 16 Wrzesień 2010 Napisano 16 Wrzesień 2010 A gdzie znaleźć ile i na jakie konto wpłacić za ponowny odbiór stacji a jakoś nie moge tego nigdzie znaleźć Cytuj
DARIO64 Napisano 16 Wrzesień 2010 Napisano 16 Wrzesień 2010 Poczekaj aż przyjdzie faktura, wtedy się dowiesz. Cytuj
S.K.P-POZNAŃ Napisano 16 Wrzesień 2010 Napisano 16 Wrzesień 2010 czy jest to nowe stanowisko czy te same co wkleiłem. Jest to samo stanowisko co wkleiłeś. Cytuj
DARIO64 Napisano 24 Wrzesień 2010 Napisano 24 Wrzesień 2010 http://www.patronat.pl/aktualnosci/2010/news20100070.htm [ Dodano: 09-11-2010, 17:59 ] Komunikat ze spotkania w TDT w dniu 4 listopada br. (2010-11-09) Dnia 4 listopada bieżącego roku w siedzibie Transportowego Dozoru Technicznego w Warszawie odbyło się spotkanie robocze przedstawicieli TDT, Polskiej Izby Stacji Kontroli Pojazdów oraz Stowarzyszenia Techniki Motoryzacyjnej. Tematem spotkania były problemy dotyczące wydawania poświadczeń zgodności wyposażenia i warunków lokalowych przez Dyrektora TDT dla stacji kontroli pojazdów, które posiadają urządzenia do przeprowadzania badań technicznych pojazdów wyprodukowane i dopuszczone do użytkowania w latach 90 – tych ubiegłego wieku. Certyfikaty i atesty na te urządzenia, zgodnie z obowiązującym wtedy prawem, nie obejmowały swoim zakresem możliwości przeprowadzania na nich badań technicznych jednośladów i ciągników rolniczych. W obecnej chwili, mając na uwadze rozporządzenie Ministra Transportu i Budownictwa z dnia 10 marca 2006 r., w sprawie szczegółowych wymagań w stosunku do stacji przeprowadzających badania techniczne pojazdów (Dz. U. z 2006 r., nr 40, poz. 275) możliwość badania na danym urządzeniu wspomnianej wyżej grupy pojazdów, powinna być potwierdzona dokumentem wydanym w procesie certyfikacji przez jednostkę akredytowaną w polskim systemie akredytacji w zakresie warunków dopuszczenia urządzeń kontroli stanu technicznego pojazdów. Ponieważ wytyczne przygotowane przez TDT, o których mowa w komunikacie TDT.TZ-702-1-14188/10 z dnia 2 września 2010 roku w starciu z praktyką, okazały się niewystarczające (zgodnie z wytycznymi urządzenia wyprodukowane przed 21 lutego 2005 roku, poddane modyfikacjom potwierdzonym przez producenta urządzenia, uważa się za spełniające wymagania) konieczne było podjęcie dalszych rozmów. Na spotkaniu ustalono, że komunikat TDT z dnia 2 września 2010 roku zachowuje swoją ważność. Dodatkowo umówiono się, że urządzenia które posiadają starsze certyfikaty nie obejmujące możliwości przeprowadzania na nich badań technicznych jednośladów, bądź ciągników rolniczych, będą uważane za spełniające wymagania, jeśli nowszy certyfikat na to samo technicznie urządzenie, tylko np. wyprodukowane 2 czy 3 lata później, już taką możliwość obejmuje. Producenci urządzeń zobowiązali się, że dostarczą do TDT wykaz i numery seryjne urządzeń, które są z technicznego punktu widzenia takie same jak ich nowsze wersje. Na podstawie tych informacji, a także oświadczenia producenta potwierdzającego tą okoliczność, TDT będzie weryfikował te urządzenia, pod kątem możliwości przeprowadzania na nich badań technicznych wspominanej grupy urządzeń. Dopuszcza się, że urządzenie zostanie uznane za takie samo z technicznego punktu widzenia, także jeśli jedyną ingerencją w urządzenie był montaż np. nakładki do przeprowadzania badań technicznych jednośladów. Natomiast te urządzenia, których nowsze wersje różnią się technicznie od ich poprzedników, będą poddawane certyfikacji uzupełniającej, o której mowa w pkt. 3 komunikatu TDT z dnia 2 września 2010 roku, która potwierdzi, że można na nich przeprowadzać badania techniczne jednośladów, bądź ciągników rolniczych. http://www.piskp.pl/?k=aktualnosci&ads=jeden&nrs=1994 Cytuj
kyniutuning Napisano 25 Czerwiec 2011 Napisano 25 Czerwiec 2011 Witam panowie mam pytanie jaki jest zakres starych stacji podstawowych kontroli pojazdów jezeli ma wszystkie możliwe rozszerzenia czy może badać ciąniki rol powyżej 3,5 t i przyczepy rol Cytuj
Regan55 Napisano 25 Czerwiec 2011 Napisano 25 Czerwiec 2011 czy może badać ciąniki rol powyżej 3,5 t i przyczepy rol Nie...Wszystkie pojazdy o DMC do 3,5T.... Cytuj
kyniutuning Napisano 25 Czerwiec 2011 Napisano 25 Czerwiec 2011 kolego a jest jakaś podstawa prawna zabraniająca wykonywania badań tech ciągników rol powyżej 3.5 dzisiejsze nowe podstawowe maja ale dawniej dostawoło się te literki Cytuj
Regan55 Napisano 25 Czerwiec 2011 Napisano 25 Czerwiec 2011 ale dawniej dostawoło się te literki[/quote B-pojazdy o DMC do 3,5 T Jezeli przy tym miałeś T to chyba logiczne co mozesz robić i jaki masz zakrez uprawnień dla SKP.... Cytuj
adam1501 Napisano 25 Czerwiec 2011 Napisano 25 Czerwiec 2011 Witam panowie mam pytanie jaki jest zakres starych stacji podstawowych kontroli pojazdów Do 2015 roku takie jakie rozszerzenia posiadali. Cytuj
darkdog Napisano 25 Czerwiec 2011 Napisano 25 Czerwiec 2011 a powiedzcie mi panowie czy takie wynalazki jak auto-ident dla osobówek i cięzarówek naczepy i przyczepy to też trzeba mieć Cytuj
kyniutuning Napisano 25 Czerwiec 2011 Napisano 25 Czerwiec 2011 Kolego jeszcze jedno pytanie czy jak stacja ma literki ABCD to też nie może robić nic powyżej 3.5 t Cytuj
Regan55 Napisano 25 Czerwiec 2011 Napisano 25 Czerwiec 2011 czy takie wynalazki jak auto-ident dla osobówek i cięzarówek naczepy i przyczepy to też trzeba mieć Jezeli chcesz sobie ułatwic pracę to czemu nie.Mogę powiedziec ze się przydaje.Obowiazku posiadania nie ma. czy jak stacja ma literki ABCD to też nie może robić nic powyżej 3.5 t Oczywiście ze moze.... czy może badać ciąniki rol powyżej 3,5 t i przyczepy rol Moja pomyłka..... Ciagniki rolnicze -wszystkie... Cytuj
JANUSZ60 Napisano 25 Czerwiec 2011 Napisano 25 Czerwiec 2011 czy jak stacja ma literki ABCD to też nie może robić nic powyżej 3.5 t Są takie podstawowe i robią legalnie do końca 2015r. Cytuj
darkdog Napisano 25 Czerwiec 2011 Napisano 25 Czerwiec 2011 tzn auto-ident posiadam tylko ze z 2006 r czy należałoby zakupić nowe bo przygotowuję sie na kolejny odbiór na OSKP o zgrozo Cytuj
Regan55 Napisano 25 Czerwiec 2011 Napisano 25 Czerwiec 2011 czy należałoby zakupić nowe bo przygotowuję sie na kolejny odbiór na OSKP o zgrozo Nie masz obowiązku posiadania takiej"literatury"na SKP....Bynajmniej ja nie znam zadnego par.który mówi ze musisz posiadac... Cytuj
pentagram Napisano 25 Czerwiec 2011 Napisano 25 Czerwiec 2011 Nie masz obowiązku posiadania takiej"literatury"na SKP ale bardzo często się przydaje Cytuj
darkdog Napisano 25 Czerwiec 2011 Napisano 25 Czerwiec 2011 OKI wiem że to już było wałkowane wiele razy ale naco zwrócić szczegulną uwage na ponownej kontroli TDT na OSKP Cytuj
Regan55 Napisano 25 Czerwiec 2011 Napisano 25 Czerwiec 2011 ale bardzo często się przydaje Co napisałem deko wczesniej..... Cytuj
mswiderski09 Napisano 9 Marzec 2013 Napisano 9 Marzec 2013 We wtorek pojawi się u mnie TDT. Zauważyłem właśnie, że moje urządzenie GTO LASER do geometrii kół (rok produkcji 1996 - bardzo leciwe) nie posiada ważnej kalibracji. Zaciski mocujące od 12" do 20" mam. Czy musze jechać do Bydgoszczy i zrobić kalbirację na odbiór? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi