Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Z jakim komputerem zapoznałeś się pierwszy raz w życiu ?

Pierwsz spotkanie z komputerem ?  

50 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Piszcie jakie było Wasze pierwsze spotkanie z komputerem, czy było to coś wielkiego

Napisano

Najpierw w technikum na pracowni mieliśmy 386 (to było wtedy cudo), a w domu najpierw C-64, potem Amiga a długo po szkole pierwszy PC-et...

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

W moim przypadku rzeczywiście było to "coś wielkiego". A konkretnie, "to" potrzebowało oddzielnego pomieszczenia i miało objetość sporej szafy. To cudo techniki, szczytowe osiagnięcie krajów RWPG, nazywało się RIAD i zapoznałem się z "tym" na studiach.

Napisano

W LO była pracownia na Juniorach z ELWRO, a pierwszy własny to Atarii.

Piotr Barczuk

Napisano

mój pierwszy c-64 używałem go tylko do gier,teraz do gier mam playstation 2 dobra zabawka jak nie ma co robić z wolnym czasem :D

Napisano

Ja nie byłem takim pasjonatem - mój pierwszy raz przeżyłem z XT (1989) ...

Zegar 8MHz (?), Turbo, dysk twardy 10 MB, pamięć 640 kB, CD 1x ...

Nie wiem, czy dobrze pamiętam wszystkie parametry, ale aż tak bardzo się nie mylę :lol: Łza się w oku kręci !

Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)]

Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto.
Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]

Napisano

Ja pierwszy raz to w szkole zobaczyłem takie "cudo" Odra. To dopiero był sprzęt ! Zajmował pomieszczenie wielkości SKP :D

Napisano

C-64 oj kiedy to było?.przy wgrywniu gry z kasety oczywiście -to była dopiero majestria .

Napisano

"Pierwszy raz" to było z spestrum zx 81( klawisze na sensorach).Mieszkałem wtedy w Szczecinie a jechałem po niego aż do Olsztyna.To był "czad" aż łza się w oku kręci.

Napisano

pierwsze bylo ZX SPECTRUM z kultowym ladowaniem aplikacji przez kasety audio :D

pozniej generalnie laptop o architekturze 8086 (przed 286 :)

no coz.. a pozniej juz polecialo: 486 100 MHz DX

pentium II 300 MHz...

and so on...

Napisano

Mój pierwszy komp to Schneider Joyce. Jak na tamte czasy to jeden z mocniejszych komputerów. Miał aż 4Mhz! I 256 Kb pamięci.Przez całe wakacje jeździłem na Węgry sprzedawać badziewne zesawy skłądające się z szalika i czapki aby za zarobione pieniądze nakupować tam dezodorantów "Bac" i opylić je u nas. I za tę kasę kupiłem ten sprzęt, który jest obecnie mniej wydajny niż moja obecna kuchenka mikrofalowa.Potem cała seria Atari ST, TT, a na końcu Falcon. Był on lepszy od ówczesnego króla pc 486 ale jakoś nie przyjął się na rynku. A szkoda.

[ Dodano: 16-10-2005, 17:04 ]

...a obecnie posiadam coś takiego. Tylko się nie śmiać! Każdy ma jakies skrzywienie. Jeden fotografuje żonkile a inny.... ;)

joyce1.jpg.6cf8d2fa22ea572969f440dcd21569e8.jpg

DSCF4154.jpg.f90d63e170c939493b00e4ee99a77b6b.jpg

DSCF4116.jpg.eb48c0609d30fdd085f31a696b7136de.jpg

dz2.thumb.JPG.3c549be61ad577e58bc98692539bedc8.JPG

dz1.thumb.JPG.e944e008d89267b507f0c375edc6cd7e.JPG

• 5 weeks later...
Napisano

Zboooooooooooczenieeeeeeeeeeeec !!!! :D Najpierw perfidnie rozbiera kompa, potem ogląda gołe przewody :shock: a ana koniec ubiera go w przezroczyste ubranko :? . :D:D:D

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

Kiedy przytaszczyłem tę obudowę do domu to małżonka powiedziała albo ona albo ja i dzieci. Odbiło ci już kompletnie!"

Wybór był trudny. Ale cóż...

Po tygodniu mieszkania z teściami wróciła, i rodzina była w komplecie.

A ty Psuj się nie nabijaj.Pstrykaj te swoje żonkile.Kiedy moja połowica zabaczyła na forum diagnostów gościa ,który fotografuje kwiaty powiedziała " ten to przynajmniej porządny i romantyczny facet, nie tak jak ty" Tym samym masz u mnie przy najbliższym spotkaniu kilka gram Pb za free!!! :evil:;)

Napisano

Oglądając to urządzonko najwyżej zamieszczone śmiem twierdzić że czasami eksperymentujesz na procku i próbujesz zrobić z niego grzejnik :D

Napisano
Tym samym masz u mnie przy najbliższym spotkaniu kilka gram Pb za free!!!
:shock:

Dobrze że ostatnio zafundowałem sobie M4A1 i brytyjską kamizelkę kevlarową. Chociaż zasada jest "dwa strzały w pierś, jeden w głowę", to i kamizelka nie pomoże... :D:lol:

[ Dodano: Wto Paź 18, 2005 7:32 pm ]

Tym samym masz u mnie przy najbliższym spotkaniu kilka gram Pb za free!!!

Niska jakość bo robione telefonem :cry: ... To jak z tym Pb, poczęstyjemu się nawzajem ??? :twisted:

:mrgreen::D:mrgreen:

Napisano

No to ja wymiękam.Blefowałem. Moim jedynym uzbrojenim jest nóż kuchenny :?

No chyba, że dasz mi na chwilę potrzymać odbezpieczonego M16 8) Ale jeśli kolega pogrywa online w jakiegoś Counter-Strike'a Source to może wirtualnie będe mógł spełnić moją groźbę. ;)

Napisano

Muszę kiedyś przynieść na stację... i klienci będą grzeczniejsi...

• 5 weeks later...
Napisano
Ja pierwszy raz to w szkole zobaczyłem takie "cudo" Odra. To dopiero był sprzęt ! Zajmował pomieszczenie wielkości SKP :D

Też takie było moje pierwsze zetknięcie się z komputerem w TE. Duża sala, białe fartuchy i mieliśmy tylko pokazany i omówiony sprzęt co to jest i co to potrafi. Zapis na paskach perforowanych nawiniętych na duże szpule. Dotykać nie można było. To były czasy, ciekawe czy na Odrze były jakieś gierki?

:D Darek

Napisano
To były czasy, ciekawe czy na Odrze były jakieś gierki?

Gierek nie było. :( Ale co ciekawe jeden z tych komputerów jeszcze działa! Używa go wciąż terenowy oddział PKP w Ostródzie.

Napisano
Ale co ciekawe jeden z tych komputerów jeszcze działa! Używa go wciąż terenowy oddział PKP w Ostródzie.

Żartujesz sobie ? A co oni tym robią ?

Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)]

Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto.
Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]

Napisano

Pewnie oblicza dzienną stratę spółki PKP na przewozie towarów i jakie dotacje od państwa powinna otrzymywać kolej w związku ze swoją działalnością ;) A tak na poważnie to nie wiem. W każdym razie powinni udostępnić zwiedzającym pomieszczenie z tym sprzętem. Ja będę pierwszym zwiedzającym, który to cierpliwie będzie tłumaczył synowi, iż nie jest to dekoracja z filmów SF lat 50-tych.

• 9 years later...