Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Odstępstwo od warunków technicznych

mirek.g

Rekomendowane odpowiedzi

Ja miałem Matiza z odstępstwem od WT. W DR miał napisane "Odstępstwo od warunków technicznych nr ............ z dn. ...." i nie wiadomo było o co chodzi, co nie spełnia warunków dopiero w trakcie badania wyłapałem o co mogło chodzić. Potem poszukałem w necie i się potwierdziło że chodzi o spaliny :-P

Eeee - to nie było odstępstwo tylko decyzja zwalniająca - wiele pojazdów z końcówek serii je ma. Decyzja zwalniająca i odstępstwo to są dwie różne sprawy i nie należy ich mylić, choć w DR zależności od artysty (czyt. niedouczony pracownik WK) te wpisy mogą być nieraz podobne, czy nawet mylące.

Zarówno jedno i drugie ma być wpisane w DR - żadne zaświadczenia!

Decyzja zwalniająca i odstępstwo to są dwie różne sprawy

Widzisz ja też niedoszkolony,możesz to wyjaśnić.Decyzja zwalniająca to chyba np. urządzenie podlegające UDT lub TDT ? Dobrze kombinuję?

Normalnie nie poznaję kolegi... Chory? a może depresję masz? ;)

Może po dopalaczu :-D

Blakopowi chodzi chyba o to:

PoRD

Art. 69. 1. Producent lub importer nowych pojazdów są obowiązani wydać wyciąg ze świadectwa homologacji do każdego pojazdu, na którego typ wydano świadectwo homologacji, lub odpis decyzji zwalniającej pojazd z homologacji.

2. Wyciąg ze świadectwa homologacji lub odpis decyzji zwalniającej pojazd z homologacji przekazuje się właścicielowi pojazdu.

Słuchajcie - sprawa prosta: ja mogę kadzić - Wy nie :P

Decyzja zwalniająca to w zasadzie to samo co homologacja. Technicznie to nawet identycznie wyglądają te dokumenty. Podejrzewam, że na przełomie roków teraz też będziemy mieli z tym do czynienia (nowe emisje spalin itd.) - producent np. wykazuje, że ma jeszcze stara partie samochodów, nie łapiąca się już na nowe homologacje, ale np. udowodni, że zaczęto je montować jeszcze przy starych przepisach itd. Czyli takie końcówki serii, czy małe partie pojazdów, dla których nie opłaca się robić pełnych badań homologacyjnych (kiedyś to było do 400 pojazdów) i tym podobne sprawy są właśnie wypuszczane z decyzjami zwalniającymi i do rejestracji klient przedstawia wtedy odpis decyzji zwalniającej.

W DR jest wtedy wpis informujący o nr decyzji zwalniającej (w adnotacjach) - ale kiedyś różnie takie coś zapisywano.

Generalnie więc decyzja zwalniająca jest wydawana na pewną określoną grupę pojazdów, które zwalnia się z jakiegoś tam warunku technicznego, ale najczęściej z uwagi na zmianę (zaostrzenie) przepisów, anie na to, że pojazd rzeczywiście jest "nienormatywny".

Odstępstwo natomiast to indywidualna decyzja MI kierowana do konkretnego właściciela (pojazdu) zezwalająca mu na poruszanie się w sytuacji, gdy pojazd przekracza pewne dopuszczone normy techniczne lub założenia konstrukcyjne - i w tedy w DR jest adnotacja określająca o przekroczenie jakich parametrów chodzi.

Ale jak powtarzam - w poprzednim stanie prawnym sposób zapisu obu tych informacji był różnie interpretowany, a jak jeszcze artysta się pomylił to... ;)