Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich kolegów,

Interesuje mnie sytuacja w której przyjezdza klient na okresowe badanie techniczne i podczas porównania wpisów w dowodzie rejestracyjnym stwierdzam brak danych tj.: masa własna, dmc przyczepy z hamulce i bez hamulca itd.

Postępuje wówczas tak że robie badanie nie podbijam dowodu a wystawiam zaświadczenie z uzupelnionymi danymi i kieruje klienta do WK. A nastepnie po uzupenieniu klient przyjezdza i wbijam mu w dowod nastepny termin badania.

Chcialbym was sie zapytać czy robie to prawidlowo bo moj starszy kolega ze stacji mowi zebym wbijal w dowod i wystawial zaswiadczenie a czy klient pojdzie do WK to juz nie diagnosty sprawa.

Proszę o opinię jak robią to najlepsi z najlepszych :oops: przyplusuje troche.

Pozdrawiam

Napisano

Ja takie dane uzupełniam jak klient wymienia DR z powodu braku miejsca lub jakiegoś innego. Jak ma miejsce na stemple to nie robię nic. Tak mamy uzgodnione z WK co prawda tylko ustnie ale jak na razie nie ma z tym problemu.

Napisano
Ja takie dane uzupełniam jak klient wymienia DR z powodu braku miejsca lub jakiegoś innego. Jak ma miejsce na stemple to nie robię nic. Tak mamy uzgodnione z WK co prawda tylko ustnie ale jak na razie nie ma z tym problemu.

tak samo i u nas się robi

Napisano
bo moj starszy kolega ze stacji mowi zebym wbijal w dowod i wystawial zaswiadczenie a czy klient pojdzie do WK to juz nie diagnosty sprawa.

Twój kolega nie ma racji.Jezeli wystawiasz zaswiadczenie to robisz to tak jak napisałeś Ty..

[ Dodano: 07-11-2010, 22:26 ]

Ja takie dane uzupełniam jak klient wymienia DR z powodu braku miejsca lub jakiegoś innego.

A co zrobisz jak klient pójdzie najpierw do WK i wymieni DR/brak miejsca na stępel,itp/ i przyjedzie do Ciebie z PC a tam"maniana"w porównaniu do TZ....????

Napisano

Ja podobnie, co nie musi znaczyć, że dobrze ,,,

A co zrobisz jak klient pójdzie najpierw do WK i wymieni DR/

Twoim zdaniem w WK już nie muszą mieć mózgów ???

mogą chyba w takim przypadku wysłać na ustalenie brakujących danych, nie ???

Napisano
Twoim zdaniem w WK już nie muszą mieć mózgów ???

A czy ja tak napisałem...??? Mogą być wszystkie dane a starym DR ale np.niezgodne z TZ i co wtedy...???Czy to jest niemozliwe...???

Napisano

Ja podobnie, co nie musi znaczyć, że dobrze ,,,

Wydaje mi się że robiąc tak nie szanujemy własnej kieszeni - przecież jest w cenniku poz. 6.9 a za 60 zł.- uzupełnienie danych , dlaczego mamy z tego nie skorzystać

Napisano
mogą chyba w takim przypadku wysłać na ustalenie brakujących danych, nie ???

A nie zdarzyło Ci sie ze przyjechał z wymienionym juz DR i jednak coś tam jeszcze brakowało...Bo dla mnie juz nie jeden raz...

Napisano
A nie zdarzyło Ci sie ze przyjechał z wymienionym juz DR i jednak coś tam jeszcze brakowało...Bo dla mnie juz nie jeden raz

Wiela razy sie tak trafiało, np: Opel Zafira tydzień po wymianie DR ma w vinie VOL... zamiast V0L, brak G i brak O1 i O2. W niektórych WK nie uzupełnianie DR i przepisywanie błędów to normalka.

Napisano
DR ma w vinie VOL... zamiast V0L,

w dokumentach opla bardzo często można spotkać takie "kwiatki"

Napisano
A co zrobisz jak klient pójdzie najpierw do WK i wymieni DR/brak miejsca na stępel,itp/ i przyjedzie do Ciebie z PC a tam"maniana"w porównaniu do TZ....????

Po pierwsze WK na moim terenie nie wyrobi mu nowego DR przed badaniem gdy nie ma miejsca na wpis (wyśle na SKP) i potem dopiero po DR. Po drugie jak dostanie PC i zjawi się na OBT a dane w PC nie będą zgodne z TZ to wyprostuję tak żeby były zgodne z TZ, wiem że niektóre samochody mają różnice w wyciągach ze ŚH i tym co jest na TZ, ale już kilka tabliczek producenci wymienial :P W takich przypadkach gdy jest niezgodność zapisów w świadectwie i tabliczką znamionową dzwonią z WK że jest niezgodność tych danych które ja wpisałem z tym co jest w wyciągu ze ŚH a ja im mówię że takie dane są na tabliczce i ja nic na to nie poradzę, a ekstremalny przypadek jak jakimś dziwnym trafem ginie TZ po badaniu :x

Wydaje mi się że robiąc tak nie szanujemy własnej kieszeni - przecież jest w cenniku poz. 6.9 a za 60 zł.- uzupełnienie danych , dlaczego mamy z tego nie skorzystać

Staram się wychodzić frontem do klienta, szczególnie do stałego, ustalenie danych do DR nie wymaga jakiegoś wielkiego nakładu pracy z mojej strony co innego gdy wystawiasz DIP.

Opel Zafira tydzień po wymianie DR ma w vinie VOL... zamiast V0L

Wtedy dostaje N za niezgodność i poprawia wpis w DR.

brak G i brak O1 i O2

Olewam to. :P No chyba, że ma hak wówczas N w zaświadczenie wpisuję masy przyczep i do WK uzupełnić.

Napisano

Robię identycznie i też nie miałem z tego powodu problemów

Napisano
Wtedy dostaje N za niezgodność i poprawia wpis w DR.

To się równa wymiana przed chwilą wymienionego DR, ciekawe tylko na czyj koszt ???

Napisano
No chyba, że ma hak wówczas N w zaświadczenie wpisuję masy przyczep i do WK uzupełnić.

Możesz takie postępowanie czymś podeprzeć?

Napisano
To się równa wymiana przed chwilą wymienionego DR, ciekawe tylko na czyj koszt ???

Poprawiają w adnotacjach urzędowych :-P , a czy to tak ma być nie wiem, po korekcie w WK mam już poprawny więc nie wnikam dalej :)

Możesz takie postępowanie czymś podeprzeć?

Nie. Można byłoby to podciągnąc pod niezgodność zapisów w DR ze stanem faktycznym :lol: Ja tak to robię aczkolwiek czy jest to porawne nie wiem, nie miałem z tego powodu problemów jak dotąd :cool: i oby tak dalej. Z drugiej strony chyba tylko z jeden samochód taki miałem.

Napisano
Można byłoby to podciągnąc pod niezgodność zapisów w DR ze stanem faktycznym :lol:

Nie można podciągnąć tego pod niezgodność ponieważ fakt ciągnięcia przyczep nie wymusza ani nie nakłada obowiązku ustalania danych przyczep. Badanie techniczne "haka" stwierdza czy pojazd może ciągnąć przyczepy czy też nie a nie jakie może ciągnąć,a co za tym idzie nie ma nic wspólnego z masami przyczep tylko z masą zespołu pojazdów a takiego parametru nie ma w DR co skutkuje, że spacer klienta był nie potrzebny i nic nie wnoszący. :)

Napisano
ponieważ fakt ciągnięcia przyczep nie wymusza ani nie nakłada obowiązku ustalania danych przyczep

a wydawałoby się, że powinien ,,,

Napisano
a wydawałoby się, że powinien

Ale przepisy mamy takie jakie mamy :(

Napisano
Wiela razy sie tak trafiało, np: Opel Zafira tydzień po wymianie DR ma w vinie VOL... zamiast V0L, brak G i brak O1 i O2. W niektórych WK nie uzupełnianie DR i przepisywanie błędów to normalka.

Chyba W0L

Nie widziałem Opla, którego VIN zaczyna się od V0L :)

Napisano
Od V0L zaczczyna się Volkswagen

Volkswagen zaczyna się od WVW najczęściej ,,,

[ Dodano: 10-11-2010, 07:41 ]

Chyba W0L

Nie widziałem Opla, którego VIN zaczyna się od V0L

Bystrzak jesteś, ja tego nie zauważyłem ,,,

Napisano
ja tego nie zauważyłem ,,,

Janusz-wiesz jak to jest..W pewnym wieku....itd,itp... :x:D

Napisano
W pewnym wieku....itd,itp.

Myślę, że to rutyna,,, zresztą nawet prof. matematyki zapomni czasem ile jest 2 razy 2 ,,,

Napisano
janmarek napisał/a:

Od V0L zaczczyna się Volkswagen

Volkswagen zaczyna się od WVW najczęściej

JANUSZ60 ,to byl taki żart żeby rozluźnić atmosferę :D

Napisano
Chyba W0L

Nie widziałem Opla, którego VIN zaczyna się od V0L

V0L :cry: ; co nie zmienia faktu, że litera O w nr VIN nie występuje.