sebastian Napisano 7 Listopad 2010 Napisano 7 Listopad 2010 Witam wszystkich kolegów, Interesuje mnie sytuacja w której przyjezdza klient na okresowe badanie techniczne i podczas porównania wpisów w dowodzie rejestracyjnym stwierdzam brak danych tj.: masa własna, dmc przyczepy z hamulce i bez hamulca itd. Postępuje wówczas tak że robie badanie nie podbijam dowodu a wystawiam zaświadczenie z uzupelnionymi danymi i kieruje klienta do WK. A nastepnie po uzupenieniu klient przyjezdza i wbijam mu w dowod nastepny termin badania. Chcialbym was sie zapytać czy robie to prawidlowo bo moj starszy kolega ze stacji mowi zebym wbijal w dowod i wystawial zaswiadczenie a czy klient pojdzie do WK to juz nie diagnosty sprawa. Proszę o opinię jak robią to najlepsi z najlepszych przyplusuje troche. Pozdrawiam Cytuj
Qnick Napisano 7 Listopad 2010 Napisano 7 Listopad 2010 Ja takie dane uzupełniam jak klient wymienia DR z powodu braku miejsca lub jakiegoś innego. Jak ma miejsce na stemple to nie robię nic. Tak mamy uzgodnione z WK co prawda tylko ustnie ale jak na razie nie ma z tym problemu. Cytuj
mmiodzio Napisano 7 Listopad 2010 Napisano 7 Listopad 2010 Ja takie dane uzupełniam jak klient wymienia DR z powodu braku miejsca lub jakiegoś innego. Jak ma miejsce na stemple to nie robię nic. Tak mamy uzgodnione z WK co prawda tylko ustnie ale jak na razie nie ma z tym problemu. tak samo i u nas się robi Cytuj
Regan55 Napisano 7 Listopad 2010 Napisano 7 Listopad 2010 bo moj starszy kolega ze stacji mowi zebym wbijal w dowod i wystawial zaswiadczenie a czy klient pojdzie do WK to juz nie diagnosty sprawa. Twój kolega nie ma racji.Jezeli wystawiasz zaswiadczenie to robisz to tak jak napisałeś Ty.. [ Dodano: 07-11-2010, 22:26 ] Ja takie dane uzupełniam jak klient wymienia DR z powodu braku miejsca lub jakiegoś innego. A co zrobisz jak klient pójdzie najpierw do WK i wymieni DR/brak miejsca na stępel,itp/ i przyjedzie do Ciebie z PC a tam"maniana"w porównaniu do TZ....???? Cytuj
JANUSZ60 Napisano 8 Listopad 2010 Napisano 8 Listopad 2010 Ja takie dane uzupełniam jak klient wymienia DR z powodu braku miejsca lub jakiegoś innego. Jak ma miejsce na stemple to nie robię nic. Tak mamy uzgodnione z WK co prawda tylko ustnie ale jak na razie nie ma z tym problemu. Ja podobnie, co nie musi znaczyć, że dobrze ,,, A co zrobisz jak klient pójdzie najpierw do WK i wymieni DR/ Twoim zdaniem w WK już nie muszą mieć mózgów ??? mogą chyba w takim przypadku wysłać na ustalenie brakujących danych, nie ??? Cytuj
Regan55 Napisano 8 Listopad 2010 Napisano 8 Listopad 2010 Twoim zdaniem w WK już nie muszą mieć mózgów ??? A czy ja tak napisałem...??? Mogą być wszystkie dane a starym DR ale np.niezgodne z TZ i co wtedy...???Czy to jest niemozliwe...??? Cytuj
bieła Napisano 8 Listopad 2010 Napisano 8 Listopad 2010 Ja takie dane uzupełniam jak klient wymienia DR z powodu braku miejsca lub jakiegoś innego. Jak ma miejsce na stemple to nie robię nic. Tak mamy uzgodnione z WK co prawda tylko ustnie ale jak na razie nie ma z tym problemu. Ja podobnie, co nie musi znaczyć, że dobrze ,,, Wydaje mi się że robiąc tak nie szanujemy własnej kieszeni - przecież jest w cenniku poz. 6.9 a za 60 zł.- uzupełnienie danych , dlaczego mamy z tego nie skorzystać Cytuj
Regan55 Napisano 8 Listopad 2010 Napisano 8 Listopad 2010 mogą chyba w takim przypadku wysłać na ustalenie brakujących danych, nie ??? A nie zdarzyło Ci sie ze przyjechał z wymienionym juz DR i jednak coś tam jeszcze brakowało...Bo dla mnie juz nie jeden raz... Cytuj
danielg539 Napisano 8 Listopad 2010 Napisano 8 Listopad 2010 A nie zdarzyło Ci sie ze przyjechał z wymienionym juz DR i jednak coś tam jeszcze brakowało...Bo dla mnie juz nie jeden raz Wiela razy sie tak trafiało, np: Opel Zafira tydzień po wymianie DR ma w vinie VOL... zamiast V0L, brak G i brak O1 i O2. W niektórych WK nie uzupełnianie DR i przepisywanie błędów to normalka. Cytuj
zjc Napisano 8 Listopad 2010 Napisano 8 Listopad 2010 DR ma w vinie VOL... zamiast V0L, w dokumentach opla bardzo często można spotkać takie "kwiatki" Cytuj
Qnick Napisano 8 Listopad 2010 Napisano 8 Listopad 2010 A co zrobisz jak klient pójdzie najpierw do WK i wymieni DR/brak miejsca na stępel,itp/ i przyjedzie do Ciebie z PC a tam"maniana"w porównaniu do TZ....???? Po pierwsze WK na moim terenie nie wyrobi mu nowego DR przed badaniem gdy nie ma miejsca na wpis (wyśle na SKP) i potem dopiero po DR. Po drugie jak dostanie PC i zjawi się na OBT a dane w PC nie będą zgodne z TZ to wyprostuję tak żeby były zgodne z TZ, wiem że niektóre samochody mają różnice w wyciągach ze ŚH i tym co jest na TZ, ale już kilka tabliczek producenci wymienial W takich przypadkach gdy jest niezgodność zapisów w świadectwie i tabliczką znamionową dzwonią z WK że jest niezgodność tych danych które ja wpisałem z tym co jest w wyciągu ze ŚH a ja im mówię że takie dane są na tabliczce i ja nic na to nie poradzę, a ekstremalny przypadek jak jakimś dziwnym trafem ginie TZ po badaniu Wydaje mi się że robiąc tak nie szanujemy własnej kieszeni - przecież jest w cenniku poz. 6.9 a za 60 zł.- uzupełnienie danych , dlaczego mamy z tego nie skorzystać Staram się wychodzić frontem do klienta, szczególnie do stałego, ustalenie danych do DR nie wymaga jakiegoś wielkiego nakładu pracy z mojej strony co innego gdy wystawiasz DIP. Opel Zafira tydzień po wymianie DR ma w vinie VOL... zamiast V0L Wtedy dostaje N za niezgodność i poprawia wpis w DR. brak G i brak O1 i O2 Olewam to. No chyba, że ma hak wówczas N w zaświadczenie wpisuję masy przyczep i do WK uzupełnić. Cytuj
SZYMON-OSKP Napisano 8 Listopad 2010 Napisano 8 Listopad 2010 Ja takie dane uzupełniam jak klient wymienia DR z powodu braku miejsca lub jakiegoś innego. Jak ma miejsce na stemple to nie robię nic. Tak mamy uzgodnione z WK co prawda tylko ustnie ale jak na razie nie ma z tym problemu. Robię identycznie i też nie miałem z tego powodu problemów Cytuj
JANUSZ60 Napisano 8 Listopad 2010 Napisano 8 Listopad 2010 Wtedy dostaje N za niezgodność i poprawia wpis w DR. To się równa wymiana przed chwilą wymienionego DR, ciekawe tylko na czyj koszt ??? Cytuj
adam1501 Napisano 8 Listopad 2010 Napisano 8 Listopad 2010 No chyba, że ma hak wówczas N w zaświadczenie wpisuję masy przyczep i do WK uzupełnić. Możesz takie postępowanie czymś podeprzeć? Cytuj
Qnick Napisano 8 Listopad 2010 Napisano 8 Listopad 2010 To się równa wymiana przed chwilą wymienionego DR, ciekawe tylko na czyj koszt ??? Poprawiają w adnotacjach urzędowych , a czy to tak ma być nie wiem, po korekcie w WK mam już poprawny więc nie wnikam dalej Możesz takie postępowanie czymś podeprzeć? Nie. Można byłoby to podciągnąc pod niezgodność zapisów w DR ze stanem faktycznym Ja tak to robię aczkolwiek czy jest to porawne nie wiem, nie miałem z tego powodu problemów jak dotąd i oby tak dalej. Z drugiej strony chyba tylko z jeden samochód taki miałem. Cytuj
adam1501 Napisano 8 Listopad 2010 Napisano 8 Listopad 2010 Można byłoby to podciągnąc pod niezgodność zapisów w DR ze stanem faktycznym Nie można podciągnąć tego pod niezgodność ponieważ fakt ciągnięcia przyczep nie wymusza ani nie nakłada obowiązku ustalania danych przyczep. Badanie techniczne "haka" stwierdza czy pojazd może ciągnąć przyczepy czy też nie a nie jakie może ciągnąć,a co za tym idzie nie ma nic wspólnego z masami przyczep tylko z masą zespołu pojazdów a takiego parametru nie ma w DR co skutkuje, że spacer klienta był nie potrzebny i nic nie wnoszący. Cytuj
JANUSZ60 Napisano 9 Listopad 2010 Napisano 9 Listopad 2010 ponieważ fakt ciągnięcia przyczep nie wymusza ani nie nakłada obowiązku ustalania danych przyczep a wydawałoby się, że powinien ,,, Cytuj
danielg539 Napisano 9 Listopad 2010 Napisano 9 Listopad 2010 a wydawałoby się, że powinien Ale przepisy mamy takie jakie mamy Cytuj
elliot Napisano 9 Listopad 2010 Napisano 9 Listopad 2010 Wiela razy sie tak trafiało, np: Opel Zafira tydzień po wymianie DR ma w vinie VOL... zamiast V0L, brak G i brak O1 i O2. W niektórych WK nie uzupełnianie DR i przepisywanie błędów to normalka. Chyba W0L Nie widziałem Opla, którego VIN zaczyna się od V0L Cytuj
JANUSZ60 Napisano 10 Listopad 2010 Napisano 10 Listopad 2010 Od V0L zaczczyna się Volkswagen Volkswagen zaczyna się od WVW najczęściej ,,, [ Dodano: 10-11-2010, 07:41 ] Chyba W0LNie widziałem Opla, którego VIN zaczyna się od V0L Bystrzak jesteś, ja tego nie zauważyłem ,,, Cytuj
Regan55 Napisano 10 Listopad 2010 Napisano 10 Listopad 2010 ja tego nie zauważyłem ,,, Janusz-wiesz jak to jest..W pewnym wieku....itd,itp... Cytuj
JANUSZ60 Napisano 10 Listopad 2010 Napisano 10 Listopad 2010 W pewnym wieku....itd,itp. Myślę, że to rutyna,,, zresztą nawet prof. matematyki zapomni czasem ile jest 2 razy 2 ,,, Cytuj
janmarek Napisano 10 Listopad 2010 Napisano 10 Listopad 2010 janmarek napisał/a:Od V0L zaczczyna się Volkswagen Volkswagen zaczyna się od WVW najczęściej JANUSZ60 ,to byl taki żart żeby rozluźnić atmosferę Cytuj
danielg539 Napisano 10 Listopad 2010 Napisano 10 Listopad 2010 Chyba W0L Nie widziałem Opla, którego VIN zaczyna się od V0L V0L ; co nie zmienia faktu, że litera O w nr VIN nie występuje. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi