szymon99 Napisano 10 Listopad 2010 Napisano 10 Listopad 2010 Witam. Mam taką zagwozdkę, otóż planuje wykonanie przyczepy samochodowej, o wymiarach skrzyni 2,5 metra na 1,3 metra. Chcę żeby ona była dwusiowa. Wiem że taka przyczepa musi mieć już hamulec. Moje pytanie jest takie: Czy obie osie muszą być hamowane czy wystarczy tylko jedna? Jedną oś już mam hamowaną, firmy AL-KO o ładowności 1000KG, drugą chce kupić też AL-KO niehamowaną na 750KG. Zaczep z urządzeniem najazdowym mam do 1600KG. Przyczepa ma być rodzaju tandem i chciałbym żeby jej DMC było w przedziale 1000-1200 kg (jeszcze nie wiem). Powiem jeszcze że byłem na dwóch różnych stacja diagnostyczny które są mogą nabijać numery i każda mówi co innego. W jednej mówią że muszą być 2 osie hamowane, w innej że tylko jedna może. Więc jestem już zielony w tym temacie. Z góry dziękuje za odpowiedź. Cytuj
JACEK GUZ Napisano 10 Listopad 2010 Napisano 10 Listopad 2010 Mówi się że ma być przynajmniej jedna oś hamowana Cytuj
DARIO64 Napisano 10 Listopad 2010 Napisano 10 Listopad 2010 Mówi się że ma być przynajmniej jedna oś hamowana Nie tylko mówi ale i jest napisane 7. W przyczepie o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, przeznaczonej do ciągnięcia przezpojazd, którego dopuszczalna masa całkowita wynosi nie mniej niż 1,33 dopuszczalnej masy całkowitej przyczepy, dopuszcza się hamulec roboczy typu bezwładnościowego (najazdowy), działający co najmniej na koła jednej osi; warunek stosuje się również do przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 5 t, zarejestrowanej po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 1968 r. Cytuj
Jacdiag Napisano 10 Listopad 2010 Napisano 10 Listopad 2010 zobacz fabryczne przyczepy np http://www.ta-no.com.pl/ Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
szymon99 Napisano 11 Listopad 2010 Autor Napisano 11 Listopad 2010 No to dziękuję wszystkim za odpowiedź Mam jeszcze jedną sprawę która mnie nurtuje, odnośnie DMC tej przyczepy, Skoro mam dwie osie hamowana 1000KG, niehamowana 750KG, urządzenie najazdowe 1600KG to maksymalne DMC może być 1600 tak jak urządzenie najazdowe, czy nie większe niż 1000kg bo na tyle jest oś hamowana??? Z góry dziękuje i pozdrawiam. Cytuj
Qnick Napisano 11 Listopad 2010 Napisano 11 Listopad 2010 To jeszcze jedna kwestia jaką przyczepę hamowaną może pociągnąć pojazd za którym będziesz to woził Cytuj
szymon99 Napisano 11 Listopad 2010 Autor Napisano 11 Listopad 2010 To jeszcze jedna kwestia jaką przyczepę hamowaną może pociągnąć pojazd za którym będziesz to woził To to ja wiem, dlatego tak się zastanawiam na DMC między 1000kg a 1200kg. Chce żeby ta przyczepa była dosyć uniwersalna, więc DMC będzie w takim przedziale bo z tego co pamiętam to chyba już Punto 2 1,2 16V może ciągać przyczepę hamowaną o DMC 1000KG. Raczej ta przyczepa będzie ciągana przez duże kombi, vany i busy. Mi tylko chodzi czy istnieje taka możliwość żeby zarejestrować ja na 1200DMC???? Cytuj
Qnick Napisano 11 Listopad 2010 Napisano 11 Listopad 2010 Mi tylko chodzi czy istnieje taka możliwość żeby zarejestrować ja na 1200DMC???? Moim zdaniem istnieje. Widziałem już takie dwuosiowe przyczepy zarejestrowane powyżej 1600 kg które miały jedną oś hamowaną i nie były to Samy. Cytuj
Jackow Napisano 11 Listopad 2010 Napisano 11 Listopad 2010 Wszystko zależy od tego jakie wyjdą wyniki pomiarów skuteczności hamulca. Cytuj
szombi Napisano 17 Listopad 2010 Napisano 17 Listopad 2010 dwie sąsiednie osie oddalone od siebie o mniej niż metr to nadal jedna oś. Co z tym fantem?? większość przyczepek dwuosiowych ma w paierach jedna os 4 koła.Czy wtedy hamowane muszą być 4 koła czy 2 ?? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi