Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Ciężarowy Platforma przeróbka na Lawete

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam . Posiadam Iveco Cargo Platforme o ładownosci 10 T i chciałbym go przerobic na Pomoc ... wiem ze jest na forum duzo podobnych tematów ale nie znalazłem odpowiedzi na pytania , mam nadzieje ze ktos mi pomoze ...

a wiec :

1. Czy moge sam przerobic sobie pojazd a od firmy ktora przerabia wziasc tylko kwitek za zrobione najazdy ? poniewaz jest w WK wymagane zaswiadczenie o przeobce tak ?

2. Czy potrzebuje Rzeczoznawcy po tej przeróbce ?

3.Czy ktos robił juz cos takiego ? jak wyglada krok po kroku taka przeróbka ciezarowgo na specjalny ?

Napisano

1. Na ogół prac (a nie tylko na montaż najazdów) musisz mieć fakturę lub oświadczenie od firmy.

2. To diagnosta decyduje, czy będzie chciał rzeczoznawcy - KONKRETNY diagnosta u którego będziesz robił badanie i który się pod tym podpisze. Może, nie musi, więc pytania nie kieruj do ogółu, tylko na konkretną SKP.

Napisano

I czeka cię wycieczka na OSKP i tam Pan diagnosta postawi Tobie swoje wymagania.

Napisano

byłem na stacji ... diagnosta chce rzeczoznawcy opinie ... ciekawe jakie wymagania postawi rzeczoznawca ...

Ogólnie to mam nowy problem z zarejestrowaniem IVECO CARGO , było sprowadzone z Anglii , Zostało przerobione na lewą strone , Jest Opinia Rzeczoznawcy ,,, jest juz zrobiony Przegląd ... lecz wydział komunikacji żąda ZAŚWIADCZENIE OD PRODUCENTA ZE AUTO JEST PRZYSTOSOWANE DO TAKICH ZMIAN ... miał ktos taki problem ? Jak mam znalezc namiar do firmy Iveco aby mi wystawili takie zaświadczenie ?

Napisano
lecz wydział komunikacji żąda ZAŚWIADCZENIE OD PRODUCENTA ZE AUTO JEST PRZYSTOSOWANE DO TAKICH ZMIAN ...

Podparli to jakimś paragrafem?

Napisano

Ogólnie walka z wiatrakami.

Jak najbardziej nie maja prawa tego wymagać, ale weź się teraz miesiącami odwołuj...

Napisano

Acha .. W sumie to mozna powiedziec ze podważają słowo Rzeczoznawcy ? nie wiem sam co mam zrobic w tej sprawie bo żądają od producenta tego zaswiadczenia ... ze takie mają wymogi i nie zarejestrują inaczej , pogadam jeszcze z naczelnikiem Wk ...

Napisano
ze takie mają wymogi

Skoro mają takie wymogi to również powinni posiadać na nie odpowiednie paragrafy, idź do naczelnika i poproś o nie a jeżeli takowych nie ma to niech zrobią tak jak wskazują stosowne przepisy.

Napisano

a jezeli mają jakis paragraf ? to jestem w 4 literach ?

Napisano

Chyba tam jesteś odkąd masz auto z kierownicą po prawej stronie i chcesz je zarejestrować w Polsce :x

Napisano
a jezeli mają jakis paragraf ?

Nic mi nie wiadomo aby takowy istniał, żaden z naszych kolegów tu na naszym podwórku nie potwierdził istnienia takowego a są wśród nas również pracownicy WK, więc dopóki nie stracona nadzieja to walcz, bo jak się poddasz to na pewno będziesz w miejscu o którym wspominasz. Ku pokrzepieniu powiem Ci, że gdyby istniał taki to żadnego anglika byś nie zarejestrował w naszym kraju bo praktycznie każda marka, która zabierała głos w tej sprawie była przeciwna takim zmianom, czyli żaden z tych pojazdów nie powinien zgodnie z przepisami (jeżeli mówimy o istnieniu tego paragrafu) być zarejestrowany a jeżeli są to albo niezgodnie z przepisami albo takiego paragrafu nie ma.

Napisano

Ok.Dzieki za odpowiedz, oni mowili cos ze mają takie zasady wprowadzone ze potrzebne jest dla anglika oswiadczenie od producenta ... ale pojade w tygodniu i bede rozmawiał z naczelnikiem . Pozdrawiam i jeszcze raz dzieki .

Napisano

W 2007 r WK w Rykach nie chciał rejestrowac aut przerobionych z ruchu lewostronnego na prawostronny (nawet jedno z tych pism zamieszczone przez Daria jest skierowane do tego WK). Sielanka tego WK nie trwała zbyt długo bo wydział przegrał sprawę w sądzie z klientem gdyż bezprawnie żądał zaświadczenia od producenta pojazdu zezwalajacego na przebudowe pojazdu.

Napisano

acha ... no tak , mozna się sądzic , ale to wszystko trwa i nerwy ... kurde wymyslają sobie zeby ludzie mieli pod gorke , przeciez rzeczoznawca wystawił papiery ze jest przerobiony i przeglad jest ,,, co za ludzie . yh

Napisano

po pierwsze to trzeba było zrobic pierwsze BT juz jako lawete, odpadlo by Ci robienie BT + opis zmian + ewentualna opinia

Napisano

Czyli co ? proponujesz zrobic badanie techniczne jako laweta , do tego tez pewnie opinia rzeczoznawcy jest potrzebna ... a pozniej przerobic na pomoc drogową i jeszcze raz rzeczoznawca zeby był specjalny i na przegląd i dopiero go rejestrowac ?

Napisano

Już tłumacze

Jeśli do OBT przed 1 rejestracja przedstawiłby już przerobiony samochód to płaci tylko raz OBT+zmiany a czsami nawet tylko OBT gdyż diagnosta robi badanie "z natury" i opisuje to co przyjechało na badanie a nie to co jest w zagranicznych dokumentach. 2 przypadek to OBT przed 1 rej a nastepnie zmiany+OBT Czyli za OBT płaci dwa razy. Co na to WK to inna sprawa bo prawo jest jedno a interpretacje to jak komu pasuje. Wariant z jednym OBT bez zmian jest z życia wzięty (Jakiś rok temu) Niedawno pracowałem w firmie produkującej zabudowy pomocy drogowej więc temat troche znam. Inna rzecz że diagnosta może!!! ale nie musi podpierać się opiniom rzeczoznawcy.

Napisano

dobra a jak zrobiłem juz przeglad w polsce / Platforma .... to jak najlepiej by rozwiązac ten problem ? jezeli najpierw zrobilbym Badanie Techniczne na samą Lawete , to moge sam sobie ją przerobic ?? tez nie moge ? musi firma ... wiec chyba plepiej zrobic lawete z tego + wyposazenie pomocy i odrazu rzeczoznawca i dopiero BT ?? nie wiem , jak bedzie prosciej ?

Napisano
opisuje to co przyjechało na badanie a nie to co jest w zagranicznych dokumentach

Chyba żyjesz jeszcze w czasach "pierwszych badań" :) Teraz masz badanie okresowe i musisz brać zagraniczny DR pod uwagę - albo dajesz N jak będą niezgodności, albo opis zmian...

Napisano
Chyba żyjesz jeszcze w czasach "pierwszych badań"

Albo ma same z Belgii.

Napisano
Albo ma same z Belgii

Robie troche tych z Belgii i od kilku miesięcy wszystkie oprócz DR miały belgijski wyciąg z SH. Jak jekiś klient mi go nie dał to pytałem czy nie dostał razem z DR i okazuje się, że wszyscy dostają.