przemo603 Napisano 24 Listopad 2010 Napisano 24 Listopad 2010 Witam wszystkich! Mam takie a jestem laikiem w tej kwestii, więc proszę o pomoc osoby które miały styczność z tym tematem. Znalazłem okazyjnie samochód we Włoszech i chciałbym go przywieźć do PL, raczej na handel nie dla siebie. Auto miało by wracać na kołach... i tu jest problem bo wiemy jaka jest sytuacja ze zjazdówkami w IT i jaka cena ubezpieczenie (łącznie ok 400eu) a także ile trwa cała procedura z wyrejestrowaniem tam auta (nawet kilka dni). Myślę o takiej opcji - dogaduję się z Włochem żeby wrócić na jego tablicach, potem mu odsyłam. Ubezpieczenie można by załatwić w PL na 30 dni (55zl) na podstawie skanu umowy kupna sprzedaży. Tylko tu pytanie, mam odesłać mu tylko tablice? a dowód i certyfikat? tam chyba powinna być adnotacja o wyrejestrowaniu bez której u nas nie zarejestrują? No i w celnym oczywiście było by pytane o tablice i ubezpieczenie na jakim to auto przyjechało itd więc pewno lepiej było by wpisać że przyjechało na lawecie itd? Mam też matkę we Włoszech, która jest tam zameldowana i mogla by na swój Włoski adres wsiąść, ale czy to by coś pomogło? Tablice na pewno by zostały bo tam przechodzą razem z autem, ale ubezpieczenie i tak musiała by wykupić, a co z zarejestrowaniem w Polsce niewyrejestrowanego auta we Włoszech wtedy itd? Ma ktoś jakieś jeszcze pomysły? jakieś uwagi do tego co napisałem? bo napewno troche namieszałem. Pozdrawiam Cytuj
Psuj Napisano 24 Listopad 2010 Napisano 24 Listopad 2010 Ma ktoś jakieś jeszcze pomysły? Pojechać z lawetą? Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
przemo603 Napisano 24 Listopad 2010 Autor Napisano 24 Listopad 2010 Ma ktoś jakieś jeszcze pomysły? Pojechać z lawetą? Nie opłacalny interes... Cytuj
ketiw38 Napisano 24 Listopad 2010 Napisano 24 Listopad 2010 Podobno robią tak - we włoszech wyrejestrowują. Po drodze do włoch kupują w niemczech "wywozówki" i zakładają we włoszech. Wracają do domu. Cytuj
przemo603 Napisano 24 Listopad 2010 Autor Napisano 24 Listopad 2010 Podobno robią tak - we włoszech wyrejestrowują. Po drodze do włoch kupują w niemczech "wywozówki" i zakładają we włoszech. Wracają do domu. Słyszałem o tym sposobie, to jest firma która zajmuje się tablicami, wyślą do Włoch i na drugi dzień tablice są koszt 150eu http://www.zolte-tablice.pl/startseite.html narazi wysłałem do nich maila z pytaniem czy są w stanie mi wystawić tablice z terminem do przodu, tj zamawiam dzisiaj a tablice mam np. od 30.11 do 04.12. Ale zawsze to 150eu w plecy... Cytuj
Tomek D Napisano 24 Listopad 2010 Napisano 24 Listopad 2010 W Berlinie przy każdym większym placu z autami kupisz tablice bez problemu. Cytuj
przemo603 Napisano 24 Listopad 2010 Autor Napisano 24 Listopad 2010 W Berlinie przy każdym większym placu z autami kupisz tablice bez problemu. W tym problem że Berlin mam nie po drodze - jadę Słowacja, Austria, Wlochy I jeszcze jedno pytanie - jak auto będzie miało instalację gazową, to przejdzie u nas przegląd i wbiją do dowodu czy nie? Czy przed rejestracją trzeba robić teraz przegląd, jeżeli będzie miało aktualny włoski? podobno na auta powyżej 10 lat trzeba zrobić u nas? Cytuj
Jackow Napisano 24 Listopad 2010 Napisano 24 Listopad 2010 Jeśli chodzi o gaz to będziesz musiał zrobić w Polsce dozór techniczny na zbiornik gazu. Koszt ok 200 zł. Cytuj
Jacdiag Napisano 24 Listopad 2010 Napisano 24 Listopad 2010 musiał zrobić w Polsce dozór techniczny na zbiornik gazu. Koszt ok 200 zł. ważny na 5 lat lub wymienić na nowy zbiornik - ważny na 10 lat Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
DARIO64 Napisano 24 Listopad 2010 Napisano 24 Listopad 2010 ważny na 5 lat Z tym to różnie bywało dawali na rok ale i na 10 też. Cytuj
Jacdiag Napisano 24 Listopad 2010 Napisano 24 Listopad 2010 Znalazłem okazyjnie samochód we Włoszech i chciałbym go przywieźć do PL poczytaj ... http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?p=70049#70049 Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
Psuj Napisano 24 Listopad 2010 Napisano 24 Listopad 2010 I jeszcze jedno pytanie - jak auto będzie miało instalację gazową, to przejdzie u nas przegląd i wbiją do dowodu czy nie? U nas przejdzie jeśli jest w zagranicznym dowodzie wpisany montaż instalacji lub dwa paliwa. Jeśli dowód rejestracyjny wskazuje tylko na benzynę nie zalegalizujesz u nas tej instalacji, nawet dozór na zbiornik nie pomoże. Badań dodatkowych na gaz już nie ma, są tylko okresowe a do okresowego tego musi być gaz wpisany w dowód - zagraniczny również. Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
S.K.P-POZNAŃ Napisano 25 Listopad 2010 Napisano 25 Listopad 2010 są tylko okresowe a do okresowego tego musi być gaz wpisany w dowód - zagraniczny również. DR polski- klient "zapomniał" wpisać" gaz"wDR ,waznośc bt się skończyła, przyjechał na bt- to tez nie dostanie pozytywa i demontaż instalacji gazowej?? Cytuj
luket Napisano 25 Listopad 2010 Napisano 25 Listopad 2010 Ja daję pozytyw i dopisek że wbicie do dowodu po uzyskaniu wpisu w DR. Cytuj
S.K.P-POZNAŃ Napisano 25 Listopad 2010 Napisano 25 Listopad 2010 Ja daję pozytyw i dopisek że wbicie do dowodu po uzyskaniu wpisu w DR. Takie zaświadczenie widziałem z innej SKP (powiat) .-sprawdzając dokumenty "gazowe" Klient miał takie bt w zeszłym roku. U mnie był juz z pieczatką w DR -"gaz" Cytuj
Psuj Napisano 25 Listopad 2010 Napisano 25 Listopad 2010 DR polski- klient "zapomniał" wpisać" gaz"wDR ,waznośc bt się skończyła, przyjechał na bt- to tez nie dostanie pozytywa i demontaż instalacji gazowej?? U nas nie zrobimy mu badania (auto zarejestrowane w kraju), wyślemy do WK po wpis lub na demontaż instalacji (nie wiemy czy jest "legalna"). Jeśli się uprze N za niezgodność rodzaju paliwa zasilającego i braku wpisu w DR adnotacji o montażu. Przy zagranicznym to samo. Dz.U. 32 zał 9§ 10. Pojazd zasilany gazem może być używany po uzyskaniu odpowiedniej adnotacji w dowodzie rejestracyjnym przewidzianej odrębnymi przepisami. Powiem tak - auto zza granicy nie będzie miało wymaganych dokumentów do "nowego" wpisu w DR, dlatego jeżeli nie jest gaz uwzględniony w DR zagranicznym nie robimy badania bo znając życie WK może machinalnie przepisać to do naszego DR i wtedy na nas w największym stopniu spadnie odpowiedzialność w razie "W", "bo diagnosta dopuścił..." Tabelka z Dz.U155 nie wyczerpuje wszystkich możliwych niesprawności i usterek. Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
S.K.P-POZNAŃ Napisano 25 Listopad 2010 Napisano 25 Listopad 2010 U nas nie zrobimy mu badania (auto zarejestrowane w kraju), wyślemy do WK po wpis lub na demontaż instalacji pozwole się nie zgodzić z tą interpretacją. Klient zgłosił się na bt okresowe .W samochodzie zamontowany gaz ,a w DR nie ma wpisu,i jeszcze po terminie . Czyli jak twierdzisz demontaż instalacji.-nówka sztuka śmigana pare dni(sprawdziłem papiery) Wysłałem klienta do WK .Klient otrzymał skierowanie na bt -okresowe z gazem.Ja wykonałem wystawiłem zaświadzczenie że wszystko ok.Klientowi wpisano w WK "gaz" ,przyjechał do mnie -piecząteczka i ok. Tak to było bez kitu ,ale po co klienta ganiać ??? Co stoi na przeszkodzie zrobić okresówke z gazem ,wydać zaświadzczenie z"P" I odpowiednim opisem do WK po wpis "gaz ",a po uzupelnieniu wpisu na SKP po "pieczątke" Nie pierwszy raz spotykam się z takim postępowaniem SKP i WK Cytuj
Psuj Napisano 25 Listopad 2010 Napisano 25 Listopad 2010 Wysłałem klienta do WK .Klient otrzymał skierowanie na bt -okresowe z gazem. To jest trzecie wyjście. Co stoi na przeszkodzie zrobić okresówke z gazem ,wydać zaświadzczenie z"P" Przy krajowym aucie być może nic. Ale zagraniczniak na bank nie ma papierów na instalację i znając życie WK może machinalnie przepisać to do naszego DR i wtedy na nas w największym stopniu spadnie odpowiedzialność w razie "W", "bo diagnosta dopuścił..." Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
S.K.P-POZNAŃ Napisano 25 Listopad 2010 Napisano 25 Listopad 2010 Ale zagraniczniak na bank nie ma papierów na instalację I tu się zgadzamy. Ja się jeszcze nie spotkałem z zagranicznymi "homo" na montaz instalacji, i właśnie to przy sprawdzeniu zbiornika przez TDT i naszym badaniu nawet z wynikiem pozytywnym jest nie do zarejestrowania przez WK.(brak homo) A jak klient przedstawi takowe "homo"? Cytuj
DARIO64 Napisano 25 Listopad 2010 Napisano 25 Listopad 2010 A jak klient przedstawi takowe "homo"? Jak zechce to sobie poradzi przynajmniej jeszcze nie dawno dla niektórych nie był to problem. Cytuj
Regan55 Napisano 25 Listopad 2010 Napisano 25 Listopad 2010 Co stoi na przeszkodzie zrobić okresówke z gazem ,wydać zaświadzczenie z"P" I odpowiednim opisem do WK po wpis "gaz ",a po uzupelnieniu wpisu na SKP po "pieczątke" Nic...Dosłownie nic. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi