Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

na jak okres ważny jest certyfikat kalibracji ogranicznika prędkości

pytałem w kilku placówkach ITD nikt nie potrafił mi odpowiedzieć

słyszałem że na dwa lata ale nigdzie nie mogę tego potwierdzić

jeden z przewoźników twierdził że bezterminowo

fachowiec od ograniczników też nie wie

gdzie szukać podstawy prawnej

Napisano

Z tego co się dowiedziałem certyfikat jest ważny 10 lat natomiast nie mam poparcia tego w przepisach.

Napisano

Ja z kolei dowiedziałem się w firmie montującej, iż certyfikat jest wystawiony raz bezterminowo,

na pytanie gdzie tego szukać w przepisach , usłyszałem, że na stacjach diagnostycznych wiedzą ,,,

Napisano

Ogranicznik ważny jest bezterminowo, jednak w przypadku zerwania plomb (jeśli takowe są) lub utraty tabliczki pomiarowej i/lub zaświadczenia - traci ważność.

Tak samo podlega ponownej kontroli w przypadku przekroczenia dopuszczalnej prędkości - jeśli zostanie to np. zmierzone przez radar - choć z tego typu przypadkiem się nie spotkałem.

Kiedyś na uwaga pirat jechali Policjanci za zestawem, który śmigał 105km/h i skończyło się tylko mandatem i punktami :shock: o ograniczniku niestety nić nie wspomnieli - nawet ten głupkowaty :x narrator wymądrzał się niestety na temat łamanych przepisów, że niby za szybko :):x

Napisano
Ogranicznik ważny jest bezterminowo, jednak w przypadku zerwania plomb (jeśli takowe są) lub utraty tabliczki pomiarowej i/lub zaświadczenia - traci ważność.

Dokładnie, i to właśnie diagnosta powinien spowodować odnowienie ważności,,,

Przedstawiciel Lontexu ubolewa, ale nie ma dotychczas zapisu o regularnych przeglądach dlatego tak się to kręci ,,,

Pisałem tu już, że jechałem spory odcinek za Man-em z naczepą z prędkością 120 km/h ,,,

Napisano
Dokładnie, i to właśnie diagnosta powinien spowodować odnowienie ważności,,,

a możę jakieś §§ na to ...

oby znowu nie było po fakcie :razz: gdy taki "pośpieszny" rozwali jakiś autobus i zgine ileś niewinnych ...

:x

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano
a możę jakieś §§ na to ...

Dz U 155 poz 1232 Zał 1 Dział I 9.1.14

Napisano

o ile jest to możliwe :x;D

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano
o ile jest to możliwe :x

Cały wic na tym polega,,,a potem czytamy za co diagności tracą uprawnienia,,,

w tym kraju nigdy nie będzie normalnie ???

• 3 years later...
Napisano

Rzeczywiście, do tej pory, trudno było na podstawie istniejących przepisów określić ważność tabliczki ogranicznika prędkości i okresu ważności jego poświadczenia.

Jednak w DzU 996 w tabeli I poz. 7.10 pkt e, rozszerzono zapis nt. ważności tabliczki o wpis: "dane nieczytelne lub kalibracja nieważna"

Ten dopisek o ważności kalibracji, wprowadza nowe przypadki nieważności tabliczki.

Dane kalibracyjne, czyli w tym wypadku obwód toczny koła, zmieniają się i są obliczane każdorazowo przy legalizacji tachografu.

Jeżeli na tabliczce z tachografu i na tabliczce z ogranicznika są inne wartości obwodu koła i ew. stałej tachografu dla której poświadczono prawidłowość działania ogranicznika, to należy ją ponownie przeprowadzić.

Dlatego, przy każdej legalizacji tachografu, jeżeli obwód toczny koła, stała tachografu, przyjmuje inną wartość niż na tabliczce z ogranicznika, należy przeprowadzić sprawdzenie ogranicznika prędkości i wykonać dla niego nową tabliczkę z ważnymi wartościami kalibracyjnymi.

[ Dodano: 26-01-2014, 13:28 ]

Trochę się dziwię temu niskiemu zainteresowaniu tym tematem... :roll:

Sprawa ta jest dość istotna a temat poruszyłem z powodu ukarania przewoźnika przez połączoną kontrolę BAG z ITD za nieważne dane kalibracyjne na tabliczce z poświadczenia ogranicznika.

Kara 800 euro, jednak właściciel pojazdu pojawił się na SKP która przepuściła ten pojazd na OBT , domaga się teraz zwrotu pieniędzy od właściciela stacji za tę karę...

Napisano
Trochę się dziwię temu niskiemu zainteresowaniu tym tematem...

Jestem tego samego zdania. Każdego z nas może spotkać taka ..niespodziewajka".

Czy jest gdzieś dokładnie opisany ten przypadek. Bo w obecnej chwili możemy tylko dywagować co faktycznie się wydarzyło. Samo stwierdzenie "nieważności kalibracji"nic nie mówi. Kierowca mógł jechać "na magnesie" a magnesik był na niteczce, albo wyciągnął 13-bezpiecznik i efekt jest taki sam. Miałem kiedyś taki przypadek- na górze św ann kierowca puścił zestaw na luz- ITD goniło go przez 10 km za czym się zatrzymał - brakło tachografu - zatrzymany dowód za "niesprawny ogranicznik". LONTEX potwierdził, że ogranicznik działał prawidłowo, a wina spadła na kierowcę. Na głupotę nie ma lekarstwa

Napisano
Czy jest gdzieś dokładnie opisany ten przypadek.

To przypadek z życia wzięty, z relacji właściciela tego SKP, który właśnie boryka się z tym przypadkiem.

Napisano
jednak właściciel pojazdu pojawił się na SKP która przepuściła ten pojazd na OBT , domaga się teraz zwrotu pieniędzy od właściciela stacji za tę karę...
"Pretensje do garbatego że ma dzieci proste". Jak mnie takie przypadki wkurzają. A on co- małe dziecko? Nic nie wiedział? :-x
Napisano
Jak mnie takie przypadki wkurzają. A on co- małe dziecko? Nic nie wiedział? :-x

Najpewniej, gdyby co do czego, to byłby pierwszym, który by protestował przeciwko nowemu pomiarowi i wykonaniu nowej tabliczki OP 8)

• 5 years later...
Napisano

Dobra dobra, temat się odświeżył, nadal aktualny, może akurat ktoś będzie potrzebował tej informacji to sobie przeczyta. Przynajmniej nie zginie ?