Fredek Napisano 8 Styczeń 2011 Napisano 8 Styczeń 2011 Witam szanowne grono diagnostów i nie tylko , na wstępie pragnę się przywitać jako debiutant na forum my name is Fredek ,może to nie przystoi tak na początek z pytaniem, ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na nie. Sprawa która mnie nurtuje to lokalizacja vinu w autobusach, czy ktoś z diagnostów na forum może podać link do strony , adres , publikację , katalog gdzie znajdują się cechy identyfikacyjne w autobusach (podstawowe modele ). Pytanie swoje kieruję ponieważ przygotowuję się do egzaminu na autobusy 100km/h , było by trochę głupio stanąć przed Panem z komisji i polegnąć na identyfikacji pojazdu, jeśli chodzi o autobusu to nigdzie nic nie znalazłem, nie wiem oczywiście jaki będzie na egazminie praktycznym jeśli do niego dojadę .Myślę że forum Norcom to jedyna moja deska ratunku. Proszę o choć małą pomoc , wiem że piwko się za pomoc należy Cytuj
Qnick Napisano 8 Styczeń 2011 Napisano 8 Styczeń 2011 Sprawa która mnie nurtuje to lokalizacja vinu w autobusach Witam Cię i życzę powodzenia na egzaminie. A co do numeru VIN w autobusach to nie jest taka prosta sprawa bo autobusy maja numer umieszczony w różnych miejscach. Podam Ci takie przybliżone lokalizacje które sprawdzam jak mam problemy ze znalezieniem : 1. Komora silnika po prawej stronie lub poprzeczka dolna ta na której opiera się klapa silnika (dotyczy przeważnie autobusów polskiej produkcji tj. Jelcz, Autosan. Solaris itp.) 2. Rama strona prawa w okolicy koła przed lub za kołem 3. Rama strona prawa ale nabity od dołu widoczny z kanału (Scania0\ 4. Rama część przednia na jednej z poprzeczek (MAN'y ale nie wiem czy wszystkie) A tak poza tym to czasem trzeba szukać i szukać i jeszcze raz szukać aż się znajdzie A co do tabliczki znamionowej to najczęściej w środku po prawej stronie gdzieś w okolicy stopnia przy wejściu, albo nawet nad miejscem kierowcy na przedniej ścianie autobusu jak się człowiek przyjrzy to ciężko nie zauważyć. A rada praktyczna jak Ci się uda nie wejść jako pierwszy na egzamin to po prostu zapytaj tego który wyjdzie gdzie jest VIN w tym konkretnym autobusie Poeodzenia Cytuj
Janusz1971 Napisano 8 Styczeń 2011 Napisano 8 Styczeń 2011 Ne egzaminie zawsze jest czas żeby pooglądać samochody postawione na stacje zanim zacznie się egzamin.Przeważnie razem z pojazdami są kierowcy tych samochodów i chętnie udzielają wszelkich informacji dotyczacych konkretnych aut. Powodzenia Cytuj
JANUSZ60 Napisano 8 Styczeń 2011 Napisano 8 Styczeń 2011 kierowcy tych samochodów i chętnie udzielają wszelkich informacji Zmieniłbyś zdanie, gdybyś trafił na pewnego kierowcę autobusu w Krakowie ,,, Cytuj
Janusz1971 Napisano 8 Styczeń 2011 Napisano 8 Styczeń 2011 A ja właśnie w Krakowie zdawałem i kierowca autobusu opowiedział nam cała historie swojego auta,pokazał papiery,praktycznie wiedział o co konkretnie przy tym autobusie pytają i wyśpiewał jak na przesłuchaniu Cytuj
JANUSZ60 Napisano 8 Styczeń 2011 Napisano 8 Styczeń 2011 Są Ludzie i ludzie ,,,po prostu ,,,jest ich tam więcej niż jeden ,,, Cytuj
Janusz1971 Napisano 8 Styczeń 2011 Napisano 8 Styczeń 2011 W Krakowie jest też bardzo miły właściciel stacji na której odbywa się egzamin,zawołał nasz wszystkich i w ekspresowym tempie przybliżył nam wszelkie MINY jakie serwują egzaminatorzy,wiedział który samochód co powinien mieć (abs,zwalniacz itd ). Cytuj
Fredek Napisano 8 Styczeń 2011 Autor Napisano 8 Styczeń 2011 To było by piękne mieć możliwość konsultacji z kierowcą lub właścicielem stacji przed egzaminem praktycznym, jednak wolę nastawić się na możliwość korzystania z własnych sił, nigdy wcześniej nie miałem okazji sprawdzać numerów właśnie w żadnym autobusie, stąd u mnie ten znak zapytania. Dziękuję koledzy za cenne wskazówki , to duża pomoc , jeśli jeszcze ktoś ma coś to podpowiedzenia to bardzo proszę , widać że na diagnostów z forum można liczyć , oj piwo będzie się lało Cytuj
sebastian Napisano 9 Styczeń 2011 Napisano 9 Styczeń 2011 Ja zdajac egzamin tak wlasnie zrobilem jak koledzy tutaj opisuja, zanim zaczal sie egzamin praktyczny rozmawialem z kierowcą (moj przypadek to zestaw ADR)- opowiedzial mi wszystko co gdzie i jak wyglada, gdzie jest zwalniacz, abs itd. pokazal cale dokumenty adr. wiec polecam sie poprostu zapytac kierowcy- mysle ze jak bedzie normalny czlowiek to powie wszystko Cytuj
Fredek Napisano 10 Styczeń 2011 Autor Napisano 10 Styczeń 2011 Okey chłopaki to trochę będę bardziej spokojny w takiej sytuacji , nie miałem pojęcia jak ten praktyczny wygląda. W takim razie rozdaję parę kufli, dzięki szczególne dla Qnicka. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi