Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy ciężarówka może mieć szyby boczne tylne

Przepraszam, że pytaniem na pytanie ale czy kombi jako ciężarówka ma boczne szyby? Ma, a skoro ma to znaczy, że można. Bez wnikania w przepisy, skoro otrzymało homologacje to spełnia wymagania, chyba że homologacja została wydana po polsku to może być różnie i wówczas trzeba by było grzebać w przepisach.

Czyli, żeby przerobić Partnera z 2005r. z osobowego na ciężarowy.

Najpierw trzeba zajrzeć do świadectwa homologacji co to za podrodzaj, jeżeli spełniający zapisy podatkowe to do dzieła z zastrzeżeniem spełnienia wymagań z warunków technicznych (ładowność, przegroda...).

Napisano
4.oraz przede wszystkim wyciąg ze świadectwa homologacji. Jeżeli tam jest wpisany van lub wielozadaniowy i wszystkie powyższe warunki są spełnione to wtedy może być przerobiony z osobowego na ciężarowy.

to są wymagania dla uzyskania VAT-1

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano

i tylko wtedy można go przerobić na ciężarowy gdy jest vanem lub wielozadaniowym. :)

Napisano

Ok trochę jaśniej. No z tymi szybami to trochę przesadziłem, ale bardzo obrazowo mi to wyjaśniłeś dzięki.

Napisano
Jeżeli tam jest wpisany van lub wielozadaniowy
to są wymagania dla uzyskania VAT-1
i tylko wtedy można go przerobić na ciężarowy gdy jest vanem lub wielozadaniowym.

Chłopaki ,,, albo , albo ,,, bo teraz to ja Was nie rozumiem ,,,,

Napisano

Tak z ciekawości?

Jeżeli przyjedzie klient na VAT... i w dowodzie nie ma wpisane VAN lub Wielozadaniowy, to prosicie gio o dostarczenie świadectwa Homologacji?

Napisano

Nie wiem czy się nie mylę ale VAN lub wielozadaniowy jest wymgany do wpisu VAT-1 tak więc można zrobić z osobówki ciężarowy ale aby na ciężarowy dostać VAT-1 potrzebny jett zapis "wielozadaniowy" lub VAN a to powoduje przeróbkę bezcelową Co więcej jeśli pojazd inny niz van czy wielozadaniowy ma wpis VAT-1 to można od niego odliczać VAT ale jeśli zmieni właściciela to już wpisu VAT-1 nie otrzyma i tym samym straci prawo odliczania podatku VAT

Napisano

Ten to na pewno wielozadaniowy :D ,żeby maluchy mogły powiedzieć co woziły. :D

Napisano

Ale wg. napisu nad zdięciem to furgon i niech spada :-P

ale jeśli zmieni właściciela

VAT - jakiśtam jest wydawany na firmę lub osobę nawet jeżeli nr. rejestracyjny się nie zmienia, i księgowość musi mieć w aktach, że ten pojazd spełnia warunki niezależnie od tego, że wcześniej już je spełniał na inną firmę.

Napisano
Tak z ciekawości?

Jeżeli przyjedzie klient na VAT... i w dowodzie nie ma wpisane VAN lub Wielozadaniowy, to prosicie gio o dostarczenie świadectwa Homologacji?

Jeżeli w grę wchodzi VAT-1 to dostanie przysłowiowego kopa bo w DR nie ma adnotacji o podrodzaju pojazdu. Jest rodzaj i przeznaczenie a do pełni szczęścia potrzeba podrodzaju, którego tam nie uświadczysz.

• 3 weeks later...
Napisano

wczoraj miałem chętnego na taką przeróbke. Terenówka sprowadzona z Danii, dmc 2550 i ład. 675kg. 2 miejsca. W tłumaczeniu dowodu rej jest tylko napisany rodzaj poj. (dostawczy ?) bez liczby miejsc. Klient chce 5 miejsc i ciężarowy. Sa oryginalne miejsca kotwiczenia pasów i siedzen, ładowność też duża więc chyba nie ma przeciwskazań?

Napisano
ładowność też duża więc chyba nie ma przeciwskazań?

Podstaw do wzoru Lisiaka i sprawdź. Jak da rade nie widzę problemu.

Napisano
Terenówka sprowadzona z Danii, dmc 2550 i ład. 675kg. 2 miejsca.

Mialem cos podobnego z Belgii....Ledwie,ledwie ale sie załapało.... ;)

Napisano
ładowność też duża więc chyba nie ma przeciwskazań?

Podstaw do wzoru Lisiaka . Jak da rade nie widzę problemu.

Że tak dyskretnie się zapytam ,co to znaczy.

Napisano

Tak myślałem że to o ten wzór chodzi ,lecz nie wiedziałem że tak się nazywa :x . Dzięki .

Napisano

na podstawie chyba tego wzoru ITS opracowało tabelkę i wg niej dla 5 miejsc min ładownośc powinna wynosic 619kg a dla tego samochodu jest to 675kg.

Napisano

na podstawie chyba tego wzoru ITS opracowało tabelkę i wg niej dla 5 miejsc min ładownośc powinna wynosic 619kg a dla tego samochodu jest to 675kg.

357 kg + 5 x 68 = 697 kg z tego wynika ,ż e nie pasuje do tego wzoru. A swoja drogą skąd ten wzór w jakim jest dzienniku ?