arafal25 Napisano 26 Styczeń 2011 Napisano 26 Styczeń 2011 moje pytanie brzmi tak - mam klienta który posiada dwa samochody asenizacyjne jeden z nich zarejestrowany w polsce jako ciężarowy - asenizacyjny ( stary DR ) a drugi sprowadzony zza granicy , i czy jest jakaś możliwość przerejestrowania/zarejestrowania tych pojazdów jako pojazdy specjalne-przewóz nieczystości płynnych??????????????????? Cytuj
luk Napisano 26 Styczeń 2011 Napisano 26 Styczeń 2011 Dz. U. 2003 Nr 192 poz. 1878 Załącznik nr 4 KLASYFIKACJA POJAZDÓW - 06. samochód ciężarowy - 04. pojemnik - 205. asenizacyjny Cytuj
markes30 Napisano 26 Styczeń 2011 Napisano 26 Styczeń 2011 Zmieniły się przepisy. -Wszystkie zarejestrowane na starych przepisach jeżdżą jako specjalne. (do zezłomowania) -Wszystkie obecnie sprowadzone lub zabudowane kwalifikujemy jako ciężarowe. j/w. Cytuj
blakop Napisano 26 Styczeń 2011 Napisano 26 Styczeń 2011 -Wszystkie zarejestrowane na starych przepisach jeżdżą jako specjalne. (do zezłomowania) No właśnie - ale biorąc pod uwagę dzisiejsze podejście do UE i zrównania zasad, to gdzie jest napisane, że zarejestrowany za granicą się pod to nie łapie? Cytuj
markes30 Napisano 26 Styczeń 2011 Napisano 26 Styczeń 2011 No właśnie - ale biorąc pod uwagę dzisiejsze podejście do UE i zrównania zasad, to gdzie jest napisane, że zarejestrowany za granicą się pod to nie łapie? Zróbmy 2 założenia: 1 Sprowadzony asenizacyjny z wpisem w DR ciężarowy - klasyfikujemy w/g naszej klasyfikacji jako ciężarowy. 2. Sprowadzony asenizacyjny z wpisem w DR specjalny - co prawda nie spotkałem ale postępujemy analogicznie jak z niemieckim motorowerem 125 ccm - dostosowujemy do naszej klasyfikacji. Nie ma na to konkretnego przepisu jedynie zalecenie ustne bodajże p. Króla z MI by klasyfikować jako ciężarowy. Cytuj
blakop Napisano 27 Styczeń 2011 Napisano 27 Styczeń 2011 A zaraz za nim wjeżdża na OBT asenizacyjny z... Bydgoszczy z 1999 r. z wpisem specjalny - i co? Jestem skłonny się zgodzić ze stosowaniem naszej klasyfikacji w starym systemie prawnym. Teraz wszystko to badania okresowe pojazdów zarejestrowanych, z dowodami rejestracyjnymi i z konkretnymi wpisami w tych DR... Cytuj
duchu Napisano 27 Styczeń 2011 Napisano 27 Styczeń 2011 W miom powiecie nastała moda na sprowadzanie aut specjalnych pomocy drogowej, w nadwoziu osobowym , na ogół nowym lub prawie nowym , baaardzo drogim. Oczywiscie zadnych zmian nie widać.Ciekawi mnie tylko kto im to podbił. Cytuj
JANUSZ60 Napisano 27 Styczeń 2011 Napisano 27 Styczeń 2011 moda na sprowadzanie aut specjalnych pomocy drogowej, w nadwoziu osobowym Bo Polak jest tak chytry, że aż głupi ,,, Ciekawi mnie tylko kto im to podbił. Diagności ,,, Cytuj
danielg539 Napisano 27 Styczeń 2011 Napisano 27 Styczeń 2011 Diagności ,,, Ja myslałem, że pocztowcy Cytuj
Psuj Napisano 27 Styczeń 2011 Napisano 27 Styczeń 2011 Diagności ,,, Ja myslałem, że pocztowcy Nie oszukujmy się, przy naszych zarobkach pokusa łatwego pieniądza jest wielka. i niestety wielu jej ulega... Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
Jacdiag Napisano 27 Styczeń 2011 Napisano 27 Styczeń 2011 moda na sprowadzanie aut specjalnych pomocy drogowej, w nadwoziu osobowym Bo Polak jest tak chytry, że aż głupi ,,, Ciekawi mnie tylko kto im to podbił. Diagności ,,, z innego tematu ... a może "importer" ma w walizce przenośne biuro TUV lub Dekra i ... I wszyscy są zadowoleni. Nikt nie będzie pisał pism do RFN dlaczego tam diagności źle pracują. Od 3 lat dzialam jako firma zajmujaca sie przerobianiem samochodow zmiana DMC nawet gdy samochod juz jest zarejestrowany w polsce. Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
zjc Napisano 27 Styczeń 2011 Napisano 27 Styczeń 2011 cytat "prosta sparwa dla kogos kto zna sie w przepisach niemieckich i ma znajomosci na stacjach diagnostycznych. Mieszkam od 12 lat w niemczech i zapoznalem sie dokladnie z prawem rejestracji przerobkami i sprowadzaniem samochodow. " bez komentarza Cytuj
wojtek1k Napisano 3 Luty 2011 Napisano 3 Luty 2011 a dlaczego np A8 nie może być pomocą drogową - jeżeli spełnia wymagania paragrafu 38 to wg mnie może. ale po co tak kombinować - lepiej 508 pogotowie techniczne (akumulator ze stara w bagaju + szelki i już jest ok) ostatnio szukałem warunków technicznych dla pogotowia technicznego i nie znalazłem Cytuj
rurek777 Napisano 3 Luty 2011 Napisano 3 Luty 2011 508- pogotowie techniczne/warsztat [ Dodano: 03-02-2011, 17:00 ] a warsztat to stół imadło szafka narzędziowa Cytuj
wojtek1k Napisano 3 Luty 2011 Napisano 3 Luty 2011 ok - ale gdzie jest napisane że mam mieć stół imadło itp, samochód pomoc drogowa jest opisany, a pogotowie techniczne? Cytuj
Psuj Napisano 3 Luty 2011 Napisano 3 Luty 2011 a pogotowie techniczne? 508- pogotowie techniczne/warsztat A jak to sobie wyobrażasz? Warsztat co ma na wyposażeniu akumulator, kable i klucz do kół? Kombinatorka i tyle... Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
blakop Napisano 3 Luty 2011 Napisano 3 Luty 2011 Kombinatorka i tyle... No niestety, ale takie przepisy... Zresztą na upartego jakieś imadełko z uchwytem tez do bagażnika wlezie w drugą stronę - to co - w starym żuku wystarczy imadło na pakę zarzucić, żeby specjalny mieć? kolega ma racje - w naszych przepisach nie ma cienia wymagań dla takiego pojazdu... Więc ludzie to wykorzystują... Pełna uznaniowość... Ty mówisz że imadło... A skąd Ci się wzięło to imadło? Dlaczego akurat imadło? A może frezarka? A może biorąc pod uwagę obecną technologie to więcej z laptopem i sterownikami przy aucie zdziałasz, niż z tym imadłem? Poza tym pogotowie techniczne nie musi dotyczyć wyłącznie spraw motoryzacyjnych - co z pogotowiem kanalizacyjnym, gazowym itd? A dlaczego by nie pogotowie techniczne dla sieci komputerowych? Laptop w bagażnik, jakiś serwer, trochę przewodów, skrętek i innych gadżetów i już śmigam pogotowiem technicznym!! Cytuj
Tomek D Napisano 3 Luty 2011 Napisano 3 Luty 2011 A dlaczego by nie pogotowie techniczne dla sieci komputerowych? Laptop w bagażnik, jakiś serwer, trochę przewodów, skrętek i innych gadżetów Tu bym wymagał kwity na legalność oprogramowania. Cytuj
blakop Napisano 3 Luty 2011 Napisano 3 Luty 2011 Tu bym wymagał kwity na legalność oprogramowania. Ale bez imadła, tak? Cytuj
wojtek1k Napisano 4 Luty 2011 Napisano 4 Luty 2011 a pogotowie techniczne? 508- pogotowie techniczne/warsztat A jak to sobie wyobrażasz? Warsztat co ma na wyposażeniu akumulator, kable i klucz do kół? Kombinatorka i tyle... a dlaczego kombinatorka??? przyjeżdza z zagranicy na "pierwsze" i ma wpisane w DR "warsztat" i jest to np A8 i co kolego powiesz klientowi - że mu nie zrobisz badania - a on się spyta dlaczego? przecież mam imadło, laptopa, kabelek , ale tak właściwie to nawet tego nie muszę mieć, bo gdzie to jest napisane, że ma być? Cytuj
Arton Napisano 4 Luty 2011 Napisano 4 Luty 2011 po naszym kraju jeżdżą tysiące samochodów z kluczami, laptopami, pędzlami malarskimi, wyrzynarkami, piłami, kabelkami i może nawet z imadłem i sa to zwykłe osobowe. Cytuj
waga50 Napisano 4 Luty 2011 Napisano 4 Luty 2011 po naszym kraju jeżdżą tysiące samochodów z kluczami, laptopami, pędzlami malarskimi, wyrzynarkami, piłami, kabelkami i może nawet z imadłem i sa to zwykłe osobowe............ale mogą być specjalne. Prawda Cytuj
JANUSZ60 Napisano 10 Luty 2011 Napisano 10 Luty 2011 Sprowadzony z Niemiec pojazd ze zbiornikiem i pompą do betonu,,, Z tłumaczenia nie wynika, że jest ciężarowy lecz "pojazd do produkcji betonu" Jak go można zarejestrować jako ciężarowy czy specjalny ??? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi