Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

to "aż" 9,6 minuty na pojazd :x

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

• Odpowiedzi 119
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• DARIO64

13

• adam1501

9

• danielg539

9

• pentagram

8

Napisano
No ja takie stacje znałem że w 8 godzin to potrafił jeden diagnosta 50 badań zrobić.

Ja znam taki przypadek, że za zrobienie 22, czy 23 BT w przeliczeniu na jednego diagnostę na 8 godzin starosta odebrał uprawnienia tym diagnostom.

Moim zdaniem nie można samodzielnie wykonać OBT samochodu osobowego bez gazu w czasie krutszym niż 30 min. Wykonanie 20 OBT podczas 8 godzinnego dnia pracy powinno kończyć się dla diagnosty zatrzymaniem uprawnień.

Napisano

Wiadomo zależy jeszcze od rodzaju pojazdu - np. z ADR schodzi dłużej. U mnie średnio osobówka bez gazu ok. 25 min. :D

Napisano
Wykonanie 20 OBT podczas 8 godzinnego dnia pracy powinno kończyć się dla diagnosty zatrzymaniem uprawnień.

A jezeli ma do pomocy 2 osoby to tez tak dumasz.... :?:

Napisano

W czasie krutszym niż 30 min.

A za błędy to co powinno się dostać....?

Napisano
A za błędy to co powinno się dostać....?

Wydłórzenie czasu na badanie ,,,

Napisano
A jezeli ma do pomocy 2 osoby to tez tak dumasz....

Badanie techniczne wykonuje zatrudniony na stacji uprawniony diagnosta a nie jego pomocnik. Pomocnik na SKP może co najwyżej posprzatać halę albo otwierać i zamykać bramę, czy wystawiać faktury. Zdaję sobie sprawę, że na wielu SKP sprawa pomocnika diagnosty wygląda troche inaczej ale to diagnosta powinien badać pojazdy a nie jego pomocnik.

Napisano
czy wystawiać faktury

nawet do tego można by się doczepić ,,,

Napisano
nawet do tego można by się doczepić

Tak, bo należało by się zastanowić, czy potrafi prawidłowo korzystać z cennika BT.

Napisano

Nie mówiąc o fabrykach Skp, gdzie pani w biurze robi wpisy w DR ,,,

Napisano
Badanie techniczne wykonuje zatrudniony na stacji uprawniony diagnosta a nie jego pomocnik.

danielg539, -chyba nie sadzisz ze ja idę na piwo a pomocnik działa sam.Od poczatku do końca jestem przy OBT i ja podejmuje decyzję.Tylko czy taki pomocnik nie przyda sie zeby sprawdzic swiatła z tyłu pojazdu,szarpnąc za koło przy sprawdzeniu przedniego zawieszenia itp.itd.

Napisano
Tylko czy taki pomocnik nie przyda sie zeby sprawdzic swiatła z tyłu pojazdu,szarpnąc za koło przy sprawdzeniu przedniego zawieszenia itp

Pewnie się przyda ale przy jego udziale można co najwyżej zaoszcędzić 5-10 min na czasie wykonywania BT.

Napisano
Tylko czy taki pomocnik nie przyda sie zeby sprawdzic swiatła z tyłu pojazdu

Mam lusterka zamontowane i widzę z tyłu światła, a najlepszym pomocnikiem jest właściciel :evil::evil::evil::evil::evil: nigdy nie powie że się coś nie swieci :D:D zawsze wszystko jest git a jak zauważysz że coś nie świeci to zawsze jest tekst "Przed wyjazdem sprawdzałem i działało" :):)

Napisano

Panowie nie wiek jak jest u was ale ja wiem że nie możemy tak ściśle określić czasu to tylko zależy jaki to pojazd!!!!!

Napisano

SKP, które robią dużo BT nie są zainteresowane określeniem czasu na dokonanie BT (bo im ubędzie BT), zaś te co robią mało są za tym, bo im przybędzie klientów.

Hm takie naczynia połączone ;)

Napisano

Panowie a ja zadam może śmieszne pytanie ale czy czas BT jest określony w DZU.

Napisano
zadam może śmieszne pytanie

faktycznie śmieszne

Napisano

Pytam dlatego ze w mojej okolicy kijęci gadają ze na niektórych stacjach trzeba czekać między jednym a drugim BT koło godziny ponieważ zmieniły się przepisy i dlatego zadałem to pytanie (smieszne :-D )

Napisano
kijęci gadają ze na niektórych stacjach trzeba czekać między jednym a drugim BT koło godziny ponieważ zmieniły się przepisy

Przepisy się nie zmienił, tylko pewnie ktoś z nadzoru nad SKP zainteresował się tym, że na niektórych stacjach odstępy czasone pomiędzy wpisami w rejestrze BT bywaja kilku luk kilkunasto minutowe.

Ostatnio ktoś z jednostki kontrolującej SKP wpadł na pomysł, że obecność samochodu ciężarowego na BT można sprawdzić poprzez odczyt parametrów z tachografu pojazdu.

Skontrolowano pewną dużą firmę transportową, która posiadała własna OSKP i udowodniono, że diagności nie badali firmowych samochodów a tylko stęplowali DR.

Napisano

Czyżby ktoś się zainteresował tematem na Twoim terenie? Chwalebne i oby było zaraźliwe... Wówczas może z nadmiaru czasu co niektórzy diagności zaczną sprawdzać pojazdy a nie stemplować DR...

Napisano
Czyżby ktoś się zainteresował tematem na Twoim terenie?

Nie wiem dokładnie, gdzie ta kontrola miała miejsce, bo informacje mam od zaprzyjaźnionego diagnosty, ale sam popysł takiego sprawdzenia obecności pojazdu na BT jak najbardziej pochwalam.

Napisano

adam1501- Czyżby ktoś się zainteresował tematem na Twoim terenie?.Tego niewiem czyżby w twojm rejonie był podobny temat