Skocz do zawartości

Dokumenty od gazu

mr.kajak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam szybkie pytanie. Klient nie ma dokumentów od gazu co robić?? Przystępuje do badania i N czy nie przystępuje do badania nawet?? Proszę o odpowiedz

• Odpowiedzi 77
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• S.K.P-POZNAŃ

6

• JANUSZ60

6

• Psuj

5

• Olga

5

Przystępuje do badania i N czy nie przystępuje do badania nawet??

"...12. Badanie techniczne pojazdu z zamontowanym urządzeniem technicznym podlegającym dozorowi technicznemu może być przeprowadzone po przedstawieniu dokumentu wydanego przez właściwy organ dozoru technicznego, stwierdzającego sprawność urządzenia technicznego..."

Nie przystępujesz jak wynika z zapisu.

A gdzie jest zapis o ty że nie przystępuje do badania?? Tak też myślałem ale spierałem się właśnie z kimś o to czy N czy nie przystępuje.

A gdzie jest zapis o ty że nie przystępuje do badania?

To jest twoja interpretacja ty zdecydujesz czy przystąpisz do badania i dasz N czy wytłumaczysz klientowi ze brakuje mu pewnych dokumentów

ty zdecydujesz czy przystąpisz do badania

No niestety ustawodawca w tym przypadku był jednoznaczny "...może być przeprowadzone po przedstawieniu dokumentu ..." więc jak brak dokumentu to nie ma badania.

To jest twoja interpretacja ty zdecydujesz czy przystąpisz do badania i dasz N czy wytłumaczysz klientowi ze brakuje mu pewnych dokumentów

Ciekawe ilu jeszcze myśli podobnie ???

a już myślałem, że tu nie ma żadnych wątpliwości ,,,

Wszystko się zgadza, a jak klient przyjeżdża na OBT z LPG i przedstawia dozór na zbiornik i w trakcie BT okazuje się, w pojeździe ma inny zbiornik niż na papierze z dozoru to N.

To jest przypadek N z powodu braku dozoru na zbiornik LPG.

Przestań kombinować, nie ma takiego przypadku, bo facet nie ma dokumentu z TDT na badanie zbiornika, jeśli mu nie wierzysz to sprawdź numer zbiornika najpierw ,,,

Nie kombinuje nie miałeś takiego przypadku?

Klientów zakręconych nie brakuje i dają papiery jakie wpadną im w rękę.

A nie sprawdzisz czy owy papier jest od danego zbiornika póki nie przystąpisz do BT.

Nie chciałbyś, aby taki negatyw dopatrzył pan inspektor na kontroli ,,,

JANUSZ60, ja nie napisałem ze wtedy"N"...Co najwyzej przerwa na kawę a klient w tym czasie azymut do chaty czy czort go wie gdzie ale ma dostarczyc prawidłowy dokument na zbiornik.Jezeli tego nie zrobi to go informuje ze nie ma po co wracac.... :razz:

Często też liczą na to że nie będziesz sprawdzał dokumentu ze zbiornikiem.

Nie kombinuje nie miałeś takiego przypadku?

A nie sprawdzisz czy owy papier jest od danego zbiornika póki nie przystąpisz do BT.

Jeżeli pojazd z gazem to pierwszą rzeczą od czego zaczynam zanim wjedzie na stanowisko to "kwit" dozorowy i porównanie zapisów jak nie pasuje to życzę szerokiej drogi, jak pasuje to szczelność i działam dalej. Nigdy nie przyjmuję dokumentu bez jego sprawdzenia, życie nauczyło...

Wszystko się zgadza, a jak klient przyjeżdża na OBT z LPG i przedstawia dozór na zbiornik i w trakcie BT okazuje się, w pojeździe ma inny zbiornik niż na papierze z dozoru to N.

Myślę, że wówczas można dać N, ale nie za brak decyzji TDT na zbiornik gazu a za niezgodność dokumentów ze stanem faktycznym :D . Takiego sposobu postepowania prawo chyba nie zabrania ::?

Myślę, że wówczas można dać N, ale nie za brak decyzji TDT na zbiornik gazu a za niezgodność dokumentów ze stanem faktycznym :D

Nie można dać N bo klient nie posiada "kwitu", a więc nie przystępujemy do BT, ponieważ badanie może być przeprowadzone po przedstawieniu dokumentu, a jak go nie ma (bo w tym przypadku nie posiada na urządzenie zamontowane w pojeździe) to nie przystępujemy.

ja nie robię badania bez papieru na zbiornik, nie robię jak papier jest nie od tego zbiornika i nie robie jak papier jest podrobiony co się czasem zdarza