TOSPOL Napisano 23 Luty 2011 Napisano 23 Luty 2011 Koledzy jaka to marka pojazdu? Na tabliczce jest "OPEL'' a w dokumentach angielskich marka -"VAUXHALL" typ,model Vectra Nr. VIN jest - W0L0JBF19X116XXXX- Dodam że jest to pojazd po przekładce kierownicy. Cytuj
adamos Napisano 23 Luty 2011 Napisano 23 Luty 2011 za Wikipedia: "Vauxhall Motors Ltd. – brytyjskie przedsiębiorstwo branży motoryzacyjnej, zajmujące się produkcją samochodów osobowych, od 1925 roku należące do koncernu General Motors. Firma, założona w 1857 roku w dzielnicy Vauxhall w Londynie jako fabryka pomp i silników dla statków, w 1903 skonstruowała swój pierwszy samochód, napędzany silnikien o mocy 5 KM. Obecna siedziba Vauxhall Motors znajduje się w Luton. Począwszy od lat 70. XX wieku większość samochodów produkowanych i sprzedawanych na rynku brytyjskim pod marką Vauxhall jest odpowiednikami modeli Opla. Wielkość produkcji w Wielkiej Brytanii w 2002 roku wyniosła 133 448 samochodów osobowych." Cytuj
mirek.g Napisano 23 Luty 2011 Napisano 23 Luty 2011 -"VAUXHALL" Tak jest to wersja do ruchu lewostronnego tak jest opisywany własnie OPEL na ra rynek angielski Cytuj
TOSPOL Napisano 23 Luty 2011 Autor Napisano 23 Luty 2011 A jak marka ma być wpisan w naszym dowodzie rejestracyjnym? Cytuj
TOSPOL Napisano 23 Luty 2011 Autor Napisano 23 Luty 2011 Na tabliczce znamionowej jest - OPEL - Cytuj
mirek.g Napisano 23 Luty 2011 Napisano 23 Luty 2011 Ale był homologowany jako Vauxhall skoro w DR tak jest Cytuj
janmarek Napisano 23 Luty 2011 Napisano 23 Luty 2011 Jak wpiszesz mu Vauxhall to gość ma pozamiatane. Wszyscy będą wiedzieć że to Anglik. Vauxhall to Angielski Opel,samochód jest identyczny jak Niemiecki tylko logo jest inne. To jest tak jak tatuaż,nie można go zmazać. Jeżeli przeróbka jest profesjonal , to radzil bym żeby wpisać mu Opel,bo z Vauxallem daleko nie pojedzie Cytuj
zjc Napisano 23 Luty 2011 Napisano 23 Luty 2011 Wszyscy będą wiedzieć że to Anglik. no i dobrze jak na takiego trafisz to mu się przyjrzysz szczególnie uważnie. Cytuj
blakop Napisano 23 Luty 2011 Napisano 23 Luty 2011 Tylko teraz pytanie, co decyduje o marce pojazdu (załóżmy, że używanego, do którego nie mamy wglądu w homologacje itd.) - znaczek na masce, czy...? No właśnie. A co jak urwę znaczek na masce? Popularnym zabiegiem jest właśnie urywanie znaczków po przeróbce pojazdu... Czy tak powinno być? Moim zdaniem VAUXHALL to VAUXHALL - nawet po przełożeniu kierownicy. Tak samo jak nie widzę podstaw, aby zmienić nazwę z OPLA na VAUXHALL tylko dlatego, że ktoś by się uparł z powodu wyjazdu do Anglii przełożyć kierownicę na druga stronę. Zapis na TZ może dotyczyć producenta - ADAM OPEL AG. Ale nie wiem... Cytuj
skowerek Napisano 23 Luty 2011 Napisano 23 Luty 2011 Podstawą jest VIN i dokumenty jakie dostajesz do pojazdu - bo przecież ze srajtaśmą nie przyjechał?! Wyobraż sobie że klient przyjeżdża na badanie Seatem Cordobą z 1997r a znaczki ma od VW , i co wpisujemy POLO CLASIC bo przecież na pierwszy rzut oka identyczne? Cytuj
Arton Napisano 23 Luty 2011 Napisano 23 Luty 2011 czyli zamiast Opel Movano mozemy wpisac Renault Master Trochę za daleko idąca zmiana Cytuj
Psuj Napisano 23 Luty 2011 Napisano 23 Luty 2011 ja bym pisał Vauxhall Podobna sytuacja jest jak przyjedzie DaimlerChrysler Sprinter. Nie piszemy mu Mercedes-Benz tylko DaimlerChrysler. Tak samo tu piszemy Vauxhall Vectra. Nie wnikajmy w tym momencie w sens i sposób przekładek, bo to nie ten temat. Tu chodzi konkretnie o markę jaką wpisać. Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
Regan55 Napisano 23 Luty 2011 Napisano 23 Luty 2011 Podobna sytuacja jest jak przyjedzie DaimlerChrysler No moze tak ale to przechodzi bez problemu... ja bym pisał Vauxhall Skoro jest tak wpisane w DR z zagranicy to własciwie w czym problem... Cytuj
adam1501 Napisano 23 Luty 2011 Napisano 23 Luty 2011 Nie sądzę aby to był jakiś większy problem, ponieważ chodzi o ten sam pojazd, który ma dwie oficjalne marki i chyba nie ma znaczenia Opel-Vauxhall czy też wspominany Mercedes, którym go określimy aby nie popaść w paranoję zmiany tej nazwy za każdym razem jak trafi się nam dokument w ręce. Cytuj
wrc69 Napisano 24 Luty 2011 Napisano 24 Luty 2011 ja bym pisał Vauxhall Podobna sytuacja jest jak przyjedzie DaimlerChrysler Sprinter. Nie piszemy mu Mercedes-Benz tylko DaimlerChrysler. Tak samo tu piszemy Vauxhall Vectra. Nie wnikajmy w tym momencie w sens i sposób przekładek, bo to nie ten temat. Tu chodzi konkretnie o markę jaką wpisać. DODGE SPRINTER 2500 Miałem taki. Pozdrawiam Cytuj
Nikita_Bennet Napisano 24 Luty 2011 Napisano 24 Luty 2011 Podstawą jest VIN i dokumenty jakie dostajesz do pojazdu - bo przecież ze srajtaśmą nie przyjechał?! Wyobraż sobie że klient przyjeżdża na badanie Seatem Cordobą z 1997r a znaczki ma od VW , i co wpisujemy POLO CLASIC bo przecież na pierwszy rzut oka identyczne? Idąc tropem VIN'u to może ktoś mi przypomnieć jaki jest światowy kod producenta dla OPLA a jaki dla Vauxhall? Taki sam? Albo inaczej (nie pamiętam dokładnie budowy VINu) czy nawet jak ktoś zmieni nazwę na OPEL to bystry kupujący po VINie nie dojdzie że to autko brytyjskie? Warto się podkładać? PS: jak jest np z Renault Logan a jak jest z Dacia Logan jeśli idzie o początek VIN'u? Cytuj
TOSPOL Napisano 25 Luty 2011 Autor Napisano 25 Luty 2011 No własnie z VINU wynika że OPEL a ponadto jedenasty znak mówi że wyprodukowano w RUSSELSHIM - Niemcy. Cytuj
DARIO64 Napisano 25 Luty 2011 Napisano 25 Luty 2011 to może ktoś mi przypomnieć jaki jest światowy kod producenta dla OPLA a jaki dla Vauxhall? WMI1 Kod Marki Marka Kod kraju Kraj Kod rodzaju Rodzaj Aut* W0L 0224 OPEL D NIEMCY 03 SAMOCHÓD OSOBOWY Tak W0L 0224 OPEL D NIEMCY 04 AUTOBUS Tak W0L 0224 OPEL D NIEMCY 06 SAMOCHÓD CIĘŻAROWY Tak W0L 0224 OPEL D NIEMCY 07 SAMOCHÓD SPECJALNY Tak W0L 0253 VAUXHALL XXX XXXX 03 SAMOCHÓD OSOBOWY Tak W0L 0798 OPEL/AMZ-KUTNO XXX XXXX 07 SAMOCHÓD SPECJALNY Tak W0L 0810 OPEL/CARPOL XXX XXXX 03 SAMOCHÓD OSOBOWY Tak W0L 0810 OPEL/CARPOL XXX XXXX 06 SAMOCHÓD CIĘŻAROWY Tak W0L 0810 OPEL/CARPOL XXX XXXX 07 SAMOCHÓD SPECJALNY Tak W0L 0840 OPEL/GRUAU XXX XXXX 03 SAMOCHÓD OSOBOWY Tak W0L 0840 OPEL/GRUAU POLSKA XXX XXXX 06 SAMOCHÓD CIĘŻAROWY Tak W0L 0931 OPEL/VAUXHALL XXX XXXX 03 SAMOCHÓD OSOBOWY Tak W0L 1001 OPEL/WIETMARSCHER PL POLSKA 07 SAMOCHÓD SPECJALNY Tak W0L 1627 TATA IND INDIE 03 SAMOCHÓD OSOBOWY Tak W0L 0111 HONDA J JAPONIA 03 SAMOCHÓD OSOBOWY Nie W0L 0202 DAEWOO ROK KOREA 03 SAMOCHÓD OSOBOWY Nie W0L 0216 BMW D NIEMCY 03 SAMOCHÓD OSOBOWY Nie W0L 0217 VOLKSWAGEN D NIEMCY 03 SAMOCHÓD OSOBOWY Nie W0L 0229 VOLVO S SZWECJA 06 SAMOCHÓD CIĘŻAROWY Nie W0L 0253 VAUXHALL XXX XXXX 06 SAMOCHÓD CIĘŻAROWY Nie W0L 0258 SEAT E HISZPANIA 03 SAMOCHÓD OSOBOWY Nie W0L 0270 CHEVROLET USA STANY ZJEDN. AMERYKI 03 SAMOCHÓD OSOBOWY Nie W0L 0798 OPEL/AMZ-KUTNO XXX XXXX 06 SAMOCHÓD CIĘŻAROWY Nie * - wstępna autoryzacja ITS Licznik odpowiedzi : 1612 Pierwotnym Dysponentem WMI = W0L jest : Adam Opel Ag Automobilfabrik Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi